Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
sawmaster 
Wysłany: 2013-02-27, 23:53   Glasurit
0
UP DOWN

Jak pasuje kolorystycznie i jakie krycie? Mam do wyboru RM'a lub glasurita. Trudny wybĂłr. Ceny podobne.

lakierok 
Wysłany: 2013-02-28, 07:54   Re: Glasurit
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
Jak pasuje kolorystycznie i jakie krycie? Mam do wyboru RM'a lub glasurita. Trudny wybĂłr. Ceny podobne.

To jest to samo , tylko w innej etykiecie , obie firmy nale¿¹ do Basf.

kolorystyka dobra i krycie teÂż dobre,

jaki mieszalnik bierzesz ? i na co sklep czy warsztat.

Frostt.pl

sawmaster 
Wysłany: 2013-02-28, 09:06   
0
UP DOWN

nie biorĂŞ mieszalnika

PROJEKTER
Wysłany: 2013-02-28, 09:49   
0
UP DOWN

To nie jest to samo :nie: ... Zdecydowanie bierz Glasurit jeÂżeli do wÂłasnego uÂżytku. Jak na handel to niestety grupa CSV postaraÂła siĂŞ po przejĂŞciu dystrybucji powaliĂŚ legendĂŞ Glasuritu na plecy i przez olewanie tego brendu doprowadziĂŚ do tego, Âże to obecnie w Polsce niszowy produkt i ... drogi ... jak na sklep z mieszalniÂą.

R90 Glasuritu to nie jest ten sam produkt co RM. Faktycznie to taki sam system technologiczny, te same zasady, ale nie ta sam kolorystyka i jakoœÌ produktów. To nie jest tak jak w SH i Standox jedna fabryka dwa brendy. Tu jest odwrotnie . Jedna technologia ( przepis na komponenty ) ró¿ne fabryki i tylko zbli¿one sk³adniki chemiczne.
Zadziwiaj¹c jest to ¿e tylko technicy i oferenci RM mówi¹ o tym ¿e to to samo ^^ ... Ci którzy faktycznie znaj¹ i u¿ywaj¹ produkty Glsuritu i sprawdz¹ sobie system RM natychmiast widz¹ ró¿nice. No i ... jak ju¿ ktoœ siê zacznie upieraÌ przy swoim i dowodziÌ ¿e ziemia jest p³aska i opiera siê na grzbietach tysi¹ca s³oni i trzystu aligatorów ;) ... to niech pamiêta, ¿e ca³y ten spór co najwy¿ej mo¿e dotyczyÌ ... komponentów Bazowych. Pozosta³e produkty ze znaczkiem kolorowej "Papugi Ara" ni jak nie daj¹ siê porównaÌ z wyrobami oferowanymi w ramach technologi refinish RM.

Gdybym tak jak przy pistoletach lakierniczych do refinishu ( czyli wybrana garstka specjalistycznych narzĂŞdzi ) miaÂł wskazaĂŚ cztery najlepsze systemy mieszalnicze to w kolejnoÂści :

1. Glasurit
2. Spies Hecker
3. Standox
4. DuPont

mĂłgÂłbym to jeszcze uzupeÂłniĂŚ ostatecznie o :

5. PPG
6. Sikkens

Innych nie lubiĂŞ albo nie znam na tyle dobrze Âżeby porĂłwnaĂŚ z tymi ktĂłrych wskazaÂłem
Mo¿e ktoœ siê z takim rankingiem nie zgodziÌ. Usprawiedliwiê siê tylko i dopisze, ¿e koncern mo¿e mieÌ wspania³e produkty lub zupe³ny ch³am. Za podaniem tego towaru klientowi stoi jednak dystrybucja i opieka techniczna. Nawet najlepsze lakiery na œwicie mo¿na skutecznie obrzydziÌ gdy siê nie dba o odbiorcê. Z drugiej strony jakoœÌ wyrobu broni dobrej opinii o takiej firmie. Osobiœcie uwa¿am Glasurit za topowy wyrób. Jednak to nie przeszkadza np. takiemu Novolowi skutecznie panowaÌ nad dolnym segmentem rynku ;) .

TakÂże to moja osobista opinia i pamiĂŞtajcie o tym Âże skÂłada siĂŞ na to wiele czynnikĂłw i elementĂłw zwiÂązanych z samym produktem i tym co siĂŞ dokoÂła niego dzieje ... a nie tylko sam wyrĂłb. MĂłj brak znajomoÂści wielu innych systemĂłw ( moÂże nawet topowych ) teÂż nie jest tu bez znaczenia ;) ... Jednak to co Glasurit oferuje do refinishu od lat ceniĂŞ sobie bardzo wysoko :spoko:

sawmaster 
Wysłany: 2013-02-28, 10:02   
0
UP DOWN

za bardzo nie umiem cieniowaĂŚ wiĂŞc zaleÂży mi aby kolorystyka siĂŞ zgadzaÂła ...
btw dziĂŞki Projekter za pomoc

rogal-master1
Wysłany: 2013-02-28, 10:12   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
za bardzo nie umiem cieniowaĂŚ wiĂŞc zaleÂży mi aby kolorystyka siĂŞ zgadzaÂła ...
:sciana: Kolego nie kazdym kolorem pomalujesz w kreskê. A na pewno nie srebrem i ró¿nymi z³otymi szampaùskimi itp :D

sawmaster 
Wysłany: 2013-02-28, 10:25   
0
UP DOWN

nie stukaj siĂŞ w ÂścianĂŞ tylko to powiedz jak siĂŞ cieniuje bo na forum nie znalazÂłem, tak jakby byÂła to tajemnica ÂściÂśle tajna

PROJEKTER
Wysłany: 2013-02-28, 10:29   
0
UP DOWN

rogal-master1 napisał/a:
sawmaster napisał/a:
:sciana: Kolego nie kazdym kolorem pomalujesz w kreskê. A na pewno nie srebrem i ró¿nymi z³otymi szampaùskimi itp :D

Fakt. :tak: . Je¿eli szukasz systemu, czy mieszalni z lakierami tylko pod k¹tem zgodnoœci koloru to raczej kiepski wybór ..... Glasurit czy RM ? Znak koncernu ma raczej nie wiele wspólnego z kolorystyk¹ gdy ten kolor i tak jest korygowany rêcznie na mieszalni, a po zdjêciu z wagi trafia w "obce" rêce. W serwisach z mieszalni¹ lakiernik mo¿e sobie poprawiÌ kolor i dopasowaÌ siê do tych elementów których nie chce cieniowaÌ. Wtedy jest ³atwiej bo cieniuje siê tylko poziome albo tylko pionowe elementy. Coœ takiego jak 100 % zgodnoœÌ koloru nie istnieje Miêdzy innymi dlatego jest tu tyle awantur o tanie pistolety lakiernicze, bo one utrudniaj¹ utrzymanie zgodnoœci barwy z wzornikiem, nawet na jakimœ akceptowalnym poziomie.

Najlepiej zrobisz jak szybko nauczysz siê cieniowaÌ. To bardzo przydatna umiejêtnoœÌ ... wrêcz niezbêdna w tym zawodzie. :tak:

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2013-02-28, 11:01   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
powiedz jak siĂŞ cieniuje bo na forum nie znalazÂłem

lakierok 
Wysłany: 2013-02-28, 11:07   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
rogal-master1 napisał/a:
sawmaster napisał/a:

Fakt. :tak: . Je¿eli szukasz systemu, czy mieszalni z lakierami tylko pod k¹tem zgodnoœci koloru to raczej kiepski wybór ..... Glasurit czy RM ? Znak koncernu ma raczej nie wiele wspólnego z kolorystyk¹ gdy ten kolor i tak jest korygowany rêcznie na mieszalni, a po zdjêciu z wagi trafia w "obce" rêce. W serwisach z mieszalni¹ lakiernik mo¿e sobie poprawiÌ kolor i dopasowaÌ siê do tych elementów których nie chce cieniowaÌ. Wtedy jest ³atwiej bo cieniuje siê tylko poziome albo tylko pionowe elementy. Coœ takiego jak 100 % zgodnoœÌ koloru nie istnieje Miêdzy innymi dlatego jest tu tyle awantur o tanie pistolety lakiernicze, bo one utrudniaj¹ utrzymanie zgodnoœci barwy z wzornikiem, nawet na jakimœ akceptowalnym poziomie.

Najlepiej zrobisz jak szybko nauczysz siê cieniowaÌ. To bardzo przydatna umiejêtnoœÌ ... wrêcz niezbêdna w tym zawodzie. :tak:

To zosta³em wprowadzony w b³¹d, powiedziano mi ¿e konwencja - linie 55 Glasurita to to samo co w RM , ale skoro tak mówisz to czemu mam Ci nie wierzyÌ .

szukam systemu na sklep wiĂŞc po paru tych wiĂŞkszych firmach pojeÂździÂłem.......

jeden system juÂż zamĂłwiÂłem to Mipa A.G

Frostt.pl

sawmaster 
Wysłany: 2013-02-28, 11:25   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
sawmaster napisał/a:
powiedz jak siĂŞ cieniuje bo na forum nie znalazÂłem

ktoÂś mi wytÂłumaczy co on tak naprawdĂŞ zrobiÂł?

rogal-master1
Wysłany: 2013-02-28, 11:54   
0
UP DOWN

Rozkurzy³ baze dalej tak jakby zapyli³, rozkurzy³ przejscie bazy bo jakys pomalowa³ do kreski na po³owie klapy to wtedy tylko sznur i sucha ga³¹Ÿ a tak rozkurzy przejscie i nie widac nic okiem potem zbiera sciereczka antystatycza py³ wulkaniczny i jest zajebioza :)

sawmaster 
Wysłany: 2013-02-28, 12:00   
0
UP DOWN

dziêki, a zmienia³ on iloœÌ farby czy ciœnienie aby zapyliÌ?

rogal-master1
Wysłany: 2013-02-28, 12:02   
0
UP DOWN

NiektĂłrzy nie skrĂŞcajÂą a niektĂłrzy skrĂŞcajÂą zaleÂży od wyczucia pistolsa umiejĂŞtnoÂści pogody samopoczucia itp ... czy masz kaca czy nie i takie tam :D

Potrenuj a na pewno bĂŞdzie ci dane cieniowanie :D

[ Dodano: 2013-02-28, 12:05 ]
Lakiernictwo to nie sernik czy pizza na to nie ma idealnego przepisu to sa tysiÂące godzin w szpachli w rozpuszczalnikach itp setki godzin wkurwie.Ăą i tak dalej :D

PROJEKTER
Wysłany: 2013-02-28, 22:52   
0
UP DOWN

rogal-master1 napisał/a:
Lakiernictwo to nie sernik czy pizza na to nie ma idealnego przepisu to sa tysiÂące godzin w szpachli w rozpuszczalnikach itp setki godzin wkurwie.Ăą i tak dalej :D

... a na koniec tych "wypiekĂłw" okazuje siĂŞ, Âże i tak kaÂżdy ma wÂłasnÂą technikĂŞ pracy choĂŚ idealnie przestrzega tego samego przepisu ( technologi ) ^^ .

mÂłody amator
Wysłany: 2013-03-13, 13:05   
0
UP DOWN

Jestem tu nowy, ale pozwolĂŞ sobie wtrÂąciĂŚ do dyskusji. JeÂżeli chodzi o RM i GL to widziaÂłem listĂŞ pigmentĂłw RM a obok odpowiedniki GL. ZarĂłwno konwencja jak i woda...Znajomy kupowaÂł i to i to...bez problemu wchodzilo. Ja osobiÂście wole GLASURITA, ale tylko z sentymentu.

PROJEKTER
Wysłany: 2013-03-13, 16:14   
0
UP DOWN

Oczywiœcie. Ró¿nica jest jednak taka ... jak miêdzy OPLEM ASTRA produkowanym w FSO a Oplem ASTRA produkowanym w Bochum .... Czy miêdzy Oplem a Vaxhuallem.

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-16, 11:42   
0
UP DOWN

PROJEKTER --> a co mogÂłbys polecic z tego Glasurita jako super mocny bezbarwny. Jakis ceramiczny :) i jak wyglada cenowo litr ;)

lakierok 
Wysłany: 2013-03-16, 14:49   
0
UP DOWN

Glasurit wychodzi drogo , klar como to ok 80-100 zÂł za litr kompletu , a reszto to ok 200 zÂł za 1.5 litra

Frostt.pl

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-16, 15:05   
0
UP DOWN

lakierok --> no ale chodzi mi o dobry lakierek zeby byÂł twardy na rysy od gaÂłezi krzakĂłw :D czasem i drzew hahah :D

1,5 litra to by mi starczyÂło na samuraia :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu