Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
teac27 
Wys³any: 2012-12-19, 17:49   lakier odchodzi od bazy ...
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: podkarpacie
witam .. malowa³em swojego golfa .. baza dupont , klar dupont 1025 czy cos takiego . nie pamiêtam dok³adnie wiem ze ze szybkim utwardzaczam .. w pomieszczeniu mia³em ok 10 stopni . wiec doda³em troszkê wiêcej utwardzacza ( _-10 o 10 na kubeczku z dupointa ) lakier wyszed³ piêknie i cieszy³em miche .. a potem przyk³adam listwy boczne wciskam je w otworki i co¶ nie pasowa³o to wyci±gn±³em i patrze a tu dooko³a otworków lakier odszed³ .. wiec zacz±³em skrobaæ palcem a on schodzi³ bez oporów .. masakra .. za³amka.. uciek³em z gara¿u na papierosa.. wróci³em i patrzy³em w ró¿nych miejscach czy odchodzi .. i nie znalaz³em miejsc .. tylko w tym zag³êbieniu na listwê .. poni¿ej i powy¿ej tego zag³êbienia wzi±³em przeci±³em ten klar i zrobi³em równe odciêcie i próbowa³em zdrapaæ paznokciem ale juz sie trzyma³ dobrze.. wiec wychodzi na to ze tylko w tym przet³oczeniu takie cuda siê porobi³y .. ale pewnie jak bedzie lato i s³oñce mocno przygrzeje to bedzie kicha ...

481526_507197885978968_431126208_n.jpg
Plik ¶ci±gniêto 209 raz(y) 117.3 KB

teac27 
Wys³any: 2012-12-19, 17:50   
0
UP DOWN

podk³ad trotona mokro na mokro .. szlifowany na mokro papierem 1200 recznie .. baza trzyma sie dobrze nie odchodzi

rogal-master1
Wys³any: 2012-12-19, 18:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Kolego a matowi³es to miejsce na listwe? czy k³adles wszystko na nie zmatowiony klar....? Jezeli tak to pewnie przez to ci od³azi...

rogal-master1
Wys³any: 2012-12-19, 18:20   
0
UP DOWN

Kolego a z jakich okolic podkarpacia jestes?:)

rogal-master1
Wys³any: 2012-12-19, 18:41   
+1
UP DOWN

A i kolego to ¿e dodasz wiecej utw nie znaczy ze lakier ci szybciej bedzie sech³
;)

teac27 
Wys³any: 2012-12-19, 20:01   
0
UP DOWN

Mieszkam w okolicach Leska :) wiem ze nie bêdzie mi szybciej sech³ ale zapobiega to zaciekom :) moze tam dobrze nie zmatowi³em .. bo to takie miejsce do którego uwagi nie przyk³ada³em i tak faktycznie nie zmatowi³em .. pomaluje to przet³oczenie jeszcze raz

a i nie k³ad³em na klar tylko na podk³ad .. by³y wstawiane progi , nadkola wewnêtrzne i zewnêtrzne tak wiec to wyt³oczenie tez by³o wycinane przy nadkolu :)

rogal-master1
Wys³any: 2012-12-19, 20:16   
0
UP DOWN

noo to moze poprostu nie zmatowi³es podkladu pod baze:) i to moze byc przyczyna odpadania :)

teac27 
Wys³any: 2012-12-20, 09:54   
0
UP DOWN

jednak odchodzi w ka¿dym miejscu ,. nawet w tym który bardzo dok³adnie matowi³em .. rozcinam lakier nozykiem i palcem skrobie i widze ze schodzi ...

hamir 
Wys³any: 2012-12-20, 14:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
a baza Ci napewno wysch³a przed na³o¿eniem klaru?..sam napisa³e¶ ¿e by³o 10stopni,a w dodatku baza tez troche odbiera ciepla jak odparowywuje z niej rozpuszczalnik...

teac27 
Wys³any: 2012-12-20, 14:58   
0
UP DOWN

moze jednak nie dosch³a .. a jak zedre lakier bez uszkodzenia bazy to moge delikatnie baze przypruszyc baza i k³a¶æ klar?

hamir 
Wys³any: 2012-12-20, 15:18   
0
UP DOWN

próbuj...je¶li wzi±³e¶ siê za "lakierke" to teraz pono¶ konsekwencje :D ...w tej bran¿y niem lekko :spoko:

teac27 
Wys³any: 2012-12-20, 15:26   
0
UP DOWN

wiem ze nie ma lekko :) pracuje po to ¿eby siê uczyæ :) ale chyba ³upi próbuje na si³ê nie maj±c o tym pojêcia ?.. wiem ze mogê ten klar usun±æ ca³kowicie bez uszkodzenia bazy .. wydaje mi sie ze trzeba bedzie delikatnie przetrzeæ przesuszon± baze papierem wodnym 2500 tak zeby swie¿a baza mia³a jak±¶ przyczepno¶æ chce zostawiæ star± bazê poniewa¿ ta baza rozrobiona juz na gotowo za litr kosztuje 170 z³ .. w sumie nie jest to cena tragiczna ale je¶li znowu co¶ nie wyjdzie wolê ¿eby jej trochê mniej posz³o ... dlatego chce zostawiæ w miarê mo¿liwo¶æi star± baze po to zeby juz mieæ ten element w ciemnym kolorze bo podk³ad mam szary i 3 warstwy idzie na dok³adne pokrycie ..

hamir 
Wys³any: 2012-12-20, 15:58   
0
UP DOWN

teac27 napisa³/a:
wiem ze mogê ten klar usun±æ ca³kowicie bez uszkodzenia bazy ..
sie okaze ^^

hamir 
Wys³any: 2012-12-20, 16:02   
0
UP DOWN

teac27 napisa³/a:
baza rozrobiona juz na gotowo za litr kosztuje 170 z³
co to za baza?

teac27 
Wys³any: 2012-12-20, 16:14   
0
UP DOWN

powa¿nie on sie s³abo trzyma .... chyba ze w którym¶ miejscu za³apa³ ale w±tpiê .. :) jest to metalik z palety bmw czarny .. szuka³em na internecie i wiem ze od 2009 roku zaczêto tak± receptur± bmw malowaæ swoje wozidla

hamir 
Wys³any: 2012-12-20, 16:30   
0
UP DOWN

teac27 napisa³/a:
metalik z palety bmw czarny
ale jakiejfirmy ta baza?

hamir 
Wys³any: 2012-12-20, 16:31   
0
UP DOWN

podaj numer lakieru tez

teac27 
Wys³any: 2012-12-20, 16:44   
0
UP DOWN

podam jak bede na warsztacie bo teraz w pracy jestem .. z mieszalni dupont'a jest :)

kalbi 
Wys³any: 2012-12-20, 17:54   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
a jak wygl±da³a aplikacja? ile warstw bazy, odt³u¶ci³e¶ dobrze powierzchnie? ile czeka³e¶ po bazie na po³o¿enie bezbarwnego w tych 10 stC

jacenty 741
Wys³any: 2012-12-20, 18:08   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Nie to,¿ebym by³ czarnowidzem,ale jak uskutecznisz te swoje patenty ze zrywaniem bezbarwnego i pozostawieniem bazy,to bêdziesz mia³ dwa razy wiêcej roboty,bo nic z tego dobrego nie bêdzie.Albo bêdzie siê wszystko ze sob± gryz³o,albo nie uda Ci siê usun±æ ³adnie (najpewniej tak w³a¶nie bêdzie),i po na³o¿eniu nowego bezbarwnego strzelisz sobie w g³owê ze swojej Saty,jak zobaczysz efekt koñcowy.A jeszcze przy czarnym kolorze...
No i k³ania siê patent z wiêksz± ilo¶ci± utwardzacza:tutaj to ju¿ mi nawet cycki opad³y.

teac27 
Wys³any: 2012-12-20, 18:43   
0
UP DOWN

dobrze panowie .. z utwardzaczem przesadzi³em .. lepiej daæ go mniej niz wiecej prawda? . to wydre to jutro rano szlifierka .. wezmê kr±¿ek gradacji 80 i bêdê wszystko drzeæ i od nowa lakierowaæ .. no trudno.. niewiedza jest kosztowna . odt³uszczam bardzo dok³adnie bo nie pojawi³y siê ¿adne oczka lub inne wady.. zawsze antysylikonem i czystymi papierowymi rêcznikami .. psikam z rozpylacza antysylikon i dok³adnie wycieram do sucha . a moze to byc wina ¿e matowi³em wszystko na koniec pod baze papierem gradacji 2000/2500 ? ten lakier tak odchodzi ze nawet jak palcem zacznê szuraæ w niektórych miejscach to odchodzi ...tam gdzie juz zapocz±tkowa³em skrobanie ... ale dziwne bo w niektórych miejscach np na zakoñczeniu nadkola dobrze sie trzyma .. ale juz szkoda co dumaæ .. spaprana robota ..

da³em 3 warstwy bazy .. w 5 min odstêpach .. potem czeka³em a¿ ta baza zmatowieje i da siê dotkn±æ .. nie wiem ile to trwa³o dok³adnie

jacenty 741
Wys³any: 2012-12-27, 19:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
teac27 napisa³/a:
a moze to byc wina ¿e matowi³em wszystko na koniec pod baze papierem gradacji 2000/2500
Jak najbardziej,nie ma przyczepno¶ci.Max pod bazê to 1200,i to trudne jasne srebra.

kalbi 
Wys³any: 2012-12-28, 09:12   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
teac27 napisa³/a:
a moze to byc wina ¿e matowi³em wszystko na koniec pod baze papierem gradacji 2000/2500 ?
no to masz odpowied¼, stanowczo za wysoka gradacja, wystarczy pod jasne kolory 1000/1200 na mokro (Matador)

teac27 
Wys³any: 2012-12-29, 22:15   
0
UP DOWN

:) Dziêkuje jeszcze raz Panowie

gugun 
Wys³any: 2012-12-30, 13:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
a czemu nie wezniesz i nie zeskrobiesz lakieru,a bazy nie zmyjesz np.nitrem,nie poprawisz p800-1000 i nie polakierujesz od nowa tylko wyskakujesz tu z p80...??? po co robic mega rysy,podkladowac jeszcze raz itp?
z tego co zauwazylem popelniles 3 bledy
- zbyt male odstepy pomiedzy warstwami bazy,pomiedzy warstwami baza powinna byc sucha i przetarta szmatka antystatyczna
- zbyt duza ilosc utw. co wcale nie przyspiesza schniecia.wystarczy kupic przyspieszacz schniecia i dodac kilka kropel
-za drobny papier,chciales za dobrze i g... z tego wyszlo... p800-1000 w zupelnosci wystarczy,p1200 to juz max pod naprawde jasne,trudne kolorki... :tak: pod ten czarny p800 w zupelnosci wystarczy

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-30, 13:14   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
jacenty 741 napisa³/a:
nie ma przyczepno¶ci.

Tylko piszecie tu o przyczepno¶ci do podk³adu, komentuj±c gradacje kolegi 2000 i 2500.
A jemu odchodzi klar od bazy.
gugun napisa³/a:
-za drobny papier,chciales za dobrze i g... z tego wyszlo...

Odchodzi klar od bazy Damianie.

gugun napisa³/a:
- zbyt male odstepy pomiedzy warstwami bazy,pomiedzy warstwami baza powinna byc sucha i przetarta szmatka antystatyczna

Tu bêdzie przyczyna,
teac27 napisa³/a:
w pomieszczeniu mia³em ok 10 stopni .

A czasy odparowania jak latem zastosowa³ :sciana:

teac27 
Wys³any: 2012-12-30, 13:18   
0
UP DOWN

A Gungun powiedz mi jeszcze czy temperatura oprócz tego ¿e lakier bêdzie d³u¿ej sech³ nie wp³ynie to na jego jako¶ w przysz³o¶ci ? Bardzo dobra porada ale wolê prysn±æ jeszcze raz podk³adem dupointa (Duxon ) bo u¿y³em podk³adu trotona .. mokro na mokro i niech juz bedzie wsyzstko jednej firmy :) A ja sie meczylem tymi gównianymi dropnymi papierami ... :sciana: :shock: przedobrzy³em ze wsystkim ..

O tym zeby szmatka antystatyczn± przejechaæ nie wiedzia³em .. tak nei czek³em a¿ wyschnie dok³adnie ..spali³em papierosa i k³ad³em lakier.. baza siê swieci³a .

gugun 
Wys³any: 2012-12-30, 14:36   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Tylko piszecie tu o przyczepno¶ci do podk³adu, komentuj±c gradacje kolegi 2000 i 2500.
A jemu odchodzi klar od bazy.
nikt nie komentuje,tylko zwrocilismy uwage miedzy wierszami ze zrobil zle...teraz odpada lakier od bazy,wyeliminujemy ten problem to za miesiac cos pomaluje i mu odpadnie baza od podkladu! wiec chyba lepiej odrazu wytknac wszystkie bledy niz wyeliminowac tylko 1 problem i czekac na kolejne...?
teac27 napisa³/a:
O tym zeby szmatka antystatyczn± przejechaæ nie wiedzia³em .. tak nei czek³em a¿ wyschnie dok³adnie ..spali³em papierosa i k³ad³em lakier.. baza siê swieci³a .
wiec tu masz problem...bezbarwny na niedoschnieta baze...nic dziwnego ze ci odpada, ale jak przesuszysz to efektbedzie podobny...tak zle tak niedobrze ^^ jednak zeby przesuszyc to trzeba naprawde xx godzin ;) tak wiec lepiej po skonczeniu bazy isc sobie do domu na kawke,fajeczke,wejsc na forum...wrocic po 2h na spokojnie,przetrzec szmatka zeby zebrac odkurz i inne zanieczyszczenia i polozyc lakier...a co do temperatury...teoretycznie wydluzy tylko proces schniecia,ale praktycznie to juz wieksza wilgotnosc w powietrzu,zimna blacha do ktorej nawet tasma sienie lepi itp itd...

teac27 
Wys³any: 2012-12-30, 14:45   
0
UP DOWN

.. mog³em wcze¶niej zapytaæ o schniêcie bazy hehe ! :) teraz to mi u³atwi nawet prace bo jak 2h moge czekac to przed na³o¿eniem lakieru bêde móg³ nagrzaæ wnêtrze auta ( blachê od ¶rodka ) wiec nie bede czkeac z tym do wiosny tylko zabiorê siê za to w przysz³ym tygodniu :)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-30, 14:52   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
nikt nie komentuje,

Nie mia³em na my¶li wytykania. . . tak sie mi napisa³o ¿e zajmujecie sie problemem braku przyczepnosci podk³adu a tu klar od bazy odlatuje.

gugun 
Wys³any: 2012-12-30, 14:55   
+1
UP DOWN

poprostu lepiej wytknac odrazu wszystkie bledy zeby nie trzeba bylo auta 3 raz malowac bo znowu zacznie za jakis czas cos odpadac. :tak:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: