Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
jan6a
Wysłany: 2013-02-08, 14:41   Kolejny raz - kompresor -jaki do 5000zÂł Brutto
+1
UP DOWN

Witam,
proszĂŞ nie krzyczeĂŚ – szukaÂłem na forum lecz nie znalazÂłem satysfakcjonujÂącej mnie odpowiedzi, dlatego zaÂłoÂżyÂłem odrĂŞbny temat.

Nie jestem zawodowym lakiernikiem a raczej majsterkowiczem , jednak zdarza mi siĂŞ klika razy do roku lakierowaĂŚ elementy z samochodu lub motocykla. Mam trochĂŞ narzĂŞdzi pneumatycznych, klucze , szlifierkĂŞ, oczywiÂście pistolety lakiernicze. MĂłj dotychczasowy kompresor zrobiÂłem sam z kompresora dwucylindrowego z ikarusa – wydajnoÂści efektywna ok 280L/min. Przyznam , Âże to trochĂŞ maÂło, do maszynek brakujĂŞ wiatru. A zamierzam kupiĂŚ jeszcze ma³¹ piaskarkĂŞ. Temat braku wiatru chodzi za mnÂą juÂż drugi rok. Nie chcĂŞ kupowaĂŚ jakiegoÂś dziadostwa a w miarĂŞ porzÂądny sprzĂŞt do ktĂłrego kupiĂŞ czĂŞÂści w przyszÂłoÂści jak zajdzie taka potrzeba. Obecnie przyglÂądam siĂŞ kompresorowi Metabo model 830/11/270
Parametry to:
Typ kompresora B6000 - jest to ABAC
Typ zbiornika: C - mobilny
PojemnoœÌ zbiornika: 270 l
IloœÌ cylindrów: 2
IloœÌ stopni sprê¿ania: 2
WydajnoœÌ teoretyczna (na ssaniu): 827 l/min
WydajnoœÌ efektywna (przy nadciœnieniu 7 bar): 586 l/min Maksymalna moc silnika: 5,5 KW
Obroty na wale sprĂŞÂżarki: 1400 min-1

MogĂŞ mieĂŚ ten kompresor za 5000zÂł brutto z dostawÂą.

Czy ta sprĂŞÂżarka bĂŞdzie OK.??? pompa B6000 ma chyba dobre parametry – nie wiem jak z ÂżywotnoÂściÂą.
SpotkaÂłem siĂŞ teÂż z pompÂą B6000B ( tzn z dodatkowÂą literÂą B na koĂącu) – w innych kompresorach – nie wiem co to jest za ró¿nica bo sprzedajÂący twierdzÂą Âże to teÂż ABAC ten sam jak B6000. Czy ktoÂś wie czym ró¿niÂą siĂŞ te dwie pompy???
Czy moÂże zaproponujecie coÂś innego ??? Raczej bojĂŞ siĂŞ uÂżywek, bo znajÂąc moje szczĂŞÂście trafi siĂŞ towar z wadÂą lub dÂługo mi nie posÂłuÂży. ProszĂŞ o radĂŞ – dÂługo zbieraÂłem kasĂŞ a wiem, Âże od kompresora trzeba zacz¹Ì.
Pozdrawiam

diablo74 
Wysłany: 2013-02-08, 15:00   
0
UP DOWN

Nie wiem jak w metabo z podzespo³ami ale pompa jest najwa¿niejsza ja mam ABACa na tej pompie i to na razie najlepsza sprê¿arka z jak¹ mia³em do czynienia z tym ¿e u mnie ma 730 l/min moja opinia o ABACu jest bdb mia³em kiedyœ jakiegoœ ma³ego ABACa który by³ mocno katowany i nic mu nie by³o na tej podstawie mogê s¹dziÌ ¿e to trwa³y i niezawodny sprzêt , b6000 mam nie ca³y rok pracuje z pistoletami typu sata i maszynami typu rupes i nie ma ¿e brakuje wiatru nie wiem jak sobie by poradzi³ z piaskowaniem ale jakimœ zakresie pewnie da radê co do b6000 odnios³em pozytywne wra¿enie po¿¹danie zrobiony nie trzeba nic poprawiaÌ nic skrêciÌ itp. poza tym trzyma parametry podane przez producenta co chyba najwa¿niejsze pozdrawiam

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-08, 15:02   
0
UP DOWN

Kolego diablo74 --> powiedz mi iile mabyc oleju w sprazarce bo na bagneciku nie ma miarki a oleju jest na 1,5 cm.

Kompresorek firmy PROFESIONAL baĂąka 150L wydajnosc 600L/min

Mariko12 
Wysłany: 2013-02-08, 17:21   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

Kup se polski WAN, gdzieÂś na allegro widziaÂłem za 5400 zÂł Nowy , myÂślĂŞ Âże po negocjacji byÂś kupiÂł za te 5000 tyÂś :)

jan6a
Wysłany: 2013-02-08, 19:27   
0
UP DOWN

DziĂŞkujĂŞ Panowie, za dotychczasowe odpowiedzi i oczywiÂście proszĂŞ o wiĂŞcej :spoko:

Mariko12 napisał/a:
Kup se polski WAN, gdzieÂś na allegro widziaÂłem za 5400 zÂł Nowy , myÂślĂŞ Âże po negocjacji byÂś kupiÂł za te 5000 tyÂś :)

jeÂżeli myÂślisz o tym http://allegro.pl/nr-1-ko...2989603100.html
to nie wiem czy dane podane s¹ prawid³owe ale wydajnoœÌ 250l/min to nie jest taka jak¹ potrzebujê, mój obecny "ikarus" ma wiêcej. Swoj¹ drog¹ strasznie drogie te WAN-y

diablo74 cieszê siê, ¿e jesteœ zadowolony ze swojego kompresora, utwierdzasz mnie w myœli, ¿e patrzê w dobr¹ stronê. Jaki masz dok³adnie model tego ABAC-a i czy wydajnoœÌ 730 jak¹ poda³eœ ma efektywn¹ czy na ssaniu?? Jak efektywn¹ to raczej masz kompresor z serii b7000???

diablo74 
Wysłany: 2013-02-08, 19:41   
0
UP DOWN

http://www.metalex.poznan...1258,426,0.html
Tak¹ mam, ciekawa cena tu jest ciekawe czy aktualna swoj¹ kupi³em poni¿ej 5 tyœ. a wydajnoœÌ sam mierzy³em wed³ug forumowych metod i zgadza³a siê z podan¹ przez handlowca je¿eli mia³bym kupiÌ coœ jeszcze raz bez wahania wzi¹³bym to samo dla amatora a¿ nadto, a co do czêœci to nie bêdzie problemu przez 20 lat do nich, wiele firm buduje sprê¿arki na pompach abac, rozwa¿a³em jeszcze waltera ale po lekturze forum przesz³o mi chocia¿ to te¿ bdb kompresory.
Moim zdaniem nie bĂŞdziesz ÂżaÂłowaÂł ale wybĂłr naleÂży do ciebie

Kolego YAMAHER nie mam pojĂŞcia ile oleju wchodzi do twojej sprĂŞÂżarki ja mam taki okrÂągÂły wziernik i ma byĂŚ na poÂłowie

Pozdrawiam :spoko:

diablo74 
Wysłany: 2013-02-08, 19:48   
0
UP DOWN

jan6a,
Jak masz jak¹œ sensown¹ butlê i trochê chêci to mo¿na kupiÌ tzw. bazê:
http://allegro.pl/kompres...3015275578.html
I samemu podumaÌ dalej a to prosta sprawa pod³¹czyÌ to do butli no i mniejsze koszty :spoko:

Mariko12 
Wysłany: 2013-02-08, 21:07   
0
UP DOWN
MyÂślibĂłrz

jan6a napisał/a:
DziĂŞkujĂŞ Panowie, za dotychczasowe odpowiedzi i oczywiÂście proszĂŞ o wiĂŞcej :spoko:

Mariko12 napisał/a:

jeÂżeli myÂślisz o tym http://allegro.pl/nr-1-ko...2989603100.html
to nie wiem czy dane podane s¹ prawid³owe ale wydajnoœÌ 250l/min to nie jest taka jak¹ potrzebujê, mój obecny "ikarus" ma wiêcej. Swoj¹ drog¹ strasznie drogie te WAN-y

diablo74 cieszê siê, ¿e jesteœ zadowolony ze swojego kompresora, utwierdzasz mnie w myœli, ¿e patrzê w dobr¹ stronê. Jaki masz dok³adnie model tego ABAC-a i czy wydajnoœÌ 730 jak¹ poda³eœ ma efektywn¹ czy na ssaniu?? Jak efektywn¹ to raczej masz kompresor z serii b7000???

tak to ten :) Za takie pieniÂądze wydaje mi siĂŞ, Âże warto kupiĂŚ, bo te komresory jakoÂściowo sÂą dosyĂŚ dobre :)
A jeœli chodzi o wydajnoœÌ to nie wierzê ¿e ma 250l/min, najlepiej jak wejdziesz na stronê internetow¹ tego producenta i sprawdzisz jaka jest rzeczywista ta wydajnoœÌ :P

jan6a
Wysłany: 2013-02-08, 23:07   
0
UP DOWN

diablo74 napisał/a:
jan6a,
Jak masz jak¹œ sensown¹ butlê i trochê chêci to mo¿na kupiÌ tzw. bazê:
http://allegro.pl/kompres...3015275578.html
I samemu podumaÌ dalej a to prosta sprawa pod³¹czyÌ to do butli no i mniejsze koszty :spoko:

Przyznam, Âże teÂż siĂŞ nad tym zastanawiaÂłem. Niestety nie mam jak to nazwaÂłeÂś sensownej butli, na Alledrogo butla nowa od WANa 270 L to 1600zÂł + wysyÂłka a to wyjdzie juÂż na to samo co kupiĂŚ gotowy.

Mariko12 masz racjê to chyba niemo¿liwe ze ma tak¹ mizern¹ wydajnoœÌ- poszukam w necie danych producenta- choÌ ta pompa nie jest zbyt du¿a wiec mo¿e i ma tak¹ wydajnoœÌ.

lordik 
Wysłany: 2013-02-09, 17:17   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Ja mam ABAC B7000
nabije do 7bar 400l w 4:40s
ale to coÂś przydÂługo
muszĂŞ uszczelniĂŚ drogĂŞ od kompresora do zaworu zwrotnego
Zbiornik trzyma 4dzieĂą i jest powyÂżej 5,5bar :D
byÂło 7bar

Jak chcesz kupowaĂŚ sam kompresor to kupuj razem z obudowÂą (jest tak skonstruowanÂą Âże nakierowuje powietrze i chÂłodzi silnik)

mati86 
Wysłany: 2013-11-08, 13:37   
0
UP DOWN

Witam wszystkich planuje zakup kompresora do profesjonalnego malowania.
bedĂŞ malowaÂł osobowe samochody i busy,pojedyncze elementy rĂłwnieÂż,
chciaÂłem kupiĂŚ coÂś konkretnego,porzÂądnego i na lata.cena 5-6 tyÂś.
zastanawiam siĂŞ nad tym , a wy co byÂś cie mi polecili panowie?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu