Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Dawid9
Wysłany: 2013-01-31, 22:14   Pierwsze kroki w zawodzie
0
UP DOWN

Witam
Obecnie jestem w trakcie zdobywania tytuÂłu inÂżyniera ale znajÂąc realia naszego kraju wiem, Âże to na pewno nie zapewni mi przyszÂłoÂści a Âże temat powÂłok lakierniczych nie jest mi obcy i co najwaÂżniejsze lubiĂŞ to postanowiÂłem zaÂłoÂżyĂŚ ten temat aby siĂŞ poradziĂŚ. Nie interesuje mnie praca w charakterze pomocnika lakiernika bo tak to moÂżna co najwyÂżej dorobiĂŚ a nie zarobiĂŚ na pewno sÂą w tym kierunku jakieÂś kursy, szkolenia tylko jak to wyglÂąda, jakie sÂą wymagania, ile to kosztuje i w ogĂłle jak wyglÂąda sytuacja na rynku pracy w tym zawodzie?. Czy warto siĂŞ za to braĂŚ?. Piszcie co wiecie

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-31, 23:12   
0
UP DOWN

Lakienricy zarabiaja pracujac u kogos od 2 - 4 tysi :) zalezy od maista :)
Najlepiej miec duzo klientĂłw i robic na sowim :)
A z czego ten inz ?

Dawid9
Wysłany: 2013-01-31, 23:16   
0
UP DOWN

Cytat:
Lakienricy zarabiaja pracujac u kogos od 2 - 4 tysi zalezy od maista

Czyli warto ;)
YAMAHER napisał/a:
A z czego ten inz ?

Mechanika

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-31, 23:29   
0
UP DOWN

Ja Mechanika i Budowa maszyn :) na Polibudzie.

lordik 
Wysłany: 2013-02-01, 16:52   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Gratulacje :D
WytrwaÂły jesteÂś ;P

slawciu 
Wysłany: 2013-02-03, 22:54   
0
UP DOWN

ja juz po 1 roku stwierdzilem ze tehnikum to szambo i najlepiej bym wyszedÂł pracujac u kogoÂś na poczÂątku za pomocnika niÂż te wszystkie lata nauki.

grzechoo2008 
Wysłany: 2013-02-03, 23:08   
0
UP DOWN

Cytat:

ja juz po 1 roku stwierdzilem ze tehnikum to szambo

A wrĂŞcz przeciwnie, jeÂśli jeszcze jest zakoĂączone zdanÂą maturÂą to jest przepustkÂą na studia po ktĂłrych znajdziesz normalnÂą pracĂŞ a nitro i inne syfy bĂŞdziesz wdychaÂł bo lubisz a nie dlatego, Âże musisz na chleb dla siebie i rodziny zarobiĂŚ.
MyÂślcie perspektywicznie z perspektywÂą szerszÂą niÂż tylko do jutra.
Pozdro!

diablo74 
Wysłany: 2013-02-03, 23:21   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
Cytat:

ja juz po 1 roku stwierdzilem ze tehnikum to szambo

A wrĂŞcz przeciwnie, jeÂśli jeszcze jest zakoĂączone zdanÂą maturÂą to jest przepustkÂą na studia po ktĂłrych znajdziesz normalnÂą pracĂŞ a nitro i inne syfy bĂŞdziesz wdychaÂł bo lubisz a nie dlatego, Âże musisz na chleb dla siebie i rodziny zarobiĂŚ.
MyÂślcie perspektywicznie z perspektywÂą szerszÂą niÂż tylko do jutra.
Pozdro!

popieram sam jestem min. po tech. samochodowym i nie uwaÂżam Âże to byÂł stracony czas papier otwiera drogĂŞ dalej a "wÂąchaĂŚ nitro" to wtedy moÂżesz a nie "musisz" nigdy nie wiadomo co przyniesie Âżycie

Dawid9
Wysłany: 2013-02-04, 15:22   
0
UP DOWN

Niestety teraz i po studiach nie jeden chciaÂłby wÂąchaĂŚ nitro niÂż siedzieĂŚ na bezrobociu. Panowie moÂże wrĂłcimy jednak do tematu bo jak jak nic nie wiedziaÂłem to i dalej nic nie wiem ;)

slawciu 
Wysłany: 2013-02-04, 16:44   
0
UP DOWN

grzechoo2008, ja mam mature i zawodowy zdany. teraz na studiach jestem na 4 roku ale jakoÂś nie wyobraÂżam sobie pracy w biurze po 8-10h bo mnie cos trafia. koncze studia i krĂŞce dalej interes z lakiernictwem bo wiecznie ta stagnacja jaka jest obecnie na rynku trwaĂŚ nie bedzie a najlepiej jest wysoko siĂŞ wyspecjalizowaĂŚ i czerpaĂŚ z wiedzy korzyÂści.

grzechoo2008 
Wysłany: 2013-02-04, 21:36   
0
UP DOWN

slawciu napisał/a:
najlepiej jest wysoko siĂŞ wyspecjalizowaĂŚ i czerpaĂŚ z wiedzy korzyÂści.

Jak najbardziej siê z tym zgadzam tyle, ¿e nijak to nie pasuje do lakierni samochodowej. Wg. mnie bran¿a lakiernictwa samochodowego pogr¹¿y³a siê bardzo i nie wróci ju¿ do rozs¹dnego poziomu wiêc pieni¹dze w tym temacie czerpaÌ mo¿na ju¿ tylko z ASO lub tego typu autoryzowanych sieci naprawczych, poza tym jak siedzê ju¿ naœcie lat w tym syfie to zaczynam zauwa¿aÌ, ¿e jest wiele prac lepiej p³atnych wymagaj¹cych mniejszego nak³adu pracy i œrodków. Mój dobry przyjaciel zarabia kilka razy wiêcej ode mnie maj¹c warsztat 80 m2 a w nim ogrzewanie pod³ogowe, p³ytki pod sufit , ma³y kompresorek i kilka laptopów oraz wiedzê na temat elektroniki samochodowej i patrz¹c na jego warunki pracy i dochody "nienawidzê" ;) swojej roboty.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-02-04, 23:41   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
poza tym jak siedzĂŞ juÂż naÂście lat w tym syfie to zaczynam zauwaÂżaĂŚ, Âże jest wiele prac lepiej pÂłatnych wymagajÂących mniejszego nakÂładu pracy i ÂśrodkĂłw. MĂłj dobry przyjaciel zarabia kilka razy wiĂŞcej ode mnie majÂąc warsztat 80 m2 a w nim ogrzewanie podÂłogowe, pÂłytki pod sufit , maÂły kompresorek i kilka laptopĂłw oraz wiedzĂŞ na temat elektroniki samochodowej i patrzÂąc na jego warunki pracy i dochody "nienawidzĂŞ" swojej roboty.

Popieram. :spoko:

Dumel19
Wysłany: 2013-02-05, 01:03   
0
UP DOWN

slawciu napisał/a:
grzechoo2008, ja mam mature i zawodowy zdany. teraz na studiach jestem na 4 roku ale jakoÂś nie wyobraÂżam sobie pracy w biurze po 8-10h bo mnie cos trafia. koncze studia i krĂŞce dalej interes z lakiernictwem bo wiecznie ta stagnacja jaka jest obecnie na rynku trwaĂŚ nie bedzie a najlepiej jest wysoko siĂŞ wyspecjalizowaĂŚ i czerpaĂŚ z wiedzy korzyÂści.

ja te¿ jestem tego zdania, ale patrz¹c na moich rodziców to szczerze powiem, ze jednak lakiernictwo traktuje jako hobby i dorobienie sobie ¿eby nie ci¹gn¹Ì ca³ego hajsu na studia z rodziców, a tak jak tu wyzej napisali ch³opaki to jest wiele "czystszych" i mniej szkodliwych zawodów ni¿ lakiernictwo ;)
mysle ze za 10 lat no moÂże 15 bedziemy chcieli pracowac w biurach i siedzieĂŚ te 8-10 godzin dziennie ;)

Dawid9
Wysłany: 2013-02-05, 16:23   
0
UP DOWN

To co piszecie jest smutnÂą prawdÂą chociaÂż sam nie wiem jak to jest :/ . NajchĂŞtniej zostaÂł bym mechanikiem ale warsztaty nawet nie chcÂą sÂłyszeĂŚ o osobach ktĂłre maÂło umiejÂą w zawodzie dlatego prĂŞdzej nauczyÂł bym sie lakierowac niÂż naprawiaĂŚ samochody od A do Z. A mechanik jest bez wÂątpienia mniej szkodliwym dla zdrowia zawodem chociaÂż i tam lekko nie jest.

Dementor
Wysłany: 2013-02-05, 21:11   
0
UP DOWN

Lakiernictwo na swojej dziaÂłalnoÂści ale tak na powaÂżnie to strata czasu. Jak studiujesz to moÂżesz sobie w ten sposĂłb dorobiĂŚ jak masz gdzie ale Âżeby mysleĂŚ o wÂłasnej dziaÂłalnoÂści to zapomnij. Jak coÂś siĂŞ sam poduczysz to zawsze po studiach moÂżesz siĂŞ gdzieÂś na chwilĂŞ zaÂłapaĂŚ dopĂłki nie znajdziesz lepszej pracy ale na staÂłe to szkoda zdrowia.

Dawid9
Wysłany: 2013-02-06, 14:41   
0
UP DOWN

Dementor napisał/a:
ale Âżeby mysleĂŚ o wÂłasnej dziaÂłalnoÂści to zapomnij

Masz na myœli ogromne koszta czy ogólnie ma³¹ op³acalnoœÌ?.

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-06, 18:02   
0
UP DOWN

mimo ze nie robie masĂłwki w lakiernictwie to domyslam sie jak moga sie czuc niektorzy userzy szlifujac szpachle po raz X. Czasem czÂłowiek podchodzi z wielkim zapaÂłem do jakies pracy i jak szybko idzie to jest zadowolony a jak powoli i ciagle coss to zaÂłamac sie idzie.

A ze kocham tworzyc wnĂŞtrza aut jak i naprawiac lakiery to bede sie w tym nadal rozwijaÂł :)

Z pracy trzeba czerpac przyjemnosc i powinna byc tez nie constans tylko rozmaita :)

A co do siedzenia przy biurku 8 - 10 H to tez bym dostaÂł pie**** :D

Dawid9
Wysłany: 2013-02-06, 21:29   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
A co do siedzenia przy biurku 8 - 10 H to tez bym dostaÂł pie****

Teraz to mo¿e i tak ale na staroœÌ bêdzie siê inaczej gadaÌ :P. Temat mo¿na zamkn¹Ì bo chyba jednak niczego siê nie dowiem.

LAKIEROWANKO Strona Główna » POZOSTAÂŁE » Off Topic

Odpowiedz do tematu