Autor |
Wiadomo¶æ |
 |
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-01-24, 16:29 Otwarcie sklepu
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
witam panowie jak to jest z ta dotacja z urzedu pracy trzeba miec status bezrobotnego zgoda ale jakbym chcia³ otworzyc szmateks to musze miec juz lokal czy moge dopiero wtedy wynajac jak dostane taka dotacje? jak to jest co musze spe³nic na poczatku zeby starac sie o taka dotacje... ??? |
|
|
|
 |
swietlik91
|
Wys³any: 2013-01-24, 17:32
|
0
|
|
|
|
Witaj,
Ja tez staram sie o kase na otworzenie dzialalnosci w ktorej bede polerowal lakier, renowacja reflektorow, usuwanie drobnych wgniecen i zarysowan, pranie tapicerki, usuwanie reklam i naklejek... W urzedzie odradzali mi, twierdza ze sie nie utrzyma... i niewiem sam co mam robic, pomozcie:).
Rogal ja zlozylem formularz rekrutacyjny, wczoraj mialem spotkanie z doradca zawowowym a jakos w marcu bedzie szkolenie przedsiebiorczosci a dopiero po tym ten wlasciwy wniosek o dotacje. Warunki glowne to bezrobotny i jakis dobry pomysl. Z lokalem niewiem dokladnie, ale chyba trzeba mniec jakas wstepna umowe np najmu. |
|
|
|
 |
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-01-24, 17:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
Bo mysla³em zeby kobicie otworzyc by sobie mia³a bo narzeka ze brak pracy w kraju moze akurat by sz³o |
|
|
|
 |
lordik
|
Wys³any: 2013-01-24, 20:39
|
0
|
|
|
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
swietlik91 napisa³/a: | Witaj,
Ja tez staram sie o kase na otworzenie dzialalnosci w ktorej bede polerowal lakier, renowacja reflektorow, usuwanie drobnych wgniecen i zarysowan, pranie tapicerki, usuwanie reklam i naklejek... W urzedzie odradzali mi, twierdza ze sie nie utrzyma... i niewiem sam co mam robic, pomozcie:).
Rogal ja zlozylem formularz rekrutacyjny, wczoraj mialem spotkanie z doradca zawowowym a jakos w marcu bedzie szkolenie przedsiebiorczosci a dopiero po tym ten wlasciwy wniosek o dotacje. Warunki glowne to bezrobotny i jakis dobry pomysl. Z lokalem niewiem dokladnie, ale chyba trzeba mniec jakas wstepna umowe np najmu. |
Dopisz sobie jeszcze Naprawa Pojazdów (napisaæ mo¿esz nie musisz robiæ. A jak by nie szlo z polerowaniem to mo¿esz siê przebran¿owiæ) |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-24, 22:59
|
0
|
|
|

Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Ja jak niedawno zak³ada³em to wpisa³em kilka rzeczy bo nie tylko jednym sie zajmuje
Kazde wpisanie jakies czynnosci jest bezp³atne i nie liczac dojazdu zajmuje CI to z 10 min
Panowie a co trzeba miec tak w mega skrócie zeby moc lakierowac prawnie autka ? |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wys³any: 2013-01-24, 23:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
po mojemu ¿eby normalnie lakierowaæ samochody to przynajmniej kawa³ek w³asnego miejsca i tak min. 350tys. pln na podstawowe wyposa¿enie a tak powa¿nie to poczytaj PROJEKTERA |
|
|
|
 |
zawi3j
|
Wys³any: 2013-01-25, 00:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 141
|
Nie orientuje siê a¿ tak ale powiem jedno. Wystarczy napisaæ dobrze projekt i mieæ swój jaki¶ konkretny wk³ad i napisaæ "WZOROWO" projekt który uwzglêdnia wszystkie koszty, zapotrzebowanie, ca³y opis DG. Wtedy dochodzi dotacja z urzêdu i europejska. S± warunki ¿e dana dzia³alno¶æ musi prosperowaæ przez jaki¶ tam czas ale to s± szczegó³y. Jest du¿o stron dot. DG i polecam siê z nimi zapoznaæ, nawet z samymi gotowymi projektami. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-25, 00:53
|
0
|
|
|

|
diablo74 --> 350 ? to chyba by by³ kosmuczny warsztat Miejsca mam na X samochdow. Chodzi mi tylko o pozwolenie czy inne te peirodly a tam gdzie projektor pisa³ to eseje dos³ownie heheh
zawi3j --> chyba minimum rok
mozna jescze na pracownika z 20 tysi zabrac !! |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wys³any: 2013-01-25, 15:52
|
0
|
|
|

Pomóg³: 10 razy Posty: 988
|
Kolega jak chcia³ dotacjê z UP na serwis elektronarzêdzi, kosiarek itp to musia³ przej¶æ jakie¶ szkolenie w UP a pó¼niej napisaæ projekt a na koñcu by³o co¶ w rodzaju castingu bo kasy dla wszystkich nie by³o. Z tego co wiem to w mniejszych miejscowo¶ciach ³atwiej o dotacje z UP bo mniejsza konkurencja.
Jak mu przyznali to musia³ pozg³aszaæ ¿e bêdzie robi³ to we w³asnym gara¿u i w zwi±zku z tym co¶ tam poprzekszta³caæ w przeznaczeniu gara¿u i podatkach, mo¿e dlatego ¿e czê¶æ kasy sz³a na modernizacjê pomieszczenia, za resztê kupi³ busa, laptopa, jakie¶ specjalistyczne sprzêty i po roku musia³ siê z tego rozliczyæ tzn. by³a jaka¶ komisja i sprawdza³a czy to co mia³ kupiæ to ma i czy przerobi³ gara¿, no i przez rok musia³ prowadziæ dzia³alno¶æ. Dopiery wtedy klepneli i umo¿yli dotacjê.
A z wpisywaniem do dzia³alno¶ci jakiegokolwiek lakierowania to lepiej uwa¿aæ bo mo¿na sobie krzywdê zrobiæ. Lepiej tak jak napisa³ @swietlik91, kosmetyka, czyszczenie itp chyba ¿e to ma byæ prawdziwa lakiernia to wtedy lepiej pój¶æ do ko¶cio³a i daæ tê ca³± kasê ksiêdzu ¿eby siê pomodli³ i mieæ ¶wiêty spokój |
|
|
|
 |
lordik
|
Wys³any: 2013-01-25, 22:18
|
0
|
|
|
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
o szczegó³y prowadzenia lakierni zapytaj siê PROJEKTER-a.
Jak czyta³em na innym temacie(ju¿ nie bêdê go szuka³ ale na pewno gdzie¶ tu jest)
O wyci±gach jakie przepisy itd. legalizacja czy co¶ to a¿ siê za g³owê z³apa³em |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-26, 01:33
|
0
|
|
|

|
No a ile jest takich warsztatów lakeirniczych i nic nie maja !!
To co mowia ze wa³kiem maluja czy jak ?? |
|
|
|
 |
lordik
|
Wys³any: 2013-01-26, 14:36
|
0
|
|