Autor |
Wiadomo¶æ |
|
jan6a
|
Wys³any: 2013-02-08, 14:41 Kolejny raz - kompresor -jaki do 5000z³ Brutto
|
+1
|
|
|
|
Witam,
proszê nie krzyczeæ – szuka³em na forum lecz nie znalaz³em satysfakcjonuj±cej mnie odpowiedzi, dlatego za³o¿y³em odrêbny temat.
Nie jestem zawodowym lakiernikiem a raczej majsterkowiczem , jednak zdarza mi siê klika razy do roku lakierowaæ elementy z samochodu lub motocykla. Mam trochê narzêdzi pneumatycznych, klucze , szlifierkê, oczywi¶cie pistolety lakiernicze. Mój dotychczasowy kompresor zrobi³em sam z kompresora dwucylindrowego z ikarusa – wydajno¶ci efektywna ok 280L/min. Przyznam , ¿e to trochê ma³o, do maszynek brakujê wiatru. A zamierzam kupiæ jeszcze ma³± piaskarkê. Temat braku wiatru chodzi za mn± ju¿ drugi rok. Nie chcê kupowaæ jakiego¶ dziadostwa a w miarê porz±dny sprzêt do którego kupiê czê¶ci w przysz³o¶ci jak zajdzie taka potrzeba. Obecnie przygl±dam siê kompresorowi Metabo model 830/11/270
Parametry to:
Typ kompresora B6000 - jest to ABAC
Typ zbiornika: C - mobilny
Pojemno¶æ zbiornika: 270 l
Ilo¶æ cylindrów: 2
Ilo¶æ stopni sprê¿ania: 2
Wydajno¶æ teoretyczna (na ssaniu): 827 l/min
Wydajno¶æ efektywna (przy nadci¶nieniu 7 bar): 586 l/min Maksymalna moc silnika: 5,5 KW
Obroty na wale sprê¿arki: 1400 min-1
Mogê mieæ ten kompresor za 5000z³ brutto z dostaw±.
Czy ta sprê¿arka bêdzie OK.??? pompa B6000 ma chyba dobre parametry – nie wiem jak z ¿ywotno¶ci±.
Spotka³em siê te¿ z pomp± B6000B ( tzn z dodatkow± liter± B na koñcu) – w innych kompresorach – nie wiem co to jest za ró¿nica bo sprzedaj±cy twierdz± ¿e to te¿ ABAC ten sam jak B6000. Czy kto¶ wie czym ró¿ni± siê te dwie pompy???
Czy mo¿e zaproponujecie co¶ innego ??? Raczej bojê siê u¿ywek, bo znaj±c moje szczê¶cie trafi siê towar z wad± lub d³ugo mi nie pos³u¿y. Proszê o radê – d³ugo zbiera³em kasê a wiem, ¿e od kompresora trzeba zacz±æ.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-02-08, 15:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
Nie wiem jak w metabo z podzespo³ami ale pompa jest najwa¿niejsza ja mam ABACa na tej pompie i to na razie najlepsza sprê¿arka z jak± mia³em do czynienia z tym ¿e u mnie ma 730 l/min moja opinia o ABACu jest bdb mia³em kiedy¶ jakiego¶ ma³ego ABACa który by³ mocno katowany i nic mu nie by³o na tej podstawie mogê s±dziæ ¿e to trwa³y i niezawodny sprzêt , b6000 mam nie ca³y rok pracuje z pistoletami typu sata i maszynami typu rupes i nie ma ¿e brakuje wiatru nie wiem jak sobie by poradzi³ z piaskowaniem ale jakim¶ zakresie pewnie da radê co do b6000 odnios³em pozytywne wra¿enie po¿±danie zrobiony nie trzeba nic poprawiaæ nic skrêciæ itp. poza tym trzyma parametry podane przez producenta co chyba najwa¿niejsze pozdrawiam |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-08, 15:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Kolego diablo74 --> powiedz mi iile mabyc oleju w sprazarce bo na bagneciku nie ma miarki a oleju jest na 1,5 cm.
Kompresorek firmy PROFESIONAL bañka 150L wydajnosc 600L/min |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-02-08, 17:21
|
0
|
|
|
My¶libórz
Pomóg³: 1 raz Posty: 342 Sk±d: Zachodniopomorskie
|
Kup se polski WAN, gdzie¶ na allegro widzia³em za 5400 z³ Nowy , my¶lê ¿e po negocjacji by¶ kupi³ za te 5000 ty¶ |
_________________ My¶liborz gór± !! |
|
|
|
|
jan6a
|
Wys³any: 2013-02-08, 19:27
|
0
|
|
|
|
Dziêkujê Panowie, za dotychczasowe odpowiedzi i oczywi¶cie proszê o wiêcej
Mariko12 napisa³/a: | Kup se polski WAN, gdzie¶ na allegro widzia³em za 5400 z³ Nowy , my¶lê ¿e po negocjacji by¶ kupi³ za te 5000 ty¶ |
je¿eli my¶lisz o tym http://allegro.pl/nr-1-ko...2989603100.html
to nie wiem czy dane podane s± prawid³owe ale wydajno¶æ 250l/min to nie jest taka jak± potrzebujê, mój obecny "ikarus" ma wiêcej. Swoj± drog± strasznie drogie te WAN-y
diablo74 cieszê siê, ¿e jeste¶ zadowolony ze swojego kompresora, utwierdzasz mnie w my¶li, ¿e patrzê w dobr± stronê. Jaki masz dok³adnie model tego ABAC-a i czy wydajno¶æ 730 jak± poda³e¶ ma efektywn± czy na ssaniu?? Jak efektywn± to raczej masz kompresor z serii b7000??? |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-02-08, 19:41
|
0
|
|
|
|
http://www.metalex.poznan...1258,426,0.html
Tak± mam, ciekawa cena tu jest ciekawe czy aktualna swoj± kupi³em poni¿ej 5 ty¶. a wydajno¶æ sam mierzy³em wed³ug forumowych metod i zgadza³a siê z podan± przez handlowca je¿eli mia³bym kupiæ co¶ jeszcze raz bez wahania wzi±³bym to samo dla amatora a¿ nadto, a co do czê¶ci to nie bêdzie problemu przez 20 lat do nich, wiele firm buduje sprê¿arki na pompach abac, rozwa¿a³em jeszcze waltera ale po lekturze forum przesz³o mi chocia¿ to te¿ bdb kompresory.
Moim zdaniem nie bêdziesz ¿a³owa³ ale wybór nale¿y do ciebie
Kolego YAMAHER nie mam pojêcia ile oleju wchodzi do twojej sprê¿arki ja mam taki okr±g³y wziernik i ma byæ na po³owie
Pozdrawiam |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-02-08, 19:48
|
0
|
|
|
|
jan6a,
Jak masz jak±¶ sensown± butlê i trochê chêci to mo¿na kupiæ tzw. bazê:
http://allegro.pl/kompres...3015275578.html
I samemu podumaæ dalej a to prosta sprawa pod³±czyæ to do butli no i mniejsze koszty |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-02-08, 21:07
|
0
|
|
|
My¶libórz
Pomóg³: 1 raz Posty: 342 Sk±d: Zachodniopomorskie
|
jan6a napisa³/a: | Dziêkujê Panowie, za dotychczasowe odpowiedzi i oczywi¶cie proszê o wiêcej
Mariko12 napisa³/a: | Kup se polski WAN, gdzie¶ na allegro widzia³em za 5400 z³ Nowy , my¶lê ¿e po negocjacji by¶ kupi³ za te 5000 ty¶ |
je¿eli my¶lisz o tym http://allegro.pl/nr-1-ko...2989603100.html
to nie wiem czy dane podane s± prawid³owe ale wydajno¶æ 250l/min to nie jest taka jak± potrzebujê, mój obecny "ikarus" ma wiêcej. Swoj± drog± strasznie drogie te WAN-y
diablo74 cieszê siê, ¿e jeste¶ zadowolony ze swojego kompresora, utwierdzasz mnie w my¶li, ¿e patrzê w dobr± stronê. Jaki masz dok³adnie model tego ABAC-a i czy wydajno¶æ 730 jak± poda³e¶ ma efektywn± czy na ssaniu?? Jak efektywn± to raczej masz kompresor z serii b7000??? |
tak to ten Za takie pieni±dze wydaje mi siê, ¿e warto kupiæ, bo te komresory jako¶ciowo s± dosyæ dobre
A je¶li chodzi o wydajno¶æ to nie wierzê ¿e ma 250l/min, najlepiej jak wejdziesz na stronê internetow± tego producenta i sprawdzisz jaka jest rzeczywista ta wydajno¶æ :P |
|
|
|
|
jan6a
|
Wys³any: 2013-02-08, 23:07
|
0
|
|
|
|
diablo74 napisa³/a: | jan6a,
Jak masz jak±¶ sensown± butlê i trochê chêci to mo¿na kupiæ tzw. bazê:
http://allegro.pl/kompres...3015275578.html
I samemu podumaæ dalej a to prosta sprawa pod³±czyæ to do butli no i mniejsze koszty |
Przyznam, ¿e te¿ siê nad tym zastanawia³em. Niestety nie mam jak to nazwa³e¶ sensownej butli, na Alledrogo butla nowa od WANa 270 L to 1600z³ + wysy³ka a to wyjdzie ju¿ na to samo co kupiæ gotowy.
Mariko12 masz racjê to chyba niemo¿liwe ze ma tak± mizern± wydajno¶æ- poszukam w necie danych producenta- choæ ta pompa nie jest zbyt du¿a wiec mo¿e i ma tak± wydajno¶æ. |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2013-02-09, 17:17
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
Ja mam ABAC B7000
nabije do 7bar 400l w 4:40s
ale to co¶ przyd³ugo
muszê uszczelniæ drogê od kompresora do zaworu zwrotnego
Zbiornik trzyma 4dzieñ i jest powy¿ej 5,5bar
by³o 7bar
Jak chcesz kupowaæ sam kompresor to kupuj razem z obudow± (jest tak skonstruowan± ¿e nakierowuje powietrze i ch³odzi silnik) |
|
|
|
|
mati86
|
Wys³any: 2013-11-08, 13:37
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich planuje zakup kompresora do profesjonalnego malowania.
bedê malowa³ osobowe samochody i busy,pojedyncze elementy równie¿,
chcia³em kupiæ co¶ konkretnego,porz±dnego i na lata.cena 5-6 ty¶.
zastanawiam siê nad tym , a wy co by¶ cie mi polecili panowie? |
|
|
|