Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kubazjan
Wys³any: 2012-12-28, 07:55   Spectral 505 nie chce schn±c....
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Witam.Mial ktos podobny przypadek z tym lakierem...bo zaczynam sie kapeczke martwic...wiem ze kiedys ktos tam pisal ze ktorys z tych lakierow nie dosycha i jest problem ale podobniez juz nie wystepuje...
Lakierowalem przed swietami golfne i zawsez urzywalem 507....szybko ³atwo i przyjemnie...ale koles w mieszalni nie mial wystarczajacej ilosci...wiec dal mi rozlewany...mieszany w takim samym stosunku jak 507.... 2:1 + 20% rozpucha...
Po pierwsze to minal juz tydzien od polakierowania zderzakow i blotnikow a tu nadal moge sobie rozne wzorki poodciskac na tych elementach...a po drugie wydawa³o mi sie ze jest duza gestszy....choc po chwili ³adnie sie rozlewa³...i ciezko bylo nim narobic firanek...
Mam ci ja jeszcze do psikniecia maske i drzwi bo to ca³osciowka i grubo sie zastanawiam czy czasem nie podjechac do mieszalni i zapytac co jest nie tak...bo bedzie mi to schlo az do Wielkanocy a i na to nie mam gwarancji... :D :D

pawel1108 
Wys³any: 2012-12-28, 08:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
kubazjan napisa³/a:
zawsez urzywalem 507....szybko ³atwo i przyjemnie

Domy¶lam siê, ¿e chodzi Ci o 570
kubazjan napisa³/a:
mieszany w takim samym stosunku jak 507.... 2:1 + 20% rozpucha...

i to z pewno¶ci± nie jest 505, 505 jest VHS 3:1 bez rozpucha.
Je¿eli namiesza³e¶ 505 w stosunku 2:1 i podla³e¶ go 20% rozpucha to mog± siê dziaæ takie rzeczy.
Teraz albo czekac nie wiadomo ile, albo rwaæ i robiæ na nowo.
kubazjan napisa³/a:
Mam ci ja jeszcze do psikniecia maske i drzwi bo to ca³osciowka

Nawet nie próbuj tego robiæ ta mieszank± bo bêdzie j.w
Swoj± droga to pana kolesia z mieszalni wyspowiada³bym co mu siê pokie³basi³o
Pozdro

kalbi 
Wys³any: 2012-12-28, 09:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
dok³adnie, tak jak pawel1108, napisa³, lakier berbarwny Spectral 505 to VHS mieszany w stosunku 3:1 z utwardzaczem bez dodawania rozp. Pierwsza warstwa cienka zamkniêta, a druga normalna wylana. U¿ywa³em tego lakieru kiedy¶ i nie mia³em z nim problemów ze schniêciem - suszony akurat w kabinie. Bardzo fajny lakier je¶li jest konieczno¶æ polerowania.

kubazjan
Wys³any: 2012-12-28, 09:23   
0
UP DOWN

sorry panowie chodzi o lakier 575...oczywiscie a tym co zawsze lakieruje to 570...

kamilbusko
Wys³any: 2012-12-28, 14:32   
0
UP DOWN

ja u¿ywam 575 i nie ma z nim ¿adnego problemu

kubazjan
Wys³any: 2012-12-28, 17:53   
0
UP DOWN

juz wiem co sie sta³o...musze pana z mieszalni grubo opier..ic...rozlany lakier mia³em w dwoch litrowych butlach...no i co sie okaza³o...otworzy³em te pierwsza i od razu rzucilo mi sie w oczy ze jest jakis taki gesty no ale co ja tam wiem...nigdy tym nie lakierowaqlem to moze tak ma byc...trzeba bylo dobrze ustawic miotle i grubo wylac zeby cos tam sie rozla³o...ale jakos to wyglada³o...tylko sch³o tydzien...a dzsiaj wzialem sobie otworzy³em druga butle... i juz w pierwszych sekundach wiedzialem ze ten lakier jest taki jak byc powinien...czyli leje sie podobnie jak 570...
Tyle ze na pierwqsza warstwe urzy³em tego z pierwszej butli czyli tej gescizny...a na druga juz musialem lac z drugiej...druga tylko podla³em ale i tak pocieklo mi w 2 miejscach bo ta pierwsza to konkretna by³a z uwagi na to ze tzreba bylo ja rozlac jakos...
Gdybym wiedzial ze do jednej nala³ mi swierzego lakieru a do drugiej jakiej resztki wyskrobane z dna to od razu bra³bym ten rzadszy..a tak...jutro bede mu dupe tru³.... :sciana: :sciana:

kosior
Wys³any: 2012-12-28, 20:40   
0
UP DOWN

heh dobre dwie butle po 1L to nie lepiej by³o kupiæ 2 oryginalne puszki ja tam zawsze kupuje 5L puchy i zawsze czy to z dna czy nie jest ta sama konsystencja tak ¿e dziwne mi sie wydaje to co piszesz

kubazjan
Wys³any: 2012-12-28, 21:01   
0
UP DOWN

no w³±snie nie mial...tak to bym wziaol 570 i bylo by po sprawie ale by³o tak jak pisze w jednej klar byl wyraznie gestszy niz w drugiej butli...nie wiem czemu...stary...przemrozony...nie mam pojecia...
:roll:

kamilbusko
Wys³any: 2012-12-28, 22:08   
0
UP DOWN

a co ten go¶ciu na mieszalni bra³ ten lakier z jakiego¶ silosa , ¿e na dnie by³ gêsty a u góry nie :shock:

[ Dodano: 2012-12-28, 22:11 ]
takich materia³ów ( zlewek ) siê nie kupuje. je¶li nie jest oryginalnie zamkniête to nie bierz. sk±d wiesz ile to le¿y i grzie le¿y

kosior
Wys³any: 2012-12-29, 10:32   
0
UP DOWN

pewnie kole¶ w mieszalni wyskroba³ mu z jaki¶ starych puszek resztki byle czego i powiedzia³ ze to 570 fantazja niektórych w mieszalniach nie zna granic.

gugun 
Wys³any: 2012-12-29, 10:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
zamarzniêty byl od do³u ^^

malarz
Wys³any: 2012-12-29, 14:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Bieszczady
kosior napisa³/a:
pewnie kole¶ w mieszalni wyskroba³ mu z jaki¶ starych puszek resztki byle czego i powiedzia³ ze to 570 fantazja niektórych w mieszalniach nie zna granic.

dok³adnie, nigdy nie wiadomo czy do puszki 5l z takiego 575 nie wla³ sobie jakiego¶ new chema i rozlewa niby orgina³

lukas
Wys³any: 2012-12-29, 15:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Je¿eli zosta³o ci jeszcze tego klaru to popro¶ w mieszalni ¿eby przy tobie nala³ do kubka trochê lakieru z nowej nie rozpoczêtej bañki. Porównasz gêsto¶æ, kolor i zapach.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: