Autor |
Wiadomo¶æ |
|
thedawidos
|
Wys³any: 2013-01-11, 17:43 Malowanie w trudnych warunkach.
|
0
|
|
|
|
Witam
Mam zamiar malowaæ plastiki od skutera mianowicie w pomieszczeniu w którym bêd± malowa³ jest zimne 7-10*C. Jest to moje pierwsze malowanie na "gotowo" malowa³em przed tem podk³adami akrylowymi jak i epoksydami w tym pomieszczeniu ¼le nie by³o wysycha³o do¶æ szybko. Moje pytanie czy podj±æ siê malowania w tych warunkach?? raczej nie ma mowy o tym by poczekaæ do wiosny. S³ysza³em o trikach typu podgrzewanie lakieru gdzie niby to pomaga. Mo¿ecie mi jako¶ pomóc??
Proszê o pomoc. |
|
|
|
|
mateusz999
|
Wys³any: 2013-01-11, 18:28
|
0
|
|
|
|
- 10 i lakierowac odpusc sobie podgrzewanei lakieru?? lepiej wsadz do pomieszczenia farelke. |
|
|
|
|
thedawidos
|
Wys³any: 2013-01-11, 18:39
|
0
|
|
|
|
+10 kolego
ten zank - oznacza³ w jakich temperaturach, temperatura siê waha. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-01-11, 19:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
thedawidos napisa³/a: | S³ysza³em o trikach typu podgrzewanie lakieru gdzie niby to pomaga. Mo¿ecie mi jako¶ pomóc??
|
tego akurat nie praktykowa³em.
Temperatura wymagana do aplikacji lakieru to +20st.c
My¶lê,¿e przy +10 tragedii nie bêdzie ale jak masz mo¿liwo¶æ podgrzania pomieszczenia to zaleca³bym Ci taki zabieg.
Polakierujesz wszystko i przy +2 stop.c ale jako¶æ i przysz³o¶æ tej pow³oki bêdzie bidna. |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-11, 23:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
thedawidos ---> wsadz jakis dobry piecyk elektryczny a po malowaniu jak bedzie juz takie w miare to przenies do domu do przedpokoju czy cos gdzie masz ciep³o albo do pokoju
I bedziesz mial dobra faze z rozpucha hehe |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-01-11, 23:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
lepiej kupic flache i miec dobra faze niz meczyc sie z lakierowaniem 5x tego samego za 200zl bo ziiimmno... |
|
|
|
|
thedawidos
|
Wys³any: 2013-01-12, 19:34
|
0
|
|
|
|
Jak my¶licie ile razy mo¿e byæ element malowany??
P.S Jestem ju¿ po malowaniu zle nie by³ tylko gdzie nie gdzie powychodzi³a skóra ;/ i parê wtr±ceñ. My¶licie ¿e papier 2000 + polerka i da radê co¶ z tego zrobiæ ?? Farba to czarny akryl. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-12, 19:46
|
0
|
|
|
|
Jak duzo wyla³es akrylu to nie nie przejmuj skórka tylko 2000 to masakra
1200 1500 2000 wszystko na mokro
Pozniej farecelka G3 bia³y padzik no i dalej rozne szkoly
wtracenia zejda po 1 przetarciu no stress !!!! |
|
|
|
|
thedawidos
|
Wys³any: 2013-01-12, 19:57
|
0
|
|
|
|
Oooo fuc***.... A wiesz mo¿e ile razy mo¿na malowaæ jeden element licz±c podk³ady i w ogóle ?? |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-12, 20:12
|
0
|
|
|
|
fachowej odpowiedzi na ten temat nie udziele ale jezeli chcesz wiedziec z doswiadczenia cos to malwoalem zderzak ktory juz wczesniej by³ malwoany i to by³ dosc grubo wymalowany bo ja zawsze lece po grubasie a pozniej okaza³o sie ze to z³y kolor wiec znow nowy kolorek i trzyma³ sie lux
Jak masz blache to najlepiej do 1 bazy sie dobic tak zeby przeswitywa³ lekko podk±³d w niktoych miejscach bo wiadomo gdzies sie zrobi mocniej gdziees s³abiej a pozniej tylko podk±³dzik po ca³osci odowpieni no i kolorek
Zrob ta polerke i ju na pcozatku papierek z woda i jedz tak zeby by³o g³adko bedzie matowo ale nie martw sie a jak sie przepi³ujesz to wyczysc i jescze raz lekko lakierek \
pameitaj o uelastyczniaczu/ plastyfikatorze |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-12, 20:12
|
0
|
|
|
|
zrob foto tej skórki bo tak to gdybamy co by by³y gdyby |
|
|
|
|
thedawidos
|
Wys³any: 2013-01-12, 20:16
|
0
|
|
|
|
Hmm.... my¶lisz ¿e papier i polerka i wszystko da sie uratowaæ ?? Wola³bym drugi raz nie malowaæ |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-12, 20:18
|
0
|
|
|
|
bys widzia³ co ja za kratery ostattnio szlifowa³em i sweici sie jak ta lala wiec skórka to jest pryszcz wstaw fotke to moze bardziej uda mi sie ocenic i Cie tym samym pocieszyc |
|
|
|
|
thedawidos
|
Wys³any: 2013-01-12, 20:24
|
0
|
|
|
|
Okej jutro bo dzi¶ mi siê nie chce schodziæ do swej "komory" haha
Spróbuj mnie pocieszyæ czemu taka skóra wylaz³a ;p jaka to przyczyna ci¶nienie jest okej lakier by³ te¿ ¿e tak powiem rzadki |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-12, 20:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Ja to co piszecie to bardzo krytycznie odbieram.
Grubo, kratery, szlif 1200 na pocz±tek i lux.
potem ka¿da nastepna warstwa i nastepna i szlif.
Piêknie ale krótko.
To sie bêdzie ¶wieci³o przez chwilke, przy pierwszym s³oneczku sie pomarszczy jak cyce 80cio letniej babci.
Znów polerka i znów sie pomarszczy.
Czy lie pro¶ciej chocia¿ w stopniu podstawowym zadbaæ o czyste powietrze, do tego kombinezon i odpowiednio ogarn±æ pomieszczenie aby syfu nie generowaæ?
Wtedy klarem wg zaleceñ producenta, pojedyñcze wtr±cenia miejscowo i macie bez dodatkowej pracy ³adnie wylany lakier z org mork± bez g³adkich jak lustro placów po darciu 1200.
Nie pro¶ciej?
Dodajmy do tego chocia¿ pojedyñczy panel promiennika podczerwieni i wygrzanie nieudanej warstwy przed nastepnym podej¶ciem.
Promiennik zastêpczy - 70 z³ za 1800W.
Nie trzeba ¿eby ka¿dy zaraz wywala³ 450 z³ na jeden panel 600 - 800 Watt.
Prawda?
Prosto? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-01-12, 20:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Lackdoctor napisa³/a: |
Nie pro¶ciej? |
Krzysiu m³odzi zapaleñcy musz± mieæ lusterko, na chwilê a jednak |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
adniem21
|
Wys³any: 2013-01-12, 21:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 131
|
Lackdoctor, móg³by¶ po¶ciæ link do tego promiennika 1800w |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-12, 21:19
|
0
|
|
|
|
No przesadnie napisa³em ze grubo bo wiadomo ze za grubo to byc nie moze ale nie lubie tez jak lakeirnicy tak oszczedzaja ze ledwo sie zakrywa
CO do kraterów to w³asnie zabrudzony odwadniacz ale juz jest wyczysczony w pon kupuje nowy kabel no i pod koniec miecha filtr scienny z fitlracja 0,1 mikrona
kombinezonik jest a pomieszczenie tym razem ogarne chodz to tylko frony meblowe hahah
a promiennik wkrotce buduje
Lack --> nie denerwuj sie wkrótce na wiosne postaram sie zebrac czas i hajs na samuraika wiec pokaze Ci swoje zmagania:) i ocenisz czy robie taka lipe ) |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-12, 21:41
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | Lack --> nie denerwuj sie |
Przecie¿ nie jestem jakis nerwowy chyba?
Piszê tylko co mo¿ecie zmieniæ w podej¶ciu do lakierowania.
Dzi¶ efekt lustra sie Wam podoba, tak jak i akceptacja papierów 1200 i innych nieodpowiednich do wykoñczenia lakieru.
Za jaki¶ czas zobaczycie jak mo¿na oszczêdzic czas i pracê której nie trzeba wykonywaæ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-12, 21:47
|
0
|
|
|
|
Lack --> jak ludzie chca meble do kuchni to czasem sie mnie pytaja czy bedzie luistro , czy nie morka przypadkiem. wiec to jest kwestia gustu
a z czasem sie zgadza czasem sie czegos wyczyscic nie che czy kupic taniego czegos i sie marnuje pozniej X czasu
NIe wiem czy widzia³es moje ostatnie zmagania ;D ale juz od wtorku beda nowe wiec zdam relace |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-12, 21:54
|
0
|
|
|
|
YAMAHER,
O Tobie to akurat nie piszê.
Wiem ¿e lustro musisz mieæ na meblach, lecz tu by³a rozmowa o dziurach oczkach i grubych warstwach w celu z góry zamierzonego darcia aby zlikwidowaæ defekty na które siê godzicie.
Lepiej je wyeliminowaæ.
Tak chyba lepiej. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-12, 22:02
|
0
|
|
|
|
Nie no zgadza sie powinno byc poemiszczenie i sprzet jak najlepiej przygotowany do roboty
Ale wiesz jak ktos tam zaczyna dop przygode z lakeirnictwem to wiesz ze nie ogarnie wszystkiego na raz nie mowie o sobie ale o kolegach ktorzy startuja od zera
a jak ma skórke pomaranczy z powodu ze wyla³ moze za ma³o lakeiru czy za duze wiatry czy z innego powodu to rpzejedzie papierkiem i wypoleruje i bedzie sie cieszy³ a z czasem czytajac forum i nabierajac dosiwadczenia wyeliminuje swoje b³edy i bedzie dazy³ do doskona³osci |
|
|
|