Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
MichaÂł32
Wysłany: 2013-01-12, 12:26   Prostowanie tylnego pasa po delikatnej stÂłuczce
0
UP DOWN

Witam
Mam pytanie, ostatnio niestety nie z mojej winy ktoÂś najechaÂł mi na tyÂł samochodu. Uszkodzenia wg mnie nie sÂą duÂże, poza pĂŞkniĂŞtym zderzakiem tylny pas ulegÂł wgnieceniu.

Ze wzglêdu na wiek samochodu a tak¿e chêci do pracy samodzielnie chcia³bym to wyprostowaÌ samemu. Mam pytanie do osób które znaj¹ siê na rzeczy, czy jest to do wykonania samemu. Jako zaczep posiadam szpilkê M16 zabetonowan¹, czy takie rozwi¹zanie i lekkie wyci¹gniêcie tego progu baga¿nika w dó³ siê sprawdzi. Wg mnie powinno siê to poci¹gn¹Ì w dó³ pod k¹tem ok 45 st. Teraz ten próg poszed³ lekko do góry, brakuje 5 mm do zamkniêcia siê baga¿nika, a w sumie jedynie na tym mi zale¿y aby baga¿nik bezproblemowo siê zamyka³, w tej chwili wystarczy³y podk³adki pod zaczep i da siê zamkn¹Ì.

Czy zaczepienie ucha o tê szpilkê M16 potem ³aùcuch i œruba rzymska te¿ M16 da radê wyci¹gn¹Ì te 5mm? Czy zaparcie samochodu na rêcznym i pod³o¿enie klocków pod miejsca ³¹czenia progów z ty³u z nadwoziem wystarcz¹? Si³a powinna dzia³aÌ w dó³ wiêc samochód chyba nie powinien siê przesuwaÌ?

lakierok 
Wysłany: 2013-01-12, 22:52   
0
UP DOWN

Jak masz czym to popchnij œciankê od œrodka, pod³ó¿ deskê na œciankê jak jest zamek drug¹ na pod³odze lub za œrubê jak jest do skrêcania tylnego fotela i pod ci¹gnij .

wedÂług mnie to nie ciÂągnij w duÂł , tylko do tyÂłu auta

Ta Âścianka idzie jak guma wiĂŞc nie powinieneÂś mieĂŚ problemĂłw, potem wyreguluj zamek .

Frostt.pl

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-12, 23:22   
0
UP DOWN

A czy nie powinno sie wyciagac wgnicenia tak samo jak byÂło uderzone tylko zwrot siÂł w druga sstrone :) ?

lakierok ----> dÓÓÓÓÓ³ :)

lakierok 
Wysłany: 2013-01-12, 23:45   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
A czy nie powinno sie wyciagac wgnicenia tak samo jak byÂło uderzone tylko zwrot siÂł w druga sstrone :) ?

lakierok ----> dÓÓÓÓÓ³ :)

wed³ug opisu"próg (tylna œcianka ) posz³a do góry i nie chce siê zamkn¹Ì ???? i trzeba podk³adaÌ podk³adki ? Je¿eli posz³a do góry to chyba powinna siê nie domykaÌ
( byĂŚ moÂże Âźle jest opisane albo ta godzina .... haha)

a tak na powaÂżnie- jak dobrze jÂą pociÂągniesz do tyÂłu to sama siÂądzie a reszt to regulacja , sprawdÂź czy zamek w tylnej klapie siĂŞ nie skrzywiÂł ( odksztaÂłca siĂŞ blacha -mocowanie zamka w klapie ) lub puknij w duÂł mocowanie zamka na tylnej Âściance a nie ciÂągnij caÂłej Âścianki

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-12, 23:55   
0
UP DOWN

A no juz sam nie wiem :D opisane jest tak zawile jakos :D albo juz zmeczeni jestesmy :D

w kazdym razie :D bez mÂłota to nie robota :D

lakierok 
Wysłany: 2013-01-13, 00:02   
0
UP DOWN

DokÂładnie coÂś pokrĂŞcone ^^ tak czy inaczej robota dziecinnie prosta , ale niech kolega siĂŞ uczy skoro chce sam naprawiaĂŚ :D

Frostt.pl

MichaÂł32
Wysłany: 2013-01-13, 09:58   
0
UP DOWN

Ju¿ wyjaœniam koledzy, podk³adki pomog³y ale pod zaczep na klapie, jest to pod takim k¹tem w sienie, ¿e pod³o¿enie podk³adek "wepchnê³o" zamek bardziej do œrodka (w stronê foteli) i udaje siê zamkn¹Ì.

Czyli mĂłwicie, Âże nie jest to ciĂŞÂżka sprawa i prĂłbowaĂŚ? Warsztat mam dobrze wyposaÂżony ale raczej blacharkÂą nigdy siĂŞ nie zajmowaÂłem. Czyli prĂłbowaĂŚ od Âśrodka zaprzeĂŚ to o tylnÂą kanapĂŞ np. i wypychaĂŚ jakimÂś rozpierakiem np? Tylko wÂłaÂśnie wyglÂąda mi to tak, Âże ta belka wtedy pĂłjdzie jeszcze bardziej w gĂłrĂŞ.

Mondeo, ktĂłre we mnie zaparkowaÂło ma maskĂŞ dosyĂŚ nisko a siena tyÂł wysoko i wyglÂądaÂło to tak jakby ta maska podeszÂła pod tÂą belkĂŞ i wyrzuciÂła jÂą do gĂłry.

Jeszcze ostatnie pytanie czy ten zestaw z œrubami M16 da radê od zewn¹trz to wyci¹gn¹Ì?

lakierok 
Wysłany: 2013-01-14, 08:14   
0
UP DOWN

MichaÂł32 napisał/a:
Jeszcze ostatnie pytanie czy ten zestaw z œrubami M16 da radê od zewn¹trz to wyci¹gn¹Ì?

dasz rade to wyci¹gn¹Ì, œcianka jest miêkka pójdzie jak guma . :spoko:

Frostt.pl

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu