Autor |
Wiadomość |
 |
TK82
|
Wysłany: 2013-01-10, 20:05 Mieszalnik konwencjonalny NOVOL czy PPG ?
|
0
|
|
|
|
ProszĂŞ o wypowiedz osoby ktĂłre pracowaÂły bÂądÂź pracujÂą na tych systemach. Potrzebny niedrogi system. KtĂłry wybraĂŚ ? |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2013-01-10, 20:18
|
0
|
|
|
|
poczytaj troszkĂŞ niÂżej to masz wszystkie informacje na temat novola i jest temat o PPG - ale maÂło
PPG nie jest systemem tanim chyba ze masz super rabaty, ale jest na pewno duÂżo lepszy . |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-01-10, 22:27
|
0
|
|
|

|
TK82, a co Cie kolego konkretnie interesuje? |
|
|
|
 |
TK82
|
Wysłany: 2013-01-10, 22:38
|
0
|
|
|
|
berag1 napisał/a: | TK82, a co Cie kolego konkretnie interesuje? |
GlĂłwnie chodzi mi o pasowalnosc namieszanych kolorow do fiszek i o sile krycia. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-01-10, 22:45
|
0
|
|
|

|
TK82 napisał/a: |
GlĂłwnie chodzi mi o pasowalnosc namieszanych kolorow do fiszek i o sile krycia. |
Po tym co napisaÂłeÂś domniemam, ze raczej nie masz pojĂŞcia o korygowaniu, albo naleÂżysz do ludzi ktĂłrzy chcieli by zarobic a sie nie narobic.
Ma³o kolego szczegó³ów, ale có¿ jak chcesz otwieraÌ mieszalnie to warto by by³o ¿ebyœ mia³ dwa systemy jeden lepszy z górnej pó³ki i jeden ze œredniej, a je¿eli na warsztat to wystarczy jeden.
Pytasz o krycie to powiem tak, je¿eli zastosujesz odpowiednia szroœÌ widmowa to czy to bêdzie PPG czy te¿ Novol z krycia powinieneœ byÌ zadowolony.
Je¿eli chodzi o pasowalnoœÌ w Novolu z roku na rok jest coraz lepiej i jak na system który jest na rynku kilka lat to powiedzia³ bym ¿e jest ok, natomiast PPG system górna pó³ka pasowalnoœÌ ok ale i cena tez konkretna. Pamietaj nie ma systemów idealnych, a dobry kolorysta jest w stanie sporo wykrzesaÌ nawet z najgorszego systemu.
I jeszcze jedno PPG zrobiÂło juÂż podwyÂżkĂŞ a Novol jeszcze nie |
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-01, 21:09
|
0
|
|
|
|
Szczerze to jak porĂłwnanie Mercedesa (PPG) do Poloneza (Novol).........
Wiem Âże Novol ma tu silne lobby ale z kaÂżdym moge polemizowaĂŚ gdyÂż jestem dystrybutorem PPG i Novola wiĂŞc mam oba systemy u siebie.
Novol jest dla garazy i maÂłych ciuÂłaczy gdzie nie dajÂą siĂŞ przekonaĂŚ, Âże cena puszki nie zawsze znaczy taniej w efekcie koĂącowym.
PPG to system pigmentowy a nie ¿ywiczny wiêc sam ju¿ masz odpowiedŸ kto bêdzie mia³ lepsz¹ si³ê krycia.
PPG jest na rynku mieszlaniczym sporo wiĂŞcej lat niÂż Spectral.....
Co do dobierania to jak kto woli ale ja uwaÂżam Âże dobĂłr kolorĂłw w Novolu ejst sÂłaby bo kolorami a nie markami i do tego trzeba siĂŞ przystosowaĂŚ.
Poza tym odzwierciedlenie to co na fiszkach a w rzeczywistoÂści teÂż zdecydowanie na plus PPG.
MoÂże bazy PPG nie kosztujÂą 120netto a ok 160 netto ale kryjÂąc jednÂą warstwĂŞ mniej juÂż sam amsz przelicznik co sie opÂłaca a gdzie czas...............
Dla mnie wiĂŞc zdecydowanie PPG a w razie pytaĂą czy ofert jednego czy drugiego proszĂŞ na priv. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-02-02, 23:15
|
0
|
|
|

|
Cytat: |
Szczerze to jak porĂłwnanie Mercedesa (PPG) do Poloneza (Novol).........
Wiem Âże Novol ma tu silne lobby ale z kaÂżdym moge polemizowaĂŚ gdyÂż jestem dystrybutorem PPG i Novola wiĂŞc mam oba systemy u siebie.
Novol jest dla garazy i maÂłych ciuÂłaczy gdzie nie dajÂą siĂŞ przekonaĂŚ, Âże cena puszki nie zawsze znaczy taniej w efekcie koĂącowym.
PPG to system pigmentowy a nie ¿ywiczny wiêc sam ju¿ masz odpowiedŸ kto bêdzie mia³ lepsz¹ si³ê krycia.
PPG jest na rynku mieszlaniczym sporo wiĂŞcej lat niÂż Spectral.....
Co do dobierania to jak kto woli ale ja uwaÂżam Âże dobĂłr kolorĂłw w Novolu ejst sÂłaby bo kolorami a nie markami i do tego trzeba siĂŞ przystosowaĂŚ.
Poza tym odzwierciedlenie to co na fiszkach a w rzeczywistoÂści teÂż zdecydowanie na plus PPG.
MoÂże bazy PPG nie kosztujÂą 120netto a ok 160 netto ale kryjÂąc jednÂą warstwĂŞ mniej juÂż sam amsz przelicznik co sie opÂłaca a gdzie czas...............
Dla mnie wiĂŞc zdecydowanie PPG a w razie pytaĂą czy ofert jednego czy drugiego proszĂŞ na priv. |
Ch³opie co ty wypisujesz, srasz we w³asne gniazdo, najpierw oczerniasz system a póŸniej zachêcasz do tego aby, Zg³aszaÌ siê do Ciebie jak by ktoœ by³ zainteresowany tym systemem, dla mnie to jest chore.
I jeszcze jedna sprawa, czÂłowiek pyta o niedrogi system, a Ty tutaj proponujesz coÂś co kosztuje ponad 20000 tyÂś zÂłotych. Ja wiem ze na chwile obecna moÂżna liczyĂŚ na 50 % przy pakiecie startowym, dasz tyle na PPG? Zawsze jest to jakieÂś ponad 10000 tys zÂłotych.
Powiadasz 160 zÂł netto za bazĂŞ z PPG, takie cuda to tylko w Erze, ktĂłra juÂż nie istnieje z caÂłym szacunkiem dla Ery. Jak by byÂły takie ceny za pigmenty z PPG to na mieszalniach nie sprzedawano by baz po prawie 30 zÂł za setkĂŞ. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2013-02-02, 23:26
|
0
|
|
|

|
berag1 napisał/a: | Powiadasz 160 zÂł netto za bazĂŞ z PPG, takie cuda to tylko w Erze | moze poprostu zacznijmy brac? ja dam po 180 bo ciezko w tej cenie juz cokolwiek kupic... |
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-03, 14:02
|
0
|
|
|
|
To juÂż drugi post berag ktĂłry musze prostowaĂŚ - bÂłaÂźnisz siĂŞ w pierwszym w innym temacie i tak samo robisz to tutaj.
Koleœ po pierwsze to mnie nie obra¿aj bo widaÌ masz bardzo ma³¹ wiedzê co do cen i to Ty mnie œmieszysz swoimi stwierdzeniami a mimo to Ciê nie obra¿am.
Moje teksty sÂą popartĂŞ wyliczeniami i analiza jako ktoÂś kto ma lub miaÂł dystrybutorstwo kilku mieszalnikĂłw przez ostatnie 10 lat a takÂże dobrze ÂżyjĂŞ z konkurencjÂą wiĂŞc znam praktycznie wiĂŞkszoÂśc cen od podszewki.
JeÂśli bĂŞdziesz chciaÂł mogĂŞ Ci zrobiĂŚ wyliczenie koloru a sam sobie zobaczysz.
Co do wsadu to moze 50% to za du¿o ale 40% bez problemu mo¿na daÌ i mo¿e to reklama ale pakiet wychodzi wtedy niewiele ponad 10tys netto wiêc nie wiem sk¹d Twoje chore 20tys!!!!!!!!!!! (nie pisz jak masz pisaÌ bzdury dobra rada na przysz³oœÌ)
Pisa³em 160 netto jak wiesz co to netto a co to brutto wiêc wychodzi ok 200 brutto mam na mysli tutaj cenê z oferty dla warsztatu anie sklepu jak ktoœ chce wzi¹œÌ mieszalnik.
Co do cen 300 na mieszalni to logiczne ze one dorzucajÂą ok 30% marzy jak nie wiĂŞcej......
Panowie proszĂŞ o merytorycznÂą rozmowĂŞ lub argumenty a nie wyÂśmiewanie bo to Ja z takich tekstĂłw mogĂŞ siĂŞ poÂśmiaĂŚ. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-02-03, 14:30
|
0
|
|
|

|
czapka2 napisał/a: | jestem dystrybutorem PPG i Novola |
To co ty tutaj robisz kolego....? |
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-03, 14:33
|
0
|
|
|
|
ChciaÂłem jako obiektywna osoba pomĂłc niezdecydowanemu swoimi spostrzeÂżeniami.
Wiadomo, ¿e nie ma nigdy obiektywnych opinii no ale skoro mia³em i mam stycznoœÌ z oboma systemami wiêc chyba ³atwiej mi wydaÌ opiniê..... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-02-03, 14:47
|
0
|
|
|
|
czapka2 napisał/a: | ChciaÂłem jako obiektywna osoba pomĂłc niezdecydowanemu swoimi spostrzeÂżeniami. |
No to kryzys czy hossa?
Robertlodz09 napisał/a: | To co ty tutaj robisz kolego....? |
Jak to co?
Zamiast jeÂździĂŚ od warsztatu do warsztatu i tracic czas na bezowocne wciskanie mieszalnika kolega ma nadzieje Âże tu znajdzie duÂże grono klientĂłw.
W co szczerze wÂątpiĂŞ |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-03, 14:58
|
0
|
|
|
|
WidaĂŚ kaÂżde przedstawienie siĂŞ i wyraÂżenie swoej opinii budzi kontrowersje i chore domysÂły takie jak osoby powyÂżej...............
Zamiast rozmawiaĂŚ merytorycznie padajÂą jakieÂś podejrzenia i ocena osĂłb nie znajÂąc faktĂłw - typowo Polskie.........
Kolego dla Twojej ciekawoœci nie je¿d¿ê z ofert¹ po warsztatach i tego nie robi³em.
Mam trochĂŞ inne wyÂższe stanowisko i zakres obowiÂązkĂłw duÂżo szerszy niÂż sprzedaÂż mieszalnikĂłw.
No ale gratulujĂŞ podsumowania widocznie z wÂłasnego doÂświadczenia wziĂŞte................ |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2013-02-03, 16:15
|
0
|
|
|

|
ale spokojnie panowie...kazdy ma swoje "widzi mi sie" ty jako dystrybutor itp.. bo pokico to tylko to o tobie wiemy kierujesz sie wytycznymi z kart...a w rzeczywistosci bywa inaczej...w praktyce dopiero wychodzi co z jakiego systemu wchodzi lepiej,czym sie lepiej lakieruje i co wychodzi lepiej cenowo itp...nie ma systemu idealnego i nigdy nie bedzie...:)wiec moze zamiast tychsprzeczek powymieniac sie pogladami?kazdy ma prawo miec swoje zdanie,swoje za i przeciw...ja tam w tych tematach nie bede bral udzialu w dyskusji bo nie znam sie na tym na tyle,ale k.czapka pamietaj ze na kazdego fachowca przypada zawsze paruwiekszych;)sorka za spacje:) |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-02-03, 16:19
|
0
|
|
|

|
czapka2 napisał/a: | Mam trochĂŞ inne wyÂższe stanowisko i zakres obowiÂązkĂłw duÂżo szerszy niÂż sprzedaÂż mieszalnikĂłw. |
Przyznam Âże takie stwierdzenie robi ....duuuuÂżee wraÂżenie ...
Tym bardziej skoro jesteœ tak ....wysoko ,dziwi mnie Twoja obecnoœÌ tutaj.... |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-02-03, 16:37
|
0
|
|
|

|
czapka2 napisał/a: | To juÂż drugi post berag ktĂłry musze prostowaĂŚ - bÂłaÂźnisz siĂŞ w pierwszym w innym temacie i tak samo robisz to tutaj.
Koleœ po pierwsze to mnie nie obra¿aj bo widaÌ masz bardzo ma³¹ wiedzê co do cen i to Ty mnie œmieszysz swoimi stwierdzeniami a mimo to Ciê nie obra¿am.
Moje teksty sÂą popartĂŞ wyliczeniami i analiza jako ktoÂś kto ma lub miaÂł dystrybutorstwo kilku mieszalnikĂłw przez ostatnie 10 lat a takÂże dobrze ÂżyjĂŞ z konkurencjÂą wiĂŞc znam praktycznie wiĂŞkszoÂśc cen od podszewki.
JeÂśli bĂŞdziesz chciaÂł mogĂŞ Ci zrobiĂŚ wyliczenie koloru a sam sobie zobaczysz.
Co do wsadu to moze 50% to za du¿o ale 40% bez problemu mo¿na daÌ i mo¿e to reklama ale pakiet wychodzi wtedy niewiele ponad 10tys netto wiêc nie wiem sk¹d Twoje chore 20tys!!!!!!!!!!! (nie pisz jak masz pisaÌ bzdury dobra rada na przysz³oœÌ)
Pisa³em 160 netto jak wiesz co to netto a co to brutto wiêc wychodzi ok 200 brutto mam na mysli tutaj cenê z oferty dla warsztatu anie sklepu jak ktoœ chce wzi¹œÌ mieszalnik.
Co do cen 300 na mieszalni to logiczne ze one dorzucajÂą ok 30% marzy jak nie wiĂŞcej......
Panowie proszĂŞ o merytorycznÂą rozmowĂŞ lub argumenty a nie wyÂśmiewanie bo to Ja z takich tekstĂłw mogĂŞ siĂŞ poÂśmiaĂŚ. |
No to pogadajmy merytorycznie.
Pierwsze moje pytanie jest takie, ile kosztuje pakiet mieszalnika konwencjonalnego z PPG bez rabatu, chodzi mi o cenĂŞ wyjÂściowÂą?
Drugie moje pytanie, po co Ci panie szanowny dystrybutorstwo systemu mieszalnikowego Spectral, skoro on taki zÂły i nie dobry nadajÂący siĂŞ tylko do garaÂży? NieÂładnie tak oczerniaĂŚ coÂś co siĂŞ ma w swojej ofercie, ciekaw jestem co na to firma Novol?
Jeszcze mam jedno pytanie odnoÂśnie Twojego stwierdzenia, Âże ,,
PPG to system pigmentowy a nie ¿ywiczny wiêc sam ju¿ masz odpowiedŸ kto bêdzie mia³ lepsz¹ si³ê krycia,, , móg³byœ rozwin¹Ì swoja myœl, ciekaw jestem jak to wyt³umaczysz?
Poczekam na odpowiedÂź na moje pytania i bĂŞdziemy dyskutowaĂŚ.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-03, 16:43
|
0
|
|
|
|
Do³¹czaj¹c do forum i pisz¹c w celach pomocniczych jak to w ¿yciu bywa tylko spotykam oskar¿enia co do mojej osoby i durne dygresje,
Na pewno takie zachowanie nie prowadzi do rozwoju forum oraz rozwiÂązaĂą postawionych tutaj pytaĂą.
CzytajÂąc forum teÂż kazdy trzeÂźwo myÂślÂący bĂŞdzie widziaÂł ktĂłra opinia jest obiektywna a ktĂłrzy sÂą tutaj tylko po to aby wszczynaĂŚ wojny i utarczki sÂłowne
Forum to wymiana doÂświadczeĂą i wiedzy a takÂże wygÂłaszanie poglÂądĂłw.
Ka¿dy ma prawo do swojego zdania a jeœli niektórym nie podoba siê zdanie innych a zw³aszcza osób bêd¹cych sporo w bran¿y i wypisuj¹cych g³upie uwagi to ja im wspó³czujê.
PowiedÂźcie mi kto ma w takim razie odpowiedzieĂŚ na pytanie odnoÂśnie zadanego tutaj pytania np NOVOL I PPG jak nie osoba znajÂąca oba systemy i bĂŞdÂąca ich dystrybutorem....?
Nie pisaÂłem tego aby siĂŞ chwaliĂŚ podobnie jak na koĂącu stanowiskiem ale widaĂŚ zawiÂśc ludzi nie zna granic.... |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-02-03, 16:48
|
0
|
|
|

|
Jak moÂżesz, to odpowiedz na moje pytania, proszĂŞ |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-02-03, 16:50
|
0
|
|
|

|
czapka2 napisał/a: | Nie pisaÂłem tego aby siĂŞ chwaliĂŚ podobnie jak na koĂącu stanowiskiem ale widaĂŚ zawiÂśc ludzi nie zna granic.... |
Wiesz kolego ja jako zwykÂły cieĂŚ w np.. markecie budowlanym nie jestem zawistny stanowiska zajmowanego na samym.... czubku
Dla mnie nie jesteÂś dystrybutorem tylko jednym z jego przedstawicieli |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-02-03, 16:55
|
0
|
|
|

|
czapka2 napisał/a: | PowiedÂźcie mi kto ma w takim razie odpowiedzieĂŚ na pytanie odnoÂśnie zadanego tutaj pytania np NOVOL I PPG jak nie osoba znajÂąca oba systemy i bĂŞdÂąca ich dystrybutorem....? |
Ale kolego Ty juÂż wyraziÂłeÂś swojÂą opiniĂŞ co do PPG, Âże jest prawie najlepszy a Novol czy teÂż Debeer, APP to gĂłwniane systemy dla garaÂży.
W ten sposĂłb na tym forum nie przysporzysz sobie wielbicieli, wrĂŞcz przeciwnie.
Poczekam cierpliwie na zadane pytania. |
|
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-03, 16:55
|
0
|
|
|
|
Do berg.
Pakiet PPG cena wyjÂściowa zaleÂżna od iloÂści pigmentĂłw ale 71 pigmentĂłw 17tys netto...
Jak wiesz kaÂżdy moÂże mieĂŚ swoje zdanie nawet jak ma byĂŚ ono inne niÂż by miaÂło wskazywaĂŚ....
Gdybym podaÂł Âże oba sÂą super to zaraz by byÂły gÂłosy Âże jestem dystrybutorem obu i je chwalĂŞ.
Poda³em który jest lepszy w mojej opinii a nie oczernia³em Novola a podawa³em gdzie le¿¹ przyczyny lepszej jakoœci PPG.
Co do dystrybutorstwa to po pierwsze ja nie mia³em mo¿liwoœci wyboru bo nie jestem szefem a po drugie po rozmowie dlaczego zosta³a taka decyzja podjêta dost¹³em odpowiedŸ - na potrzeby rynku i szukania przez niektórych tanizny a nie do koùca jakoœci......
(i tutaj po paru latach muszĂŞ siĂŞ z nimi zgodziĂŚ)
Owszem Novol sie rozwija i chwaÂła im za to jednak jeszcze upÂłynie sporo czasu zanim dojdÂą do poziomu takich koncernĂłw jak DP RM czy PPG.
Pewnie by chcieli aby niektóre b³êdy szybciej zosta³y skorygowane ale tamte koncerny z du¿o wiêkszym zapleczem pracowa³y na to latami.
Trzeba sobie powiedzieĂŚ jasno i wprost Âże gdyby nie cena (zwÂłaszcza pakietu) nikt by Spectrala nie kupiÂł!!!
P.S Zamiast rozmawiaĂŚ merytorycznie czepiamy siĂŞ stanowisk.
Skoro pewien tutaj osobnik uznaÂł Âże mam inne stanowisko niÂż mam niech mu bĂŞdzie w koĂącu on wie lepiej.......
Ja patrzĂŞ na rozmowĂŞ merytorycznÂą i dla mie opinia kaÂżdego jest warta analizy a Âże sie nie zgadzam to chyba moge sprostowaĂŚ i wrzuciĂŚ swoje trzy grosze, |
|
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-02-03, 16:59
|
0
|
|
|

|
A jeszcze jak byÂś mĂłgÂł mi wyjaÂśniĂŚ dlaczego system pigmentowany ma lepsze krycie od systemu z pastami i Âżywicami?
[ Dodano: 2013-02-03, 17:05 ]
Cytat: | Pakiet PPG cena wyjÂściowa zaleÂżna od iloÂści pigmentĂłw ale 71 pigmentĂłw 17tys netto... |
Czy te 71 pigmentĂłw pozwoli na robienie akryli z Mieszalnika PPG? Odpowiedz tak szczerze. , bo ja w Autocolorze naliczyÂłem plus minus 65 sztuk, ktĂłre pozwolÂą na zrobienie akryli, metali i pereÂł. |
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-03, 17:15
|
0
|
|
|
|
A gdzie ja pisaÂłem Âże jest to system akrylowy?
PisaÂłem przecieÂż ceny baz a nie akryli.
Novol teÂż ma osobny system akrylowy - zresztÂą tutaj muszĂŞ przyznaĂŚ caÂłkiem niezÂły i godny polecenia w tej cenie.
Co do systemu Âżywicznego to jak wiesz jaki jest kolor Âżywicy to sobie moÂżesz odpowiedzieĂŚ sam na zadane pytanie.
JeÂśli bĂŞdziesz miaÂł okazjĂŞ zobaczyĂŚ jak gĂŞste sÂą pigmenty PPG a juÂż jak gĂŞsta jest baza np PPG a jak gĂŞsta z Novola pozwoli Ci teÂż to na jakieÂś przemyÂślenia.
A gdzie jeszcze rozcieĂączanie 1:1?
Fizycznie baza rozcieĂączona 1:1 PPG jest gĂŞÂściejsza NIEJEDNOKROTNIE od samej bazy SPECTRALA.
Autocolor jest bardzo dobrym systemem Âśmiem twierdziĂŚ Âże moÂże kolorbox ma bardziej rozbudowany od PPG ale niestety jego opinia na rynku nieco podupadÂła z jednego powodu:
Lewej ¿ywicy sprowadzanej przez jednego dystrybutora DP który podrobi³ orygina³ i sprzedaje za 1/3 ceny i b³êdnie mówi, ¿e nie odbywa siê to na jakoœci.
Fizycznie juÂż tak nie jest bo krycie jest duÂżo sÂłabsze....
Ale ze CCC w Polsce jest na pierwszym miejscu to duÂżo sklepĂłw jej uÂżywa..... |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-02-03, 17:20
|
0
|
|
|

|
Cytat: |
A gdzie ja pisaÂłem Âże jest to system akrylowy?
PisaÂłem przecieÂż ceny baz a nie akryli.
Novol teÂż ma osobny system akrylowy - zresztÂą tutaj muszĂŞ przyznaĂŚ caÂłkiem niezÂły i godny polecenia w tej cenie.
Co do systemu Âżywicznego to jak wiesz jaki jest kolor Âżywicy to sobie moÂżesz odpowiedzieĂŚ sam na zadane pytanie.
JeÂśli bĂŞdziesz miaÂł okazjĂŞ zobaczyĂŚ jak gĂŞste sÂą pigmenty PPG a juÂż jak gĂŞsta jest baza np PPG a jak gĂŞsta z Novola pozwoli Ci teÂż to na jakieÂś przemyÂślenia.
A gdzie jeszcze rozcieĂączanie 1:1?
Fizycznie baza rozcieĂączona 1:1 PPG jest gĂŞÂściejsza NIEJEDNOKROTNIE od samej bazy SPECTRALA. |
Ale ja nie pytam jak wyglada konfrontacja PPG i Novola, tylko moje pytanie brzmiaÂło tak, czy te 71 pigmentĂłw ktore wyceniÂłeÂś pozwoli na robienie akryli na mieszalniku PPG?
Ja chcĂŞ usÂłyszeĂŚ ile kosztuje kompletny system PPG ktĂłry pozwoli na robienie akryli, metali i pereÂł.
Mnie nie interesuje Novol tylko konfrontacja PPG a Nexa autocolor.
Ja wiem ile kosztuje pakiet Nexy Autocolor, ale prosiÂł bym Cie o podanie ceny pakietu tego systemu. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2013-02-03, 18:06
|
0
|
|
|
|
Panowie podawajcie cenny brutto, bo chyba za mieszalnik trzeba zapÂłaciĂŚ BRUTTO a nie netto , wiĂŞc proszĂŞ o cenny brutto . |
Frostt.pl |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-02-03, 18:19
|
0
|
|
|

|
Dla tych, ktĂłrzy nie znajÂą systemu mieszalnikowego Nexa Autocolor, kilka zdaĂą wyjaÂśnienia co do zywic.
W tym systemie mamy 4 Âżywice, jedna Âżywica akrylowa przypominajaca lakier bezbarwny-transparentna jest wykorzystywana do robienia akryli, druga Âżywica transparentna-mleczna jest wykorzystywana do robienia solidĂłw dwuwarstwowych, kolejne dwie Âżywice, sÂą wykorzystywane przy robieniu baz metalicznych i perÂłowych i to one sÂą najczĂŞÂściej podrabiane. SÂą to mleczne transparentne Âżywice pakowane w baĂąkach 2,5 litra.
Kolega napisa³ powy¿ej, ¿e podrabiane ¿ywice os³abiaj¹ si³ê krycia, mo¿e i tak, ale musia³y by byÌ bardziej transparentne od tych oryginalnych. Moim zdaniem ich zadaniem g³ównym jest to, ¿e s¹ lepiszczem które spaja ze sob¹ pigmenty wchodz¹ce w sk³ad receptury, powoduj¹, ¿e baza po wyschniêciu robi siê matowa i jeszcze bardzo wa¿na sprawa i chyba najwa¿niejsza to to ¿e maja bardzo du¿y wp³yw na to jak zachowuj¹ siê p³ytki aluminium i mika, czyli decyduj¹ o tym jaki kolor otrzymamy. Podrabiana ¿ywica ju¿ nie zapewni nam takiego samego u³o¿enia ziarna czy te¿ miki w lakierze, jakie zapewnia nam dwie oryginalne ¿ywice wystêpuj¹ce w tym systemie(P192-528-kontroler kolorów z wysokim udzia³em ziarna i P192-5600- kontroler kolorów metalicznych i per³owych) |
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-03, 18:24
|
0
|
|
|
|
Jutro w miarĂŞ wyÂślĂŞ cennik pakietu NAC akryli i baz.
Nie zrozumieliÂśmy sie od poczÂątku bowiem ja podaÂłem cenĂŞ pakietu mieszalnika tylko baz.
A nie byÂło mowy o tym, Âże ma byĂŚ mieszalnik bazowy i akrylowy.
Logiczne ze przy systemie pigmentowym nie moÂżna tylko zmieniajÂąc ÂżywicĂŞ robiĂŚ bazy i akryle i jak ktoÂś tak podchodzi to owszem NAC jak kaÂżdy Âżywiczny wyjdzie taniej co do tego nie mam wÂątpliwoÂści i nigdy bym nie zaprzeczyÂł.
PPG i MM ma drogie akryle w porĂłwnaniu do konkurencji wiĂŞc ja od sprzedaÂży akryli PPG odszedÂłem.
ZresztÂą popyt jak i tendencja wstawiania mieszalnikĂłw akrylowych jest mocno zniÂżkowa zajmujemy sie mieszalnikami konwencjonalnymi bazowymi i wodorozcienczalnikowymi koncerny PPG.
PoniewaÂż jestem handlowcem dziaÂłam na cenach netto i jest mi to obliczaĂŚ Âłatwiej majac cenniki producentĂłw - jak kogoÂś to interesuje niech sobie 23% dodaje.
Berag1 dziĂŞki za uprzedzenie..... |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-02-03, 18:35
|
0
|
|
|

|
Cytat: | Logiczne ze przy systemie pigmentowym nie moÂżna tylko zmieniajÂąc ÂżywicĂŞ robiĂŚ bazy i akryle i jak ktoÂś tak podchodzi to owszem NAC jak kaÂżdy Âżywiczny wyjdzie taniej co do tego nie mam wÂątpliwoÂści i nigdy bym nie zaprzeczyÂł. |
Czyli je¿eli ktoœ chce mieÌ mieszalnik mniej rozbudowany od PPG i bardziej multifunkcyjny i ma wybieraÌ miedzy PPG a Nexa Autocolor to niech wybiera Nexê bo wyjdzie taniej, wygodniej ze wzglêdu na mniejsza iloœÌ pigmentów na ramie, bêdzie ³atwiejszy do opanowania, a to czy ktoœ bêdzie chcia³ pracowaÌ na ¿ywicach oryginalnych czy tez podrabianych to ju¿ jego sprawa. Oryginalne ¿ywice mniej problemów z kolorami, podrabiane ¿ywice wiêksze problemy z kolorami, wybór uzale¿niony od tego, gdzie mieszalnik ma staÌ i do czego s³uzyÌ.
Jest jeszcze sprawa podrabianych pigmentĂłw, ale to juÂż dÂłuÂższa historia.
Na sam koniec, takie krĂłtkie i moim zdaniem obiektywne podejÂście do tematu.
Je¿eli ktoœ posiada spory warsztat ze sporym przerobem to mieszalnik z górnej pó³ki jak najbardziej wskazany, poniewa¿ po wyliczeniu TCO(Total Cost of Ownership (TCO) ) okazuje siê, ze drogi produkt w zakupie nie oznacza, ¿e na tym stracimy, wrêcz przeciwnie - zyskamy. Nie na darmo siê mówi, ¿e du¿ych warsztatów nie staÌ na tanie produkty.
Inaczej sprawa wygl¹da z drogim systemem jak otwieramy mieszalnie lakierów ze sprzeda¿¹ przez ladê. Wiemy jak teraz w Polsce wygl¹da rynek lakierniczy, mieszalnia sprzedaj¹ca lakiery przez ladê musi posiadaÌ w swojej ofercie mieszalnik ze œredniej pó³ki, poniewa¿ co raz czêœciej lakiernicy przychodz¹cy na mieszalniê prosz¹ o lakier niezbyt drogi po to aby jak najbardziej ograniczyÌ koszt materia³ów lakierniczych jakie musz¹ kupiÌ do zleconej naprawy lakierniczej, do tego dochodz¹ materia³y lakiernicze pomocnicze bardzo czêsto ze œredniej lub te¿ najni¿szej pó³ki cenowej, ka¿dy ogranicza koszta jak tylko mo¿na, chocia¿ zdarzaj¹ siê przypadki ¿e to oszczêdzanie przechodzi ludzkie pojêcie. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2013-02-03, 19:10
|
0
|
|
|

|
berag1 napisał/a: | Inaczej sprawa wyglÂąda z drogim systemem jak otwieramy mieszalnie lakierĂłw ze sprzeda¿¹ przez ladĂŞ. Wiemy jak teraz w Polsce wyglÂąda rynek lakierniczy, mieszalnia sprzedajÂąca lakiery przez ladĂŞ musi posiadaĂŚ w swojej ofercie mieszalnik ze Âśredniej pó³ki, poniewaÂż co raz czĂŞÂściej lakiernicy przychodzÂący na mieszalniĂŞ proszÂą o lakier niezbyt drogi po to aby jak najbardziej ograniczyĂŚ koszt materia³ów lakierniczych jakie muszÂą kupiĂŚ do zleconej naprawy lakierniczej, do tego dochodzÂą materiaÂły lakiernicze pomocnicze bardzo czĂŞsto ze Âśredniej lub teÂż najniÂższej pó³ki cenowej, kaÂżdy ogranicza koszta jak tylko moÂżna, chociaÂż zdarzajÂą siĂŞ przypadki Âże to oszczĂŞdzanie przechodzi ludzkie pojĂŞcie.
|
No dok³adnie i tutaj systemy z najwy¿szej pó³ki systematycznie trac¹ a bêd¹ jeszcze bardziej traci³y w przysz³oœci. JakoœÌ tych mieszalników jest wystarczaj¹ca na nasz biedny rynek detaliczny. Duzi dostan¹ po dupsku |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2013-02-03, 19:12
|
0
|
|
|
|
Z punktu widzenia sklepowego to oczywiÂście cenna wsadu ma znaczenie ale co potem ???
jakie rabaty na pigmenty ? moÂże podajcie , podajcie po ile wychodzi 1 litr bazy w zakupie na sklep ? podajcie kilka kolorĂłw popularnych marek , cenny najtaĂąszych klarĂłw ,
bo np Dupont c 600 moÂżna kupowaĂŚ bazĂŞ taniej niÂż w PPG czy Nexa |
Frostt.pl |
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-03, 19:25
|
0
|
|
|
|
Siekiera duzi majÂą to w pompie bo majÂą segment lakierĂłw wodnych gdzie Ci mali nie wejdÂą za 100 lat a tam jak pisaÂłem jest duÂża kasa wiĂŞksza niÂż przy systemach konwencjonalnych....
Co do kolorĂłw PPG na rabatach mieszalniczych cena netto:
Toyota Silver 1C0 - 137,86
Daewoo Poly Silver 92U - 152,57
Fiat Nero 601 - 129,46
Ford Panther Black XSC 2851 -131,97
Toyota Red 3N8 - 170,10
Fiat Grigio Steel 647 - 138,47
Sorki za ceny netto ale nie chce mi siĂŞ liczyĂŚ.....
Kto jak kupuje tanio zaleÂży od przerobu i dystrybutora bo nie kaÂżdy dystrybutor w PPG ma jednakowy rabat od fabryki a takÂże nie kaÂżdy jest tak hojny.............. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2013-02-03, 19:38
|
0
|
|
|

|
czapka2 napisał/a: | Siekiera duzi majÂą to w pompie bo majÂą segment lakierĂłw wodnych gdzie Ci mali nie wejdÂą za 100 lat a tam jak pisaÂłem jest duÂża kasa wiĂŞksza niÂż przy systemach konwencjonalnych....
|
Wiesz co, nie mów tego g³oœno bo jak ktoœ z zarz¹du jednej z wiêkszych firm ubezpieczeniowych po³apie siê ¿e mo¿na zarobiÌ na uciêciu na materia³ach lakierniczych dotychczasowym dostawcom to ju¿ nie bêdzie tak ró¿owo. Np. PZU ma swoj¹ sieÌ naprawcz¹ i wystarczy³oby ¿eby dogadali sie np. z novolem, debeerem czy heliosem i w ich œlady pójd¹ inni ubezpieczyciele. Pójdzie odpowiednie zarz¹dzenie do likwidatorów i szkody bêd¹ kierowane do swoich warsztatów. A wtedy myslisz ¿e ASO co zrobi¹? Bêd¹ patrzy³y siê bezczynnie? Nie pozwol¹ sobie na zabieranie klientów i wezm¹ taùsze systemy maj¹c w dupie dopuszczenia i audyty producentów samochodów. Kasa siê liczy a jak ucieka to trzeba j¹ zatrzymaÌ. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2013-02-03, 19:40
|
0
|
|
|
|
czapka2 napisał/a: | Toyota Silver 1C0 - 137,86
Daewoo Poly Silver 92U - 152,57
Fiat Nero 601 - 129,46
Ford Panther Black XSC 2851 -131,97
Toyota Red 3N8 - 170,10
Fiat Grigio Steel 647 - 138,47
Sorki za ceny netto ale nie chce mi siĂŞ liczyĂŚ.....
|
To teraz niech kolega berag1 niech poda cenny w Autocolor a kolega Siekiera niech porĂłwna do DP - oczywiÂście jak bĂŞdzie chciaÂł . |
Frostt.pl |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2013-02-03, 20:05
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | To teraz niech kolega berag1 niech poda cenny w Autocolor |
Kolego lakierok, ja nie jestem dystrybutorem Nexy, ani teÂż u takowego nie pracujĂŞ, co nie znaczy, Âże nie wiem co i ile kosztuje.
Aby wszystko byÂło tak jak naleÂży to kolega czapka2 moÂże podaĂŚ ceny tych samych kolorĂłw, ktĂłre podaÂł dla PPG na takim samym rabacie, bĂŞdzie to bardzo wiarygodne bo z tego co pisaÂł jest teÂż dystrybutorem Nexy o ile sie nie mylĂŞ.
I ja miaÂłbym takÂą proÂśbĂŞ, aby kolega czapka2 jak moÂże podaÂł ceny kolorĂłw perÂłowych, czerwonych, zielonych i niebieskich bo z tego co widzĂŞ to mamy wycene kolorkĂłw srebrnych, czarnych i tylko jeden kolor czerwony perÂłowy z Toyoty. JeÂżeli ceny perÂły czerwonej wychodzÂą ponad 170 zÂł za jeden litr netto to moÂżna wnioskowaĂŚ, Âże reszta pereÂł bĂŞdzie w podobnym przedziale cenowym, albo i droÂżej, ale poczekajmy z ocenÂą na wycenĂŞ innych pereÂł. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2013-02-03, 20:28
|
0
|
|
|
|
, berag1 napisał/a: | Aby wszystko byÂło tak jak naleÂży to kolega czapka2 moÂże podaĂŚ ceny tych samych kolorĂłw, ktĂłre podaÂł dla PPG na takim samym rabacie, bĂŞdzie to bardzo wiarygodne bo z tego co pisaÂł jest teÂż dystrybutorem Nexy o ile sie nie mylĂŞ. |
berag1 myÂślaÂłem Âże jesteÂś przedstawicielem Nexy, ale jak znasz ceny to podaj
kolega czapka2 nie poda³ jaki rabat narzuci³ na PPG a jak na wsad pisa³ ¿e mo¿na daÌ 40 % to mo¿e tu podobnie albo mniej ale ja tylko przypuszczam bo jeszcze nie mam sklepu a zapewne Wasza wiedza a moja to du¿a ró¿nica . |
|
|
|
 |
maykel
|
Wysłany: 2013-02-07, 16:54
|
0
|
|
|
|
Skoro berag1 twierdzisz, Âże Autocolor jest taĂąszy od PPG to moÂże podasz ceny ? czapka podaÂł ceny PPG, wiĂŞc mamy co porĂłwnaĂŚ |
|
|
|
 |
czapka2
|
Wysłany: 2013-02-07, 18:03
|
0
|
|
|
|
WracajÂąc do wÂątku tym razem PPG a NAC to pakiety sa bardzo porĂłwnywalne w granicach 10tys netto i owszem racja ze PPG nie ma akryli a NAC ma ÂżywicĂŞ w zestawie na ktĂłrej moÂżna robiĂŚ akryle.
Jednak akryle sÂą w porĂłwnaniu z konkurencjÂą na rynku bardzo drogie i jak ktoÂś maÂło robi to moÂże przez rok wyjdzie lepiej ale jak ktoÂś myÂśli aby sporo robiĂŚ akrylami to juÂż takie zestawienie super nie wyglÂąda......
Teraz tendencja w warsztatach malowania akrylami spada i maÂło warsztatĂłw jest zainteresowana takimi systemami.
O wiele korzystniejsze jest postawienie PPG i drugiego systemu akrylowego np Spectral bo w tym wypadku akryle z Novola w porĂłwnaniu z bazami wyglÂądajÂą ok a i cena jest atrakcyjna.
Grupa PPG nie ma korzystnej oferty cenowej na akryle. (MM teÂż akryle Duralit wychodzÂą drogo) . |
|
|
|
 |
wro-lak.pl
|
Wysłany: 2013-10-14, 23:43 Re: Mieszalnik konwencjonalny NOVOL czy PPG ?
|
0
|
|
|
|
TK82 napisał/a: | ProszĂŞ o wypowiedz osoby ktĂłre pracowaÂły bÂądÂź pracujÂą na tych systemach. Potrzebny niedrogi system. KtĂłry wybraĂŚ ? |
Witam, wrzucĂŞ parĂŞ ÂświeÂżych info o mieszalniku konwencjonalnym 2K AUTOCOLOR.
Po pierwsze, jeÂśli szukacie taniej bazy do wszystkiego, aby coÂś pochlapaĂŚ to na bank siĂŞ zawiedziecie.
AUTOCOLOR to kompromis pomiĂŞdzy jakoÂściÂą a cenÂą. Dla tych co juÂż zrozumieli, Âże lepiej kupiĂŚ setkĂŞ prawdziwej bazy 1:1 niÂż dwieÂście taniochy. TÂą setkÂą wiĂŞcej zdziaÂłasz niÂż Ci siĂŞ wydajĂŞ. Prosty rachunek np. setka LA7W na mieszalni dla klienta kosztujĂŞ 22zÂł, nawet jeÂśli wygrzebiesz jakiÂś tani mieszalnik 2:1 za 15zÂł za setĂŞ to i tak musisz kupiĂŚ tego dwieÂście na element.
Szybko liczymy i wychodzi 30 zeta. T¹ taùsza baz¹ siê namêczysz, wydasz wiêcej, stracisz wiêcej czasu a efekt taki sam. Tylko, ¿e jesteœ 8z³³ w plecy:)
A co najwa¿niejsze przychodzisz do mnie po roku domieszaÌ ten sam lakier na ten sam element bo ju¿ zd¹¿y³ siê pogi¹Ì i powtarzalnoœÌ masz blisk¹ 100%.
Masz pewnoœÌ ¿e odcieù koloru bêdzie taki sam. No dobra ju¿ siê nachwali³em.
Teraz wady;) FISZKI, wzorniki w niektórych przypadkach nieznacznie ró¿ni¹ siê od tego co znajdziesz w kubku. Problemy siê zaczynaj¹ jak w kolorze jest w ..... DU¯O per³y b¹dŸ xyralicu. Ale spokojnie nie s¹ to jakieœ dramatyczne ró¿nice, chwilka zabawy z dobarwieniem i jest GIT.
W sumie wyposaÂżajÂąc siĂŞ w mieszalnik 2k AUTOCOLORU:
1. Pracujesz na wysokiej jakoÂści materiale
2. ZuÂżywasz mniej towaru na element
3. Masz powtarzalnoœÌ kolorów
4. Mieszalnik zawsze wstawia centrala PPG, wiĂŞc dysponujesz peÂłnÂą opiekÂą technicznÂą i kolorystycznÂą.
5. Dostajesz niezÂły rabat na pigmenty przy niewielkich obrotach. JesteÂś w stanie obniÂżyĂŚ cenĂŞ dla siebie spokojnie poniÂżej 20zÂł za setkĂŞ np. LA7W
6. Dodatkowo masz mo¿liwoœÌ umieszania wszystkich AKRYLI z tego samego mieszalnika
7. Cena mieszalnika z peÂłnym wkÂładem bez Âżadnych zobowiÂązujÂących umĂłw obrotowych ok. 14.000zÂł brutto
Dobra, skoĂączyÂłem;) WiĂŞcej info pod tel. 533-21-20-99 |
_________________ www.wro-lak.pl www.4cr.com.pl
 |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-10-15, 23:05
|
0
|
|
|

|
wro-lak.pl napisał/a: | ProszĂŞ o wypowiedz osoby ktĂłre pracowaÂły bÂądÂź pracujÂą na tych systemach. Potrzebny niedrogi system. KtĂłry wybraĂŚ ? |
wro-lak - Piszesz nie na temat! |
|
|
|