Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mebArth 
Wys³any: 2013-02-12, 19:16   Z³uszczaja mi sie materia³y, klar baza podk³ad
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Podk³ad bez nazwy, przed podk³adem szlif 240, baza, bezbawrwny BezNazwy ale drogi. Co sie zacze³o - po wylakierowaniu na 2gi dzien wysz³y dziureczki na dachu jakby ZGAZOWA£o./ Bywa 0 spoleruje sie. Spolerowa³em odgazowanie, na drzwiach wysz³y szare kropki w ilosci 3x3cm. Wydaje sie ze podk³ad zgazowa³ po KILKU tygodniach. Dlaczego ?
Wracam do dachu - auto pojecha³o spolerowane do klienta - za 2 tygodnie wraca ZNÓW dziureczki na bezbarwnym. No trudno znów polerka, szlifuje i zaczyna mi sie zarywac bezbarwny. Dalczego jak baza nie by³a za sucha ani mokra bo zawsze sciereczk± przecieram a maluje zaraz po przetarciu scier± wiêc nie moze byc przeschnieta baza. zacz±³em d³ubac bezbarwny co sie ³uszczy³ - wzi±³em stalkê i po ca³osci z dachu zebra³em kilogramy bezbarwnego jak p³aty po opaleniznie - wszystko zesz³o. Trudno tzra rozszlifowac podk³ad i znów mala - 150 na maszynnê a tu mi sie podk³ad zarywa co by³ przed baz± po ca³osci na dachu. zarwa³ sie tylko na ok 10cm Dlaczego ? Tygodniowo malujemy 5,6 aut nic sie nie dzieje. Woda w powietrzu odpada bo by akryl oczkowa³. Zmywacz zawsze ten sam. Wychodzi na brak przyczepnosci ale nie ma podstaw, auto stoi 4 miesiace i co chwila cos sie dzieje a jest zimno i nie ma s³oñca zeby obwiniac na wilgosc ze wkoncu wyparuje. N ainnym aucie tez mia³em problem bo mi sie zarwa³ przy polerce bezbarwny ale tak ze nie spali³em czy sie przedar³êm szlifem, tak odskoczy³ kaawa³eczek.
powietrze? woda? materia³? mamy rózne materia³y i losowo to siê dzieje

Homer S. 
Wys³any: 2013-02-12, 19:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Ja obstawiam lanie Nitra do wszystkiego :tak: jak podk³ad , baza i lakier by³o no-name to po co przep³acaæ i kupowaæ firmowe rozcieñczalniki . :)

lordik 
Wys³any: 2013-02-12, 21:37   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
nie wiem ale mog³a to byæ wilgoæ??
odparowywa³o po jakim¶ czasie niszcz±c warstwê farby

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-12, 23:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Ja bym obstawia³ na materia³y. A ten szlif to nie za mocny :D ???

Jak moge to Ci polece podk³adzik z elakier.pl :) juz kilka razy nim malowa³em i zawsze lux i dobrze sie rozlewa. Maloalem ostatnio RAVAL czy RANAL juz sam nie wiem :D to taki ciezki do szlifu :) oba tanie.

a to Ty nitro gdzies wlewasz :D ????

slawciu 
Wys³any: 2013-02-13, 01:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Kielce
obstawiam niedoschniety podklad/ woda w powietrzu/ niew³a¶ciwy rozpuszczalnik(wolny)

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-02-13, 02:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mebArth napisa³/a:
powietrze? woda? materia³? mamy rózne materia³y i losowo to siê dzieje

Losowo, zim±.
U mnie w okolicy znam dwóch takich co im siê w³asnie przytrafi³o takie có¶¶.
Ca³y rok na jednych materia³ach, zima w pewnych okoliczno¶ciach takie wianki wychodza i autka wracaj±.
Najgorsze ¿e nie wszystkie, lecz , , , losowo.

Nikt nie zna przyczyny.
Nie sugerujê ¿e dajesz nitro, bo na tyle z forum Ciê znam.
Moim zdaniem woda zostaje uwiêziona pod warstwami, nawet podk³adu.
Bo skoro zapada sie po czasie, to brakuje czego¶, tego co wcze¶niej wypycha lakier tworz±c kropki na nim.
Nie ¿e woda p³ynna jest w warstwach, lecz ta uwiêziona ilo¶æ uwalniaj±c siê z pow³ok podczas suszenia robi drogê dla zasysania wilgoci z powietrza i przy pewnej wilgotno¶ci i temp. lakier zasysa wodê do tego stopnia ¿e robi± siê te magiczne kropki które po naci¶nieciu pêkaj± i wyciska sie woda.
Ps.
Niew³a¶ciwe proporcje utwardzacza moga robiæ takie numery, bo utwardzacz ³aczy sie z . . . .
Tak to widzê i chyba kiedy¶, bardzo dawno temu mog³em sam mieæ taki przypadek.

mebArth 
Wys³any: 2013-03-01, 17:59   
0
UP DOWN

Jescze jedno, wyskoczy³ mi b±belpo 2 tygodniach od malowania na zderzaku. B¡BEL bu³ka. Nacis³em palcem i nie ma wody a powietrze.I to na zderzaku pod lamp± auto nie jezdzone bo stoi w komisie. Czy moze byc wina tego ze zderzak by³ zmro¿ony, bo ze sniefgu wjecha³em na naprawe ? Krwa maæ nigdy mi sie tak nie dzia³o jka nie ³uszczy sie to b±ble.

mebArth 
Wys³any: 2013-03-01, 18:07   
0
UP DOWN

YAMAHER napisa³/a:
Ja bym obstawia³ na materia³y. A ten szlif to nie za mocny :D ???

Jak moge to Ci polece podk³adzik z elakier.pl :) juz kilka razy nim malowa³em i zawsze lux i dobrze sie rozlewa. Maloalem ostatnio RAVAL czy RANAL juz sam nie wiem :D to taki ciezki do szlifu :) oba tanie.

a to Ty nitro gdzies wlewasz :D ????

RANAL to ty se w ty³ek wlej i podpal. RANAl..co to krwa jest ? Jakbys powiedzia³ NOVOL bo ma ³±dny bia³y klar który jest cholernie gesty ze trzeba mu dodac dopalacza

mebArth 
Wys³any: 2013-03-01, 18:11   
0
UP DOWN

slawciu napisa³/a:
obstawiam niedoschniety podklad/ woda w powietrzu/ niew³a¶ciwy rozpuszczalnik(wolny)

Do podk³±du sie daje taki rozpuch jak do bazy
WOdy nie ma nic nie rzyga z wê¿a, odstojniki puste
A maluhjemy 2,3 auta dziennie i nic sie nei dzieje tylko na tyj krwie niebieksiej.

mebArth 
Wys³any: 2013-03-01, 18:13   
0
UP DOWN

Homer S. napisa³/a:
Ja obstawiam lanie Nitra do wszystkiego :tak: jak podk³ad , baza i lakier by³o no-name to po co przep³acaæ i kupowaæ firmowe rozcieñczalniki . :)

Czy ty piszed do MNIE czy obok mie? akbym la³ nitra do bazy to tak jakbys mi powiedzia³ ze jestem gejem. Zastanó sie co piszesz a jak nic nie wnosisz w tresc to nie pisz bo nic nie wnios³e¶ do watku wiec na chj sie udzielasz jak nie qwiesz

stek
Wys³any: 2013-03-01, 18:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: ok kraków
mebArth napisa³/a:
NOVOL bo ma ³±dny bia³y klar który jest cholernie gesty ze trzeba mu dodac dopalacza
Po co?

gugun 
Wys³any: 2013-03-02, 16:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
mebArth napisa³/a:
Czy moze byc wina tego ze zderzak by³ zmro¿ony, bo ze sniefgu wjecha³em na naprawe ?
mozliwe,z mrozu auto wjechalo do temperatury i na elemecie pojawila sie "wilgoc" i teraz odlazi...
mebArth napisa³/a:
maluhjemy 2,3 auta dziennie i nic sie nei dzieje tylko na tyj krwie niebieksiej.
no w³asnie..nie wiem skad wstawiasz te auta,ale jak z dworu czy z chlodnego pomieszczenia do kabiny,nagrzewasz i za chwile malujesz to masz napewno jakas wilgoc na elemencie i to moze jest powodem... wez po wstawieniu auta do lakierowania je najpierw dobrze wygrzej z 30min zeby wszystko z niego odparowalo i dopiero maluj jak juz elementy beda cieple i wmiare suche...bo nie ma bata na Mariole zeby ci sie takie jaja dzialy skoro technologiocznie robisz wszystko ok...

