Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
Wysłany: 2007-05-23, 21:59   Polerka na lakierze kameleon
0
UP DOWN
MTGarage.

ZacznĂŞ od poczÂątku. SwĂłj wÂłasny pojazd (jednoÂślad) polakierowaÂłem kameleonem Ivat'a (najtaĂąsza wersja za 650zÂł-polecam). Na wierz przyszedÂł lakier naszej rodzimej produkcji- Grupa Exlack, najtaĂąszy na PL rynku 30zÂł komplet 1+0.5L

Tak wiem... by³ to mój najwiêkszy b³¹d jaki mog³em zrobiÌ. Lakier by³ k³adziony na org. rozpuszczalniku, wszystko wg kubka forda, rozlany na lustro ale trzeba by³o polerowaÌ. Po 2 godzinach od utwardzenia robi³a siê struktura skóry LUDZKIEJ rêki. (nie pomaraùczka, nie morka-¿adna wina samego lakiernika). Po prostu ten klar to œcierwo i nie polecam stanowczo :!:

Wypolerowa³em ca³oœÌ odp. papierami koùcz¹c na 2500 i g3. Jako, ¿e klar ten poleruje siê bardzo trudno i Ÿle poszukuje politury, która nada bardzo du¿y po³ysk. Nie staÌ mnie na wypróbowywanie kolejno politur/past wiêc proszê o konkretne rady.

P.S. Dodam, ¿e klar ten by³ aplikowany przeze mnie na wszelakie sposoby i nijak ma siê do najtaùszego Novola Economy czy ValuPro Autocoloru :/ Wzi¹³em 1 p³aski element i przela³em na 1,5 warstwy bardzo grubo- struktura wysz³a po paru godzinach przed utwardzeniem. Temp. lakierowania wynosi³a 21*C.

Sorry, ze siĂŞ tak rozpisaÂłem, ale jestem zaÂłamany :/ i ProszĂŞ o pomoc, bo efekt musi byĂŚ lepszy. Pzdr.

lukas
Wysłany: 2007-05-24, 23:58   
0
UP DOWN

no to w takim razie, producent Exlack-a stanie siĂŞ szybko EX PRODUCENTEM :evil:

nie wiem co doradziĂŚ :???:

Wysłany: 2007-05-25, 22:47   
0
UP DOWN
MTGarage.

No w³aœnie... Temat za³o¿y³em nie tylko dlatego, ¿e szukam pomocy, ale tak¿e, aby ostrzec innych! Mia³em stycznoœÌ z jednym kompletem tego klaru i nie polecam! Tym bardziej zauwazy³em, ze znajomy lakierowa³ auto (bmw) tym clarem i wyszlo to samo... By³o widaÌ, ¿e niezle polerowal, ale nie chcia³ siê przyznaÌ :lol:

Dodam, ¿e dziœ wzi¹³em szlifierke 12 tys. obr (orbitaln¹) i przerobi³em j¹ na polerke (troche pokombinowa³em) i uzyuska³em tylko troche lepszy efekt u¿ywaj¹Ì pewnej niemieckiej politury i politury K2... Za³amla!

baqo 
Wysłany: 2007-05-27, 12:52   
0
UP DOWN

za cenĂŞ tego lakieru to siĂŞ rozciĂŞczalnik kupuje :?: ,wiĂŞc co moÂże byĂŚ w takim produkcie.trochĂŞ ci siĂŞ dziwiĂŞ Âże dla siebie tak ÂżaÂłujesz na dobry materiaÂł,ale juÂż wiesz Âże nie warto-pozdrowionka :grin:

Wysłany: 2007-05-27, 18:41   
0
UP DOWN
MTGarage.

No w³asnie... Ale ju¿ tego nie odwróe. Teraz efekt ju¿ jest ok-jak na normalnym lakierze (czyt. po³ysk). Teraz jedynie musze go doprawiÌ jak¹œ politur¹, tylko jak¹? Doradzcie cos, tyle tu Lakierników :smile:

ÂŁukasz 
Wysłany: 2007-05-28, 16:51   
0
UP DOWN

z 3M politura "na wysoki poÂłysk" czy jakoÂś tak mĂłj tata jej uÂżywa od czasu do czasu i mĂłwi ze jest zaje..... a u mojego ojca jak coÂś jest zle to nie poleca tego a ta politurĂŞ akurat chwali

jarek1111
Wysłany: 2007-05-28, 22:09   
0
UP DOWN

kupujesz kameleon za 650zl a lakierujesz jakims scierwem. sa klarlaki z tanszej lini a dobrej firmy. Do polerki polecam pasty 3M,zreszta chyba najlepsze sa. wypolerowac nawet novolem mozna jak sie chce

[ Dodano: 2007-05-28, 22:13 ]
jaka to oszczednosc jest kupujac 3 setki klaru na motor??? nawet za klar z wyzszej polki za taka ilosc zaplacisz do 50zl.

Wysłany: 2007-05-28, 22:40   
0
UP DOWN
MTGarage.

Nie jedzcie mnie juÂż za to, co zrobiÂłem! JuÂż jest dobrze, teraz kupie jedynie politure 3M na wysoki poÂłysk i bĂŞdzie SI :)

W tym sêk, ¿e sprzedawca kameleona mnie zwyczajnie skromnie mówi¹¿ "wywali³" :mad: Fakt da³em siê ale co zrobiÌ. Postanowi³em, ¿e kupie politure 3M i myœlê, ¿e bêdzie ok. Dziêki za wszystkie odpowiedzi :wink:

P.S. Cz³owiek uczy siê na swoich i cudzych b³êdach!

djpolak1985
Wysłany: 2007-05-29, 22:33   
0
UP DOWN

ta politura wystarczy tylko do kilku pierwczych myc.... niestety wiec lepiej pomalowac to bezbarwnym raz jeszcze.

Wysłany: 2007-05-30, 19:49   
0
UP DOWN
MTGarage.

Ku--a :mad: tak czy tak skuter nie bĂŞdzie czĂŞsto myty... Trudno zobaczy siĂŞ jak to bĂŞdzie wyglÂądaÂło, ale juÂż planuje ponowne lakierowanie klarem na poczÂątek wakacji :!:

Pytanie-jakim papierem przelecieĂŚ elementy? BĂŞdzie to trzeba robiĂŚ rĂŞcznie, wiĂŞĂŚ myÂśle, Âże 1500 wodny?

Samo mycie. odtÂłuszczanie wystarczy, aby nic siĂŞ nie waÂżyÂło od tych wszystkich past? :???:

aeroarte 
Wysłany: 2007-05-30, 20:50   
0
UP DOWN

Mo¿esz u¿yÌ pasty matuj¹cej i w³ókniny. Jak malujê grafiki ,to w³aœnie tak matujê bezbarwny .Przy motocyklach jest to wygodne, bo domatujesz ka¿dy zakamarek.

Wysłany: 2007-06-01, 18:43   
0
UP DOWN
MTGarage.

DziĂŞki, dziĂŞki :!:

Najwazniejsze! Jaki klar teraz uÂżyĂŚ? Koszta tym razem siĂŞ nie liczÂą...

ÂŁukasz 
Wysłany: 2007-06-01, 22:29   
0
UP DOWN

Witam ja polecam DuPont 3050s lub Ivat TOM'S VHS (sÂą jeszcze MS i HS ale ten VHS jest lepszy) oba te lakiery malujÂą sie na 1,5 warstwy tylko ze 3050s jest bardzo rozlewny a lakier Chromaclear 3050s z DuPont-a zostaÂł strwoÂżony z myÂślÂą o kameleonie
(chromailusion - chyba)

Wysłany: 2007-06-02, 09:05   
0
UP DOWN
MTGarage.

Tak o tym Duponcie wiem i wÂłaÂśnie nad nim siĂŞ zastanawiaÂłem (Fifka-p. Robert ze starego forum polecaÂł go na kameleona). MoÂżesz podaĂŚ orientacyjne ceny tego lakieru?

Na 1,5 warstwy uczyli mnie tak:
-pierwsza takie mokre przepruszenie na strukture, a potem "przelaÌ mu po¿¹dnie w morde". Czy tak ma byÌ poprawnie? Bo coœ mi siê nie wydaje...

DziĂŞki i pozdrawiam!

ÂŁukasz 
Wysłany: 2007-06-02, 21:37   
0
UP DOWN

ja tym Dupont-em tak robi³em 1,5 warstwy pierwsze wypy³ka taka solidna na element odczeka³em 15 min i jedna pe³na warstwa bez powtórzeù bo zacieki wyjd¹ nie stosowa³em do niego rozcieùczalnika i lakieruje w 21/22 st.*C na utwardzaczu standard ja za ten lakier p³ace 72 z³ za kpl (moja rada weŸ jak¹œ blaszkê przygotowana pod klar i wypróbuj blaszkê postaw pionowo ) j

Wysłany: 2007-06-03, 13:30   
0
UP DOWN
MTGarage.

DziĂŞki! Wyprubuje tak jak mĂłwisz z tym plasik el. w pionie, aby batĂłw nie porobiĂŚ :) Tylko czy ten clar jest bezrozcieĂączalnikowy czy to TwĂłj sposĂłb?

ÂŁukasz 
Wysłany: 2007-06-03, 14:11   
0
UP DOWN

Tam na puszcze nie pisze aby dodawaĂŚ rozcieĂączalnik wiec nie daje ale na pewno moÂżna daĂŚ tak ok 3-5% (AK260-standard,256S-szybki)

[ Dodano: 2007-06-03, 20:04 ]
to w nawiasie to sÂą utwardzacze

Wysłany: 2007-06-03, 21:42   
0
UP DOWN
MTGarage.

Dobra wielkie dziĂŞki w TwojÂą stronĂŞ i innych pomocnikĂłw :mrgreen:
Teraz juÂż chyba wszystko wiem, mam nadzieje, ze gdy wyprubuje ten clar, to zostanie on moim codziennym produktem :) Pozdrawiam, jak bĂŞdĂŞ jeszcze coÂś musiaÂł wiedzieĂŚ to napisze, a jeÂśli ktoÂś chce cos dodaĂŚ na ten temat to bardzo prosze :)

gruber
Wysłany: 2008-01-31, 21:26   1,5 warstwy
0
UP DOWN

Klar na 1,5 warstwy(wypyÂłka i jedna peÂłna) - jak dam dwie peÂłne warstwy to bĂŞdzie coÂś nie tak? 1,5 warstwy to zalecenie producenta czy praktyka to pokazaÂła? PrzymieÂżam siĂŞ do wyprĂłbowania bezbarwnego Novolu VHS 510 podobno nie Âścieka z pionowych powierzchni a jako Âże sÂą to moje poczÂątki, to myÂślĂŞ, Âże to moÂże byĂŚ klar dla mnie.Macie jakieÂś doÂświadczenie z tym bezbarwnym?

Wysłany: 2008-01-31, 22:02   
0
UP DOWN
MTGarage.

ja mam doÂświadczenie z tym vhs'em.
zdecydowanie laikowi bĂŞdzie Âłatwiej wyprĂłbowaĂŚ coÂś na ms'ach niÂż na vhs'ie !!

A to ze nie scieka w powierzchni pionowych to prawda. przy odpowiedniej warstwie oczywiscie. wszystkim da sie zrobiĂŚ firany :wink:

i wale zawsze na pó³tora. nie ma potrzeby na 2 warstwy :roll: szkoda czasu i lakieru.

1. lece kanty/ranty i poÂłowa po elemencie
2. pelna
3. czyszcze pistolet

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

rbfm 
Wysłany: 2008-02-01, 05:22   
0
UP DOWN

online - proponuje ci to zeszlifowac 600 na mokro i zaladowac nowy klar ! ale ie taki w cenie butelki nitro.

Wysłany: 2008-02-01, 22:29   
0
UP DOWN
MTGarage.

rbfm napisał/a:
online - proponuje ci to zeszlifowac 600 na mokro i zaladowac nowy klar ! ale ie taki w cenie butelki nitro.

to juz na samym poczÂątku zostalo przelakierowane nowym klarem :) temat b.stary [...]Âłem wtedy sprawe, bo mialem sprzedac moto w tym tygodniu i na szybko chcialem polakierowaĂŚ za ostatnie grosze. wylalem na lustro, a po wyschniĂŞciu byÂło tak jak pisaÂłem.

z tego co pamiêtam poci¹gn¹³em to 3050s, ale juz nie pamiêtam :razz: efekt piêkny

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu