Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Nashi
|
Wys³any: 2013-03-25, 17:10 Walka z rdz±, a "odrdzewiacze"
|
0
|
|
|
|
Cze¶æ,
jako ¿e to mój pierwszy post na forum, na wstêpnie chcia³bym siê przywitaæ i wyraziæ g³êbok± nadziejê, ¿e nie doprowadzê nikogo do szewskiej pasji swoimi amatorskimi pytaniami A teraz do rzeczy.
Od jakiego¶ czasu gromadzê sprzêt, ¶rodki i informacje potrzebne, aby nieco powa¿niej powalczyæ z przebrzyd³ym "rudzielcem" na moim wys³u¿onym klasyku (Scirocco z '87 roku). Ostatnie dni minê³y mi na wertowaniu forum, czytaniu relacji/fotorelacji, porad, opinii o ¶rodkach i mimo, ¿e mam ju¿ nakre¶lony mniej wiêcej plan dzia³ania, to wci±¿ jednak pozostaje kilka w±tpliwo¶ci Zak³adam, ¿e operacja "rdza" zostanie w moim przypadku przeprowadzona nastêpuj±co:
1. Wyczyszczenie zaatakowanego miejsca do go³ej blachy
2. Na blachê podk³ad epoksydowy (reaktywny wykluczy³em bo prawdopodobnie bez podszpachlowania nierówno¶ci siê nie obejdzie)
3. Na epoksydowy (bez szlifowania/matowania) podk³ad akrylowy dla odizolowania epoksydowego od szpachli
4. Podk³ad akrylowy matuje (P120, a pozniej P240) na sucho
5. Szpachluje tam gdzie zachodzi konieczno¶æ (dwie warstwy, kazda obrabiam P120, P240)
6. Znowu podk³ad akrylowy, matowanie (tym razem P240, P400, P800) na sucho (PROJEKTER pisa³, ¿e na mokro nie mo¿na bo akryl ch³onie wodê, chyba ¿e ¼le zrozumia³em)
7. Lakier (akryl)
8. Wykoñczenie lakieru (polerowanie itp.)
A teraz najlepsze czyli pytania:
Ad. 1
Samym czyszczeniem mechanicznym (druciak na wiertarce/miniszlifierce) zapewne nie pozbêdê siê ca³ej rdzy, bo pozostan± mikrow¿ery. Poniewa¿ mo¿liwo¶ci wypiaskowania elementu nie mam, naturalnym zatem wydawa³oby mi siê zastosowanie jakiego¶ odrdzewiacza typu Brunox/Cortanin/Fertan itp., a nastêpnie po wyschniêciu zeszlifowanie tego papierem ¶ciernym jak sie tylko da (w domy¶le - ¶rodek pozostaje tylko w tych mikrow¿erach z nieusuniêt± rdz±, czyli tam gdzie ma prawo siê utrzymaæ). Tyle w kwestii moich domys³ów... na forum z kolei wyczyta³em, ¿e nikt powa¿nie zajmuj±cy siê lakierowaniem, nie stosuje odrdzewiaczy. Ja wprawdzie jestem amatorem, ale mimo wszystko chcia³bym to zrobiæ najlepiej jak tylko bêdê potrafi³.
Zatem, jak to w koñcu z tymi odrdzewiaczami jest?
Ad. 4
Dobrze pojmujê, ¿e akryl przed szpachl± nale¿y zmatowaæ? Je¶li tak, to czy dobieram odpowiednie gradacje?
Ad. 6
Czy szlifuj±c podk³ad przed lakierem na sucho, poprzestanie na P800 bêdzie ok?
Poza konkursem
Czy w pozosta³ych punktach moje za³o¿enia s± prawid³owe? Nie pomin±³em/nie przekrêci³em niczego? Bêdê wdziêczny za wszystkie uwagi.
Na koniec, jeszcze raz sorry je¶li pytania s± na poziomie przedszkolaka, ale jakby na to nie patrzeæ, to w kwestiach lakierowania takim przedszkolakiem jestem |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-26, 00:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Nashi ---> Jak masz rdze to staraj sie ja kompeltnie do zera wywalic
Co do szlifowania podk³±du ROB TO NA MOKRO a nie na sucho . 800 1200 tylko patrz zeby powierzchnia by³a idelana po slzifie bez dziurejk i skaz
szpachle obrabiaj tylko i wy³acznie na SUCHO
na szpachle dawaj epoxa a pozniej akryl.
Jak uda CI sie na³ozyc szpachli na raz to nie trzeba na dwa
napisze CI po kolei co robic :
1) szlifunek do golasa
2) odt³usczanie
3) Epox
4) akryl
5) szlif mokry
6) szpachlirung
7) epox m/m
akryl
9) szlif mokry P800 P1200
10) sprawdzanie poweirzchni DOK£ADNIE i odtluczasnie oczywiscie jak przdd kazdym lakiekriem ( w sensie suchym )
11) KOLOR
12) szlifunek mokry 1500 chwile , 2000 , 2500
13) bia³y pad G3
14) czarny pad G10
15) robisz fotki i sie chwalisz |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2013-03-27, 07:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
YAMAHER napisa³/a: | 3) Epox
4) akryl
5) szlif mokry
6) szpachlirung | Skuterek,masz ju¿ jakie¶ pomuki na koncie,a to zobowi±zuje do czego¶ wiêcej,ni¿ bezmy¶lne klepanie czo³em w klawiaturê.Pozycje 4 i 5 do delate.I jest dobrze,a nawet lepiej. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-03-27, 08:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
YAMAHER napisa³/a: |
Co do szlifowania podk³±du ROB TO NA MOKRO a nie na sucho . |
i niechaj szpachlówka pije wodê
YAMAHER napisa³/a: | 3) Epox
4) akryl
5) szlif mokry
6) szpachlirung |
setki razy siê pisze NIE SZPACHLUJEMY NA MIÊKKIE WYPE£NIACZE
Nie gniewaj siê Yamaher, ale czesem siê wydaje, ¿e tylko piszesz posty a niczego siê nie uczysz Nashi napisa³/a: | 1. Wyczyszczenie zaatakowanego miejsca do go³ej blachy
2. Na blachê podk³ad epoksydowy (reaktywny wykluczy³em bo prawdopodobnie bez podszpachlowania nierówno¶ci siê nie obejdzie)
3. Na epoksydowy (bez szlifowania/matowania) podk³ad akrylowy dla odizolowania epoksydowego od szpachli
4. Podk³ad akrylowy matuje (P120, a pozniej P240) na sucho
5. Szpachluje tam gdzie zachodzi konieczno¶æ (dwie warstwy, kazda obrabiam P120, P240)
6. Znowu podk³ad akrylowy, matowanie (tym razem P240, P400, P800) na sucho (PROJEKTER pisa³, ¿e na mokro nie mo¿na bo akryl ch³onie wodê, chyba ¿e ¼le zrozumia³em)
7. Lakier (akryl)
8. Wykoñczenie lakieru (polerowanie itp.)
|
1. Dobrze
2.Bardzo dobrze- czyta³e¶ forum
3.Na epoksydowy szpachlówka
4.Nic nie matujesz, bo jeszcze nie ma co
5.No dobra, ale s± te¿ inne gradacje papierów
6.teraz po szpachlowaniu warstwa gruntu epoksydowego w celu odizolowania szpachli od podk³adu akrylowego
7.Podk³ad akrylowy, bez szlifu wcze¶niej po³o¿onego epoksydu
8.lakier
9.co tam Ci wyjdzie to masz |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-03-27, 08:29
|
0
|
|
|
|
Nashi napisa³/a: | Ad. 4
Dobrze pojmujê, ¿e akryl przed szpachl± nale¿y zmatowaæ? Je¶li tak, to czy dobieram odpowiednie gradacje? |
tego pytania nie by³o, bo tak siê nie robi
Nashi napisa³/a: | Ad. 6
Czy szlifuj±c podk³ad przed lakierem na sucho, poprzestanie na P800 bêdzie ok?
|
je¿eli na sucho to P500 wystarczy
Co do odrdzewiaczy to jest, jak napisa³e¶ nikt tego nie poleca.
Jak sobie zorganizujesz dobre szczotki to dobrze wyczy¶cisz (chodzi o ró¿ne twardo¶ci druciaków) |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-27, 10:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
YAMAHER .... teraz ju¿ ³apiesz po co komu ta technologiczna ... WIEDZA ? .
Nie do¶æ ¿e koledzy wiedz± CZYM to jeszcze JAK ... a na dodatek CO SIÊ STANIE jak ich nie pos³uchasz ... skumulowane do¶wiadczenie poparte teori± ... a WIEDZA to w³a¶nie suma DO¦WIADCZEÑ szczegó³owo opisanych ... czyli do¶wiadczenie + teoria = wiedza .... i to jest TO ... czego nie masz |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-03-27, 11:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
czyli reasumuj±c unikasz szpachlowania na podk³ad akrylowy,oraz wody co do rdzy to wstêpnie mo¿esz slifierk± z grub± tarcz± i poprawiæ szczotk± na szlifierke,s± takie fajne z grubym plecionym jakby warkocz w³osem. doskonale wybierzesz tym rdze z ka¿dego zakamarka no a co do szlifowania na sucho to proponuje kupic jak±¶ maszynke za 100pare z³,my¶le ze wytrzyma 1 auto i wykoñczyæ p400 na maszynce+poprawka g±beczk± "fine" z 3m/a |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2013-03-27, 14:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 397 Sk±d: LKR
|
hmmm, a ja tez chce zostac pouczony bo zaraz opisze jak robie a to jest dobry moment ¿eby sie czego¶ dowiedzieæ
1. zdzieram druciakiem,
2. epoxydowy
3. po 24 h w mniej wiêcej 20 stopniach odt³uszczam i lece akryl, jesli trzeba to wczesniej szpachluje i obrabiam pod akryl,
4. susze jak najbardziej sie da (godziny dni itd.)
5. szlifuje podk³ad na mokro p600-p 1000
6 odt³uszczam, sprawdzam
7. baza lakier, polerka i
8 browar
koguto finito |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-03-27, 14:26
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | po 24 h w mniej wiêcej 20 stopniach odt³uszczam i lece akryl, jesli trzeba to wczesniej szpachluje i obrabiam pod akryl, | na wiêkszo¶æ epoxydow mo¿na metoda m/m po ok 10/20min od razu nak³adaæ podk³ad akrylowy bez zadnego szlifowania
o ile nie wymaga nak³adania szpachli. jednak je¶li nie jest wymagana szpachla to reaktywny+akrylowy w niektórych przypadkach mo¿e okazac siê lepszym rozwiazaniem |
|
|
|
|
suawek
|
Wys³any: 2013-03-27, 14:33
|
0
|
|
|
|
Panowie poszpera³em trochê po forum i do poprawki na b³otniku kupi³em parê rzeczy. Nawet w tym w±tku radzicie stosowaæ na szpachlê epox i potem akryl. Cz³owiek w sklepie zezna³ ¿e po szpachli epox a potem mo¿na od razu bazê.
Czy to ma sens? Jak± rolê spe³nia akryl?
Druga sprawa, czy na szpachlê i epox mo¿na od razu baranka od strony wewnêtrznej czy jeszcze co¶ na ten epox (akryl?).
Zasadniczo efekt jaki chcê uzyskaæ to du¿a wytrzyma³o¶æ antykorozyjna nawet kosztem wygl±du. W³a¶ciwie to wiem ¿e idealnego wygl±du nie uzyskam. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-03-27, 15:46
|
0
|
|
|
|
suawek napisa³/a: | Cz³owiek w sklepie zezna³ ¿e po szpachli epox a potem mo¿na od razu bazê.
Czy to ma sens? Jak± rolê spe³nia akryl? | akryl spelnia role wype³niacza, epoxyd izolatora jednak epxyd+baza nie robi jakiego¶ problemu. nawet ciekawe rozwi±zanie w przypadku nowych elementow itp. jednak wg. mnie lepszym rozwi±zaniem jest cieniutka warstwa epoxydu który spelni role izolatora i m/m warstwa akrylowego który jest "lepszym wype³niaczem" suawek napisa³/a: | Druga sprawa, czy na szpachlê i epox mo¿na od razu baranka od strony wewnêtrznej czy jeszcze co¶ na ten epox (akryl?). | bez problemu na epoxyd mo¿esz dac bezpo¶rednio baranek,mase natryskow±,lakier i inne |
|
|
|
|
suawek
|
Wys³any: 2013-03-27, 18:43
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | akryl spelnia role wype³niacza, epoxyd izolatora jednak epxyd+baza nie robi jakiego¶ problemu. nawet ciekawe rozwi±zanie w przypadku nowych elementow itp. jednak wg. mnie lepszym rozwi±zaniem jest cieniutka warstwa epoxydu który spelni role izolatora i m/m warstwa akrylowego który jest "lepszym wype³niaczem"
bez problemu na epoxyd mo¿esz dac bezpo¶rednio baranek,mase natryskow±,lakier i inne |
Wielkie dziêki. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-27, 20:51
|
0
|
|
|
|
pawel1008 --> myslalem ze mozna BO tak na sucho to papier sie zabija i tylko sie slizga.
A pozniej jak element sie wygrzeje to nadal zostaje w nim woda czy jak ??? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-03-27, 21:15
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | A pozniej jak element sie wygrzeje to nadal zostaje w nim woda czy jak ??? | polej go³± blache woda i zobacz co sie stanie za kilka godz i wyobraz sobie ze jak szlifujesz t± wod± to dok³adnie takie co¶ mo¿e sie dziaæ pod wszystkim bo jest mo¿liwo¶æ bezpo¶redniego "kontaktu" z gol± blach±. ³apiesz? a papiery sie zapychaj± bo s± papiery na sucho i na mokro.te na mokro moze i sie zapychaja... |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-03-27, 21:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
gugun napisa³/a: | te na mokro moze i sie zapychaja... |
a te na sucho siê zapychaj± jak masz u..jowy lub nie doschniêty podk³ad
sory gugun nie mog³em siê powstrzymaæ |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-03-27, 21:20
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | myslalem ze mozna BO tak na sucho to papier sie zabija i tylko sie slizga. |
To nic z³ego, ¿e nie wiedzia³e¶ tzn. wiedzia³e¶ ¼le ale nie polecaj tej metody innym bo jest z³a.
Co do papieru to siê nie zabija, je¿eli u¿ywa siê szlifierki pod³±czonej do odsysacza, na dodatek jest czysto.
Nie ukrywam te¿ tapla³em siê kiedy¶ w wodzie szlifuj±c klockiem element na wodê godzinê.
Szlifierka+odsysacz element 10-15 min gotowy:)
YAMAHER napisa³/a: |
A pozniej jak element sie wygrzeje to nadal zostaje w nim woda czy jak ??? |
Wygrzewaj±c promiennikiem pozbêdziesz siê wilgoci,nie jestem pewien, czy w 100% ale co w momencie napraw,gdy do zrobienia jest du¿o i to mokre pozostaje na drugi dzieñ, nie wygrzane tylko wysuszone, zapewne procesy korozjo-twórcze, ¿e tak to nazwiemy ju¿ zachodz± a szpachlówki s± bardzo higroskopijne czyli podatne na wch³anianie wilgoci tym bardziej wody. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-03-27, 21:26
|
0
|
|
|
|
diablo74 napisa³/a: | a te na sucho siê zapychaj± jak masz u..jowy lub nie doschniêty podk³ad |
bardziej chyba niedoschniêty, bo warstwy grubsze aby ,,zalaæ" czasem brak chêci dopracowania szpachli, inni ,,zalewaj±" brak cierpliwo¶ci albo do¶wiadczenia;) a czasem wydaje siê, ¿e jak jest wzglêdnie ciep³o to muuuusi byæ 20st.C tak jak napisane na puszce
Takie sposoby aplikacji, czasem po¶piech sprawiaj±, ¿e na sucho ni hoooja nie idzie |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-27, 22:02
|
0
|
|
|
|
to widze ze b³adzilem jak od³aczona owieczka heheeh
Odmowie pokute i nawroce sie hahah
Wiecie ze ja nie chcialem zle ale juz bede wiedzia³ |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-03-27, 22:19
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | Wiecie ze ja nie chcialem zle |
To nic z³ego nie kumaæ, g³upot± by³oby gdyby¶ siê k³óci³ i przekonywa³, ¿e jest inaczej
YAMAHER napisa³/a: | :D to widze ze b³adzilem jak od³aczona owieczka heheeh |
Musisz do³±czyæ do reszty baranków |
|
|
|
|
JAROGTS
|
Wys³any: 2013-03-27, 22:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 169 Sk±d: Bia³ystok
|
A je¿eli na sucho obrabiam podk³ad rêcznie, to jak± gradacj±? |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-03-27, 22:30
|
0
|
|
|
|
JAROGTS napisa³/a: |
A je¿eli na sucho obrabiam podk³ad rêcznie, to jak± gradacj±? |
P220-P280 szlif
P400 wykoñczeniowo |
|
|
|
|
JAROGTS
|
Wys³any: 2013-03-27, 22:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 169 Sk±d: Bia³ystok
|
A pamietam ¿e na forum pisano ¿e nalezy obrabiaæ 1000 na mokro jak pod srebro? Jeste¶ pewny ¿e po 400 rêcznie ( bo nie wszedzie da sie maszynk±) nie wyjd± rysy? |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-03-27, 22:38
|
0
|
|
|
|
JAROGTS napisa³/a: | Jeste¶ pewny ¿e po 400 rêcznie ( bo nie wszedzie da sie maszynk±) nie wyjd± rysy? |
Tak, oczywi¶cie mo¿esz poprawiæ P800-P1000 na g±bce, mówimy tu o szlifie podk³adu akrylowego, odizolowanego gruntem epoksydowym, wiêc mo¿emy wykoñczyæ szlifem na mokro. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-03-27, 23:37
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisa³/a: | mówimy tu o szlifie podk³adu akrylowego, odizolowanego gruntem epoksydowym, wiêc mo¿emy wykoñczyæ szlifem na mokro. | to tak tez nie do konca polecam p400 maszynka + gabeczki fine,super fine i zero zabawy z wod± |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-28, 00:02
|
0
|
|
|
|
nigdy wam nie zostawaly rysy na bazie po p400 RECZNIE ?
Ja jak roiblem 800 na mokro to zostawaly takie mikro ale po bazowaniu by³o widac a jak by³o 1000 czy 1200 to nie by³o widac juz.
Ale na szczescie zadne z autek nie psuje sie i jest git |
|
|
|
|
tomek70
|
Wys³any: 2013-03-28, 12:38
|
0
|
|
|
|
Panowie , u¶ci¶lijmy , ¿e na sucho to maszynk± , bo jeszcze kto¶ sznyt narobi. |
|
|
|
|
paszczurski
|
Wys³any: 2013-03-30, 11:25
|
0
|
|
|
|
Cze¶æ, dodam pytanie a w zasadzie dwa od siebie. Po pierwsze gdzie jest natrysk? A po drugie co wy macie z tym akrylem i izolowaniem epoksydu? Bo wnioskuje ¿e auto ma byæ zrobione dobrze a nie szybko. Pozdrawiam, Tomek |
|
|
|
|
Nashi
|
Wys³any: 2013-04-19, 14:33
|
0
|
|
|
|
Dziêki wszystkim za odpowiedzi, lada dzieñ biorê siê do roboty, wiêc jak nie zapomnê to postaram siê porobiæ trochê zdjêæ i powrzucaæ - ot, choæby po to, ¿eby mo¿na siê by³o po¶miaæ z mojego braku umiejêtno¶ci
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Nashi
|
Wys³any: 2013-04-19, 16:14
|
0
|
|
|
|
Niestety nie mogê edytowaæ poprzedniej wiadomo¶ci, wiêc swoje amatorskie pytanie zadam w kolejnej:
Rozrabiam podk³ad epoksydowy, na puszce mam propocje 10:1 + 30% (dla gruntuj±cego). Za³ó¿my, ¿e leje 100ml podk³adu, do tego dodaje 10ml utwardzacza i teraz - czy te 30% liczê wzglêdem gotowej mieszanki (0,3*110ml = 33ml), czy wzglêdem ilo¶ci czystego podk³adu (0,3*100ml = 30ml)? Odpowiedzi na forum nie odnalaz³em (wszyscy pisz± "dodaj 30% rozpuszczalnika", nikt nie pisze 30% wzglêdem CZEGO )
Ró¿nica wydaje siê niewielka, aczkolwiek jak ju¿ robiæ, to zgodnie ze sztuk± |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-04-19, 23:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Nashi, Zazwyczaj jest to 100 + 30%
Chyba ¿e w "instrukcji" jest podane inaczej. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
Mic43
|
Wys³any: 2013-04-20, 09:52
|
0
|
|
|
|
Nashi napisa³/a: | Ad. 1
Samym czyszczeniem mechanicznym (druciak na wiertarce/miniszlifierce) zapewne nie pozbêdê siê ca³ej rdzy, bo pozostan± mikrow¿ery. Poniewa¿ mo¿liwo¶ci wypiaskowania elementu nie mam, naturalnym zatem wydawa³oby mi siê zastosowanie jakiego¶ odrdzewiacza typu Brunox/Cortanin/Fertan itp., a nastêpnie po wyschniêciu zeszlifowanie tego papierem ¶ciernym jak sie tylko da (w domy¶le - ¶rodek pozostaje tylko w tych mikrow¿erach z nieusuniêt± rdz±, czyli tam gdzie ma prawo siê utrzymaæ). Tyle w kwestii moich domys³ów... na forum z kolei wyczyta³em, ¿e nikt powa¿nie zajmuj±cy siê lakierowaniem, nie stosuje odrdzewiaczy. Ja wprawdzie jestem amatorem, ale mimo wszystko chcia³bym to zrobiæ najlepiej jak tylko bêdê potrafi³.
Zatem, jak to w koñcu z tymi odrdzewiaczami jest? |
W koñcu nikt nie odpowiedzia³ na to pytanie A ja te¿ jestem bardzo ciekaw |
|
|
|
|
maciej214
|
Wys³any: 2013-04-21, 00:14
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 95 Sk±d: KNS
|
Nashi napisa³/a: | 30% wzglêdem... |
...ostatecznej mieszaniny, czyli np. (po kolei od lewej) podk³ad + utwardzacz + 30% razy to co otrzyma³e¶.
Jeszcze taka uwaga - nie musisz dodawaæ dok³adnie np. 30% czy tam 10%. Zawsze jest to podana maksymalna warto¶æ jak± mo¿esz rozcieñczyæ produkt. |
|
|
|
|
Mic43
|
Wys³any: 2013-04-23, 15:42
|
0
|
|
|
|
Nashi napisa³/a: | Ad. 1
Zatem, jak to w koñcu z tymi odrdzewiaczami jest?
|
Halo halo kto mi odpowie na to pytanie? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-04-23, 16:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Cortanin daje tyle co nic. Reszty wymienionych przez ciebie produktów nie testowa³em. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
Nashi
|
Wys³any: 2013-05-13, 09:50
|
0
|
|
|
|
Witam ponownie,
krótki raport z frontu, ¿eby nie by³o ¿e produkowali¶cie siê z odpowiedziami na darmo w koñcu w weekend znalaz³em trochê czasu i przyst±pi³em do pierwszego starcia z malowaniem pistoletem.
W temacie odrdzewiaczy, za wasz± rad± zrezygnowa³em z ich stosowania i po¶wiêci³em dodatkow± godzinê-dwie na szorowanie zaatakowanych miejsc druciakiem na wiertarce, a tam gdzie to nie wystarczy³o - poprawi³em jeszcze kamieniami szlifierskimi na miniszlifierce. W efekcie, znienawidzona "ruda" zredukowa³a siê do nielicznych mini-kropek, które mam nadziejê po odizolowaniu od powietrza i wilgoci (epoks), nie bêd± siê rozrastaæ. W najgorszym przypadku - za rok czeka mnie powtórka z rozrywki
Samo malowanie pistoletem - jak to przy podk³adzie, ciê¿ko cokolwiek zepsuæ. Jedyne spostrze¿enie którego siê nie do koñca spodziewa³em: ledwie 15 minut malowania, a godzina rozkrêcania (po raz pierwszy w ¿yciu) i czyszczenia pistoletu
Dzisiaj walka ze szpachl± |
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2013-05-13, 19:05
|
0
|
|
|
|
witam kolegów czytam sobie i siê dziwiê od kiedy nie mo¿na obrabiaæ podk³adu akrylowego wod±, je¿eli odizolujê szpachlówkê epoxem i na to dam podk³ad akrylowy to po dobrym wyschniêciu co bêdzie wam ch³onê³o wodê szpachla ? w jaki sposób
Odk±d pamiêtam tak robiê i nigdy nie mia³em ¿adnej reklamacji, wiem ¿e mamy takie czasy ¿e sprzêtu do szlifowania jest od groma i wygodniej jest za³o¿yc papier na maszynkê opitolic element odmuchaæ i gotowe ale nie wszêdzie siê da podejsæ maszynk±. |
|
|
|