Autor |
Wiadomość |
 |
przemos10
|
Wysłany: 2013-03-06, 12:26 Profi. renowacja podwozia w bmw e36. Jak?
|
0
|
|
|
|
Siema
Odnawiam swoje BMW e36 Coupe, ktĂłre posiada troszkĂŞ wad ale myÂślĂŞ, Âże warto odratowaĂŚ auto. TraktujĂŞ to jako hobby/ pasjĂŞ oraz poprostu siĂŞ uczĂŞ ale chcĂŞ aby odnowiĂŚ ten samochĂłd bardzo porzÂądnie i aby pozostaÂł na drogach kope lat.
Pod³oga by³a powiginana, odgiête by³y zaœlepki przez, które pod dywan dostawa³a siê woda... Nie ma zbytnio dziur bo g³ównie to korozja siê wgryza i da siê j¹ po czêœci zeszlifowaÌ. Proszê o jakieœ wskazówki odnoœnie konserwacji wnêtrza jak i zewnêtrza pod³ogi. Chcê aby to pojeŸdzi³o kilka ³adnych lat bo auto szykujê dla siebie. Myœla³em o takiej kolejnoœci:
przygotowanie powierzchni tarczÂą szlifierskÂą/szczotkÂą drucianÂą na wiertarkĂŞ> Cortanin F pozostawiony na dobĂŞ> obmycie wodÂą i benzynÂą ekstrakcyjnÂą miejsc, na ktĂłrych zostaÂł uÂżyty Cortanin>podkÂład epoksydowy>podkÂład akrylowy> konserwacja np. bitgum> maty bitumiczne app> konserwacja profili zamkniĂŞtych.
Czy to bĂŞdzie ok jeÂśli chodzi o wnĂŞtrze? Dobry pomysÂł z Cortaninem? ProszĂŞ, PoleĂŚcie jakieÂś Âśrodki, ktĂłre bĂŞdÂą najlepsze bo chciaÂłbym coÂś zamĂłwiĂŚ aby dziaÂłaĂŚ.
Kilka fotek jak to wyglÂąda we wnĂŞtrzu:
Na tym zdjĂŞciu "zjechaÂłem" troszkĂŞ rdzy i na te maÂłe czarne wÂżery uÂżyÂłem Cortaninu F. Dobry pomysÂł?
Czego uÂżyĂŚ na zewnÂątrz pojazdu? Mam trzy miejsca do wstawek i wyÂślizgane podÂłuÂżnice. APP U210 bĂŞdzie wporzÂądku? i na to myÂślaÂłem jeszcze dodatkowo bitgum..
Z gĂłry dziĂŞki za pomoc i pozdrawiam |
|
|
|
 |
teac27
|
Wysłany: 2013-03-10, 18:54
|
0
|
|
|
|
tam gdzie byÂła ruda i oszlifowaÂłeÂś jÂą dokÂładnie daj podkÂład ,, reaktywny '' tam gdzie wycinasz rdze i spawasz reperaturki dajesz podkÂład epoksydowy PamiĂŞtaj ze tzw Baranka trzeba lakierowaĂŚ bo chÂłonie rdze .. Bitgum jest ok Z APP NaprawdĂŞ polecam .. o tym produkcie nie mozna powiedzieĂŚ Âże nadaje sie tylko do starych gratĂłw . Tam gdzie byÂł spaw lub jest zgrzewana blacha warto to uszczelnic i daĂŚ na podkÂład mase uszczelniajÂąca . teÂż z APP jest dobra ale moÂże byc z bolla nakÂładasz jÂą pĂŞdzlem tak samo moÂżesz robiĂŚ z podkÂładami po wczesniejszym odtÂłuszczniu zmywaczem antysylikonowym . to tak z grubsza |
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-03-10, 18:57
|
+1
|
|
|

|
teac27 napisał/a: | Baranka trzeba lakierowaĂŚ bo chÂłonie rdze .. |
W jaki sposĂłb on to "chÂłonie"... tj. tÂą rdzĂŞ |
|
|
|
 |
teac27
|
Wysłany: 2013-03-10, 19:11
|
0
|
|
|
|
chÂłonie wilgoĂŚ !!!!!!! hehe dzieki ze uwaznie czytasz |
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2013-03-10, 21:19
|
0
|
|
|
|
i tu siê pojawia magiczne s³owo ''doœwiadczenie''. zrobisz cos Ÿle ale bêdzie wygl¹da³o dobrze tylko przez rok mo¿e dwa a póŸniej wszystko obróci siê w rdze.... |
|
|
|
 |
adniem21
|
Wysłany: 2013-03-11, 08:14
|
0
|
|
|
|
A czy konserwacja tez chÂłonie wodĂŞ ? |
|
|
|
 |
teac27
|
Wysłany: 2013-03-11, 10:42
|
0
|
|
|
|
Tu radzĂŞ Ci poczytaĂŚ trochĂŞ na ten temat od strony technologicznej CzytajÂąc forum sam o tym sie dowiedziaÂłem tzw baranek to nie jest masa bitumiczna .. jest to Tworzywo na bazie kauczukĂłw sÂłuÂży tylko do ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi powÂłoke ktĂłra jest podnim i odpowiada za ochronĂŞ antykorozyjna .. ( odbija kamienie itp .. ) nie mozna stosowaĂŚ na spĂłd pojazdu .. tylko na progi widzialem pare aut popryskanych od spodu grubo barankiem .. po roku czasu zaczyna odpadaĂŚ i caÂły sie ÂłuszczyĂŚ
Odnoœnie cortanina .. tego radze nie stosowaÌ z racji tego ze trzeba zmyÌ powierzchnie malowana tym preparatem wod¹ ... bo inaczej kolejna warstwa ochronna nie przyczepi sie do tego . lepszym rozwi¹zanie bedzie podklad reaktwyny .. z tym ¿e jeœli element bedzie lakierowany (elementy zewnetrzne ) nalezy odci¹Ì go podk³adem akrylowym .. na niego nie mozna nak³adaÌ szpachli
doœwiadczenie doœwiadczeniem .. ja bym nie przesadza³ . wystarczy trochê poczytaÌ i wszystko wykonywaÌ starannie i dok³adnie .. u¿ywajac odpowiednich i markowych produktów .. bo jak wiadomo preparat do profili zamknietych a preparat do profili zamkniêtych to ca³kiem inna bajka .. Polecam z APP bo to preparat antykorozyjny , penetruj¹cy . co innego np z takim od bolla .. gdzie jest na bazie tylko i wy³¹cznie ró¿nego rodzaju wosków .. przy konserwacji wydaje mi sie ¿e chodzi o dok³adnoœci. co innego z lakierowaniem elementów tam potrzebne jest doœwiadczenie ..
dlatego zachĂŞcam do szanowania swojej pracy i czasu i korzystania z odpowiednich produktĂłw
Pozdrawiam |
|
 |
przemos10
|
Wysłany: 2013-03-14, 22:05
|
0
|
|
|
|
Witam po krĂłtkiej przerwie :P
Poczyta³em to i owo. Zdecydowa³em siê w miejscach gdzie mam rdzê, wszystkie zakamarki z rdzawym nalotem itp. wypiaskowaÌ. Tam gdzie rdzy nie ma nic nie ruszam, odœwie¿ê jedynie konserwacje. Zamówiê firmê zajmuj¹c¹ siê piaskowaniem min. aut. Bêdzie mnie to kosztowa³o jakieœ 300-400z³. Zreszt¹ dzwoni³em pyta³em i powiedzieli, ¿e problemu nie bêdzie. Auto porozk³adane czêœciowo prace zaczête ale poczekam a¿ pogoda siê poprawi i zaczn¹ siê cieplejsze dni. Jak bêdzie ciep³o firma przyje¿d¿a i piaskuje po czym "odrazu" samochód trafia do lakiernika.
ZnalazÂłem lakiernikĂłw, ktĂłrzy zrobiÂą mi tak jak ja im powiem tzn. ja chcĂŞ aby byÂło tak:
-na blachĂŞ gdzie po piaskowaniu nadal sÂą wÂżery ze rdzy podkÂład reaktywny firmy T4W
-na go³¹ blachê/ wstawki podk³ad epoksydowy firmy T4W
-na epoksyd/reaktywny podkÂład akrylowy T4W
-zabezpieczanie/ konserwacja
Jest jeszcze kwestia tego typu, ¿e s¹ to hmm "lakiernicy/blacharze" starych obyczajów i nie korzystali wczeœniej z takich materia³ów jak p. epoksydowy/ reaktywny ale powiedzieli abym pokaza³ im karty techniczne i zrobi¹ czym zechcê i jak zechcê. Ich pracê widzia³em osobiœcie na kilku samochodach i powiem szczerze, ¿e wygl¹da³o bardzo dobrze. Nie by³o widaÌ roboty na odwal.. I mam teraz co do nich dylemat czy im zaufaÌ i oddaÌ auto
Wszystkie materiaÂły chcĂŞ zakupiĂŚ z jednej firmy T4W w sklepie elakiery.pl
Co sÂądzicie o tych moich planach? |
|
|
|
 |
teac27
|
Wysłany: 2013-03-15, 18:46
|
0
|
|
|
|
nie wiem czy jest coÂś takiego jak reaktywny podkÂład akrylowy . jak juÂż Ci wypiaskujÂą to wal podkÂład epoksydowy wszĂŞdzie |
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-03-15, 23:40
|
0
|
|
|

|
przemos10 --> ja smigam ciagle na materiaÂłach z elakiery.pl i wszystkim od nich miÂło mi sie lakieruje
Nie wiem jak z siÂła zabezpieczenia ale lakieruje sie dobrze
W tym tyg wywalilem 4 litry podkÂładu czesciowo z 2W czesc chyba z RANALA no i teraz kolejne 3 czekaja w paczce z T4w |
|
|
|
 |
przemos10
|
Wysłany: 2013-03-16, 22:08
|
0
|
|
|
|
teac27 chodzi³o mi ¿e na podk³ad reaktywny lub epoksydowy na³o¿ê podk³ad akrylowy :P
Yamaher mam nadziejĂŞ, Âże na T4W siĂŞ nie zawiodĂŞ |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-03-17, 17:00
|
0
|
|
|

|
No ja sie nigdy nie zawiodÂłem tanie bo tanie ale bezbarwny Hs 4444 premium tez chwalili na forum, i inne produkty
PodkÂład jak dla mnie lepszy niz OPTI czy 2W czy RANALA. ale oceĂą sam |
|
|
|
 |
przemos10
|
Wysłany: 2013-03-19, 12:18
|
0
|
|
|
|
Panowie mam jeszcze jedno pytanie odnoÂśnie profili zamkniĂŞtych. Lakiernik, ktĂłremu planujĂŞ oddaĂŚ auto stwierdziÂł, Âże ze wzglĂŞdu iÂż auto ma swoje lata wszystkie profile zamkniĂŞte naleÂży zrobiĂŚ na "tÂłusto" tzn. mocno i dokÂładnie pozalewaĂŚ wszystkie moÂżliwe profile i pozostawiĂŚ auto na sÂłoĂącu okoÂło tygodnia aby wszystko dobrze zaszÂło i ÂściekÂł nadmiar.
Czy w przyszÂłoÂści taka konserwacja "na tÂłusto" nie bĂŞdzie miaÂła konsekwencji typu utrudniona praca przy aucie, usmarowane elementy czy pozostawianie za sobÂą ÂśladĂłw na parkingach?? I ogĂłlnie czy jest to dobry pomysÂł z tym mocnym zalewaniem?? |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2013-03-19, 21:41
|
0
|
|
|
|
przemos10 napisał/a: | "na tÂłusto" |
Ciekaw jestem "co autor miaÂł na myÂśli" a raczej czego on tam chce wlaĂŚ? bo jeÂżeli jakiÂś olej ze smarem itp. a moÂże jeszcze przepracowany to bardzo zÂły pomysÂł, moÂżna wlaĂŚ duÂżo ale ÂśrodkĂłw odpowiednich do tego celu |
|
|
|