Autor |
Wiadomość |
 |
mebArth
|
Wysłany: 2013-02-12, 19:16 ZÂłuszczaja mi sie materiaÂły, klar baza podkÂład
|
0
|
|
|
|
PodkÂład bez nazwy, przed podkÂładem szlif 240, baza, bezbawrwny BezNazwy ale drogi. Co sie zaczeÂło - po wylakierowaniu na 2gi dzien wyszÂły dziureczki na dachu jakby ZGAZOWAÂŁo./ Bywa 0 spoleruje sie. SpolerowaÂłem odgazowanie, na drzwiach wyszÂły szare kropki w ilosci 3x3cm. Wydaje sie ze podkÂład zgazowaÂł po KILKU tygodniach. Dlaczego ?
Wracam do dachu - auto pojechaÂło spolerowane do klienta - za 2 tygodnie wraca ZNĂW dziureczki na bezbarwnym. No trudno znĂłw polerka, szlifuje i zaczyna mi sie zarywac bezbarwny. Dalczego jak baza nie byÂła za sucha ani mokra bo zawsze sciereczkÂą przecieram a maluje zaraz po przetarciu scierÂą wiĂŞc nie moze byc przeschnieta baza. zacz¹³em dÂłubac bezbarwny co sie ÂłuszczyÂł - wzi¹³em stalkĂŞ i po caÂłosci z dachu zebraÂłem kilogramy bezbarwnego jak pÂłaty po opaleniznie - wszystko zeszÂło. Trudno tzra rozszlifowac podkÂład i znĂłw mala - 150 na maszynnĂŞ a tu mi sie podkÂład zarywa co byÂł przed bazÂą po caÂłosci na dachu. zarwaÂł sie tylko na ok 10cm Dlaczego ? Tygodniowo malujemy 5,6 aut nic sie nie dzieje. Woda w powietrzu odpada bo by akryl oczkowaÂł. Zmywacz zawsze ten sam. Wychodzi na brak przyczepnosci ale nie ma podstaw, auto stoi 4 miesiace i co chwila cos sie dzieje a jest zimno i nie ma sÂłoĂąca zeby obwiniac na wilgosc ze wkoncu wyparuje. N ainnym aucie tez miaÂłem problem bo mi sie zarwaÂł przy polerce bezbarwny ale tak ze nie spaliÂłem czy sie przedar³êm szlifem, tak odskoczyÂł kaawaÂłeczek.
powietrze? woda? materiaÂł? mamy rĂłzne materiaÂły i losowo to siĂŞ dzieje |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2013-02-12, 19:48
|
0
|
|
|

|
Ja obstawiam lanie Nitra do wszystkiego jak podkÂład , baza i lakier byÂło no-name to po co przepÂłacaĂŚ i kupowaĂŚ firmowe rozcieĂączalniki . |
|
 |
lordik
|
Wysłany: 2013-02-12, 21:37
|
0
|
|
|
narazie amator :)

|
nie wiem ale mogÂła to byĂŚ wilgoĂŚ??
odparowywaÂło po jakimÂś czasie niszczÂąc warstwĂŞ farby |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-02-12, 23:48
|
0
|
|
|

|
Ja bym obstawiaÂł na materiaÂły. A ten szlif to nie za mocny ???
Jak moge to Ci polece podkÂładzik z elakier.pl juz kilka razy nim malowaÂłem i zawsze lux i dobrze sie rozlewa. Maloalem ostatnio RAVAL czy RANAL juz sam nie wiem to taki ciezki do szlifu oba tanie.
a to Ty nitro gdzies wlewasz ???? |
|
|
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2013-02-13, 01:28
|
0
|
|
|
|
obstawiam niedoschniety podklad/ woda w powietrzu/ niewÂłaÂściwy rozpuszczalnik(wolny) |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-02-13, 02:01
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | powietrze? woda? materiaÂł? mamy rĂłzne materiaÂły i losowo to siĂŞ dzieje |
Losowo, zimÂą.
U mnie w okolicy znam dwóch takich co im siê w³asnie przytrafi³o takie cóœœ.
CaÂły rok na jednych materiaÂłach, zima w pewnych okolicznoÂściach takie wianki wychodza i autka wracajÂą.
Najgorsze Âże nie wszystkie, lecz , , , losowo.
Nikt nie zna przyczyny.
Nie sugerujĂŞ Âże dajesz nitro, bo na tyle z forum CiĂŞ znam.
Moim zdaniem woda zostaje uwiĂŞziona pod warstwami, nawet podkÂładu.
Bo skoro zapada sie po czasie, to brakuje czegoÂś, tego co wczeÂśniej wypycha lakier tworzÂąc kropki na nim.
Nie ¿e woda p³ynna jest w warstwach, lecz ta uwiêziona iloœÌ uwalniaj¹c siê z pow³ok podczas suszenia robi drogê dla zasysania wilgoci z powietrza i przy pewnej wilgotnoœci i temp. lakier zasysa wodê do tego stopnia ¿e robi¹ siê te magiczne kropki które po naciœnieciu pêkaj¹ i wyciska sie woda.
Ps.
NiewÂłaÂściwe proporcje utwardzacza moga robiĂŚ takie numery, bo utwardzacz Âłaczy sie z . . . .
Tak to widzĂŞ i chyba kiedyÂś, bardzo dawno temu mogÂłem sam mieĂŚ taki przypadek. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2013-03-01, 17:59
|
0
|
|
|
|
Jescze jedno, wyskoczyÂł mi bÂąbelpo 2 tygodniach od malowania na zderzaku. BÂĄBEL buÂłka. NacisÂłem palcem i nie ma wody a powietrze.I to na zderzaku pod lampÂą auto nie jezdzone bo stoi w komisie. Czy moze byc wina tego ze zderzak byÂł zmroÂżony, bo ze sniefgu wjechaÂłem na naprawe ? Krwa maĂŚ nigdy mi sie tak nie dziaÂło jka nie Âłuszczy sie to bÂąble. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2013-03-01, 18:07
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisał/a: | Ja bym obstawiaÂł na materiaÂły. A ten szlif to nie za mocny ???
Jak moge to Ci polece podkÂładzik z elakier.pl juz kilka razy nim malowaÂłem i zawsze lux i dobrze sie rozlewa. Maloalem ostatnio RAVAL czy RANAL juz sam nie wiem to taki ciezki do szlifu oba tanie.
a to Ty nitro gdzies wlewasz ???? |
RANAL to ty se w ty³ek wlej i podpal. RANAl..co to krwa jest ? Jakbys powiedzia³ NOVOL bo ma ³¹dny bia³y klar który jest cholernie gesty ze trzeba mu dodac dopalacza |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2013-03-01, 18:11
|
0
|
|
|
|
slawciu napisał/a: | obstawiam niedoschniety podklad/ woda w powietrzu/ niewÂłaÂściwy rozpuszczalnik(wolny) |
Do podk³¹du sie daje taki rozpuch jak do bazy
WOdy nie ma nic nie rzyga z wĂŞÂża, odstojniki puste
A maluhjemy 2,3 auta dziennie i nic sie nei dzieje tylko na tyj krwie niebieksiej. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2013-03-01, 18:13
|
0
|
|
|
|
Homer S. napisał/a: | Ja obstawiam lanie Nitra do wszystkiego jak podkÂład , baza i lakier byÂło no-name to po co przepÂłacaĂŚ i kupowaĂŚ firmowe rozcieĂączalniki . |
Czy ty piszed do MNIE czy obok mie? akbym laÂł nitra do bazy to tak jakbys mi powiedziaÂł ze jestem gejem. ZastanĂł sie co piszesz a jak nic nie wnosisz w tresc to nie pisz bo nic nie wniosÂłeÂś do watku wiec na chj sie udzielasz jak nie qwiesz |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2013-03-01, 18:43
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | NOVOL bo ma ³¹dny biaÂły klar ktĂłry jest cholernie gesty ze trzeba mu dodac dopalacza | Po co? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2013-03-02, 16:36
|
0
|
|
|

|
mebArth napisał/a: | Czy moze byc wina tego ze zderzak byÂł zmroÂżony, bo ze sniefgu wjechaÂłem na naprawe ? | mozliwe,z mrozu auto wjechalo do temperatury i na elemecie pojawila sie "wilgoc" i teraz odlazi... mebArth napisał/a: | maluhjemy 2,3 auta dziennie i nic sie nei dzieje tylko na tyj krwie niebieksiej. | no wÂłasnie..nie wiem skad wstawiasz te auta,ale jak z dworu czy z chlodnego pomieszczenia do kabiny,nagrzewasz i za chwile malujesz to masz napewno jakas wilgoc na elemencie i to moze jest powodem... wez po wstawieniu auta do lakierowania je najpierw dobrze wygrzej z 30min zeby wszystko z niego odparowalo i dopiero maluj jak juz elementy beda cieple i wmiare suche...bo nie ma bata na Mariole zeby ci sie takie jaja dzialy skoro technologiocznie robisz wszystko ok...
przy okazji podlacze sie pod temat,skad sie bierze woda pod lakierem? dzisiaj przyjechal klient po 2 latach ze mu bezbarwny zlazi gdzies na dzwiach + na blotniku bylo widac ze w 1 miejscu jakby byla woda pod lakierem-wiec tez niedlugo pewnie odlezie lakier.wszystko z 1 strony,i tylko na 2el,reszta auta ok..samochod byl lakierowany latem wiec wilgocie instalacje i inne wykluczam bo auto zeszlo bez polerki,lakier b.dobry ktorym od lat maluje,baza sucha bo bylo lato,nie przesuszona bo jak maluje to maluje i nie zostawiam lakieru na potem i tez uj wie ... |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-03-02, 18:17
|
0
|
|
|
|
jeÂśli podkÂład byÂł szlifowany na mokro,obstawiam na zanieczyszczenia w wodzie |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2013-03-02, 18:35
|
0
|
|
|

|
hamir napisał/a: | jeÂśli podkÂład byÂł szlifowany na mokro,obstawiam na zanieczyszczenia w wodzie | ze niby brudna woda z kranu leci? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-03-02, 18:37
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | z 1 strony,i tylko na 2el,reszta auta ok..samochod byl lakierowany latem wiec wilgocie instalacje i inne wykluczam |
Z jednej strony, latem, wilgoĂŚ wykluczasz.
To ja dodam tylko od siebie ¿e punkt rosy to wartoœÌ zmienna i zale¿y od wielu czynników.
Dlatego Robert, @PROJEKTER tak naciska na stabilne i PRAWIDÂŁOWE warunki aplikacji warstw od podkÂładu w gĂłrĂŞ.
Masz pewnoœÌ ¿e latem zawsze jest wszystko ok?
Dla materia³ów oczywiœcie, bo nam sie wydaje ¿e jest ciep³o i fajnie i piwko smakuje.
MĂłwisz Âże jesteÂś pewny instalacji mimo braku osuszacza.
Ok, nie twierdzĂŞ Âże nie wiesz co mĂłwisz, ale ja kiedys latem z wieczorka kolo godz 22 lakierujÂąc to miaÂłem w rĂŞce chusteczkĂŞ higienicznÂą, bo byÂłem pewien, , , Âże bĂŞdĂŞ niÂą zbieraÂł kropelki wody zatopione w lakierze.
MoraÂł?
PrzestaÂłem lakierowaĂŚ po 22giej godzinie latem.
Moje zdanie na dziÂś.
Jestem pewien Âże woda potrafi sie pojawiĂŚ w *pewnych* okolicznoÂściach choĂŚby w Âśladowych iloÂściach, potem dÂługo wody nie widaĂŚ a potem wychodzi balon na elemencie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-03-02, 18:38
|
0
|
|
|
|
hamir napisał/a: | eÂśli podkÂład byÂł szlifowany na mokro, |
Kto szlifuje podkÂład na mokro? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-03-02, 18:49
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | ze niby brudna woda z kranu leci? |
Mo¿e ta woda mia³a niew³aœciwe Ph (twardoœÌ) |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-03-02, 20:09
|
0
|
|
|
|
gugun, zdziwiÂłbyÂś sie co z kranu leci |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-03-02, 20:16
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Kto szlifuje podkÂład na mokro? | no tak zapomniaÂłem ze mam doczynienia z fachowym forum |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-03-02, 20:20
|
0
|
|
|
|
Ja tylko zapytaÂłem a nie stwierdziÂłem.
A moÂże tak miaÂło to wyglÂądaĂŚ?
PS.
Ja koĂączĂŞ na mokro.
Ups. . . .dochodze na sucho. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2013-03-02, 21:19
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | MoraÂł?
PrzestaÂłem lakierowaĂŚ po 22giej godzinie latem. | jeszcze bylo widno jak to malowalem bo mam foto pomalowanego.dziwi mnie ze po takim czasie...nie mowie po miesiacu,ale po 2 latach?.. przygotowywane tez bylo na sucho bo to busij bialy to p400 na maszyne i jazda |
|
|
|