Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mebArth 
Wysłany: 2013-02-12, 19:16   ZÂłuszczaja mi sie materiaÂły, klar baza podkÂład
0
UP DOWN

PodkÂład bez nazwy, przed podkÂładem szlif 240, baza, bezbawrwny BezNazwy ale drogi. Co sie zaczeÂło - po wylakierowaniu na 2gi dzien wyszÂły dziureczki na dachu jakby ZGAZOWAÂŁo./ Bywa 0 spoleruje sie. SpolerowaÂłem odgazowanie, na drzwiach wyszÂły szare kropki w ilosci 3x3cm. Wydaje sie ze podkÂład zgazowaÂł po KILKU tygodniach. Dlaczego ?
Wracam do dachu - auto pojecha³o spolerowane do klienta - za 2 tygodnie wraca ZNÓW dziureczki na bezbarwnym. No trudno znów polerka, szlifuje i zaczyna mi sie zarywac bezbarwny. Dalczego jak baza nie by³a za sucha ani mokra bo zawsze sciereczk± przecieram a maluje zaraz po przetarciu scier± wiêc nie moze byc przeschnieta baza. zacz±³em d³ubac bezbarwny co sie ³uszczy³ - wzi±³em stalkê i po ca³osci z dachu zebra³em kilogramy bezbarwnego jak p³aty po opaleniznie - wszystko zesz³o. Trudno tzra rozszlifowac podk³ad i znów mala - 150 na maszynnê a tu mi sie podk³ad zarywa co by³ przed baz± po ca³osci na dachu. zarwa³ sie tylko na ok 10cm Dlaczego ? Tygodniowo malujemy 5,6 aut nic sie nie dzieje. Woda w powietrzu odpada bo by akryl oczkowa³. Zmywacz zawsze ten sam. Wychodzi na brak przyczepnosci ale nie ma podstaw, auto stoi 4 miesiace i co chwila cos sie dzieje a jest zimno i nie ma s³oñca zeby obwiniac na wilgosc ze wkoncu wyparuje. N ainnym aucie tez mia³em problem bo mi sie zarwa³ przy polerce bezbarwny ale tak ze nie spali³em czy sie przedar³êm szlifem, tak odskoczy³ kaawa³eczek.
powietrze? woda? materiaÂł? mamy rĂłzne materiaÂły i losowo to siĂŞ dzieje

Homer S. 
Wysłany: 2013-02-12, 19:48   
0
UP DOWN

Ja obstawiam lanie Nitra do wszystkiego :tak: jak podkÂład , baza i lakier byÂło no-name to po co przepÂłacaĂŚ i kupowaĂŚ firmowe rozcieĂączalniki . :)

lordik 
Wysłany: 2013-02-12, 21:37   
0
UP DOWN
narazie amator :)

nie wiem ale mogÂła to byĂŚ wilgoĂŚ??
odparowywaÂło po jakimÂś czasie niszczÂąc warstwĂŞ farby

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-12, 23:48   
0
UP DOWN

Ja bym obstawiaÂł na materiaÂły. A ten szlif to nie za mocny :D ???

Jak moge to Ci polece podkÂładzik z elakier.pl :) juz kilka razy nim malowaÂłem i zawsze lux i dobrze sie rozlewa. Maloalem ostatnio RAVAL czy RANAL juz sam nie wiem :D to taki ciezki do szlifu :) oba tanie.

a to Ty nitro gdzies wlewasz :D ????

slawciu 
Wysłany: 2013-02-13, 01:28   
0
UP DOWN

obstawiam niedoschniety podklad/ woda w powietrzu/ niewÂłaÂściwy rozpuszczalnik(wolny)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-02-13, 02:01   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
powietrze? woda? materiaÂł? mamy rĂłzne materiaÂły i losowo to siĂŞ dzieje

Losowo, zimÂą.
U mnie w okolicy znam dwóch takich co im siê w³asnie przytrafi³o takie cóœœ.
CaÂły rok na jednych materiaÂłach, zima w pewnych okolicznoÂściach takie wianki wychodza i autka wracajÂą.
Najgorsze Âże nie wszystkie, lecz , , , losowo.

Nikt nie zna przyczyny.
Nie sugerujĂŞ Âże dajesz nitro, bo na tyle z forum CiĂŞ znam.
Moim zdaniem woda zostaje uwiĂŞziona pod warstwami, nawet podkÂładu.
Bo skoro zapada sie po czasie, to brakuje czegoÂś, tego co wczeÂśniej wypycha lakier tworzÂąc kropki na nim.
Nie ¿e woda p³ynna jest w warstwach, lecz ta uwiêziona iloœÌ uwalniaj¹c siê z pow³ok podczas suszenia robi drogê dla zasysania wilgoci z powietrza i przy pewnej wilgotnoœci i temp. lakier zasysa wodê do tego stopnia ¿e robi¹ siê te magiczne kropki które po naciœnieciu pêkaj¹ i wyciska sie woda.
Ps.
NiewÂłaÂściwe proporcje utwardzacza moga robiĂŚ takie numery, bo utwardzacz Âłaczy sie z . . . .
Tak to widzĂŞ i chyba kiedyÂś, bardzo dawno temu mogÂłem sam mieĂŚ taki przypadek.

mebArth 
Wysłany: 2013-03-01, 17:59   
0
UP DOWN

Jescze jedno, wyskoczyÂł mi bÂąbelpo 2 tygodniach od malowania na zderzaku. BÂĄBEL buÂłka. NacisÂłem palcem i nie ma wody a powietrze.I to na zderzaku pod lampÂą auto nie jezdzone bo stoi w komisie. Czy moze byc wina tego ze zderzak byÂł zmroÂżony, bo ze sniefgu wjechaÂłem na naprawe ? Krwa maĂŚ nigdy mi sie tak nie dziaÂło jka nie Âłuszczy sie to bÂąble.

mebArth 
Wysłany: 2013-03-01, 18:07   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
Ja bym obstawiaÂł na materiaÂły. A ten szlif to nie za mocny :D ???

Jak moge to Ci polece podkÂładzik z elakier.pl :) juz kilka razy nim malowaÂłem i zawsze lux i dobrze sie rozlewa. Maloalem ostatnio RAVAL czy RANAL juz sam nie wiem :D to taki ciezki do szlifu :) oba tanie.

a to Ty nitro gdzies wlewasz :D ????

RANAL to ty se w ty³ek wlej i podpal. RANAl..co to krwa jest ? Jakbys powiedzia³ NOVOL bo ma ³¹dny bia³y klar który jest cholernie gesty ze trzeba mu dodac dopalacza

mebArth 
Wysłany: 2013-03-01, 18:11   
0
UP DOWN

slawciu napisał/a:
obstawiam niedoschniety podklad/ woda w powietrzu/ niewÂłaÂściwy rozpuszczalnik(wolny)

Do podk³¹du sie daje taki rozpuch jak do bazy
WOdy nie ma nic nie rzyga z wĂŞÂża, odstojniki puste
A maluhjemy 2,3 auta dziennie i nic sie nei dzieje tylko na tyj krwie niebieksiej.

mebArth 
Wysłany: 2013-03-01, 18:13   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
Ja obstawiam lanie Nitra do wszystkiego :tak: jak podkÂład , baza i lakier byÂło no-name to po co przepÂłacaĂŚ i kupowaĂŚ firmowe rozcieĂączalniki . :)

Czy ty piszed do MNIE czy obok mie? akbym laÂł nitra do bazy to tak jakbys mi powiedziaÂł ze jestem gejem. ZastanĂł sie co piszesz a jak nic nie wnosisz w tresc to nie pisz bo nic nie wniosÂłeÂś do watku wiec na chj sie udzielasz jak nie qwiesz

stek
Wysłany: 2013-03-01, 18:43   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
NOVOL bo ma ³¹dny bia³y klar który jest cholernie gesty ze trzeba mu dodac dopalacza
Po co?

gugun 
Wysłany: 2013-03-02, 16:36   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Czy moze byc wina tego ze zderzak byÂł zmroÂżony, bo ze sniefgu wjechaÂłem na naprawe ?
mozliwe,z mrozu auto wjechalo do temperatury i na elemecie pojawila sie "wilgoc" i teraz odlazi...
mebArth napisał/a:
maluhjemy 2,3 auta dziennie i nic sie nei dzieje tylko na tyj krwie niebieksiej.
no wÂłasnie..nie wiem skad wstawiasz te auta,ale jak z dworu czy z chlodnego pomieszczenia do kabiny,nagrzewasz i za chwile malujesz to masz napewno jakas wilgoc na elemencie i to moze jest powodem... wez po wstawieniu auta do lakierowania je najpierw dobrze wygrzej z 30min zeby wszystko z niego odparowalo i dopiero maluj jak juz elementy beda cieple i wmiare suche...bo nie ma bata na Mariole zeby ci sie takie jaja dzialy skoro technologiocznie robisz wszystko ok...

przy okazji podlacze sie pod temat,skad sie bierze woda pod lakierem? dzisiaj przyjechal klient po 2 latach ze mu bezbarwny zlazi gdzies na dzwiach + na blotniku bylo widac ze w 1 miejscu jakby byla woda pod lakierem-wiec tez niedlugo pewnie odlezie lakier.wszystko z 1 strony,i tylko na 2el,reszta auta ok..samochod byl lakierowany latem wiec wilgocie instalacje i inne wykluczam bo auto zeszlo bez polerki,lakier b.dobry ktorym od lat maluje,baza sucha bo bylo lato,nie przesuszona bo jak maluje to maluje i nie zostawiam lakieru na potem i tez uj wie ...

hamir 
Wysłany: 2013-03-02, 18:17   
0
UP DOWN

jeÂśli podkÂład byÂł szlifowany na mokro,obstawiam na zanieczyszczenia w wodzie

gugun 
Wysłany: 2013-03-02, 18:35   
0
UP DOWN

hamir napisał/a:
jeÂśli podkÂład byÂł szlifowany na mokro,obstawiam na zanieczyszczenia w wodzie
ze niby brudna woda z kranu leci? ^^ ^^ ^^

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-03-02, 18:37   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
z 1 strony,i tylko na 2el,reszta auta ok..samochod byl lakierowany latem wiec wilgocie instalacje i inne wykluczam

Z jednej strony, latem, wilgoĂŚ wykluczasz.

To ja dodam tylko od siebie ¿e punkt rosy to wartoœÌ zmienna i zale¿y od wielu czynników.
Dlatego Robert, @PROJEKTER tak naciska na stabilne i PRAWIDÂŁOWE warunki aplikacji warstw od podkÂładu w gĂłrĂŞ.
Masz pewnoœÌ ¿e latem zawsze jest wszystko ok?
Dla materia³ów oczywiœcie, bo nam sie wydaje ¿e jest ciep³o i fajnie i piwko smakuje.

MĂłwisz Âże jesteÂś pewny instalacji mimo braku osuszacza.
Ok, nie twierdzĂŞ Âże nie wiesz co mĂłwisz, ale ja kiedys latem z wieczorka kolo godz 22 lakierujÂąc to miaÂłem w rĂŞce chusteczkĂŞ higienicznÂą, bo byÂłem pewien, , , Âże bĂŞdĂŞ niÂą zbieraÂł kropelki wody zatopione w lakierze.

MoraÂł?
PrzestaÂłem lakierowaĂŚ po 22giej godzinie latem. :sciana: :sciana: :sciana:

Moje zdanie na dziÂś.
Jestem pewien Âże woda potrafi sie pojawiĂŚ w *pewnych* okolicznoÂściach choĂŚby w Âśladowych iloÂściach, potem dÂługo wody nie widaĂŚ a potem wychodzi balon na elemencie.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-03-02, 18:38   
0
UP DOWN

hamir napisał/a:
eÂśli podkÂład byÂł szlifowany na mokro,

Kto szlifuje podkÂład na mokro?

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-03-02, 18:49   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
ze niby brudna woda z kranu leci?

Mo¿e ta woda mia³a niew³aœciwe Ph (twardoœÌ) ^^

hamir 
Wysłany: 2013-03-02, 20:09   
0
UP DOWN

gugun, zdziwiÂłbyÂś sie co z kranu leci

hamir 
Wysłany: 2013-03-02, 20:16   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Kto szlifuje podkÂład na mokro?
no tak zapomniaÂłem ze mam doczynienia z fachowym forum :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-03-02, 20:20   
0
UP DOWN

hamir napisał/a:
no tak

Ja tylko zapytaÂłem a nie stwierdziÂłem. ;)
A moÂże tak miaÂło to wyglÂądaĂŚ? ^^
PS.
Ja koĂączĂŞ na mokro. :tak:
Ups. . . .dochodze na sucho. :fiu:

gugun 
Wysłany: 2013-03-02, 21:19   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
MoraÂł?
PrzestaÂłem lakierowaĂŚ po 22giej godzinie latem.
jeszcze bylo widno jak to malowalem bo mam foto pomalowanego.dziwi mnie ze po takim czasie...nie mowie po miesiacu,ale po 2 latach?.. przygotowywane tez bylo na sucho bo to busij bialy to p400 na maszyne i jazda

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu