Autor |
Wiadomo¶æ |
 |
gazoo
|
Wys³any: 2013-02-04, 21:36 lakierowanie plastiku
|
0
|
|
|
|
witam
potrzebuje ma³ej pomocy od lakiernika
zdar³em oryginalny lakier z lampy, teraz chcia³bym po³o¿yæ nowy lakier, zabezpieczyæ lampe przed uv. jednak nie wiem jaki lakier u¿yæ, wiem ¿e najlepiej poliuretanowy. niestety potrzebuje go ma³o :( a widzia³em ¿e pur 0,95 kosztuje ponad 200z³. zastanawia³em siê tak¿e nad lakierem do drewna typu lakier jachtowy, który równie¿ jest na bazie ¿ywic poliuretanowych. lakier do plastiku akryl odpada, za s³aby.. kto¶ ma jakie¶ pomys³y, nazwy lakierów? z góry dziekuje za pomoc. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-06, 00:18
|
0
|
|
|

Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Zdar³es lakier z lampy ? a mowili zak³adaj maske
Chodzi Ci o reflektor ??? |
|
|
|
 |
gazoo
|
Wys³any: 2013-02-07, 17:54
|
0
|
|
|
|
lampa czy reflektor jeden czort, proszê o pomoc w wyborze lakieru, nie dyskusje |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-07, 18:00
|
0
|
|
|

|
reflektor sie regeneruje
warstwe przezroczytsa poprzez szlifowanie i polerowanie
a chromowane wnêtrze jakimis specjalnymi metodami natrysku i galwanizacji. |
|
|
|
 |
maciej214
|
Wys³any: 2013-02-07, 19:42
|
0
|
|
|

Pomóg³: 1 raz Posty: 95 Sk±d: KNS
|
Wystarczy Ci jak zedrzesz powierzchnie na której s± rysy, potem wypolerujesz. Efekt siê utrzyma do¶æ d³ugo, a je¶li by¶ ju¿ chcia³ to polakierowaæ bezbarwnym (ale jak masz reflektory soczewkowe, to musi byæ równo - ma³y zaciek spowoduje rozproszenie siê ¶wiat³a, i o¶lepianie innych) to wg. mnie wystarczy jak dodasz do jakiego¶ uelastyczniacza, bo jak bêdzie lakier za twardy, to przy ka¿dym odbiciu kamienia bêdzie odprysk.
Ogólnie rzecz bior±c, chyba lepiej, jak by¶ zrobi³ tak jak "wszyscy", czyli nie kombinowa³, bo przecie¿ taki lakier te¿ wieczny nie jest. |
|
|
|
 |
gazoo
|
Wys³any: 2013-02-07, 21:31
|
0
|
|
|
|
dzieki
wiem, ¿e natrysk musia³by byæ równy jednak, kolega mieszkaj±cy w stanach narzuci³ mi pomys³
https://www.youtube.com/watch?v=QCHCihzu-QI 8 min.
stosuj± spar urethane lakier na drewno z mieszank± 50/50 white spirite. niestety u nas lakiery uretanowe s± trudno dostêpne, a jak ju¿ to puszcza 220z³.
znacie jakie¶ lakiery poliuretanowe b±d¼ uretanowe za nie du¿e pieni±dze? |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-07, 21:43
|
0
|
|
|

|
Nie no na filmie potrafi umyc typek auto
Czy jak ja zrobie filmik z pajd± b³ota a pozniej umyje auto na³oze wosk to tez bede mistrzem woskowania ???
Wez to na szlif pozniej polera i dbaj co miesiac o te klosze i bedzie git. |
|
|
|
 |
maciej214
|
Wys³any: 2013-02-07, 21:58
|
0
|
|
|

Pomóg³: 1 raz Posty: 95 Sk±d: KNS
|
No dobra, tylko teraz pomy¶l sobie - nie do¶æ, ¿e musisz zrobiæ szlif reflektora, potem na³o¿yæ równo warstwe (w co nie wierze, ¿e mo¿na to zrobiæ idealnie g±bk± ) lakieru, który oczywi¶cie musisz kupiæ. Lakier ten wg. mnie i tak musisz równo zmatowiæ i wypolerowaæ, ¿eby to jako¶ wygl±da³o (chodzi o nierówno¶ci powsta³e przy nak³adaniu). A teraz jeszcze zale¿y z czego jest wykonany ten klosz i czy lakier bêdzie siê go trzyma³, czy te¿ bêdzie odpada³ p³atami.
Warto sobie utrudniaæ ¿ycie? Efekt ten sam, pracy i wydatków wiêcej. A jak bêdziesz dba³ o klosze - nie je¼dzi³ na myjnie automatyczne i np. raz na jaki¶ czas przelecia³ szmatk± z drobnoziarnist± past± polersk±, która ci zostanie to ten efekt bêdzie ca³y czas. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-07, 22:41
|
0
|
|
|