przy okazji podlacze sie pod temat,skad sie bierze woda pod lakierem? dzisiaj przyjechal klient po 2 latach ze mu bezbarwny zlazi gdzies na dzwiach + na blotniku bylo widac ze w 1 miejscu jakby byla woda pod lakierem-wiec tez niedlugo pewnie odlezie lakier.wszystko z 1 strony,i tylko na 2el,reszta auta ok..samochod byl lakierowany latem wiec wilgocie instalacje i inne wykluczam bo auto zeszlo bez polerki,lakier b.dobry ktorym od lat maluje,baza sucha bo bylo lato,nie przesuszona bo jak maluje to maluje i nie zostawiam lakieru na potem i tez uj wie ...

hamir 
Wys³any: 2013-03-02, 18:17   
0
UP DOWN

Sk±d: Astana
je¶li podk³ad by³ szlifowany na mokro,obstawiam na zanieczyszczenia w wodzie

gugun 
Wys³any: 2013-03-02, 18:35   
0
UP DOWN

hamir napisa³/a:
je¶li podk³ad by³ szlifowany na mokro,obstawiam na zanieczyszczenia w wodzie
ze niby brudna woda z kranu leci? ^^ ^^ ^^

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-03-02, 18:37   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
z 1 strony,i tylko na 2el,reszta auta ok..samochod byl lakierowany latem wiec wilgocie instalacje i inne wykluczam

Z jednej strony, latem, wilgoæ wykluczasz.

To ja dodam tylko od siebie ¿e punkt rosy to warto¶æ zmienna i zale¿y od wielu czynników.
Dlatego Robert, @PROJEKTER tak naciska na stabilne i PRAWID£OWE warunki aplikacji warstw od podk³adu w górê.
Masz pewno¶æ ¿e latem zawsze jest wszystko ok?
Dla materia³ów oczywi¶cie, bo nam sie wydaje ¿e jest ciep³o i fajnie i piwko smakuje.

Mówisz ¿e jeste¶ pewny instalacji mimo braku osuszacza.
Ok, nie twierdzê ¿e nie wiesz co mówisz, ale ja kiedys latem z wieczorka kolo godz 22 lakieruj±c to mia³em w rêce chusteczkê higieniczn±, bo by³em pewien, , , ¿e bêdê ni± zbiera³ kropelki wody zatopione w lakierze.

Mora³?
Przesta³em lakierowaæ po 22giej godzinie latem. :sciana: :sciana: :sciana:

Moje zdanie na dzi¶.
Jestem pewien ¿e woda potrafi sie pojawiæ w *pewnych* okoliczno¶ciach choæby w ¶ladowych ilo¶ciach, potem d³ugo wody nie widaæ a potem wychodzi balon na elemencie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-03-02, 18:38   
0
UP DOWN

hamir napisa³/a:
e¶li podk³ad by³ szlifowany na mokro,

Kto szlifuje podk³ad na mokro?

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-03-02, 18:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
gugun napisa³/a:
ze niby brudna woda z kranu leci?

Mo¿e ta woda mia³a niew³a¶ciwe Ph (twardo¶æ) ^^

hamir 
Wys³any: 2013-03-02, 20:09   
0
UP DOWN

gugun, zdziwi³by¶ sie co z kranu leci

hamir 
Wys³any: 2013-03-02, 20:16   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Kto szlifuje podk³ad na mokro?
no tak zapomnia³em ze mam doczynienia z fachowym forum :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-03-02, 20:20   
0
UP DOWN

hamir napisa³/a:
no tak

Ja tylko zapyta³em a nie stwierdzi³em. ;)
A mo¿e tak mia³o to wygl±daæ? ^^
PS.
Ja koñczê na mokro. :tak:
Ups. . . .dochodze na sucho. :fiu:

gugun 
Wys³any: 2013-03-02, 21:19   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Mora³?
Przesta³em lakierowaæ po 22giej godzinie latem.
jeszcze bylo widno jak to malowalem bo mam foto pomalowanego.dziwi mnie ze po takim czasie...nie mowie po miesiacu,ale po 2 latach?.. przygotowywane tez bylo na sucho bo to busij bialy to p400 na maszyne i jazda

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: