Autor |
Wiadomość |
 |
Dawid9
|
Wysłany: 2013-01-31, 22:14 Pierwsze kroki w zawodzie
|
0
|
|
|
|
Witam
Obecnie jestem w trakcie zdobywania tytuÂłu inÂżyniera ale znajÂąc realia naszego kraju wiem, Âże to na pewno nie zapewni mi przyszÂłoÂści a Âże temat powÂłok lakierniczych nie jest mi obcy i co najwaÂżniejsze lubiĂŞ to postanowiÂłem zaÂłoÂżyĂŚ ten temat aby siĂŞ poradziĂŚ. Nie interesuje mnie praca w charakterze pomocnika lakiernika bo tak to moÂżna co najwyÂżej dorobiĂŚ a nie zarobiĂŚ na pewno sÂą w tym kierunku jakieÂś kursy, szkolenia tylko jak to wyglÂąda, jakie sÂą wymagania, ile to kosztuje i w ogĂłle jak wyglÂąda sytuacja na rynku pracy w tym zawodzie?. Czy warto siĂŞ za to braĂŚ?. Piszcie co wiecie |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-01-31, 23:12
|
0
|
|
|

|
Lakienricy zarabiaja pracujac u kogos od 2 - 4 tysi zalezy od maista
Najlepiej miec duzo klientĂłw i robic na sowim
A z czego ten inz ? |
|
|
|
 |
Dawid9
|
Wysłany: 2013-01-31, 23:16
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Lakienricy zarabiaja pracujac u kogos od 2 - 4 tysi zalezy od maista |
Czyli warto
YAMAHER napisał/a: | A z czego ten inz ? |
Mechanika |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-01-31, 23:29
|
0
|
|
|

|
Ja Mechanika i Budowa maszyn na Polibudzie. |
|
|
|
 |
lordik
|
Wysłany: 2013-02-01, 16:52
|
0
|
|
|
narazie amator :)

|
Gratulacje
WytrwaÂły jesteÂś |
|
|
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2013-02-03, 22:54
|
0
|
|
|
|
ja juz po 1 roku stwierdzilem ze tehnikum to szambo i najlepiej bym wyszedÂł pracujac u kogoÂś na poczÂątku za pomocnika niÂż te wszystkie lata nauki. |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2013-02-03, 23:08
|
0
|
|
|
|
Cytat: |
ja juz po 1 roku stwierdzilem ze tehnikum to szambo |
A wrĂŞcz przeciwnie, jeÂśli jeszcze jest zakoĂączone zdanÂą maturÂą to jest przepustkÂą na studia po ktĂłrych znajdziesz normalnÂą pracĂŞ a nitro i inne syfy bĂŞdziesz wdychaÂł bo lubisz a nie dlatego, Âże musisz na chleb dla siebie i rodziny zarobiĂŚ.
MyÂślcie perspektywicznie z perspektywÂą szerszÂą niÂż tylko do jutra.
Pozdro! |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2013-02-03, 23:21
|
0
|
|
|
|
grzechoo2008 napisał/a: | Cytat: |
ja juz po 1 roku stwierdzilem ze tehnikum to szambo |
A wrĂŞcz przeciwnie, jeÂśli jeszcze jest zakoĂączone zdanÂą maturÂą to jest przepustkÂą na studia po ktĂłrych znajdziesz normalnÂą pracĂŞ a nitro i inne syfy bĂŞdziesz wdychaÂł bo lubisz a nie dlatego, Âże musisz na chleb dla siebie i rodziny zarobiĂŚ.
MyÂślcie perspektywicznie z perspektywÂą szerszÂą niÂż tylko do jutra.
Pozdro! |
popieram sam jestem min. po tech. samochodowym i nie uwaÂżam Âże to byÂł stracony czas papier otwiera drogĂŞ dalej a "wÂąchaĂŚ nitro" to wtedy moÂżesz a nie "musisz" nigdy nie wiadomo co przyniesie Âżycie |
|
|
|
 |
Dawid9
|
Wysłany: 2013-02-04, 15:22
|
0
|
|
|
|
Niestety teraz i po studiach nie jeden chciaÂłby wÂąchaĂŚ nitro niÂż siedzieĂŚ na bezrobociu. Panowie moÂże wrĂłcimy jednak do tematu bo jak jak nic nie wiedziaÂłem to i dalej nic nie wiem |
|
|
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2013-02-04, 16:44
|
0
|
|
|
|
grzechoo2008, ja mam mature i zawodowy zdany. teraz na studiach jestem na 4 roku ale jakoÂś nie wyobraÂżam sobie pracy w biurze po 8-10h bo mnie cos trafia. koncze studia i krĂŞce dalej interes z lakiernictwem bo wiecznie ta stagnacja jaka jest obecnie na rynku trwaĂŚ nie bedzie a najlepiej jest wysoko siĂŞ wyspecjalizowaĂŚ i czerpaĂŚ z wiedzy korzyÂści. |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2013-02-04, 21:36
|
0
|
|
|
|
slawciu napisał/a: | najlepiej jest wysoko siĂŞ wyspecjalizowaĂŚ i czerpaĂŚ z wiedzy korzyÂści. |
Jak najbardziej siê z tym zgadzam tyle, ¿e nijak to nie pasuje do lakierni samochodowej. Wg. mnie bran¿a lakiernictwa samochodowego pogr¹¿y³a siê bardzo i nie wróci ju¿ do rozs¹dnego poziomu wiêc pieni¹dze w tym temacie czerpaÌ mo¿na ju¿ tylko z ASO lub tego typu autoryzowanych sieci naprawczych, poza tym jak siedzê ju¿ naœcie lat w tym syfie to zaczynam zauwa¿aÌ, ¿e jest wiele prac lepiej p³atnych wymagaj¹cych mniejszego nak³adu pracy i œrodków. Mój dobry przyjaciel zarabia kilka razy wiêcej ode mnie maj¹c warsztat 80 m2 a w nim ogrzewanie pod³ogowe, p³ytki pod sufit , ma³y kompresorek i kilka laptopów oraz wiedzê na temat elektroniki samochodowej i patrz¹c na jego warunki pracy i dochody "nienawidzê" swojej roboty. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-02-04, 23:41
|
0
|
|
|
|
grzechoo2008 napisał/a: | poza tym jak siedzĂŞ juÂż naÂście lat w tym syfie to zaczynam zauwaÂżaĂŚ, Âże jest wiele prac lepiej pÂłatnych wymagajÂących mniejszego nakÂładu pracy i ÂśrodkĂłw. MĂłj dobry przyjaciel zarabia kilka razy wiĂŞcej ode mnie majÂąc warsztat 80 m2 a w nim ogrzewanie podÂłogowe, pÂłytki pod sufit , maÂły kompresorek i kilka laptopĂłw oraz wiedzĂŞ na temat elektroniki samochodowej i patrzÂąc na jego warunki pracy i dochody "nienawidzĂŞ" swojej roboty. |
Popieram. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Dumel19
|
Wysłany: 2013-02-05, 01:03
|
0
|
|
|
|
slawciu napisał/a: | grzechoo2008, ja mam mature i zawodowy zdany. teraz na studiach jestem na 4 roku ale jakoÂś nie wyobraÂżam sobie pracy w biurze po 8-10h bo mnie cos trafia. koncze studia i krĂŞce dalej interes z lakiernictwem bo wiecznie ta stagnacja jaka jest obecnie na rynku trwaĂŚ nie bedzie a najlepiej jest wysoko siĂŞ wyspecjalizowaĂŚ i czerpaĂŚ z wiedzy korzyÂści. |
ja te¿ jestem tego zdania, ale patrz¹c na moich rodziców to szczerze powiem, ze jednak lakiernictwo traktuje jako hobby i dorobienie sobie ¿eby nie ci¹gn¹Ì ca³ego hajsu na studia z rodziców, a tak jak tu wyzej napisali ch³opaki to jest wiele "czystszych" i mniej szkodliwych zawodów ni¿ lakiernictwo
mysle ze za 10 lat no moÂże 15 bedziemy chcieli pracowac w biurach i siedzieĂŚ te 8-10 godzin dziennie |
|
|
|
 |
Dawid9
|
Wysłany: 2013-02-05, 16:23
|
0
|
|
|
|
To co piszecie jest smutnÂą prawdÂą chociaÂż sam nie wiem jak to jest . NajchĂŞtniej zostaÂł bym mechanikiem ale warsztaty nawet nie chcÂą sÂłyszeĂŚ o osobach ktĂłre maÂło umiejÂą w zawodzie dlatego prĂŞdzej nauczyÂł bym sie lakierowac niÂż naprawiaĂŚ samochody od A do Z. A mechanik jest bez wÂątpienia mniej szkodliwym dla zdrowia zawodem chociaÂż i tam lekko nie jest. |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2013-02-05, 21:11
|
0
|
|
|

|
Lakiernictwo na swojej dziaÂłalnoÂści ale tak na powaÂżnie to strata czasu. Jak studiujesz to moÂżesz sobie w ten sposĂłb dorobiĂŚ jak masz gdzie ale Âżeby mysleĂŚ o wÂłasnej dziaÂłalnoÂści to zapomnij. Jak coÂś siĂŞ sam poduczysz to zawsze po studiach moÂżesz siĂŞ gdzieÂś na chwilĂŞ zaÂłapaĂŚ dopĂłki nie znajdziesz lepszej pracy ale na staÂłe to szkoda zdrowia. |
|
|
|
 |
Dawid9
|
Wysłany: 2013-02-06, 14:41
|
0
|
|
|
|
Dementor napisał/a: | ale Âżeby mysleĂŚ o wÂłasnej dziaÂłalnoÂści to zapomnij |
Masz na myœli ogromne koszta czy ogólnie ma³¹ op³acalnoœÌ?. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-02-06, 18:02
|
0
|
|
|

|
mimo ze nie robie masĂłwki w lakiernictwie to domyslam sie jak moga sie czuc niektorzy userzy szlifujac szpachle po raz X. Czasem czÂłowiek podchodzi z wielkim zapaÂłem do jakies pracy i jak szybko idzie to jest zadowolony a jak powoli i ciagle coss to zaÂłamac sie idzie.
A ze kocham tworzyc wnĂŞtrza aut jak i naprawiac lakiery to bede sie w tym nadal rozwijaÂł
Z pracy trzeba czerpac przyjemnosc i powinna byc tez nie constans tylko rozmaita
A co do siedzenia przy biurku 8 - 10 H to tez bym dostaÂł pie**** |
|
|
|
 |
Dawid9
|
Wysłany: 2013-02-06, 21:29
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisał/a: | A co do siedzenia przy biurku 8 - 10 H to tez bym dostaÂł pie**** |
Teraz to mo¿e i tak ale na staroœÌ bêdzie siê inaczej gadaÌ :P. Temat mo¿na zamkn¹Ì bo chyba jednak niczego siê nie dowiem. |
|
|
|