Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
|
Wysłany: 2007-05-23, 21:59 Polerka na lakierze kameleon
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ZacznĂŞ od poczÂątku. SwĂłj wÂłasny pojazd (jednoÂślad) polakierowaÂłem kameleonem Ivat'a (najtaĂąsza wersja za 650zÂł-polecam). Na wierz przyszedÂł lakier naszej rodzimej produkcji- Grupa Exlack, najtaĂąszy na PL rynku 30zÂł komplet 1+0.5L
Tak wiem... by³ to mój najwiêkszy b³¹d jaki mog³em zrobiÌ. Lakier by³ k³adziony na org. rozpuszczalniku, wszystko wg kubka forda, rozlany na lustro ale trzeba by³o polerowaÌ. Po 2 godzinach od utwardzenia robi³a siê struktura skóry LUDZKIEJ rêki. (nie pomaraùczka, nie morka-¿adna wina samego lakiernika). Po prostu ten klar to œcierwo i nie polecam stanowczo
Wypolerowa³em ca³oœÌ odp. papierami koùcz¹c na 2500 i g3. Jako, ¿e klar ten poleruje siê bardzo trudno i Ÿle poszukuje politury, która nada bardzo du¿y po³ysk. Nie staÌ mnie na wypróbowywanie kolejno politur/past wiêc proszê o konkretne rady.
P.S. Dodam, ¿e klar ten by³ aplikowany przeze mnie na wszelakie sposoby i nijak ma siê do najtaùszego Novola Economy czy ValuPro Autocoloru Wzi¹³em 1 p³aski element i przela³em na 1,5 warstwy bardzo grubo- struktura wysz³a po paru godzinach przed utwardzeniem. Temp. lakierowania wynosi³a 21*C.
Sorry, ze siĂŞ tak rozpisaÂłem, ale jestem zaÂłamany i ProszĂŞ o pomoc, bo efekt musi byĂŚ lepszy. Pzdr. |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2007-05-24, 23:58
|
0
|
|
|

|
no to w takim razie, producent Exlack-a stanie siĂŞ szybko EX PRODUCENTEM
nie wiem co doradziĂŚ |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-05-25, 22:47
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
No w³aœnie... Temat za³o¿y³em nie tylko dlatego, ¿e szukam pomocy, ale tak¿e, aby ostrzec innych! Mia³em stycznoœÌ z jednym kompletem tego klaru i nie polecam! Tym bardziej zauwazy³em, ze znajomy lakierowa³ auto (bmw) tym clarem i wyszlo to samo... By³o widaÌ, ¿e niezle polerowal, ale nie chcia³ siê przyznaÌ
Dodam, ¿e dziœ wzi¹³em szlifierke 12 tys. obr (orbitaln¹) i przerobi³em j¹ na polerke (troche pokombinowa³em) i uzyuska³em tylko troche lepszy efekt u¿ywaj¹Ì pewnej niemieckiej politury i politury K2... Za³amla! |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2007-05-27, 12:52
|
0
|
|
|
|
za cenĂŞ tego lakieru to siĂŞ rozciĂŞczalnik kupuje ,wiĂŞc co moÂże byĂŚ w takim produkcie.trochĂŞ ci siĂŞ dziwiĂŞ Âże dla siebie tak ÂżaÂłujesz na dobry materiaÂł,ale juÂż wiesz Âże nie warto-pozdrowionka |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-05-27, 18:41
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
No w³asnie... Ale ju¿ tego nie odwróe. Teraz efekt ju¿ jest ok-jak na normalnym lakierze (czyt. po³ysk). Teraz jedynie musze go doprawiÌ jak¹œ politur¹, tylko jak¹? Doradzcie cos, tyle tu Lakierników |
|
|
|
 |
ÂŁukasz
|
Wysłany: 2007-05-28, 16:51
|
0
|
|
|
|
z 3M politura "na wysoki poÂłysk" czy jakoÂś tak mĂłj tata jej uÂżywa od czasu do czasu i mĂłwi ze jest zaje..... a u mojego ojca jak coÂś jest zle to nie poleca tego a ta politurĂŞ akurat chwali |
_________________ Kto pyta nie bÂładzi!! |
|
|
|
 |
jarek1111
|
Wysłany: 2007-05-28, 22:09
|
0
|
|
|
|
kupujesz kameleon za 650zl a lakierujesz jakims scierwem. sa klarlaki z tanszej lini a dobrej firmy. Do polerki polecam pasty 3M,zreszta chyba najlepsze sa. wypolerowac nawet novolem mozna jak sie chce
[ Dodano: 2007-05-28, 22:13 ]
jaka to oszczednosc jest kupujac 3 setki klaru na motor??? nawet za klar z wyzszej polki za taka ilosc zaplacisz do 50zl. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-05-28, 22:40
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Nie jedzcie mnie juÂż za to, co zrobiÂłem! JuÂż jest dobrze, teraz kupie jedynie politure 3M na wysoki poÂłysk i bĂŞdzie SI
W tym sêk, ¿e sprzedawca kameleona mnie zwyczajnie skromnie mówi¹¿ "wywali³" Fakt da³em siê ale co zrobiÌ. Postanowi³em, ¿e kupie politure 3M i myœlê, ¿e bêdzie ok. Dziêki za wszystkie odpowiedzi
P.S. Cz³owiek uczy siê na swoich i cudzych b³êdach! |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2007-05-29, 22:33
|
0
|
|
|
|
ta politura wystarczy tylko do kilku pierwczych myc.... niestety wiec lepiej pomalowac to bezbarwnym raz jeszcze. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-05-30, 19:49
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Ku--a tak czy tak skuter nie bĂŞdzie czĂŞsto myty... Trudno zobaczy siĂŞ jak to bĂŞdzie wyglÂądaÂło, ale juÂż planuje ponowne lakierowanie klarem na poczÂątek wakacji
Pytanie-jakim papierem przelecieĂŚ elementy? BĂŞdzie to trzeba robiĂŚ rĂŞcznie, wiĂŞĂŚ myÂśle, Âże 1500 wodny?
Samo mycie. odtÂłuszczanie wystarczy, aby nic siĂŞ nie waÂżyÂło od tych wszystkich past? |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2007-05-30, 20:50
|
0
|
|
|
|
Mo¿esz u¿yÌ pasty matuj¹cej i w³ókniny. Jak malujê grafiki ,to w³aœnie tak matujê bezbarwny .Przy motocyklach jest to wygodne, bo domatujesz ka¿dy zakamarek. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-06-01, 18:43
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
DziĂŞki, dziĂŞki
Najwazniejsze! Jaki klar teraz uÂżyĂŚ? Koszta tym razem siĂŞ nie liczÂą... |
|
|
|
 |
ÂŁukasz
|
Wysłany: 2007-06-01, 22:29
|
0
|
|
|
|
Witam ja polecam DuPont 3050s lub Ivat TOM'S VHS (sÂą jeszcze MS i HS ale ten VHS jest lepszy) oba te lakiery malujÂą sie na 1,5 warstwy tylko ze 3050s jest bardzo rozlewny a lakier Chromaclear 3050s z DuPont-a zostaÂł strwoÂżony z myÂślÂą o kameleonie
(chromailusion - chyba) |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-06-02, 09:05
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Tak o tym Duponcie wiem i wÂłaÂśnie nad nim siĂŞ zastanawiaÂłem (Fifka-p. Robert ze starego forum polecaÂł go na kameleona). MoÂżesz podaĂŚ orientacyjne ceny tego lakieru?
Na 1,5 warstwy uczyli mnie tak:
-pierwsza takie mokre przepruszenie na strukture, a potem "przelaÌ mu po¿¹dnie w morde". Czy tak ma byÌ poprawnie? Bo coœ mi siê nie wydaje...
DziĂŞki i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
ÂŁukasz
|
Wysłany: 2007-06-02, 21:37
|
0
|
|
|
|
ja tym Dupont-em tak robi³em 1,5 warstwy pierwsze wypy³ka taka solidna na element odczeka³em 15 min i jedna pe³na warstwa bez powtórzeù bo zacieki wyjd¹ nie stosowa³em do niego rozcieùczalnika i lakieruje w 21/22 st.*C na utwardzaczu standard ja za ten lakier p³ace 72 z³ za kpl (moja rada weŸ jak¹œ blaszkê przygotowana pod klar i wypróbuj blaszkê postaw pionowo ) j |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-06-03, 13:30
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
DziĂŞki! Wyprubuje tak jak mĂłwisz z tym plasik el. w pionie, aby batĂłw nie porobiĂŚ Tylko czy ten clar jest bezrozcieĂączalnikowy czy to TwĂłj sposĂłb? |
|
|
|
 |
ÂŁukasz
|
Wysłany: 2007-06-03, 14:11
|
0
|
|
|
|
Tam na puszcze nie pisze aby dodawaĂŚ rozcieĂączalnik wiec nie daje ale na pewno moÂżna daĂŚ tak ok 3-5% (AK260-standard,256S-szybki)
[ Dodano: 2007-06-03, 20:04 ]
to w nawiasie to sÂą utwardzacze |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2007-06-03, 21:42
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Dobra wielkie dziĂŞki w TwojÂą stronĂŞ i innych pomocnikĂłw
Teraz juÂż chyba wszystko wiem, mam nadzieje, ze gdy wyprubuje ten clar, to zostanie on moim codziennym produktem Pozdrawiam, jak bĂŞdĂŞ jeszcze coÂś musiaÂł wiedzieĂŚ to napisze, a jeÂśli ktoÂś chce cos dodaĂŚ na ten temat to bardzo prosze |
|
|
|
 |
gruber
|
Wysłany: 2008-01-31, 21:26 1,5 warstwy
|
0
|
|
|
|
Klar na 1,5 warstwy(wypyÂłka i jedna peÂłna) - jak dam dwie peÂłne warstwy to bĂŞdzie coÂś nie tak? 1,5 warstwy to zalecenie producenta czy praktyka to pokazaÂła? PrzymieÂżam siĂŞ do wyprĂłbowania bezbarwnego Novolu VHS 510 podobno nie Âścieka z pionowych powierzchni a jako Âże sÂą to moje poczÂątki, to myÂślĂŞ, Âże to moÂże byĂŚ klar dla mnie.Macie jakieÂś doÂświadczenie z tym bezbarwnym? |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-31, 22:02
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ja mam doÂświadczenie z tym vhs'em.
zdecydowanie laikowi bĂŞdzie Âłatwiej wyprĂłbowaĂŚ coÂś na ms'ach niÂż na vhs'ie !!
A to ze nie scieka w powierzchni pionowych to prawda. przy odpowiedniej warstwie oczywiscie. wszystkim da sie zrobiĂŚ firany
i wale zawsze na pó³tora. nie ma potrzeby na 2 warstwy szkoda czasu i lakieru.
1. lece kanty/ranty i poÂłowa po elemencie
2. pelna
3. czyszcze pistolet |
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-01, 05:22
|
0
|
|
|
|
online - proponuje ci to zeszlifowac 600 na mokro i zaladowac nowy klar ! ale ie taki w cenie butelki nitro. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-02-01, 22:29
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
rbfm napisał/a: | online - proponuje ci to zeszlifowac 600 na mokro i zaladowac nowy klar ! ale ie taki w cenie butelki nitro. |
to juz na samym poczÂątku zostalo przelakierowane nowym klarem temat b.stary [...]Âłem wtedy sprawe, bo mialem sprzedac moto w tym tygodniu i na szybko chcialem polakierowaĂŚ za ostatnie grosze. wylalem na lustro, a po wyschniĂŞciu byÂło tak jak pisaÂłem.
z tego co pamiêtam poci¹gn¹³em to 3050s, ale juz nie pamiêtam efekt piêkny |
|
|