Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
hamir 
Wys³any: 2012-11-18, 11:10   problem z sata 4000 rp
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
witam,mam pytanie do kolegow posiadajacych sate rp.od niedawna jestem posiadaczem modelu 4000,mam z nia problem,pojawia sie oczkowanie klaru.do tej pory bawilem sie pistoletem niskocisnieniowym,nie bylo takich problemow.prosze o pomoc.pozdrawiam

pawel1108 
Wys³any: 2012-11-18, 11:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Napisz Kolego jakim pistoletem do tej pory siê bawi³e¶? jaka sprê¿arka?
Od Saty siê odczep ;) oczka nie s± spowodowane przez pistolet, no chyba ,¿e czy¶cisz go kokpitem aby ³adnie wygl±da³ ;)

hamir 
Wys³any: 2012-11-18, 11:55   
0
UP DOWN

witam kolege.saciorka to ok sprzet dlatego tez skusilem sie na zakup.wzalem rp bo chcialem go do klaru.do bazy mam teraz optime 650 lvlp,nia tez robilem dotej pory bezbarwny.kompresor nowy,2tlokowy,wyd.490litrow.instalacja trzy czwarte cala,3 odwadniacze,ostatni filtr ckd przeciw mgle olejowj.waz 9mm ok 8 metrow.nie robie w kabinie.problem na roznych klarach,cisnieniu i roznym stopniu rozcieczenia

pawel1108 
Wys³any: 2012-11-18, 12:07   
0
UP DOWN

hamir napisa³/a:
problem na roznych klarach,cisnieniu

U mnie by³o to samo po przesiadce na SATY i problemem by³a zbyt ma³a wydajno¶æ kompresora.Mia³em blok CKD do tego blok SATA serii 444 i dupa dalej by³y oczka.
Nastêpnie naby³em osuszacz powietrza ale nie jestem przekonany w 100%, ¿e to pomog³o.
W ka¿dym b±d¼ razie oczka znik³y po gruntownych porz±dkach w norze.Wywalenie z szafek, w sumie ³±cznie z szafkami wszelkiego rodzaju past, gabek do polerowania, wosków itp itp
³±cznie z zerwaniem styropianu z bramy wjazdowej.
Teraz lakieruj±c, czasami nawet nie w³±czaj±c osuszacza oczek nie mam.
Lakieruj±c wcze¶niej na kompresorze ASPA o s³abej wydajno¶ci to SATA potrafi³a wyssaæ olej z wod± z najg³êbszych zakamarków zbiornika i by³y oczka, przy u¿yciu pistoletu o mniejszym zapotrzebowaniu na powietrze problemu nie by³o pomimu braku filtrów,odwadniaczy czy osuszacza.
Wrzuæ fotkê tych oczek, mo¿e po prostu klar gazuje?
Napisz co¶ wiêcej o tej sprê¿arce,marka,model i na jakich klarach tak siê dzieje?
Pozdro

hamir 
Wys³any: 2012-11-18, 12:27   
0
UP DOWN

generalnie mam porzadek w garazu,przed malowaniem pozbywam sie wody z baniaka itd.kompresor jest wloski,nie jakis markowy.jesli moze to byc gazowanie,to podpowiedz jak nakladasz warstwy,jaki klar polecasz.ja robilem na roznych min.DP,porzelak,mobihell,zenith.ps.jak rozcienczasz klar.itp.

pawel1108 
Wys³any: 2012-11-18, 12:33   
0
UP DOWN

hamir napisa³/a:
jak nakladasz warstwy,

hamir napisa³/a:
ps.jak rozcienczasz klar.itp

zawsze tak, jak jest zapisane w karcie technicznej i je¿eli klar jest na 1,5 warstwy to na 1,5 warstwy, jak na 2-3 to na 2-3
Aktualnie od jakiego¶ czasu robie na Spectralu 505, 555, 565 w zale¿no¶ci od tego, co lakierujê a klar, który wg.mnie jest najlepszy z mojego do¶wiadczenia to Diamondclear Cp lub StarluxCp z linii R-M.
Porzelack,mobihell,zenith- nie robi³em tym, natomiast DuPont nigdy mi bynajmniej nie gazowa³.
Pozdro

Homer S. 
Wys³any: 2012-11-18, 12:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Dorzucê swoje 3 grosze te¿ wymieni³em filtry i kupi³em osuszacz by³o lepiej ale to jeszcze nie to . Dopiero po filtracji powietrza dostarczanego do pomieszczenia w którym siê lakieruje problem oczkowania zosta³ wyeliminowany. Sata to pistolet kabinowy (moim zdaniem) i wymaga sterylnego otoczenia wtedy poka¿e co potrafi .

pawel1108 
Wys³any: 2012-11-18, 12:37   
0
UP DOWN

Homer S. napisa³/a:
i wymaga sterylnego otoczenia wtedy poka¿e co potrafi .

o to mi chodzi³o.Co z tego , ¿e bêd± bloki CKD,osuszacz odwadniacz super nowy kompresor,nowa sata prosto z pude³ka jak w pobli¿u lub w samej lakierni psikniemy kokpitem lub podobnym specyfikiem o mi³ym zapachu czy innym nab³yszczaczem???
kropki murowane pomimo super zaplecza sprzêtowego.
Im mniej syfu wentylowanego powietrza tym lepiej.
Pozdro

hamir 
Wys³any: 2012-11-18, 12:40   
0
UP DOWN

jaka masz dysze w tej swojej sacie?ja wzialem 1.3 i niewiem czy dobrze zrobilem,jednak to tylko jest oznaczenie 1.3 bo generalnie to dysza ma grubo ponad 1.4...troszke skrecam material,bo jeszcze jej nieopanowlem ;)

pawel1108 
Wys³any: 2012-11-18, 12:42   
0
UP DOWN

w SATA 3000 RP 1.3
Sata 3000 HVLP WSB
SATA 4000 RP 1.2
no i 4000 HVLP WSB

hamir 
Wys³any: 2012-11-18, 12:44   
0
UP DOWN

myslisz ze ta 1.3 to moze byc zaduza?ze za grubo leje warstwy i moze gazowac?

PROJEKTER
Wys³any: 2012-11-18, 13:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
To musisz siê zdecydowaæ czy to oczka czy gazowanie ? To jednka zupe³nie inne przyczyny.

hamir 
Wys³any: 2012-11-18, 13:18   
0
UP DOWN

jak naloze warstwe kontaktowa,jest ok,dopiero po nalozeniu kolejnej pelnej pojawiaja sie caglebienia o roznej srednicy (po kilkunastu minutach)tak to wyglada..

PROJEKTER
Wys³any: 2012-11-18, 13:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Oczka tzw. "Rybie oczy" to kratery szerokie na wierzu i coraz wê¿sze w g³êbszej warstwie. Dlatego w trakcie polerowania ( szlifowania do polerowania ) czasami daj± siê usun±æ bo nie siêgaja do podstawy pow³oki lakieru )

Gazowanie to w±skie kratery bardzo g³êbokie, ale raczej jednolitej szeroko¶ci ? Wygl±da to jak nak³ówanie pow³oki ig³±. Gazowanie to wynik rozrywania sieciujacej górnej warstwy lakieru pomimo ¿e w g³êbszych warstwach nadal s± LZO. Kiedy paruj± ... rozwrywaj± po³±czenia i zostawiaj± po sobie dziurkê. W trakcie tego procesu na pow³oce lakieru widaæ jakby siê gotowa³ lakier w mikro skali. Przyczyna jest zawsze taka sama. Brak mo¿liwo¶ci wyparowania LZO przed zamkniêciem pow³oki. Powody s± trzy. Za gruba warstwa lakieru. Zbyt wysoka temperatura pomieszczenia. ¬le dobrany utwardzacz i rozcieñczalnik do lakieru. W 80 % przypadków to problem spoiwa lakierów poliuretanowych i zawsze lakierów klasy 2K.

hamir 
Wys³any: 2012-11-18, 13:53   
0
UP DOWN

z opisu kolegi wydaje mi sie raczej ze jest to problem rybich oczek,poniewaz staram sie stosowac materialy jednego producenta w oryginalnych opakowaniach,temperatura jest raczej stala 20 stopni,zastanawiam sie gdzie lezy problem,bo gdy wezme niskocisnieniowy pistolet,tego probemu niema,pojawil sie przy sacie rp..?

No-limit
Wys³any: 2012-11-18, 18:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
Wiem,¿e wszyscy zaraz mnie zakrzycz±,¿e zasyfisz sobie warsztat,ale na twoim miejscu
doda³bym antysilikonu do klaru.Je¶li poskutkuje-bêdzie znaczy³o,¿e to nie wina aplikacji czy samego pistoletu,lecz zanieczyszczonego powietrza roboczego lub w pomieszczeniu,je¶li wykluczasz materia³y.
Przyda³oby siê foto.

marcus 
Wys³any: 2012-11-18, 18:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: ¶lask
moze to problem bazy a nie bezbarwnego np na taniej bazie czarnej tez mia³em kiedys takie przypadki ,musisz tez chyba troche ujac powietrza w tej sacie skoro skrecasz materia³ ,chociaz w zasadzie powinno byc ustawione wszystko na max tylko jak z tym zyc w garazu to dobre na komorze ;) mozliwe ze jak koledzy wyzej pisza wpada ci zanieczyszczone powietrze do garazu teraz jest sezon grzewczy wiec wszystkie dymy z kominów zaciaga ci wentylator do pomieszczenia ,zreszta problem oczek ma swój sezon i nagle znika sam i nikt lub ma³o kto dociera tak naprawde co je powodowa³o ;) :)

hamir 
Wys³any: 2012-11-18, 19:41   
0
UP DOWN

baza raczej odpada jest DP,a pozatym problem jest nawet jak zrobilem eksperyment i po wyschnieciu bazy przetarlem ja zmywaczem,tez oczkowalo,problem jest nawet na akrylu..nic bede musial dojsc do tego,wkoncu lakiernictwo to trudny zawod,a nikt mistrzem sie nierodzi :)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-18, 19:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
hamir napisa³/a:
.nic bede musial dojsc do tego

Pomocne informacje juz tu masz.
No-limit napisa³/a:
zanieczyszczonego powietrza roboczego

hamir napisa³/a:
gdy wezme niskocisnieniowy pistolet,tego probemu niema

Jaki pistolet ?
Tu jest ukryte rozwi±zanie.
Dlaczego na nim niema oczek a na sacie s±.

hamir 
Wys³any: 2012-11-19, 13:06   
0
UP DOWN

kolego,niskocisnieniowa optima 650..

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów