Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mirh
|
Wys³any: 2008-04-02, 12:15 mokro na mokro
|
0
|
|
|
|
Nie bardzo wiem o co chodzi z tym mokro na mokro... Przeszuka³em ca³e forum i nadal nic nie rozumiem
Czy je¶li k³adê podk³ad (np. Trio Novola - w karcie pisze ¿e mo¿na MM) np. na szpachlê (lub stary lakier) to w mokro/mokro nie muszê czekaæ a¿ wyschnie mi ostatnia warstwa podk³adu i potem szlifowaæ tylko mogê k³a¶æ np. lakier od razu (tzn. po jakim¶ czasie - jakim?) ?
Czy mo¿e mi kto¶ ³opatologicznie wyja¶niæ o co chodzi z tym mokro na mokro? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-04-02, 13:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Ja kiedys bawi³em sie wynalazkiem Standoxa ale ju¿ nie pamietam nazwy. Podk³ad by³ 1K bia³y. Drobna zaprawka czy np. przód b³otniczka - przepryska³em 2 razy ³±tê ze szpachli odczeka³em z 10 minut i na to od razu lakier. Ten podk³ad siê nie "pruszy", jest g³adziutki. Jedyne o co trzeba zadbac to nie ZLAC i "wylaæ" go jak lakier. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-04-02, 13:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
mirh napisa³/a: | Czy mo¿e mi kto¶ ³opatologicznie wyja¶niæ o co chodzi z tym mokro na mokro? |
o to ze podkladu nie szlifujesz i na niego kladziesz po parudziesieciu minutach lakier. warunek-prosta, gladka, wyszlifowana powierzchnia. |
|
|
|
|
mirh
|
Wys³any: 2008-04-02, 14:06
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | mirh napisa³/a: | Czy mo¿e mi kto¶ ³opatologicznie wyja¶niæ o co chodzi z tym mokro na mokro? |
o to ze podkladu nie szlifujesz i na niego kladziesz po parudziesieciu minutach lakier. warunek-prosta, gladka, wyszlifowana powierzchnia. |
A jak jest ze szpachl±? Mogê nak³adaæ szpachlê na "mokry" podk³ad czy szpachla wymaga zawsze szlifu podk³adu przed po³o¿eniem? |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-04-02, 14:16
|
0
|
|
|
|
mirh napisa³/a: | A jak jest ze szpachl±? Mogê nak³adaæ szpachlê na "mokry" podk³ad |
nie |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-04-02, 15:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Dlatego musisz IDEALNIE wykonczyc powierzchniê pod mokro - na mokro. Z regu³y to sie nie op³aca...no chyba ze masz tylko "szybkie" robótki - pó³ auta w dzien.
I nie mozesz k³asc szpachli bo jakby sie nie stara³ to musisz ja szlifn±æ. A takiego podk³adu siê nie szlifuje. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-04-02, 19:08
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | Dlatego musisz IDEALNIE wykonczyc powierzchniê pod mokro - na mokro. Z regu³y to sie nie op³aca...no chyba ze masz tylko "szybkie" robótki - pó³ auta w dzien. |
oplaca sie tylko w przypadku nowych elementow.
szpachla polozona na podklad mm, podczas szlifowania odpada razem z tym podkladem. |
|
|
|
|
maverik
|
Wys³any: 2008-04-03, 00:35
|
0
|
|
|
|
rbfm napisa³/a: | mebArth napisa³/a: | Dlatego musisz IDEALNIE wykonczyc powierzchniê pod mokro - na mokro. Z regu³y to sie nie op³aca...no chyba ze masz tylko "szybkie" robótki - pó³ auta w dzien. |
oplaca sie tylko w przypadku nowych elementow.
szpachla polozona na podklad mm, podczas szlifowania odpada razem z tym podkladem. |
mm ma zastosowanie w przypadku zdrowych elementow po piaskowaniu jak rama motocykla stelaze itp. |
|
|
|
|
dawid
|
Wys³any: 2008-04-03, 18:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 577
|
Tak jak pisal moj "kolega" wyzej mokro na mokro przedewszyskim zostalo stwozone do nowych elemetow zeby skrocic czas naprawy, 320 krazek, washprimer, mokro na mokro, lakier. |
_________________ hmmm |
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2008-04-05, 00:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 211 Sk±d: Sokolniki k.Poznania
|
ja czêsto stosuje mokro na mokro w przypadku malowania epoksydem i na podk³adem akrylowym |
|
|
|