Autor |
Wiadomo¶æ |
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-19, 17:49 lakier odchodzi od bazy ...
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 155 Sk±d: podkarpacie
|
witam .. malowa³em swojego golfa .. baza dupont , klar dupont 1025 czy cos takiego . nie pamiêtam dok³adnie wiem ze ze szybkim utwardzaczam .. w pomieszczeniu mia³em ok 10 stopni . wiec doda³em troszkê wiêcej utwardzacza ( _-10 o 10 na kubeczku z dupointa ) lakier wyszed³ piêknie i cieszy³em miche .. a potem przyk³adam listwy boczne wciskam je w otworki i co¶ nie pasowa³o to wyci±gn±³em i patrze a tu dooko³a otworków lakier odszed³ .. wiec zacz±³em skrobaæ palcem a on schodzi³ bez oporów .. masakra .. za³amka.. uciek³em z gara¿u na papierosa.. wróci³em i patrzy³em w ró¿nych miejscach czy odchodzi .. i nie znalaz³em miejsc .. tylko w tym zag³êbieniu na listwê .. poni¿ej i powy¿ej tego zag³êbienia wzi±³em przeci±³em ten klar i zrobi³em równe odciêcie i próbowa³em zdrapaæ paznokciem ale juz sie trzyma³ dobrze.. wiec wychodzi na to ze tylko w tym przet³oczeniu takie cuda siê porobi³y .. ale pewnie jak bedzie lato i s³oñce mocno przygrzeje to bedzie kicha ...
481526_507197885978968_431126208_n.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 209 raz(y) 117.3 KB |
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-19, 17:50
|
0
|
|
|
|
podk³ad trotona mokro na mokro .. szlifowany na mokro papierem 1200 recznie .. baza trzyma sie dobrze nie odchodzi |
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2012-12-19, 18:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
Kolego a matowi³es to miejsce na listwe? czy k³adles wszystko na nie zmatowiony klar....? Jezeli tak to pewnie przez to ci od³azi... |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2012-12-19, 18:20
|
0
|
|
|
|
Kolego a z jakich okolic podkarpacia jestes?:) |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2012-12-19, 18:41
|
+1
|
|
|
|
A i kolego to ¿e dodasz wiecej utw nie znaczy ze lakier ci szybciej bedzie sech³
|
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-19, 20:01
|
0
|
|
|
|
Mieszkam w okolicach Leska wiem ze nie bêdzie mi szybciej sech³ ale zapobiega to zaciekom moze tam dobrze nie zmatowi³em .. bo to takie miejsce do którego uwagi nie przyk³ada³em i tak faktycznie nie zmatowi³em .. pomaluje to przet³oczenie jeszcze raz
a i nie k³ad³em na klar tylko na podk³ad .. by³y wstawiane progi , nadkola wewnêtrzne i zewnêtrzne tak wiec to wyt³oczenie tez by³o wycinane przy nadkolu |
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2012-12-19, 20:16
|
0
|
|
|
|
noo to moze poprostu nie zmatowi³es podkladu pod baze:) i to moze byc przyczyna odpadania |
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-20, 09:54
|
0
|
|
|
|
jednak odchodzi w ka¿dym miejscu ,. nawet w tym który bardzo dok³adnie matowi³em .. rozcinam lakier nozykiem i palcem skrobie i widze ze schodzi ... |
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-20, 14:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
a baza Ci napewno wysch³a przed na³o¿eniem klaru?..sam napisa³e¶ ¿e by³o 10stopni,a w dodatku baza tez troche odbiera ciepla jak odparowywuje z niej rozpuszczalnik... |
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-20, 14:58
|
0
|
|
|
|
moze jednak nie dosch³a .. a jak zedre lakier bez uszkodzenia bazy to moge delikatnie baze przypruszyc baza i k³a¶æ klar? |
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-20, 15:18
|
0
|
|
|
|
próbuj...je¶li wzi±³e¶ siê za "lakierke" to teraz pono¶ konsekwencje ...w tej bran¿y niem lekko |
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-20, 15:26
|
0
|
|
|
|
wiem ze nie ma lekko pracuje po to ¿eby siê uczyæ ale chyba ³upi próbuje na si³ê nie maj±c o tym pojêcia ?.. wiem ze mogê ten klar usun±æ ca³kowicie bez uszkodzenia bazy .. wydaje mi sie ze trzeba bedzie delikatnie przetrzeæ przesuszon± baze papierem wodnym 2500 tak zeby swie¿a baza mia³a jak±¶ przyczepno¶æ chce zostawiæ star± bazê poniewa¿ ta baza rozrobiona juz na gotowo za litr kosztuje 170 z³ .. w sumie nie jest to cena tragiczna ale je¶li znowu co¶ nie wyjdzie wolê ¿eby jej trochê mniej posz³o ... dlatego chce zostawiæ w miarê mo¿liwo¶æi star± baze po to zeby juz mieæ ten element w ciemnym kolorze bo podk³ad mam szary i 3 warstwy idzie na dok³adne pokrycie .. |
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-20, 15:58
|
0
|
|
|
|
teac27 napisa³/a: | wiem ze mogê ten klar usun±æ ca³kowicie bez uszkodzenia bazy .. | sie okaze |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-20, 16:02
|
0
|
|
|
|
teac27 napisa³/a: | baza rozrobiona juz na gotowo za litr kosztuje 170 z³ | co to za baza? |
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-20, 16:14
|
0
|
|
|
|
powa¿nie on sie s³abo trzyma .... chyba ze w którym¶ miejscu za³apa³ ale w±tpiê .. jest to metalik z palety bmw czarny .. szuka³em na internecie i wiem ze od 2009 roku zaczêto tak± receptur± bmw malowaæ swoje wozidla |
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-20, 16:30
|
0
|
|
|
|
teac27 napisa³/a: | metalik z palety bmw czarny | ale jakiejfirmy ta baza? |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-20, 16:31
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-20, 16:44
|
0
|
|
|
|
podam jak bede na warsztacie bo teraz w pracy jestem .. z mieszalni dupont'a jest |
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2012-12-20, 17:54
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
a jak wygl±da³a aplikacja? ile warstw bazy, odt³u¶ci³e¶ dobrze powierzchnie? ile czeka³e¶ po bazie na po³o¿enie bezbarwnego w tych 10 stC |
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-12-20, 18:08
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Nie to,¿ebym by³ czarnowidzem,ale jak uskutecznisz te swoje patenty ze zrywaniem bezbarwnego i pozostawieniem bazy,to bêdziesz mia³ dwa razy wiêcej roboty,bo nic z tego dobrego nie bêdzie.Albo bêdzie siê wszystko ze sob± gryz³o,albo nie uda Ci siê usun±æ ³adnie (najpewniej tak w³a¶nie bêdzie),i po na³o¿eniu nowego bezbarwnego strzelisz sobie w g³owê ze swojej Saty,jak zobaczysz efekt koñcowy.A jeszcze przy czarnym kolorze...
No i k³ania siê patent z wiêksz± ilo¶ci± utwardzacza:tutaj to ju¿ mi nawet cycki opad³y. |
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-20, 18:43
|
0
|
|
|
|
dobrze panowie .. z utwardzaczem przesadzi³em .. lepiej daæ go mniej niz wiecej prawda? . to wydre to jutro rano szlifierka .. wezmê kr±¿ek gradacji 80 i bêdê wszystko drzeæ i od nowa lakierowaæ .. no trudno.. niewiedza jest kosztowna . odt³uszczam bardzo dok³adnie bo nie pojawi³y siê ¿adne oczka lub inne wady.. zawsze antysylikonem i czystymi papierowymi rêcznikami .. psikam z rozpylacza antysylikon i dok³adnie wycieram do sucha . a moze to byc wina ¿e matowi³em wszystko na koniec pod baze papierem gradacji 2000/2500 ? ten lakier tak odchodzi ze nawet jak palcem zacznê szuraæ w niektórych miejscach to odchodzi ...tam gdzie juz zapocz±tkowa³em skrobanie ... ale dziwne bo w niektórych miejscach np na zakoñczeniu nadkola dobrze sie trzyma .. ale juz szkoda co dumaæ .. spaprana robota ..
da³em 3 warstwy bazy .. w 5 min odstêpach .. potem czeka³em a¿ ta baza zmatowieje i da siê dotkn±æ .. nie wiem ile to trwa³o dok³adnie |
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-12-27, 19:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
teac27 napisa³/a: | a moze to byc wina ¿e matowi³em wszystko na koniec pod baze papierem gradacji 2000/2500 | Jak najbardziej,nie ma przyczepno¶ci.Max pod bazê to 1200,i to trudne jasne srebra. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2012-12-28, 09:12
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
teac27 napisa³/a: | a moze to byc wina ¿e matowi³em wszystko na koniec pod baze papierem gradacji 2000/2500 ? | no to masz odpowied¼, stanowczo za wysoka gradacja, wystarczy pod jasne kolory 1000/1200 na mokro (Matador) |
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-29, 22:15
|
0
|
|
|
|
Dziêkuje jeszcze raz Panowie |
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-12-30, 13:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
a czemu nie wezniesz i nie zeskrobiesz lakieru,a bazy nie zmyjesz np.nitrem,nie poprawisz p800-1000 i nie polakierujesz od nowa tylko wyskakujesz tu z p80...??? po co robic mega rysy,podkladowac jeszcze raz itp?
z tego co zauwazylem popelniles 3 bledy
- zbyt male odstepy pomiedzy warstwami bazy,pomiedzy warstwami baza powinna byc sucha i przetarta szmatka antystatyczna
- zbyt duza ilosc utw. co wcale nie przyspiesza schniecia.wystarczy kupic przyspieszacz schniecia i dodac kilka kropel
-za drobny papier,chciales za dobrze i g... z tego wyszlo... p800-1000 w zupelnosci wystarczy,p1200 to juz max pod naprawde jasne,trudne kolorki... pod ten czarny p800 w zupelnosci wystarczy |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-12-30, 13:14
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
jacenty 741 napisa³/a: | nie ma przyczepno¶ci. |
Tylko piszecie tu o przyczepno¶ci do podk³adu, komentuj±c gradacje kolegi 2000 i 2500.
A jemu odchodzi klar od bazy.
gugun napisa³/a: | -za drobny papier,chciales za dobrze i g... z tego wyszlo... |
Odchodzi klar od bazy Damianie.
gugun napisa³/a: | - zbyt male odstepy pomiedzy warstwami bazy,pomiedzy warstwami baza powinna byc sucha i przetarta szmatka antystatyczna |
Tu bêdzie przyczyna,
teac27 napisa³/a: | w pomieszczeniu mia³em ok 10 stopni . |
A czasy odparowania jak latem zastosowa³ |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-30, 13:18
|
0
|
|
|
|
A Gungun powiedz mi jeszcze czy temperatura oprócz tego ¿e lakier bêdzie d³u¿ej sech³ nie wp³ynie to na jego jako¶ w przysz³o¶ci ? Bardzo dobra porada ale wolê prysn±æ jeszcze raz podk³adem dupointa (Duxon ) bo u¿y³em podk³adu trotona .. mokro na mokro i niech juz bedzie wsyzstko jednej firmy A ja sie meczylem tymi gównianymi dropnymi papierami ... przedobrzy³em ze wsystkim ..
O tym zeby szmatka antystatyczn± przejechaæ nie wiedzia³em .. tak nei czek³em a¿ wyschnie dok³adnie ..spali³em papierosa i k³ad³em lakier.. baza siê swieci³a . |
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-12-30, 14:36
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Tylko piszecie tu o przyczepno¶ci do podk³adu, komentuj±c gradacje kolegi 2000 i 2500.
A jemu odchodzi klar od bazy. | nikt nie komentuje,tylko zwrocilismy uwage miedzy wierszami ze zrobil zle...teraz odpada lakier od bazy,wyeliminujemy ten problem to za miesiac cos pomaluje i mu odpadnie baza od podkladu! wiec chyba lepiej odrazu wytknac wszystkie bledy niz wyeliminowac tylko 1 problem i czekac na kolejne...?
teac27 napisa³/a: | O tym zeby szmatka antystatyczn± przejechaæ nie wiedzia³em .. tak nei czek³em a¿ wyschnie dok³adnie ..spali³em papierosa i k³ad³em lakier.. baza siê swieci³a . | wiec tu masz problem...bezbarwny na niedoschnieta baze...nic dziwnego ze ci odpada, ale jak przesuszysz to efektbedzie podobny...tak zle tak niedobrze jednak zeby przesuszyc to trzeba naprawde xx godzin tak wiec lepiej po skonczeniu bazy isc sobie do domu na kawke,fajeczke,wejsc na forum...wrocic po 2h na spokojnie,przetrzec szmatka zeby zebrac odkurz i inne zanieczyszczenia i polozyc lakier...a co do temperatury...teoretycznie wydluzy tylko proces schniecia,ale praktycznie to juz wieksza wilgotnosc w powietrzu,zimna blacha do ktorej nawet tasma sienie lepi itp itd... |
|
|
|
|
teac27
|
Wys³any: 2012-12-30, 14:45
|
0
|
|
|
|
.. mog³em wcze¶niej zapytaæ o schniêcie bazy hehe ! teraz to mi u³atwi nawet prace bo jak 2h moge czekac to przed na³o¿eniem lakieru bêde móg³ nagrzaæ wnêtrze auta ( blachê od ¶rodka ) wiec nie bede czkeac z tym do wiosny tylko zabiorê siê za to w przysz³ym tygodniu |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-12-30, 14:52
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gugun napisa³/a: | nikt nie komentuje, |
Nie mia³em na my¶li wytykania. . . tak sie mi napisa³o ¿e zajmujecie sie problemem braku przyczepnosci podk³adu a tu klar od bazy odlatuje. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-12-30, 14:55
|
+1
|
|
|
|
poprostu lepiej wytknac odrazu wszystkie bledy zeby nie trzeba bylo auta 3 raz malowac bo znowu zacznie za jakis czas cos odpadac. |
|
|
|