Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
gazoo
Wysłany: 2013-02-04, 21:36   lakierowanie plastiku
0
UP DOWN

witam

potrzebuje maÂłej pomocy od lakiernika :D
zdarÂłem oryginalny lakier z lampy, teraz chciaÂłbym poÂłoÂżyĂŚ nowy lakier, zabezpieczyĂŚ lampe przed uv. jednak nie wiem jaki lakier uÂżyĂŚ, wiem Âże najlepiej poliuretanowy. niestety potrzebuje go maÂło :( a widziaÂłem Âże pur 0,95 kosztuje ponad 200zÂł. zastanawiaÂłem siĂŞ takÂże nad lakierem do drewna typu lakier jachtowy, ktĂłry rĂłwnieÂż jest na bazie Âżywic poliuretanowych. lakier do plastiku akryl odpada, za sÂłaby.. ktoÂś ma jakieÂś pomysÂły, nazwy lakierĂłw? z gĂłry dziekuje za pomoc.

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-06, 00:18   
0
UP DOWN

ZdarÂłes lakier z lampy :D ? ^^ a mowili zakÂładaj maske ^^

Chodzi Ci o reflektor :D ???

gazoo
Wysłany: 2013-02-07, 17:54   
0
UP DOWN

lampa czy reflektor jeden czort, proszĂŞ o pomoc w wyborze lakieru, nie dyskusje :D

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-07, 18:00   
0
UP DOWN

reflektor sie regeneruje

warstwe przezroczytsa poprzez szlifowanie i polerowanie

a chromowane wnĂŞtrze jakimis specjalnymi metodami natrysku i galwanizacji.

maciej214 
Wysłany: 2013-02-07, 19:42   
0
UP DOWN

Wystarczy Ci jak zedrzesz powierzchnie na której s¹ rysy, potem wypolerujesz. Efekt siê utrzyma doœÌ d³ugo, a jeœli byœ ju¿ chcia³ to polakierowaÌ bezbarwnym (ale jak masz reflektory soczewkowe, to musi byÌ równo - ma³y zaciek spowoduje rozproszenie siê œwiat³a, i oœlepianie innych) to wg. mnie wystarczy jak dodasz do jakiegoœ uelastyczniacza, bo jak bêdzie lakier za twardy, to przy ka¿dym odbiciu kamienia bêdzie odprysk.

OgĂłlnie rzecz biorÂąc, chyba lepiej, jak byÂś zrobiÂł tak jak "wszyscy", czyli nie kombinowaÂł, bo przecieÂż taki lakier teÂż wieczny nie jest.

gazoo
Wysłany: 2013-02-07, 21:31   
0
UP DOWN

dzieki

wiem, Âże natrysk musiaÂłby byĂŚ rĂłwny jednak, kolega mieszkajÂący w stanach narzuciÂł mi pomysÂł

https://www.youtube.com/watch?v=QCHCihzu-QI 8 min.

stosujÂą spar urethane lakier na drewno z mieszankÂą 50/50 white spirite. niestety u nas lakiery uretanowe sÂą trudno dostĂŞpne, a jak juÂż to puszcza 220zÂł.

znacie jakieÂś lakiery poliuretanowe bÂądÂź uretanowe za nie duÂże pieniÂądze? ;P

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-07, 21:43   
0
UP DOWN

^^ Nie no na filmie potrafi umyc typek auto :D

Czy jak ja zrobie filmik z pajdÂą bÂłota a pozniej umyje auto naÂłoze wosk to tez bede mistrzem woskowania :D ??? ^^

Wez to na szlif pozniej polera i dbaj co miesiac o te klosze i bedzie git.

maciej214 
Wysłany: 2013-02-07, 21:58   
0
UP DOWN

No dobra, tylko teraz pomyœl sobie - nie doœÌ, ¿e musisz zrobiÌ szlif reflektora, potem na³o¿yÌ równo warstwe (w co nie wierze, ¿e mo¿na to zrobiÌ idealnie g¹bk¹ :x: ) lakieru, który oczywiœcie musisz kupiÌ. Lakier ten wg. mnie i tak musisz równo zmatowiÌ i wypolerowaÌ, ¿eby to jakoœ wygl¹da³o (chodzi o nierównoœci powsta³e przy nak³adaniu). A teraz jeszcze zale¿y z czego jest wykonany ten klosz i czy lakier bêdzie siê go trzyma³, czy te¿ bêdzie odpada³ p³atami.

Warto sobie utrudniaĂŚ Âżycie? Efekt ten sam, pracy i wydatkĂłw wiĂŞcej. A jak bĂŞdziesz dbaÂł o klosze - nie jeÂździÂł na myjnie automatyczne i np. raz na jakiÂś czas przeleciaÂł szmatkÂą z drobnoziarnistÂą pastÂą polerskÂą, ktĂłra ci zostanie to ten efekt bĂŞdzie caÂły czas.

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-07, 22:41   
0
UP DOWN

W 100% popieram :D

A nawet bym powiedziaÂł ze efekt jest chu**wszy po tych czarach z lakierami :D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu