Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
|
Wysłany: 2008-01-19, 22:07
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
czym sie tak naprawdĂŞ rĂłzni 570 (i caÂła reszta serii 500) od 510? tylko tÂą twardosciÂą?
Jak w aplikaci, polerce, twardniĂŞciu/schniĂŞciu ? bo z kart charak. nie mogĂŞ tego wyczytaĂŚ, na stronie novola same dane typowo teoretyczne i kaÂżda karta zawiera to samo |
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-19, 22:11
|
0
|
|
|
|
online napisał/a: | Jak w aplikaci, polerce, twardniĂŞciu/schniĂŞciu ? |
schnie bardzo dlugo |
|
|
|
 |
MAJSTER [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-26, 01:42
|
|
|
|
Czy prĂłbowaliÂście lakier HS 580 i 590 z Novol-a i jakie opinie, bĂŞdzie VHS o nazwie 500, bĂŞdzie szybszy, a wiĂŞc na kilka elementĂłw, |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-26, 02:22
|
0
|
|
|
|
a tak w ogĂłle, jak Wam idzie malowanie VHS-em?? Mi z dyszÂą 1,3 na 2barach idzie strasznie wolno Mam jeszcze zwykÂłe hp z 1,5, moze nim sprĂłbuje. Kumpel mĂłwiÂł mi,ze w lakierni gdzie pracuje, tez uÂżywajÂą vhs510, ale pistoletem , 1,8, czy2,0 W sumie sie nie dziwie, bo niby zalecajÂą 1,3, ale idzie sÂłabo. Jutro muszĂŞ zrobiĂŚ prĂłbĂŞ, bo do Airgunsy mam teÂż 2.0, moÂże trochĂŞ hardcore, ale co tam, bĂŞdÂą nowe doÂświadczenia |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-26, 05:04
|
0
|
|
|
|
bo ty robisz hvlp. a one sa przystosowane do HP i RP. JA robie albo walcomem HP albo sata3000 rp i idzie zajebiscie. oba z dysza 1,3. 1,8 czy 2,0 to przesada. |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-26, 13:27
|
0
|
|
|
|
DokÂładnie to lvlp Wiem,Âże oni zalecajÂą rp do tego lakieru, ale akurat nie posiadam.Z drugiej strony w dokumentacji jest podane ciÂśnienie od 2barĂłw, wiec niby lvlp i hvlp powinny byĂŚ teÂż dobre, ale jednak nie idzie. SprĂłbuje tÂą 2,0, a jak nie pĂłjdzie to moim poprzednim z hp z 1,5, myÂślĂŞ, Âże teÂż powinno byĂŚ lepiej |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-01-26, 13:49
|
0
|
|
|
|
maras napisał/a: | SprĂłbuje tÂą 2,0, | tragedia :!:moÂże podkrĂŞĂŚ trochĂŞ ciÂśnienie w tym 1,3.hvlp sÂą wolniejsze |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-26, 14:42
|
0
|
|
|
|
Po raz drugi piszĂŞ, to nie jest hvlp!! To jest airgunsa az3 hte, czyli troche taĂąsza odmiana iwaty w400. One sÂą znacznie szybsze od hvlp, niektĂłrymi lakierami trzeba malowaĂŚ szybciej niz HP z takÂą samÂą dyszÂą, przy dwukrotnie wyÂższym ciÂśnieniu. A przecieÂż prĂłby nie bĂŞdĂŞ robiÂł na Âżadnym samochodzie klienta, chyba mnie o to nikt nie posÂądziÂł
[ Dodano: 2008-01-26, 14:45 ]
w razie czego, tu jest link do strony tego pistoletu:http://www.anest-iwataeu....?Lin=2&Prod=164 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-01-26, 16:26
|
0
|
|
|
|
no to nie dwoma atmosferami! 2,5 do 3. ja mam 2,8 na rp-ku saty. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-26, 17:26
|
0
|
|
|
|
lvlp jest niskocisnieniowy. do bezbarwnych zalecany jest HP lub RP |
|
|
|
 |
MAJSTER [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-26, 21:41
|
|
|
|
MOje doÂświadczenia:
jak nie masz HVLP 1,3 do klaru to RP jest super, nawet lepszy, na wejÂściu w pistolecie RP musisz mieĂŚ 2,5 bara, mowa o lakierach VHS, jeÂżeli masz HVLP, to rĂłwnieÂż dysza max 1,3 na wejÂściu nie wiĂŞcej niÂż 2,0 bara, ale trzeba zmniejszyĂŚ podaÂż materiaÂłu i zwiĂŞkszyĂŚ rozpylenie czyli ciÂśnienie na wyjÂściu, bĂŞdzie ok. Przy lakierach VHS nie naleÂży stosowaĂŚ wiĂŞkszych dysz, niÂż 1,3 bo nie ma to sensu, za grube warstwy i reklamacje to jest tego efekt. WaÂżna jeszcze odlegÂłoÂśc podczas lakierowania elementu, przy HVLP 15-20 cm, przy RP 20-25cm, przy czym przy RP pistolet przesuwasz szybciej a przy HVLP wolniej i nie dolewaj, klary HVLP rozlewajÂą siĂŞ po czasie, a nie pod pistoletem. |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-27, 15:33
|
0
|
|
|
|
Wiêc wczoraj porobi³em próby. Airgunsa dysza 2.0-2bary, 1,3-3bary i stary Professional HPek 1,5 na 3,2bara. O dziwo na 2,0 najgorzej sie rozlewa³o, wiêc stwierdzi³em,ze wiêksze znaczenie ma ciœnienie ni¿ dysza. Najlepiej chyba robi³o mi siê airguns¹ z 1,3, wiadomo, nie ma co porównywaÌ do professionala, tylko wstyd siê przyznaÌ, zrobi³em zaciek vhs-em mia³em troche nadmiaru lakiery, wiec wymalowa³em, ale ¿e to by³a tylko próbka na p³ycie laminowanej, wiec sie nic nie sta³o. Jutro zrobiê próbê na blasze, mo¿e ciœnienie obni¿ê trochê poni¿ej 3barów, zobaczê, ale chyba bêdzie dobrze, wiec potwierdzi³o sie to, co pisa³ baqo, |
|
|
|
 |
Paintmaster
|
Wysłany: 2008-02-10, 19:15
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | przyjazny napisał/a: | Panowie sprawdzal ktos lakier bezbarwny GLASURIT 923-335. Napewno jest lepszy od NOVOLA. To nie ta liga! |
LubiĂŞ takie teksty
Przyjazny goÂściu! Z twojej wypowiedzi wynika Âże nie prĂłbowaleÂś novolowskiego vhs 510 tylko zakladasz Âże skoro to novol to musi byĂŚ gorszy od glasurita
A ja ci powiem Âże moÂżesz siĂŞ mocno zdziwiĂŚ, bo ja siĂŞ zdziwilem. ZrĂłb test z tÂą samÂą bazÂą i tymi dwoma klarami i poproÂś swoich lakiernikĂłw niech zgadnÂą ktĂłry jest ktĂłry.
A i jeszcze dodam, ¿e w³aœnie jest promocja na wybrane produkty novola -8% i teraz ten klar wychodzi mi na pó³ce 78 z³ brutto za komplet to dwa razy taniej ni¿ ten glasurit a mo¿e i wiêcej bo omnix nie napisa³ czy te 150 z³ to za komplet czy sam klar. |
[ Dodano: 2008-02-10, 19:21 ]
czesc
a ile prowizji z tej promocji kolega z novola dostanie.
Nie rĂłbmy sobie ÂżartĂłw widzialem juÂż nieraz pomalowane kilka a nawet kilkanaÂście lat temu samochody lakierami Glasurita, natomiast produkt Novola moÂżna zobaczyĂŚ jak odÂłazi po kilkunastu miesiÂącach. Ponadto takie pytanko, jaka firma produkujÂąca samochody zaufaÂła juÂż firmie Novol? JeÂżeli taka jest to chĂŞtnie o tym usÂłyszĂŞ.
Pozdrawiam pracownikĂłw Novola czytujÂących to forum bo robicie naprawdĂŞ fajnÂą handlowÂą robotĂŞ ale nad produktami musicie jeszcze sporo popracowaĂŚ. |
|
|
|
 |
danielpainter
|
Wysłany: 2008-02-10, 19:21
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
|
a tam nie prawda, sprawdzalem ten vhs 510 i uwazam ze na warsztat sie nie nadaje, wolno schnie !!!!!! Pozatym malowalem ró¿nymi klarami i uwazam ze porównujac go do np. klaru spiesheckera, to nowoloski 510 nie jest vhs-em tylko co najwyzej hs-em, jezeli chodzi o aplikacje.
[ Dodano: 2008-02-10, 19:23 ]
i przetestowalem tez ostatnio 580 klar z novola i to jest tragedia wogĂłle, siki |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-10, 19:54
|
0
|
|
|

|
danielpainter napisał/a: |
i przetestowalem tez ostatnio 580 klar z novola i to jest tragedia wogĂłle, siki |
Ja teÂż Spectrala kupiÂłem na testy i gumowaty |
|
|
|
 |
danielpainter
|
Wysłany: 2008-02-10, 20:01
|
0
|
|
|
|
no ja juz nowola kupowal nie bede jak dla mnie to jest syf i tyle, wiem z autopsji, zastanawiam sie czy w ich podkladzie jest wiecej talku czy wypeÂłniacza akrylowego |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-10, 20:10
|
0
|
|
|

|
danielpainter napisał/a: | zastanawiam sie czy w ich podkladzie jest wiecej talku czy wypeÂłniacza akrylowego |
Hmmm... Te¿ ostatnio kupi³em Spectrala podk³ad i o ile samo nak³adanie i odporowanie jak najbardziej ok o tyle ju¿ widaÌ w obróbce i jakoœci przepaœÌ jak porównam ze Standoxem... |
|
|
|
 |
danielpainter
|
Wysłany: 2008-02-10, 20:28
|
0
|
|
|
|
no ja robie spies heckerem 5107 a to juz jest wysoka pó³ka podk³adów, 100 ml urobilem ostatnio i wystarczylo na 2 warstwy na zderzak ty³ od passata
puszka 3,5l wazy ok. 6kg powazna zecz, polecam, o novolu szkoda gadac, nawet by mi byÂło wstyd postawic ich podkÂład obok tego ktĂłrego uzywam |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-10, 21:46
|
0
|
|
|

|
Ja kupi³em ca³¹ puche novola 3,5 na testy...
Na jakieÂś Sprintery pĂłjdzie najwyÂżej... |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-02-10, 22:06
|
0
|
|
|
|
coÂś "rbfm "tu nie zaglÂąda |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-10, 22:13
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | coÂś "rbfm "tu nie zaglÂąda |
zagladam. jest takie przyslowie o baletnicy |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2008-02-11, 10:41
|
0
|
|
|

|
Paintmaster napisał/a: | Siekiera napisał/a: | przyjazny napisał/a: | Panowie sprawdzal ktos lakier bezbarwny GLASURIT 923-335. Napewno jest lepszy od NOVOLA. To nie ta liga! |
LubiĂŞ takie teksty
Przyjazny goÂściu! Z twojej wypowiedzi wynika Âże nie prĂłbowaleÂś novolowskiego vhs 510 tylko zakladasz Âże skoro to novol to musi byĂŚ gorszy od glasurita
A ja ci powiem Âże moÂżesz siĂŞ mocno zdziwiĂŚ, bo ja siĂŞ zdziwilem. ZrĂłb test z tÂą samÂą bazÂą i tymi dwoma klarami i poproÂś swoich lakiernikĂłw niech zgadnÂą ktĂłry jest ktĂłry.
A i jeszcze dodam, ¿e w³aœnie jest promocja na wybrane produkty novola -8% i teraz ten klar wychodzi mi na pó³ce 78 z³ brutto za komplet to dwa razy taniej ni¿ ten glasurit a mo¿e i wiêcej bo omnix nie napisa³ czy te 150 z³ to za komplet czy sam klar. |
[ Dodano: 2008-02-10, 19:21 ]
czesc
a ile prowizji z tej promocji kolega z novola dostanie.
Nie rĂłbmy sobie ÂżartĂłw widzialem juÂż nieraz pomalowane kilka a nawet kilkanaÂście lat temu samochody lakierami Glasurita, natomiast produkt Novola moÂżna zobaczyĂŚ jak odÂłazi po kilkunastu miesiÂącach. Ponadto takie pytanko, jaka firma produkujÂąca samochody zaufaÂła juÂż firmie Novol? JeÂżeli taka jest to chĂŞtnie o tym usÂłyszĂŞ.
Pozdrawiam pracownikĂłw Novola czytujÂących to forum bo robicie naprawdĂŞ fajnÂą handlowÂą robotĂŞ ale nad produktami musicie jeszcze sporo popracowaĂŚ. |
Witamy kolegĂŞ z Glasurita
Ja prowadzĂŞ wÂłasny biznesik i opieram siĂŞ na tym co sam sprawdzĂŞ. Nie powiedziaÂłem, Âże ten klar glasurita jest gorszy od novola tylko, Âże jeÂżeli kolega Przyjazny nie sprawdzaÂł novola osobiÂście to niech siĂŞ nie wypowiada tak autorytarnie o wyÂższoÂści jednej marki nad drugÂą dopĂłki sam tego nie doÂświadczy. Ja nie sprawdzaÂłem glasurita, wiĂŞc siĂŞ nie wypowiadam, ale porĂłwnywaÂłem tego novola do innych klarĂłw VHS i mocno siĂŞ zdziwiÂłem. KaÂżdy moÂże sobie to interpretowaĂŚ jak chce. Ja siĂŞ opieram na wÂłasnym doÂświadczeniu a inne informacje np. ceny nie podlegajÂą dyskusji bo na to wpÂływu nie mamy.
ProszĂŞ bardzo niech kolega Paintmaster poda cenĂŞ tego klaru z glasurita bo moja wiedza na ten temat mĂłwi, Âże jest drogi ale moÂże siĂŞ mylĂŞ.
I Âżeby byÂło jasne to faktycznie novol powinien mi coÂś zapÂłaciĂŚ za tÂą reklamĂŞ Panowie z novola skoro czytacie forum to zapraszam np. z gadÂżetami do mnie do sklepu. |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-11, 18:02
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: |
ProszĂŞ bardzo niech kolega Paintmaster poda cenĂŞ tego klaru z glasurita bo moja wiedza na ten temat mĂłwi, Âże jest drogi ale moÂże siĂŞ mylĂŞ.
|
Ponad 150.
ZaleÂży jakie kto ma rabaty...
To, Âże jest z Glasurita widaĂŚ, ale i tak kaÂżdy uÂżywa tego czego chce
Ja tam Glasurita chwale i na nim robie i tyle. G³ownie bazy, ale te¿ sporo innych materia³ów.
Jak ktoÂś chce to niech sobie nawet spray'am napiernicza jak ma tylko ochote |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2008-02-11, 21:00
|
0
|
|
|
|
Nie no spoko.Novol jest ok.Nieraz klienci przywo¿¹ novola i rzeczywiœcie ich klar jest zajebioza...ja jedynie zrobi³em gruby b³¹d bo okrutnie przela³em na 3 warstwy i sch³o mi to w cholere czasu,aaaa...i zamiast zacieków to mia³em jakies b¹ble na rantach
Taraz juz wiem dlaczego |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2008-02-11, 23:42
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisał/a: | a tam nie prawda, sprawdzalem ten vhs 510 i uwazam ze na warsztat sie nie nadaje, wolno schnie !!!!!! Pozatym malowalem ró¿nymi klarami i uwazam ze porĂłwnujac go do np. klaru spiesheckera, to nowoloski 510 nie jest vhs-em tylko co najwyzej hs-em, jezeli chodzi o aplikacje.
510 i 515 faktycznie dÂługo schnÂą ale zaleÂży do czego siĂŞ porĂłwnuje.
No a 580 to nie ma co porównywaÌ z vhs-ami bo przecie¿ to stara generacja hs tylko z nanocz¹steczkami ceramicznymi. Jak ktoœ siê przestawi³ na vhs-y to ka¿dy stary klar bêdzie do dupy ale dla wiêkszoœci moich klientów i tak jest on trudniejszy od 570 czyli starego MS. Dla mnie jest to super rozwi¹zanie bo jak bym nie mia³ tych SR-ów novola to wiêkszoœÌ moich klientów poleg³a by próbach lakierowania vhs-em a tak interes siê krêci
Niektórzy jeszcze dopytuj¹ siê o stary 1+1 bo by³ szybki i przy tej iloœci rozcieùczalnika ³atwo siê rozlewa³ i tym nawet nie proponujê vhs-a ale jak ktoœ robi na 580 czy 590 to parê wskazówek i idzie goœcia przestawiÌ na vhs. Pomaga w tym zwrócenie uwagi na wydajnoœÌ w porównaniu do starych.
A dzisiaj prĂłbowaliÂśmy nowy klar vhs 500 z novola i jest duÂżo szybszy od 515. Robione byÂło satÂą 1,3 RP na przepisowe 1,5 warstwy na standardowym utwardzaczu w temp 19st. i w takiej temp. zostaÂł element a po 3,5 h moÂżna byÂło juÂż go montowaĂŚ. To sporo lepiej niÂż w 515. Jutro pĂłjdzie polerka, pierwsze podejÂście z rana, zobaczymy co pokaÂże. |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-02-13, 17:29
|
0
|
|
|
|
W jak sposĂłb jest to zwiÂązane z tematem, dzisiaj byÂłem w salonie Forda, przyjrzaÂłem siĂŞ lakierom, bo akurat byÂło czarne mondeo, wiec wszystko widaĂŚ. Jak tam byÂła cytryna!! W Âżyciu bym nie oddaÂł tak pomalowanego samochodu, ale z tego co widzĂŞ, wszystkie nowe sÂą tak pomalowane, ja nie wiem, jakie oni vhs-y majÂą w fabrykach,Âże to siĂŞ w ogĂłle nie rozlewa |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-02-13, 19:27
|
0
|
|
|
|
ha...ha...ha... ale jest nowe i siĂŞ klient nie czepia,bo FABRYCZNE |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-02-13, 21:07
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
nie od dzis wiadomo, ze nowe auta majÂą more jak skurwysyn i IMO na nowym aucie jakos to wyglÂąda, ale na starszym? od razu widac, ze po lakierowaniu i w dodatku, ze przez paproka |
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-03-15, 00:00
|
0
|
|
|
|
Dzisiaj malowaÂłem dwa tylne bÂłotniki, klapĂŞ, maskĂŞ i przedni bÂłotnik od golfa 3-drzwiowego, Novolem 510. PierwszÂą warstwĂŞ(a w zasadzie 0,5warstwy) daÂłem dyszÂą 1.3, ale stwierdziÂłem, ze drugiej tak nie ujadĂŞ i zaÂłoÂżyÂłem 2.0, do tego ok 2,7bara PiĂŞknie siĂŞ malowaÂło, bardzo szybko, vhs siĂŞ Âładnie porozlewaÂł, w jednym miejscu, na bÂłotniku aÂż za bardzo, bĂŞdzie trzeba spolerowaĂŚ Ale ogĂłlnie jestem zachwycony, trzeba bedzie troche poĂŚwiczyĂŚ, ale zamierzam tak wÂłaÂśnie malowaĂŚ, choĂŚ wiem, ze wydajĂŞ sie to dziwne. Aha, na te wszystkie elementy wyszÂło mi 400ml lakieru, z czego tym bardziej sie ciesze |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-15, 01:45
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-03-16, 02:11
|
0
|
|
|
|
ixell napisał/a: | Pozatym filozofie na nowych autach nie ma Âżadnych VHSĂłw tylko farba melaminowa, jeÂżeli wogole wiesz co to. |
Proponuje najpierw zaznajomiĂŚ siĂŞ ze skÂładnia zdaĂą, gdyÂż to, nie ma Âżadnego sensu, albo stosuj znaki interpunkcyjne, jeÂśli wiesz w ogĂłle co to jest. A wyobraÂź sobie,Âże co nieco wiem. A uczyÂłem siĂŞ malowaĂŚ sam, jeÂśli tak bardzo ciĂŞ to interesuje |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-16, 19:19
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
PRZEMO18
|
Wysłany: 2008-03-16, 19:32
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-16, 19:36
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-03-16, 20:51
|
0
|
|
|
|
kolego, ty mnie nie pouczaj, bo na tym forum jestem d³u¿ej od ciebie, a po drugie pochwal sie swoim wykszta³ceniem, ja, jeœli chcesz wiedzieÌ, w³aœnie koùczê polibudê, pisze na temat VOC prace magisterska, wiêc nie chwal siê swoja niby ogromn¹ wiedz¹ i pojedynczymi s³ówkami. Dalsza dyskusja z tob¹ nie ma dla mnie sensu, bo to nie mój poziom |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-16, 20:56
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-03-16, 21:05
|
0
|
|
|
|
Co nie upowaÂżnia ciĂŞ do pisania do mnie "synku". ZresztÂą to wcale nie Âświadczy o twojej inteligenci, bo nawet zdaĂą nie potrafisz zÂłoÂżyĂŚ. Juz napisaÂłem, ta dyskusja nie ma dla mnie sensu.... |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-16, 21:43
|
0
|
|
|