Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
thedawidos 
Wys³any: 2013-01-11, 17:43   Malowanie w trudnych warunkach.
0
UP DOWN

Sk±d: Wlkp. Ko¶cian
Witam

Mam zamiar malowaæ plastiki od skutera mianowicie w pomieszczeniu w którym bêd± malowa³ jest zimne 7-10*C. Jest to moje pierwsze malowanie na "gotowo" malowa³em przed tem podk³adami akrylowymi jak i epoksydami w tym pomieszczeniu ¼le nie by³o wysycha³o do¶æ szybko. Moje pytanie czy podj±æ siê malowania w tych warunkach?? raczej nie ma mowy o tym by poczekaæ do wiosny. S³ysza³em o trikach typu podgrzewanie lakieru gdzie niby to pomaga. Mo¿ecie mi jako¶ pomóc??

Proszê o pomoc.

mateusz999 
Wys³any: 2013-01-11, 18:28   
0
UP DOWN

Sk±d: Poznañ
- 10 i lakierowac odpusc sobie ;) podgrzewanei lakieru?? lepiej wsadz do pomieszczenia farelke.

thedawidos 
Wys³any: 2013-01-11, 18:39   
0
UP DOWN

+10 kolego ;)

ten zank - oznacza³ w jakich temperaturach, temperatura siê waha.

pawel1108 
Wys³any: 2013-01-11, 19:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
thedawidos napisa³/a:
S³ysza³em o trikach typu podgrzewanie lakieru gdzie niby to pomaga. Mo¿ecie mi jako¶ pomóc??

tego akurat nie praktykowa³em.
Temperatura wymagana do aplikacji lakieru to +20st.c
My¶lê,¿e przy +10 tragedii nie bêdzie ale jak masz mo¿liwo¶æ podgrzania pomieszczenia to zaleca³bym Ci taki zabieg.
Polakierujesz wszystko i przy +2 stop.c ale jako¶æ i przysz³o¶æ tej pow³oki bêdzie bidna.

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-11, 23:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
thedawidos ---> wsadz jakis dobry piecyk elektryczny a po malowaniu jak bedzie juz takie w miare to przenies do domu do przedpokoju czy cos :D gdzie masz ciep³o :D albo do pokoju :D

I bedziesz mial dobra faze z rozpucha hehe :D

gugun 
Wys³any: 2013-01-11, 23:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
lepiej kupic flache i miec dobra faze niz meczyc sie z lakierowaniem 5x tego samego za 200zl bo ziiimmno...

thedawidos 
Wys³any: 2013-01-12, 19:34   
0
UP DOWN

Jak my¶licie ile razy mo¿e byæ element malowany??

P.S Jestem ju¿ po malowaniu zle nie by³ tylko gdzie nie gdzie powychodzi³a skóra ;/ i parê wtr±ceñ. My¶licie ¿e papier 2000 + polerka i da radê co¶ z tego zrobiæ ?? Farba to czarny akryl.

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-12, 19:46   
0
UP DOWN

Jak duzo wyla³es akrylu to nie nie przejmuj skórka :D tylko 2000 to masakra :D
1200 1500 2000 wszystko na mokro :)
Pozniej farecelka G3 bia³y padzik :D no i dalej rozne szkoly :)

wtracenia zejda po 1 przetarciu :) no stress :D !!!!

thedawidos 
Wys³any: 2013-01-12, 19:57   
0
UP DOWN

Oooo fuc***.... A wiesz mo¿e ile razy mo¿na malowaæ jeden element licz±c podk³ady i w ogóle ??

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-12, 20:12   
0
UP DOWN

fachowej odpowiedzi na ten temat nie udziele :D ale jezeli chcesz wiedziec z doswiadczenia cos to malwoalem zderzak ktory juz wczesniej by³ malwoany i to by³ dosc grubo wymalowany bo ja zawsze lece po grubasie :D a pozniej okaza³o sie ze to z³y kolor wiec znow nowy kolorek i trzyma³ sie lux :)

Jak masz blache to najlepiej do 1 bazy sie dobic tak zeby przeswitywa³ lekko podk±³d w niktoych miejscach bo wiadomo gdzies sie zrobi mocniej gdziees s³abiej a pozniej tylko podk±³dzik po ca³osci odowpieni :) no i kolorek :)

Zrob ta polerke i ju :) na pcozatku papierek z woda i jedz tak zeby by³o g³adko :) bedzie matowo ale nie martw sie :) a jak sie przepi³ujesz to wyczysc i jescze raz lekko lakierek :) \

pameitaj o uelastyczniaczu/ plastyfikatorze :)

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-12, 20:12   
0
UP DOWN

zrob foto tej skórki :D bo tak to gdybamy co by by³y gdyby :D

thedawidos 
Wys³any: 2013-01-12, 20:16   
0
UP DOWN

Hmm.... my¶lisz ¿e papier i polerka i wszystko da sie uratowaæ ?? Wola³bym drugi raz nie malowaæ :)

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-12, 20:18   
0
UP DOWN

bys widzia³ co ja za kratery ostattnio szlifowa³em :D i sweici sie jak ta lala :) wiec skórka to jest pryszcz :) wstaw fotke to moze bardziej uda mi sie ocenic :) i Cie tym samym pocieszyc :D

thedawidos 
Wys³any: 2013-01-12, 20:24   
0
UP DOWN

Okej jutro bo dzi¶ mi siê nie chce schodziæ do swej "komory" haha ;)
Spróbuj mnie pocieszyæ czemu taka skóra wylaz³a ;p jaka to przyczyna ci¶nienie jest okej lakier by³ te¿ ¿e tak powiem rzadki ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-01-12, 20:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Ja to co piszecie to bardzo krytycznie odbieram.

Grubo, kratery, szlif 1200 na pocz±tek i lux.

potem ka¿da nastepna warstwa i nastepna i szlif.
Piêknie ale krótko.
To sie bêdzie ¶wieci³o przez chwilke, przy pierwszym s³oneczku sie pomarszczy jak cyce 80cio letniej babci.
Znów polerka i znów sie pomarszczy.
Czy lie pro¶ciej chocia¿ w stopniu podstawowym zadbaæ o czyste powietrze, do tego kombinezon i odpowiednio ogarn±æ pomieszczenie aby syfu nie generowaæ?
Wtedy klarem wg zaleceñ producenta, pojedyñcze wtr±cenia miejscowo i macie bez dodatkowej pracy ³adnie wylany lakier z org mork± bez g³adkich jak lustro placów po darciu 1200.

Nie pro¶ciej?

Dodajmy do tego chocia¿ pojedyñczy panel promiennika podczerwieni i wygrzanie nieudanej warstwy przed nastepnym podej¶ciem.

Promiennik zastêpczy - 70 z³ za 1800W.

Nie trzeba ¿eby ka¿dy zaraz wywala³ 450 z³ na jeden panel 600 - 800 Watt.
Prawda?
Prosto?

pawel1108 
Wys³any: 2013-01-12, 20:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Lackdoctor napisa³/a:

Nie pro¶ciej?

Krzysiu m³odzi zapaleñcy musz± mieæ lusterko, na chwilê a jednak ;)

adniem21
Wys³any: 2013-01-12, 21:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Lackdoctor, móg³by¶ po¶ciæ link do tego promiennika 1800w

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-12, 21:19   
0
UP DOWN

No przesadnie napisa³em ze grubo bo wiadomo ze za grubo to byc nie moze ;) ale nie lubie tez jak lakeirnicy tak oszczedzaja ze ledwo sie zakrywa :D

CO do kraterów to w³asnie zabrudzony odwadniacz :) ale juz jest wyczysczony :) w pon kupuje nowy kabel :D no i pod koniec miecha filtr scienny z fitlracja 0,1 mikrona :)

kombinezonik jest :) a pomieszczenie tym razem ogarne :D chodz to tylko frony :D meblowe hahah :D

a promiennik wkrotce buduje :)

Lack --> nie denerwuj sie :D wkrótce na wiosne postaram sie zebrac czas i hajs na samuraika wiec pokaze Ci swoje zmagania:) i ocenisz ;) czy robie taka lipe :) )

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-01-12, 21:41   
0
UP DOWN

YAMAHER napisa³/a:
Lack --> nie denerwuj sie

Przecie¿ nie jestem jakis nerwowy chyba?

Piszê tylko co mo¿ecie zmieniæ w podej¶ciu do lakierowania.

Dzi¶ efekt lustra sie Wam podoba, tak jak i akceptacja papierów 1200 i innych nieodpowiednich do wykoñczenia lakieru.

Za jaki¶ czas zobaczycie jak mo¿na oszczêdzic czas i pracê której nie trzeba wykonywaæ.

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-12, 21:47   
0
UP DOWN

Lack --> jak ludzie chca meble do kuchni to czasem sie mnie pytaja czy bedzie luistro , czy nie morka przypadkiem. :) wiec to jest kwestia gustu :D

a z czasem sie zgadza :) czasem sie czegos wyczyscic nie che :D czy kupic taniego czegos i sie marnuje pozniej X czasu :)

NIe wiem czy widzia³es moje ostatnie zmagania ;D ale juz od wtorku beda nowe wiec zdam relace :D :)

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-01-12, 21:54   
0
UP DOWN

YAMAHER,
O Tobie to akurat nie piszê.
Wiem ¿e lustro musisz mieæ na meblach, lecz tu by³a rozmowa o dziurach oczkach i grubych warstwach w celu z góry zamierzonego darcia aby zlikwidowaæ defekty na które siê godzicie.

Lepiej je wyeliminowaæ.
Tak chyba lepiej.

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-12, 22:02   
0
UP DOWN

Nie no zgadza sie ;) powinno byc poemiszczenie i sprzet jak najlepiej przygotowany do roboty :)
Ale wiesz jak ktos tam zaczyna dop przygode z lakeirnictwem to wiesz ze nie ogarnie wszystkiego na raz :) nie mowie o sobie ale o kolegach ktorzy startuja od zera ;)

a jak ma skórke pomaranczy z powodu ze wyla³ moze za ma³o lakeiru czy za duze wiatry czy z innego powodu to rpzejedzie papierkiem i wypoleruje i bedzie sie cieszy³ ;) a z czasem czytajac forum i nabierajac dosiwadczenia wyeliminuje swoje b³edy i bedzie dazy³ do doskona³osci :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: