To nie jest to samo ... Zdecydowanie bierz Glasurit jeÂżeli do wÂłasnego uÂżytku. Jak na handel to niestety grupa CSV postaraÂła siĂŞ po przejĂŞciu dystrybucji powaliĂŚ legendĂŞ Glasuritu na plecy i przez olewanie tego brendu doprowadziĂŚ do tego, Âże to obecnie w Polsce niszowy produkt i ... drogi ... jak na sklep z mieszalniÂą.
R90 Glasuritu to nie jest ten sam produkt co RM. Faktycznie to taki sam system technologiczny, te same zasady, ale nie ta sam kolorystyka i jakoœÌ produktów. To nie jest tak jak w SH i Standox jedna fabryka dwa brendy. Tu jest odwrotnie . Jedna technologia ( przepis na komponenty ) ró¿ne fabryki i tylko zbli¿one sk³adniki chemiczne.
Zadziwiaj¹c jest to ¿e tylko technicy i oferenci RM mówi¹ o tym ¿e to to samo ... Ci którzy faktycznie znaj¹ i u¿ywaj¹ produkty Glsuritu i sprawdz¹ sobie system RM natychmiast widz¹ ró¿nice. No i ... jak ju¿ ktoœ siê zacznie upieraÌ przy swoim i dowodziÌ ¿e ziemia jest p³aska i opiera siê na grzbietach tysi¹ca s³oni i trzystu aligatorów ... to niech pamiêta, ¿e ca³y ten spór co najwy¿ej mo¿e dotyczyÌ ... komponentów Bazowych. Pozosta³e produkty ze znaczkiem kolorowej "Papugi Ara" ni jak nie daj¹ siê porównaÌ z wyrobami oferowanymi w ramach technologi refinish RM.
Gdybym tak jak przy pistoletach lakierniczych do refinishu ( czyli wybrana garstka specjalistycznych narzĂŞdzi ) miaÂł wskazaĂŚ cztery najlepsze systemy mieszalnicze to w kolejnoÂści :
1. Glasurit
2. Spies Hecker
3. Standox
4. DuPont
mĂłgÂłbym to jeszcze uzupeÂłniĂŚ ostatecznie o :
5. PPG
6. Sikkens
Innych nie lubiĂŞ albo nie znam na tyle dobrze Âżeby porĂłwnaĂŚ z tymi ktĂłrych wskazaÂłem
Mo¿e ktoœ siê z takim rankingiem nie zgodziÌ. Usprawiedliwiê siê tylko i dopisze, ¿e koncern mo¿e mieÌ wspania³e produkty lub zupe³ny ch³am. Za podaniem tego towaru klientowi stoi jednak dystrybucja i opieka techniczna. Nawet najlepsze lakiery na œwicie mo¿na skutecznie obrzydziÌ gdy siê nie dba o odbiorcê. Z drugiej strony jakoœÌ wyrobu broni dobrej opinii o takiej firmie. Osobiœcie uwa¿am Glasurit za topowy wyrób. Jednak to nie przeszkadza np. takiemu Novolowi skutecznie panowaÌ nad dolnym segmentem rynku .
TakÂże to moja osobista opinia i pamiĂŞtajcie o tym Âże skÂłada siĂŞ na to wiele czynnikĂłw i elementĂłw zwiÂązanych z samym produktem i tym co siĂŞ dokoÂła niego dzieje ... a nie tylko sam wyrĂłb. MĂłj brak znajomoÂści wielu innych systemĂłw ( moÂże nawet topowych ) teÂż nie jest tu bez znaczenia ... Jednak to co Glasurit oferuje do refinishu od lat ceniĂŞ sobie bardzo wysoko
rogal-master1 napisał/a:
sawmaster napisał/a:
za bardzo nie umiem cieniowaĂŚ wiĂŞc zaleÂży mi aby kolorystyka siĂŞ zgadzaÂła ...
Kolego nie kazdym kolorem pomalujesz w kreskê. A na pewno nie srebrem i ró¿nymi z³otymi szampaùskimi itp
Fakt. . Je¿eli szukasz systemu, czy mieszalni z lakierami tylko pod k¹tem zgodnoœci koloru to raczej kiepski wybór ..... Glasurit czy RM ? Znak koncernu ma raczej nie wiele wspólnego z kolorystyk¹ gdy ten kolor i tak jest korygowany rêcznie na mieszalni, a po zdjêciu z wagi trafia w "obce" rêce. W serwisach z mieszalni¹ lakiernik mo¿e sobie poprawiÌ kolor i dopasowaÌ siê do tych elementów których nie chce cieniowaÌ. Wtedy jest ³atwiej bo cieniuje siê tylko poziome albo tylko pionowe elementy. Coœ takiego jak 100 % zgodnoœÌ koloru nie istnieje Miêdzy innymi dlatego jest tu tyle awantur o tanie pistolety lakiernicze, bo one utrudniaj¹ utrzymanie zgodnoœci barwy z wzornikiem, nawet na jakimœ akceptowalnym poziomie.
Najlepiej zrobisz jak szybko nauczysz siê cieniowaÌ. To bardzo przydatna umiejêtnoœÌ ... wrêcz niezbêdna w tym zawodzie.
za bardzo nie umiem cieniowaĂŚ wiĂŞc zaleÂży mi aby kolorystyka siĂŞ zgadzaÂła ...
Kolego nie kazdym kolorem pomalujesz w kreskê. A na pewno nie srebrem i ró¿nymi z³otymi szampaùskimi itp
Fakt. . Je¿eli szukasz systemu, czy mieszalni z lakierami tylko pod k¹tem zgodnoœci koloru to raczej kiepski wybór ..... Glasurit czy RM ? Znak koncernu ma raczej nie wiele wspólnego z kolorystyk¹ gdy ten kolor i tak jest korygowany rêcznie na mieszalni, a po zdjêciu z wagi trafia w "obce" rêce. W serwisach z mieszalni¹ lakiernik mo¿e sobie poprawiÌ kolor i dopasowaÌ siê do tych elementów których nie chce cieniowaÌ. Wtedy jest ³atwiej bo cieniuje siê tylko poziome albo tylko pionowe elementy. Coœ takiego jak 100 % zgodnoœÌ koloru nie istnieje Miêdzy innymi dlatego jest tu tyle awantur o tanie pistolety lakiernicze, bo one utrudniaj¹ utrzymanie zgodnoœci barwy z wzornikiem, nawet na jakimœ akceptowalnym poziomie.
Najlepiej zrobisz jak szybko nauczysz siê cieniowaÌ. To bardzo przydatna umiejêtnoœÌ ... wrêcz niezbêdna w tym zawodzie.
To zosta³em wprowadzony w b³¹d, powiedziano mi ¿e konwencja - linie 55 Glasurita to to samo co w RM , ale skoro tak mówisz to czemu mam Ci nie wierzyÌ .
szukam systemu na sklep wiĂŞc po paru tych wiĂŞkszych firmach pojeÂździÂłem.......
Rozkurzy³ baze dalej tak jakby zapyli³, rozkurzy³ przejscie bazy bo jakys pomalowa³ do kreski na po³owie klapy to wtedy tylko sznur i sucha ga³¹Ÿ a tak rozkurzy przejscie i nie widac nic okiem potem zbiera sciereczka antystatycza py³ wulkaniczny i jest zajebioza
NiektĂłrzy nie skrĂŞcajÂą a niektĂłrzy skrĂŞcajÂą zaleÂży od wyczucia pistolsa umiejĂŞtnoÂści pogody samopoczucia itp ... czy masz kaca czy nie i takie tam
Potrenuj a na pewno bĂŞdzie ci dane cieniowanie
[ Dodano: 2013-02-28, 12:05 ]
Lakiernictwo to nie sernik czy pizza na to nie ma idealnego przepisu to sa tysiÂące godzin w szpachli w rozpuszczalnikach itp setki godzin wkurwie.Ăą i tak dalej
rogal-master1 napisał/a:
Lakiernictwo to nie sernik czy pizza na to nie ma idealnego przepisu to sa tysiÂące godzin w szpachli w rozpuszczalnikach itp setki godzin wkurwie.Ăą i tak dalej
... a na koniec tych "wypiekĂłw" okazuje siĂŞ, Âże i tak kaÂżdy ma wÂłasnÂą technikĂŞ pracy choĂŚ idealnie przestrzega tego samego przepisu ( technologi ) .
Jestem tu nowy, ale pozwolĂŞ sobie wtrÂąciĂŚ do dyskusji. JeÂżeli chodzi o RM i GL to widziaÂłem listĂŞ pigmentĂłw RM a obok odpowiedniki GL. ZarĂłwno konwencja jak i woda...Znajomy kupowaÂł i to i to...bez problemu wchodzilo. Ja osobiÂście wole GLASURITA, ale tylko z sentymentu.
Oczywiœcie. Ró¿nica jest jednak taka ... jak miêdzy OPLEM ASTRA produkowanym w FSO a Oplem ASTRA produkowanym w Bochum .... Czy miêdzy Oplem a Vaxhuallem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum