Autor |
Wiadomo¶æ |
|
pauel007
|
Wys³any: 2012-08-21, 15:37 Jonnesway JA-6111 + ROCKWORTH 50L czy da rade?
|
0
|
|
|
|
Witam Panów
Mam pytanko jak w temacie, czy tym zestawem dam rade polakierowaæ poszczególne elementy w samochodzie, co za tym idzie prawie ca³y bo bez dachu.(Baza metalik + klar).
kilka parametrów:
Jonnsway JA-6111
Dane techniczne:
Ci¶nienie powietrza: 3.5 - 5 bar
Przy³±cze zbiornika: M16 x 1,5 mm
¦rednie zu¿ycie powietrza: 196 l/min
Kompresor olejowy Rockworth 50L. Moc 2.5KM / 1850W. Ci¶nienie maks. 8bar. Wydajno¶æ 222L/min.
Dziêki za sugestie,rady itd |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-08-21, 18:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Ten Rockworth bêdzie mia³ wydajno¶æ rzeczywist± ok 110-145 litrów na minutê.
Pistolet nad którym siê zastanawiasz jest stosunkowo badziewny. Jest w technologi HP, tak¿e wydajno¶æ nanoszenia ma na poziomie 30-40%. Pomy¶l nad pistoletem w technologii np LVLP, HTE czy Evo-T. Cenowo s± bardzo podobne, za to s± duuu¿o lepsze i maj± wydajno¶æ nanoszenia na poziomie 72% (Evo-T) lub 80-90% (HTE). |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-08-21, 20:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | 80-90% (HTE). |
Pobo¿ne ¿yczenie.
Ale skoro ju¿ rozmawiamy o abstrakcjach,,, pêdzel z castoramy ma 99.9% nanoszenia. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-08-21, 21:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Lackdoctor napisa³/a: | skoro ju¿ rozmawiamy o abstrakcjach,,, pêdzel z castoramy ma 99.9% nanoszenia. |
Doctor
Ja polecam jeszcze malowanie wa³kiem nanoszenie lakieru te¿ na zbli¿onym poziomie i mamy ju¿ tak¿e "gotow± strukturê"
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
pauel007
|
Wys³any: 2012-08-21, 21:17
|
0
|
|
|
|
a miales nim przyjemnosc lakierowac? , czy to teoria |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-08-21, 21:40
|
0
|
|
|
|
pauel007 napisa³/a: | czy to teoria |
Obstawiamy?????
1$ na teoriê... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
pauel007
|
Wys³any: 2012-08-21, 22:14
|
0
|
|
|
|
, a Ty jak kolego, tez subiektywnie ? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-08-21, 23:23
|
0
|
|
|
|
pauel007 tak jak koledzy zwrócili uwagê, czêsto sprzedawcy "bajeruj±" przedstawiaj±c nieprawdziwe dane. Tylko w przypadku Air Gunsa masz wydajno¶æ nanoszenia potwierdzon± przez niezale¿ny instytut. Jak by tego by³o ma³o wydajno¶æ Air Gunsa zosta³a potwierdzona niezale¿ne od siebie przez wiele osób. W przypadku lakierowania ca³ego samochodu np. BMW E36 oszczêdzasz 1 litr lakieru bezbarwnego w porównaniu do pistoletu HP. |
|
|
|
|
|
pauel007
|
Wys³any: 2012-08-29, 21:38
|
0
|
|
|
|
Jak to jest, ze na innym forum do malej wydajnosci kompresora wlasnie polecasz taki pistolet ?, umiejetnosci czy wiedza wzrosla ze taka zmiana zdan?!
Sw.Piotrek
Forumator
Pocz±tkuj±cy
Do³±czy³: 17 Lip 2011
Punkty: 1/16
Sk±d: £ód¼
W/g moich do¶wiadczeñ z ma³ym kompresorkiem, ¿aden z wymienionych przez ciebie pistoletów nie nadaje siê do twojego kompresora. Musisz kupiæ pistolet z ma³ym zapotrzebowaniem na powietrze. Sprawd¼ jak± wydajno¶æ rzeczywist± ma twoja sprê¿arka, i kup pistolet którego zapotrzebowanie na powietrze zmie¶ci siê w tej wydajno¶ci.
Ten pistolet powinien mieæ ma³e zapotrzebowanie na powietrze (HP) |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-08-29, 21:40
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | oszczêdzasz 1 litr lakieru bezbarwnego w porównaniu do pistoletu HP. |
Co to siê nie wyrabia ostatnio... hehe.
Cuda cuda cuda... gwiazdka nied³uga. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-08-29, 21:41
|
0
|
|
|
|
pauel007 napisa³/a: | Wiek: 25 |
Strasznie mnie to martwi, do tego student, , , , , mo¿e polityk ?
Tam takie bajery ³ykaj± bez zaj±kniêcia, tu mamy problem. |
|
|
|
|
pauel007
|
Wys³any: 2012-08-29, 21:48
|
0
|
|
|
|
Generalnie chodzi o to ze za ¶mieszne pieni±dze kupi³em tego rockwortha 50l, a pistolet mia³bym od znajomego. Chcia³em polakierowaæ kilka pojedynczych elementów w aucie.
Niestety nie mam przylacza na "sile", wiec mo¿liwo¶ci siê zawê¿aj±.
Mo¿e macie jakie¶ sugestie, pomys³y odno¶nie kompresora na 230v, tak ¿eby ogarnia³ w miarê dobrze lakierowanie ewentualnie mimo¶rodówkê. |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2012-08-29, 22:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
pauel007 napisa³/a: | ... ewentualnie mimo¶rodówkê. |
Jak mawia³ klasyk: Ludwiku Dornie... i Sabo... nie id¼cie w t± stronê.
Daj sobie luz z mimo¶rodem bo to cholerstwo to rze¼nik dla kompresora a zw³aszcza ma³ego wiêc lepiej my¶l tylko o zasileniu pistoletu |
|
|
|
|
pauel007
|
Wys³any: 2012-08-29, 22:10
|
0
|
|
|
|
moze pogonic tego rockwortha i dozbierac i kupic cos na 100,150l niestety tez na 230v ???? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-08-29, 22:20
|
0
|
|
|
|
pauel007 napisa³/a: | moze pogonic tego rockwortha |
Dok³adnie.
To naprawdê najs³absza jednostka.
Jak by¶ chcia³ daæ wiêksz± butlê, to sie przegrzeje i wydmucha uszczelkê a g³owiczkê poprzegina temperatura.
Co kupiæ... wszystko i tak china made, wiêc cokolwiek 2 t³okowego.
Na jedn± fazê oczywi¶cie, bo tak sam piszesz ¿e innego zasilania nie bedziesz mia³. |
|
|
|
|
pauel007
|
Wys³any: 2012-08-29, 22:35
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | pauel007 napisa³/a: | moze pogonic tego rockwortha |
Dok³adnie.
To naprawdê najs³absza jednostka.
Jak by¶ chcia³ daæ wiêksz± butlê, to sie przegrzeje i wydmucha uszczelkê a g³owiczkê poprzegina temperatura.
Co kupiæ... wszystko i tak china made, wiêc cokolwiek 2 t³okowego.
Na jedn± fazê oczywi¶cie, bo tak sam piszesz ¿e innego zasilania nie bedziesz mia³. |
Co bys mogl polecic 2 tlokowego?, |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-08-29, 23:21
|
0
|
|
|
|
pauel007 napisa³/a: | Jak to jest, ze na innym forum do malej wydajnosci kompresora wlasnie polecasz taki pistolet ?, umiejetnosci czy wiedza wzrosla ze taka zmiana zdan? |
Zmiana zdania. Daæ siê da polakierowaæ z takim kompresorem. Jednak nie ma sensu go kupowaæ. Po za tym, HP maj± niedu¿e zapotrzebowanie na powietrze. Jednak pod tym wzglêdem s± lepsze pistolety z jeszcze mniejszym zapotrzebowaniem na powietrze np. Air Gunsa AZ3 HTE |
|
|
|
|
|
pauel007
|
Wys³any: 2013-04-08, 14:15
|
0
|
|
|
|
ostatecznie wyszlo tak, ze rockworth 50l zostal sprzedany, a kupilem w dobrej cenie uzywanego:
WALTER GK 420 - 2.2/100
Poj. zbiornika : 100 l
Wydajno¶æ : 420 l/min ssanie
Wydajno¶æ : 340 l/min wydmuch
Napiêcie : 220 V
Moc : 2,2 kW
Ci¶nienie : 10 bar
Liczba cylindrów : 2
Kompresor nape³nia siê od 0 do 8 bar w czasie 2min40sek, i trzyma powietrze na postoju 7,5bara.
Wiatru nie powinno zabraknac. Jonnesway 6111 z dysza 1,7 zostanie do podkladu, a nowo nabyty LARE evolution HVLP bedzie do dzia³ania. .
Patrzac wstecz, nie ma co kombinowaæ z ma³ym kompresorem, lepiej dozbieraæ kase i kupiæ co¶ lepszego od razu. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-04-08, 14:38
|
0
|
|
|
|
pauel007 napisa³/a: | Patrzac wstecz, nie ma co kombinowaæ z ma³ym kompresorem, lepiej dozbieraæ kase i kupiæ co¶ lepszego od razu. |
x2
pauel007 napisa³/a: | Wydajno¶æ : 340 l/min wydmuch |
Ciekawe jak ten kompresor poradzi sobie z zapotrzebowaniem na powietrze pistoletu HVLP.
Czekamy na recenzje |
|
|
|
|
|
pauel007
|
Wys³any: 2013-04-08, 15:11
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | pauel007 napisa³/a: | Patrzac wstecz, nie ma co kombinowaæ z ma³ym kompresorem, lepiej dozbieraæ kase i kupiæ co¶ lepszego od razu. |
x2
pauel007 napisa³/a: | Wydajno¶æ : 340 l/min wydmuch |
Ciekawe jak ten kompresor poradzi sobie z zapotrzebowaniem na powietrze pistoletu HVLP.
Czekamy na recenzje |
Ma³e sprostowanie LVLP, |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-04-08, 18:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
pauel007 napisa³/a: | Kompresor nape³nia siê od 0 do 8 bar w czasie 2min40sek, |
Z tego wynika ¿e ma 300l/min wydajno¶ci..
8*100=800l powietrza w przeci±gu 2min 40sec (160sec)
800/160=5 l/sec
5*60(secund w minucie)= 300l/min
Spore te rozbierzno¶ci miêdzy podan± warto¶ci± 340l |
|
|
|
|
pauel007
|
Wys³any: 2013-04-08, 21:39
|
0
|
|
|
|
Rozbierznosc jest bo liczylem od razu po kupnie. No có¿ s± bardziej realne niz jakis chinczyk. |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2013-04-09, 08:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 259 Sk±d: Kielce
|
pauel007, czekam z niecierpliwo¶ci± na fotki lare i jego mo¿liwo¶ci bo sam chcia³em go kupic a opinii jak i fotek natrysku nie ma |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2013-04-09, 11:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 397 Sk±d: LKR
|
a ja Airgunsy nie zamiani³bym na nic innego, i rzeczywi¶cie nie my¶la³em o ty ale materia³u sie mniej zu¿ywa, a miotla i reszta jest cenowo za pistolet bardzo dobra, polecam airgunse amatorom, sam jej u¿ywam i nie mam na co narzekaæ, póki co odpukac pozdrawiam i nie rozumiem u¿ytkowników SATA którzy u¿ywali SICO a teraz sie m±drz± co to za zaje bisty pistolet Sata... pewnie ze sata jest dobra na calaki i dla zyj±cych z tego biznesu, i nie mam nic do saty ale Panowie w tym temacie nie rozmawiamy o pistoletach za tysiace z³otych, pozdrawiam i mam nadzieje ze mnie nikt nie zabije za ten post |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-04-09, 13:18
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | którzy u¿ywali SICO |
To madrzenie sie mnie raczej nie dotyczy, ale skoro przy pistoletach jestesmy to przypomne ¿e uwa¿a³em sico bronze za pistolet który wyglada jak ten co kiedys mia³em i po ekscytacji sata , mlotkiem go potraktowa³em.
G³upio zrobilem mysl±c ze to takie zwyk³e szajsowne sico by³o i po 5 latach bezawaryjnej pracy iglica wychodzi³a juz tak bardzo ¿e mozna bylo brud spod paznokci wybierac.
Czyli - z³om,,, tak mysl±c zniszczy³em nadal dzialajacy pistolet.
Sico bronze - kupi³em jaki¶ miech, dwa temu aby sprawdziæ co to soba reprezentuje i czy nie myle sie uwazajac ze idzie nim co¶ zdzia³ac.
Nie radzê, bo sico dziala jak lejacy wtrysk w silniku diesla... leje ale chyba nie o to chodzi?
prawda?
Dzis pewien forumowicz zapyta³ o porade jaki pistolet kupic i da³ dwa linki.
Poradzi³em mu ten, jeden z jego linków.
http://www.narzedziowy.pl...3febc5480c57a03
Bo to w³asnie jest ten model W-400 co dziwnie mi s³uzy³ 5 lat a jego miot³a to gunsa razy dwa.
Wiêc jak slysze ze gunsa mia miot³e w sam raz do ceny.... to ten opis idealnie pasuje do sico bronze, bo tam naprawde p³acisz za oprysk wiosenny ...brak tylko celownika na mszyce.
Ten z linka co podalem sam chêtnie bym sprawdzi³, bo to by³ az za dobry pistolet jak na 170 z³ i zero opinii w necie na jego temat.
Poza moj± opini± o DIGITAL W-400 oczywiscie pozytywna.
Ktos ma ten pistol i go zna?
jego mozliwosci? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-04-09, 13:31
|
0
|
|
|
|
Dumel19, Te¿ jestem ogromnie zadowolony z pistoletu Air Gunsa. Lakierowanie nim to frajda :P (mo¿e pomijaj±c smród chemii...). Jednak rzeczywi¶cie gdy kto¶ lakieruje zarobkowo, to oszczêdzanie na najwa¿niejszych rzeczach jest wrêcz bzdurne. Dla tego wiele osób rekomenduje tylko pistolety klasy Iwata, Sata, DeVilbiss, Sagola, Walcom itp. |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-04-09, 15:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Przerabiam teraz taki temat jak konstrukcja kontenerowa do budowy normalnego warsztatu ( konstrukcja czyli ramy, a nie kontener do adaptacji ) i tu jest tak jak z tymi pistoletami. P³acisz tanio i sikasz jaka to okazja ... w miarê zag³êbiania siê w temat wiaæ jak takie oszczêdno¶ci wy³a¿± jednak bokiem ... a¿ do pêkniêcia ramy w miejscy naprê¿enia i zwalenia siê konstrukcji na pecyn ... Tania to nie ocynkowana z cieñszej blachownicy i nie lakierowana od wewn±trz, a tam wewn±trz odprowadzana jest woda z dachu ... Pisze o tym TU bo ... TU na tym i na drugim forum o pistoletach lakierniczych jest ju¿ napisane wszytko .... kompletnie wszystko po trzydzie¶ci razy!!! a o ramach ... NIC ... ZASADA JEDNAK TAKA SAMA = Durne pomys³y amatora i brak umiejêtno¶ci liczenia pcha kompletnie zielonego malarza w kierunku taniego Sico, a niezorientowanego inwestora czy nawet projektanta w kierunku tandetnej ramy no¶nej. Zawsze jednak do decyzji ostatecznej o zakupie brakuje ¿eby jeszcze jaki¶ Król gównozjadów zla³ siê z pochwa³ w gacie ... i chwali³ albo pistolet albo ramê ... Wszytko jedno BO ZASADA JEST TAKA SAMA ! ... Tanie zawsze jest gorsze.
Nie bêdê ju¿ tru³ o ramach ... zastanawiam siê jednak jak mo¿na byæ takim têpakiem ¿eby szukaæ taniej o 20 z³ SICO po allegro wypisywaæ uzasadnienia jak to nie staæ bidoka na normalny profi pistolet bo jest bidokiem, a potem bez cienia za¿enowania wywaliæ w powietrze przy pierwszym lakierowaniu dwa litry materia³u po stówie za litr.
aaaa sorry Zapomnia³em przecie¿, ¿e ka¿dy gównozjad to z³odziej ... Skoro za pistolet trza zap³aciæ z w³asnej "¶winki", a materia³ siê kradnie z pracy to ju¿ ³apiê na czym siê ta gównozjadowa ekonomia opiera ... Nie wpad³o mi to w pierwszej chwili do pecynka, ale teraz ju¿ wiem w czym rzecz.
Nie pracuje przypadkiem kto¶ z was gównozjady przy produkcji ram do kontenerów ? ... potrzebuje 38 kompletów mo¿e mi kto¶ wyniesie w plecaku ? |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
tomek70
|
Wys³any: 2013-04-09, 15:47
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | napisane wszytko .... kompletnie wszystko po trzydzie¶ci razy | Wcale ¿e nie. W³a¶nie dowiedzieli¶my siê ¿e lakieruj±c Air Guns± , jednak ¶mierdzi chemi±. Ja my¶la³em , ¿e to ma taki transfer , ze lakieruj±c czujemy zapach trawy przez uchylone drzwi od gara¿u. Sorry , ale nie rozumiem tego - kto¶ pyta o Jonnesway , a kto¶ wyskakuje ¿e Air Gunsa jest najlepsza. Zaraz po Sico. |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2013-04-09, 16:07
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | To madrzenie sie mnie raczej nie dotyczy |
nie mia³em na my¶li doslownie m±drzenia, bardziej wy¶miewanie tanich rzeczy, a co wiadomo JAKOSC=CENA, s³aby pistolet niska cena
Lackdoctor napisa³/a: | Nie radzê, bo sico dziala jak lejacy wtrysk w silniku diesla... leje ale chyba nie o to chodzi?
prawda? |
dok³adnie, nawet do podk³adu sie ¶rednio nadaje
Lackdoctor napisa³/a: | Bo to w³asnie jest ten model W-400 co dziwnie mi s³uzy³ 5 lat a jego miot³a to gunsa razy dwa. |
nie wiem czy kiedy¶ malowa³es co¶ gunsa, bo jak na cene za ktor± j± kupi³em to daje sobie póki co ¶wietnie rade, oczywi¶cie jak dbasz tak masz, ja dbam i narazie odpukaæ dobrze mi sie ni± robi i nie mówie ze ten z Twojego linka jest z³y, poprostu to te¿ jest "chiñczyk"
a i Lackdoctor, nie gniewaj sie ze tak bronie airgunsy bo na lepszy mnie nie staæ, a z tego co wiem to Ty ¿yjesz z malowania wiêc i sprzêt masz najlepszy, ja robie co¶ co jaki¶ czas (ostatnio same rajdówki felgi i busy) wiêc i ten pistolet mi da rade, SATA to sprzêt którym idealnie i szybko jest polecieæ calaka albo bok (pare razy sat± mia³em przyjemno¶æ malowaæ), o atomizacji nie wspomne, Airgunsa daje rade i tego sie bede trzyma³, poniewa¿ jestem jej zadowolonym u¿ytkownikiem
Sw.Piotrek napisa³/a: | Dumel19, Te¿ jestem ogromnie zadowolony z pistoletu Air Gunsa. Lakierowanie nim to frajda :P (mo¿e pomijaj±c smród chemii...). Jednak rzeczywi¶cie gdy kto¶ lakieruje zarobkowo, to oszczêdzanie na najwa¿niejszych rzeczach jest wrêcz bzdurne. Dla tego wiele osób rekomenduje tylko pistolety klasy Iwata, Sata, DeVilbiss, Sagola, Walcom itp. |
dok³adnie o to mi chodzi
heheheh PROJEKTER, ¶mieszne historie opowiadasz ciekawe co Ty robi³e¶ maj±c 20 lat wszystkie ku rwa odrazu piniendzy maj± drukowa³e¶ czy jak to uja³e¶ ukradle¶ ??
A do tematu to widomo ze by³o wa³kowane w zdluz i dalej, wiec napisz Panie PROJEKTER'ku, ¿eby ktos u¿y³ szukajki, i bedzie wiedzia³, i wszyscy wiemy ¿e jeste¶my gównozjady, ale có¿, widze ze do szko³y sie nie chodzi³o i s³ownik poprawnej polszczyzny jest Panu obcy, i Prosze sie nie obrazaæ ale serio jak nie mam hajsu bo CHODZE DO SZKOLY I WSZYSCY NA FORUM O TYM WIEDZA, to po co mam 1,5 kafla wywalaæ w sprzet który mi sie przydaje co weekend, a nawet rzadziej, a przecie¿ sico nie zachwalam, napisalem tylko ze sie gunsa nadaje do na³ozenia pow³oki lakierniczej.
a co Pan Panie Projekter powiesz na robienie zaprawek sprayami?? tyle jest o tym na necie a jednak nikt sie nie chwali ze dysza ma³a, miot³a krótka czy cos, mo¿na by taki temat poruszyc
Pozdrawiam i jak ju¿ nadmieni³em moja wypowied¼ nie ma charakteru k³ótliwego a wrêcz dyskusyjny
|
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2013-04-09, 16:10
|
0
|
|
|
|
Cytat: | kto¶ pyta o Jonnesway , a kto¶ wyskakuje ¿e Air Gunsa jest najlepsza. Zaraz po Sico. |
to jest sugestia rada itd. przeczytaj pierwszy post i nie zae najlepsza tylko ze nadaje sie za te pieni±dze |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-04-09, 17:32
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | heheheh PROJEKTER, ¶mieszne historie opowiadasz ciekawe co Ty robi³e¶ maj±c 20 lat : |
Siedzia³em przy ATARI i na internetowych forach o lakiernictwie w jêzyku BASIC la³em z gównozjadów
Ty kolego Dumel19 musisz sobie raz na zawsze zapamiêtaæ ¿e w przeciwieñstwie do wielu z was Ja siê znam na pistoletach lakierniczych i to na wielu modelach ... i moja wnikliwa znajomo¶æ tego sprzêtu pozwala mi jasno posegregowaæ je w zale¿no¶ci od przeznaczenia.
W du pie mam to czy ko¶ ma czy nie ma kasy, czy j± drukuje, czy dosta³ od cioci na komunie i mu brak³o, czy nawet sprzeda³ swój rower ¿eby sobie kupiæ pistolet. W dupie mam te¿ to, czy Sico kosztuje 100 z³ , czy 1000 , a SATA 2 czy 5 ty¶.
Bierzesz siê za lakierowanie samochodów, a masz Gunse, albo SICO czy inn± tandetê to dureñ jeste¶, a nie amator , czy pocz±tkuj±cy malarz ... Ponosi ciê wyobra¼nia i do malowania mebli, czy p³otu kupujesz sobie SATA 4000 B to dureñ nie jeste¶ bo sprzêt profi ... ale podziwiam za rozrzutno¶æ, brak wyobra¼ni i ekonomicznego podej¶cia do tematu ... no i oczywi¶cie zerowej wiedzy o pistoletach .
Co do waszej inteligentnej dyskusji to czytam i podziwiam ... np Lacdoktor ... w jednym po¶cie jest trzy razy ZA i cztery razy PRZECIW SICO by na koniec wyraziæ swoje uznanie ... kompletna "schiza". Post godny podziwu. elokwentny d³ugi ... i nic z niego nie wynika bo zaprzeczenie ma kolejne zaprzeczenie.
Fajne s± te¿ te wywodu o "miotle" i jej szeroko¶ci ...
Gunsa ma wiêksz± ... ni ch..ja SICO ma wiêksz± .... Nie prawda bo Gunsa ... akurat Gunsa Srunsa ... SICO ma mega miot³ê, najwiêksz± na ¶wiecie ...
¦mieszne to by by³o jakby to pisali zieloni ludzie z lasu co na forum zago¶cili 100 czy 200 postów temu i nigdy nie odwiedzili archiwum ... ale jak do dyskusji wkracza spec od Sico i ci±gnie te wywody .... BEZ PODANIA TYPOSZEREGU DYSZY MATERIA£OWEJ to ¶miech zmienia siê w ¿enadê .... Analiza szeroko¶ci miot³y pistoletu A i pistoletu B ... pod k±tem jej szeroko¶ci .... z pominiêciem wielko¶ci dyszy ... brawo spece od pistoletów .
Mielicie i mielicie te dyrdyma³y i ze skrótów jakie stosujecie wychodz± wam powid³a, a nie informacje ... jeden post g³upszy od kolejnego ... wiêc za co was szanowaæ ?
Wszytko jest w archiwum tego forum ... nie trzeba nawet szukaæ w necie ... ale NIE to ju¿ przerasta wasze mo¿liwo¶ci i lepiej pisaæ pier do³y ... "Piszta" .... Ja siê pochichram i wam podogryzam bo to ¶wietna zabawa jest .
... a ¿ebym nie by³ go³os³owny to taki drobiazg jako przyk³ad:
Pytanie za 5 dych :
Podaj szeroko¶æ strumienia natrysku dla pistoletu SATA 3000 z dysz± materia³ow± 1,3 ?
Worek z³ota dla tego kto odpowie poprawnie , choæ w przypadku AirGunsa i SICO nawet bez okre¶lenie wielko¶ci dyszy materia³owej niektórzy z was wiedz± doskonale ¿e zawsze SICO = du¿a miot³a. Gunsa = ma³a miot³a .
TU w SATA znacie przynajmniej wielko¶æ dyszy ... kto chce wiêc worek z³ota ? |
|
|
|
|
|
maciej214
|
Wys³any: 2013-04-09, 18:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 95 Sk±d: KNS
|
Dumel19 napisa³/a: | Prosze sie nie obrazaæ ale serio jak nie mam hajsu bo CHODZE DO SZKOLY I WSZYSCY NA FORUM O TYM WIEDZA |
Nie chce siê wtr±caæ do tej k³ótni, bo sam studiowa³em forum, a tak¿e odczu³em to na w³asnej skórze, ¿e je¶li chce siê wykonywaæ co¶ chocia¿ w miarê profesjonalnie, najpierw trzeba mieæ odpowiedni sprzêt. To, ¿e masz 20 lat i chodzisz do szko³y to z mojego punktu widzenia ¿adne usprawiedliwienie. Sam nawet jestem trochê m³odszy od ciebie (mam 17lat), a posiadam Sate 4000, sate 100 i minijet'a. Je¶li siê czego¶ chce to naprawde jest to osi±galne. Na swój sprzêt zarobi³em samemu, kupi³em go czekaj±c na okazje. Nawet je¶li siê nie robi tego zawodowo, to ca³y czas trzeba siê rozwijaæ, ¿eby móc wykonywaæ us³ugi, z których jest siê samemu zadowolonym. |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-04-09, 19:05
|
0
|
|
|
My¶libórz
Pomóg³: 1 raz Posty: 342 Sk±d: Zachodniopomorskie
|
PROJEKTER napisa³/a: | Pytanie za 5 dych :
Podaj szeroko¶æ strumienia natrysku dla pistoletu SATA 3000 z dysz± materia³ow± 1,3 ? |
Dla Saty 3000 wynosi to 12 cm. |
_________________ My¶liborz gór± !! |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-04-09, 19:23
|
0
|
|
|
|
A ja bym powiedzia³ ¿e w zale¿no¶ci od ustawienia pistoletu czyli od operatora i teraz jeszcze pytanie jakie ci¶nienie i zapewne jaki system (let tego nie jestem pewien czy Rp czy HVLP itd.) czy szeroko¶æ czy d³ugo¶æ strumienia Projekter mia³ na my¶li. Du¿o niewiadomych wiêc ja odpowiadam szeroko¶æ stumienia zmienny |
|
|
|
|
maciej214
|
Wys³any: 2013-04-09, 19:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 95 Sk±d: KNS
|
Znaj±c ¿ycie zale¿y te¿ jeszcze jaka jest lepko¶æ materia³u |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-04-09, 20:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
PROJEKTER napisa³/a: | Podaj szeroko¶æ strumienia natrysku dla pistoletu SATA 3000 z dysz± materia³ow± 1,3 ? |
bardzo, bardzo,......., podchwytliwe pytanie |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-04-09, 20:14
|
0
|
|
|
|
Wielko¶æ dyszy materia³owej
System redukcji ci¶nienia ( system aplikacji RP, HVLP)
Lepko¶æ materia³u
Temperatura aplikacji
Typ dyszy powietrznej
i ... typ pistoletu bo SATA 3000 wystêpuje w wersji "B" z górnym zbiornikiem i wersji "K" z dolnym podej¶ciem materia³owym gdzie lakier jest sprê¿ony od 0,5 do 1,0 bara.
Ci¶nienie wej¶ciowe i ustawienie pistoletu jest raczej sta³e. 2 bary, zawory na max otwarciu
Tyle to czynników wp³ywa na szeroko¶æ strumienia natryskowego zwanego potocznie "szczotk±" .... W modelu SATA 3000 z dysz± 1,3 to od 15 do 43 cm.
Fajnie, ¿e przynajmniej kilku z was uruchamia my¶lenie w takich dysputach.
Generalnie to oczywista oczywisto¶æ ... jednak wyartyku³owana zmienia radykalnie sens dyskusji o przewadze szeroko¶ci miot³y w SICO .. i w porównywanej AirGunsa
Porównywanej w temacie o JA- 6111 |
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-04-09, 20:40
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | Airgunsa daje rade i tego sie bede trzyma³, poniewa¿ jestem jej zadowolonym u¿ytkownikiem | tak ,trzymaj kolego .... |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-04-09, 20:41
|
0
|
|
|
|
Cytat: | nie rozumiem tego - kto¶ pyta o Jonnesway , a kto¶ wyskakuje ¿e Air Gunsa jest najlepsza. Zaraz po Sico.
| to tutaj jest ..... normalne |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-04-09, 20:42
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | Te¿ jestem ogromnie zadowolony z pistoletu Air Gunsa. Lakierowanie nim to frajda |
A ja zawsze my¶la³em ¿e "nic nie robienie.... to frajda..." |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-04-09, 20:45
|
0
|
|
|
|
tomek70 napisa³/a: | Ja my¶la³em , ¿e to ma taki transfer , ze lakieruj±c czujemy zapach trawy przez uchylone drzwi od gara¿u. |
To jest dobre...... Ach ten "transfer z Air Gunsa ......
" kolegi studento-lakiernika" z miasta £odzi... ..... |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-04-09, 20:57
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Fajnie, ¿e przynajmniej kilku z was uruchamia my¶lenie w takich dysputach. |
szkoda ¿e nie da³em siê wypowiedzieæ bardziej inteligentnym A mog³o byæ zabawnie |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2013-04-09, 22:02
|
0
|
|
|
|
a ja sie nay ebalem i hahaha wszystkie te malowane samochody i tak ho y strzeli, a na wie¶ to i wa³kiem bed± hehehe dobranoc
a Projekterek znowu z tymi wyliczeniami z ksiazek hehe, nie zaprzeczam nie, ale poka¿ mi ile jest nor/lakierni/zak³dów w polsce w których nie patrzy sie na zarobek a na technike i satysfakcje z malowania auta na palcach mo¿naby w yliczaæ
a prawda jest taka¿e ka¿dy zaczyna³ od sico a sata jest to precyzyjny sprzeta u³atwiajacy prace i zmniejszaj±cy wydatki na materia³ itp.
Pozdrawiam forumowiczów i niech piewrszy we mnie rzuci kamieñ ten co tanim pistoletem nigdy nie próbowa³ malowaæ, dziêkuje dobranoc pa |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-04-09, 22:07
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | niech piewrszy we mnie rzuci kamieñ ten co tanim pistoletem nigdy nie próbowa³ malowaæ, |
A mo¿e to byæ zamiast kamienia ten "tani pistolet".... |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-04-09, 22:08
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | na wie¶ to i wa³kiem bed± hehehe |
Tak trzymaæ ..... |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-04-10, 20:14
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | Pozdrawiam forumowiczów i niech piewrszy we mnie rzuci kamieñ ten co tanim pistoletem nigdy nie próbowa³ malowaæ, dziêkuje dobranoc pa |
Proszê ... W zasadzie wszytko uj±³e¶ w jednym zdaniu. W normalnych krêgach tej bran¿y tzn ... nie w chlewach i norach .... powszechnie wiadomo, ¿e tanie pistolety s± do malowania, a te drogie ... jednak do lakierowania Dlatego ciesz siê ¿e to forum skupia rzeszê malarzy, wielu amatorów, niezliczon± ilo¶æ gównozjadów i niestety tylko kilku fachowców.
Ciesz siê bo nie wylaz³by¶ z pod góry kamorów .
Ja nie zaczyna³em od malowania tanimi pistoletami ... Nie zaczyna³em w chlewie i norze. Tak¿e jak o mnie chodzi mo¿esz siê wystawiæ na "rzut kamieniem".
Ka¿dy normalny w³a¶ciciel lakierni ( normalnej profi lakierni ) ... to facet którego do¶wiadczeni zawodowe opiera siê o inn± profi lakierniê lub ASO, a nie o norê czy inny chlew.
Tylko garstka z was ... ci najm±drzejsi i najbardziej zdeterminowani i to przy ogromnym wysi³ku i zaciêciu wydostan± siê z tego gó wno jakim jest tanioch, wszêdobylski syf, uproszczenia i patenty ... Cz³owiek z natury jest leniwy ... a lenistwo jest ³atwe. ... a jak co¶ jest ³atwe to ka¿dy to robi i guzik z tego jest nie interes £atwo jest udawaæ lakierniê ... znacznie trudniej jest zrobiæ sobie normaln± lakierniê i jeszcze trudniej j± prowadziæ przez lata i rozwijaæ
Co mnie obchodz± gównozjady w chlewach i nrach ? ... ani to moi koledzy, ani kumple, ani klienci, ani partnerzy ? ... jeden na 50-ciu mo¿e rokowaæ nadziejê na jaki¶ rozwój.
To jednak bran¿a z której ¿yjê ... w niej zarabiam i w niej jestem specjalist± od lat ... bo nie krawcem, czy piekarzem. Dlatego pozostanê przy jasnym podziale na lakierników samochodowych z wszystkimi konsekwencjami tego co kryje siê za profesjonalizmem tego zawodu i szacunkiem dal nich ... i bezmy¶lnych malarzy w tym ... durnych gównozjadów ... a oni niech maluj± tanimi pistoletami. To dla nich Castorama i Prakticer i OBI sprowadza sprzêt na swoje pó³ki |
|
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2013-04-10, 22:19
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | W zasadzie wszytko uj±³e¶ w jednym zdaniu. |
dokladnie
PROJEKTER napisa³/a: | To jednak bran¿a z której ¿yjê ... w niej zarabiam i w niej jestem specjalist± od lat ... |
nie zaprzeczam bo s³ucham Twoich rad, wiele stosuje do tej pory i ka¿dy wie ¿e jak cos trzeba to Ty prawde powiesz
PROJEKTER napisa³/a: | a oni niech maluj± tanimi pistoletami. To dla nich Castorama i Prakticer i OBI sprowadza sprzêt na swoje pó³ki |
widzisz, nie rozumiesz takich ludzi bo jak sam opisujesz nie zaczyna³e¶ od zera tylko mia³e¶ punkt zaczepienia, jesli o mnie chodzi to wole byæ "gównozjadem", bo ani ja ani reszta na forum nie wiedza dokladnie dlaczego tak okrelasz garazowców, a sam juz napisa³e¶ ze na nich nie zarabiasz, a swiat jak wiadomo kreci sie na pieni±dzu i jestem pewnien ze gdyby¶ móg³ to szanowa³ by¶ i gara¿owców którzy wykonuj± swoj± prace niekiedy lepiej niz renomowane ASO, a Ty zarabiaj±c na gara¿owcach mia³by¶ hajsu jak lodu, ale po co skoro go ju¿ masz. W polsce lakiernictwo zchodzi na psy przez koszta i takie s± realia. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Bombel
|
Wys³any: 2013-04-11, 09:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 99
|
PROJEKTER napisa³/a: | Ka¿dy normalny w³a¶ciciel lakierni ( normalnej profi lakierni ) ... to facet którego do¶wiadczeni zawodowe opiera siê o inn± profi lakierniê lub ASO, a nie o norê czy inny chlew. |
Witam, jestem nowy i zielony i chcia³bym zapytaæ co by³o przed t± "...o inn± profi lakierniê lub ASO..."? Tylko pytam, nie zaczepiam. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-04-11, 11:04
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | ... jesli o mnie chodzi to wole byæ "gównozjadem", bo ani ja ani reszta na forum nie wiedza dokladnie dlaczego tak okrelasz garazowców, a sam juz napisa³e¶ ze na nich nie zarabiasz, a swiat jak wiadomo kreci sie na pieni±dzu i jestem pewnien ze gdyby¶ móg³ to szanowa³ by¶ i gara¿owców którzy wykonuj± swoj± prace niekiedy lepiej niz renomowane ASO, a Ty zarabiaj±c na gara¿owcach mia³by¶ hajsu jak lodu, ale po co skoro go ju¿ masz. W polsce lakiernictwo zchodzi na psy przez koszta i takie s± realia. Pozdrawiam. |
Hmm ... Tu mnie trochê zaskoczy³e¶ i zawstydzi³e¶ bo twoje pytanie o sformu³owanie "gównozjad" i brak wiedzy kto to taki, burzy sens u¿ywania go jako epitetu. Wyja¶nia³em to z dziesiêæ razy tak jak i zaszczytny tytu³ Forumowego Durnia ... ale OK ... widaæ trzeba czê¶ciej definiowaæ ¿eby obra¿anie co niektórych z was mia³o sens cel i mo¿e przynios³o wreszcie jakie¶ korzy¶ci .
Kim jest obesrany gównozjad ? ... To taki nieudacznik ¿yciowy któremu siê uroi³o we ³bie ¿e maj±c jak±¶ cuchn±c± norê zrobi sobie biznes ... Ca³y ten biznes oprze o kapita³ ze ¶winki i datki od rodziców. Gównozjad wszystko "se" robi sam. Wentylacje w norze, sprê¿arkê, rumuñski pistolet, filtry powietrza, ogrzewania z "Rumcajasa" ( do dzi¶ nie wiem co to w zasadzie jest ale pewnie jaki¶ piec na wêgiel ). Gdy po¿eracz ka³u nie mo¿e czego¶ zbudowaæ "se" sam to z bólem szuka na allegro z filtrem "poka¿ sprzêt do 100 z³ ". Przy czym tak okrutnie cierpi i wije siê przy rozwi±zaniu tego wa¿nego problemu, ¿e anga¿uje do tego wielu innych gównozjadów na forum i wtedy mamy "sobór gównozjadów" rozwi±zuj±cy problem Jaki pistolet do 100 z³ . Gdy gównozjad ju¿ nie robi zacieków to zaczyna ¶wiadczyæ us³ugi dla ludno¶ci. Tandeta i syf jaki ma wko³o pozwala mu na osi±gniêcie zawrotnych stawek 100 z³ za element, a jak trafi frajera z raz, czy dwa razy to nawet 150 z³ . Gównozjad przez ca³y ten czas ciska siê na forum ¿e nie jest ¿aden gównozjad tylko pocz±tkuj±cy dorabiaj±cy amator. Szuka w ko³o usprawiedliwieñ i poparcia swojego g³upiego postêpowania. Pisze cenzura³y ¿e ¿re ka³ w stodole z dziurami w dachu dlatego ¿e mieszka na wsi, a nie w mie¶cie ... ¿e ASO pier doli robotê to on tym bardziej mo¿e, ¿e koledzy szczaj± w gacie jak widz± jego "wyroby" ... a klientów z 20-sto letnim z³omem na czterech ko³ach mu nie brakuje. Co¶ tam gównozjad jeszcze piszczy, ¿e musi tak zarabiaæ na rodzinê i ¿ycie ... jakby na ¶wiecie nie by³o innych zawodów znacznie ³atwiejszych i lepiej p³atnych. Gdy gównozjad osi±ga ju¿ apogeum swoje g³upoty to rejestruje dzia³alno¶æ gospodarcz± i od tego dnia my¶li ¿e nagle ma lakierniê i warsztat, a to nadal nielegalna obesrana nora o czym gównozjad nie wie bo nic w tej bran¿y go nie interesuje szczegó³owo tylko wszytko powierzchownie ... Gdy ju¿ gównozjad tak podzia³a sobie z kilka lat w tym chlewie i ¿ycie go nie skopie, albo po postach kolegi PROJEKTERa nie jeb nie siê w ³eb tym gównianym Chiñskim pistoletem i nie pomy¶li ... CO JA KU..WA ODWALAM ? ... to taki gównozjad hardzieje i na forum pisze bzdury.
M±drzy ludzie zwracaj±c mu uwagê ... Kole¶ konfabulujesz, k³amiesz, mijasz siê z faktami, jeste¶ nierzetelny w przekazywanych informacja ... przyhamuj bo siê o¶mieszasz ... ale gównozjad jedzie cenzura³y z tzw. W³asnego bogatego do¶wiadczenia zawodowego. Cztery lata wystarcza ¿eby gównozjad z obesranej nory zapomnia³ ¿e z zawodu jest X, a z lakiernictwem ³±czy go króciutka przygoda. Epizod. Czasami co¶ tam b±knie ¿e leje na dane z katalogów, czy informacje z ksi±¿ek bo ksi±¿ki to syf i on rzuca³ nimi w szko³ê ( taki gównozjadowy ¿art na durnym poziomie ) ... Gdy zapomni kim jest durny mato³ z zawodu, albo ¿e nie ma ¿adnego zawodu to ... struga specjalistê na forum przez swój archaiczny komputer ( gównozjad ma wszytko w ko³o gówniane i tanie i z oszczêdno¶ci sra do szafy bo nie ma w domu WC ).
Efekt wypocin gównozjada na forum jest taki ¿e ... zostaje Forumowym Durniem ... Durniem miesi±ca, albo Durniem Roku zale¿nie od ilo¶ci wypisywanych durnot. ... czasami gdy zwyk³y durny gównozjad jest mega bezczelny mo¿e nawet zostaæ Królem Gównozjadów ... Wzorcem do wskazywania w normalnych krêgach lakiernictwa jak przebiega kariera gównozjada ... oczywi¶cie z przewidywalnym koñcem.
Chyba nikomu z was nie wydaje siê po przeczytaniu tej historii, ¿e jakikolwiek durny gównozjad jest w stanie wyle¼æ z nory i zostaæ kim¶ wa¿nym ... pod±¿aj±c tak± zasran± ¶cie¿k± kariery i rozwoju ? Zaczynacie w norach ... zdechniecie w tych norach. To akurat udowodniony fakt.
Sytuacja kryzysu i stagnacji, czas zmian ustrojowych i spo³ecznych sprzyja oczywi¶cie rozwojowi takiej postawy "gównozjada" w ka¿dej bran¿y i zawodzie. Jednak bieda nie usprawiedliwia g³upoty i braku wyobra¼ni. Bieda to nie jest powód do dumy ani do na¶ladowania. Biedny gównozjad i jego obe srana nora to miejsce do wskazywania jako szambo, a nie wzór do na¶ladowania przez innych ... i to jest powód dla którego tak wami pogardzam ... gównozjady. Szybciej mnie kto¶ zbanuje za chamstwo na forum ni¿ przyznam, ¿e tak jak opisujecie mo¿na zacz±æ powa¿n± karierê w tym zawodzie.
Nie mo¿na.
Zawsze z takimi nawykami bêdziecie ¶mieciami i najni¿szym sortem spo³ecznym na który siê leje. Im lepsza bêdzie sytuacja gospodarcza tym gorsza bêdzie wasza sytuacja finansowa. Wystarczy obowi±zkowe ubezpieczenie AC i nie ma po³owy z was w ci±gu roku ... Wystarczy ostra kampania w egzekucji istniej±cych przepisów prawa na terenie ka¿dej gminy i nie ma 80 % z was. Wystarczy leki zefirek a nie huragan zmian i zostaniecie z niczym,. Jedni szczê¶liwi bo jeszcze m³odzi inni ... bez dorobku ¿ycia ( gównianego ale jednak ca³ego dorobku ) du¿o starsi bo norze zmarnowali 10 lat ¿ycia.
Wszytko jest w g³owie ka¿dego z was. a nie w realnym ¿yciu. Wszystkie opory przed inwestycjami, kredytami, "skokiem w przepa¶æ". Sukces i dostanie ¿ycie.
Wystarczy pomy¶leæ ... zmieniæ podej¶cie i powoli z ka¿d± trafion± m±dr± inwestycj± zmieniaæ norê na warsztat. Zaplanowaæ i realizowaæ punkt po punkcie. Samemu siê dyscyplinowaæ i nie szukaæ usprawiedliwieñ pora¿ek. Mo¿na to robiæ latami i krêciæ siê za w³asnym ogonem bo sprzêt siê starzeje i niszczy budynek te¿ przychodz± kryzysy kontrole zawsze co¶ co opó¼nia zakup z oszczêdno¶ci ...
Mo¿na te¿ zrobiæ to raz, a porz±dnie Tak jest ³atwiej i wskazuj± to wszystkie symulacje ekonomiczne i ka¿dy biznes plan dla warsztatu. Naprawy powypadkowe maj± sens jako interes tylko wtedy gdy s± wykonywane w pewnej okre¶lonej ilo¶ci, a nie gdy s± d³ubane jednoosobowo. Rz a dobrze z mega kredytem lub zobowi±zaniami ... Nie splajtujecie gwarantuje ... nie ma szans na plajtê dopóki jest gotówka w kasie ... a d³ugi to tylko cyfry. Kiedy¶ zostan± sp³acone ... a wtedy po 5 - 10 latach wasza pozycja jest inna ni¿ po tym samym okresie ¿ycia w norze i strachu przed odwa¿nymi decyzjami.
Bogaty ... durny gównozjad, widzia³ kto kiedy¶ co¶ takiego
Nie docieraj± do mnie te wasze k³amstwa o amatorskim malowaniu dla siebie. Tacy co robi± dla siebie widocznie s± na forum od razu po kilku postach. 99 % pozosta³ych to ci z was którym ¶ni siê dochodowe zajêcie na ca³e ¿ycie ... Wy mnie rolujecie ... Ja wami gardzê gównozjady .
Bardzo chêtnie pomogê ka¿demu kto obudzi w sobie jak±¶ ambicjê i chêæ pokonywania przeciwno¶ci. Lejê na nieudaczników i jêczy dupy cenzura±ce problemami. W ¿yciu jest do¶æ problemów do rozwi±zania. Na cholerê mi obok kto¶ kto dok³ada kolejne ?. Czy to klient czy partner handlowy czy podwykonawca ... musi sam rozwi±zywaæ to co jest w jego zasiêgu. Wspó³praca, czy pomoc ,czy wsparcie polega na uzupe³nianiu wiedzy i dzia³añ jakie podejmuje siê w grupie ... w ramach wspó³pracy.
Gdy wasi klienci s± nastawieni na NIE to wiadomo od pocz±tku ¿e bêdzie z tego dupa, a nie wspó³praca zadowolenie i sukces. Po co wiêc dotykaæ takie zlecenie ?
Teraz bli¿ej tematu ... Piszê wam od kilku lat elaboraty na temat materia³ów i technologi ich aplikacji i sprzêtu w tym pistoletów. Jak mam powa¿nie potraktowaæ tych z was którzy uparcie trzymaj± siê gównianych tandetnych rozwi±zañ ... gdy jednocze¶ni inni pomy¶leli zastanowili siê i kupili sobie do lakierowania samochodów IWATA, SATA DV ? Ci ludzie pisz± o ogromnej zmianie warunków realizacji naprawy, zachwycaj± siê prac± tego sprzêtu a uparte g³uche i ¶lepe na te opinie, durne gównozjady dywaguj± dalej w temacie o pistolecie za 100 z³ .... Który bêdzie lepszy na pocz±tek ? ... podpuszczani zreszt± przez je³opów z innej obesranej nory. Na pocz±tek czego ? ... samochód ma jaki¶ pocz±tek ? Jego kolor odcieñ struktura uk³ad ziarna ma jaki¶ pocz±tek ? Tak trudno jest skapowaæ ¿e nie ma tu ¿adnej fazy przej¶ciowej ? Niem masz sprzêtu durniu to siê nie dotykaj do refinishu .. ., a nie o pistolety tu idzie . Tylko o wszytko co jest progiem wej¶cia do tej bran¿y.
Wielu z was my¶li dzi¶ "zadaniem" Jak pomalowaæ ten samochód ? Oczywi¶cie w tym aspekcie i SICO siê do tego nadaje. Gdy zaczniecie my¶leæ kategoriami "biznesu" Jak ekonomicznie, szybko, bez poprawek, zgodnie z wzorem fabrycznym, bez wywalania lakieru w powietrze ( lakieru dro¿szego od gównianego pistoletu ) zrobiæ trzy takie samochody dziennie ... to zaczniecie my¶leæ jak zawodowy lakiernik samochodowy, a nie durny malarz z gównianej nory.
Pó³ ¶rodki s± ¶wietnym rozwi±zaniem dla pó³g³ówków. Kiedy kto¶ z was traktuje lakiernictwo powa¿nie ... na tyle powa¿nie na ile potraktowaæ nale¿y t± sferê ¿ycia która daje pracê i dochody to Ja te¿ go traktujê powa¿nie z szacunkiem i chêtnie pomogê czy wymieniê opinie zawodowe. Jak kto¶ to olewa ... to sram na niego i tyle. to forum o lakiernictwie i to raczej samochodowym. Tu nie gadamy o polityce, koszykówce, gad¿etach i ulubionych filmach. Oceniam was tylko za wiedzê zawodow± i podej¶cie do tej bran¿y.
Nie szukajcie sobie usprawiedliwieñ dla postawy gównozjada i taniochy. Sami sobie robicie tym krzywdê. Lakiernictwo to us³ugi ... a te przynosz± ogromn± kasê gdy s± ¶wiadczone na ekskluzywnym poziomie ... im ni¿ej tym gorzej ... a¿ do poziomu bagna. Najzabawniejsi i najg³upsi z was to ci co wypisuj± ¿e nie ma przed nimi ¿adnej przysz³o¶ci bo nie maj± kasy na inwestycje i zakupy. Tacy ju¿ s± skazani na klêskê zanim kupi± to SICO za 100 z³.
Tu usprawiedliwiê tylko faktycznych amatorów. Oni niech sobie spêdzaj± swój wolny czas jak chc±. Jednak amatora robi±cego co¶ dla siebie, wyczuwa siê tu po kilku postach ... reszta z Was to marzyciele stawiaj±cy pierwsze kroki na zawodowej drodze. Wystarczy raz wzi±æ kasê za wykonane malowanie ... i po amatorce.
D³ugi post ale mam nadziejê ¿e teraz wszytko jasne ... kto chce nie zostanie sobie gównozjadem a nawet durniem. Ja nie ma lito¶ci dla przy g³upów. Kompletne zera ¿yciowe nieudacznicy i ofiary losu te¿ s± na ¶wiecie potrzebne choæby jako przyk³ad tego jak nie nale¿y nigdy postêpowaæ i do czego prowadzi ... powolny zanik mózgu
Teraz jasne ? |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-04-11, 11:10
|
0
|
|
|
|
Bombel napisa³/a: | PROJEKTER napisa³/a: | Ka¿dy normalny w³a¶ciciel lakierni ( normalnej profi lakierni ) ... to facet którego do¶wiadczeni zawodowe opiera siê o inn± profi lakierniê lub ASO, a nie o norê czy inny chlew. |
Witam, jestem nowy i zielony i chcia³bym zapytaæ co by³o przed t± "...o inn± profi lakierniê lub ASO..."? Tylko pytam, nie zaczepiam. |
Powolny postêp by³ i rozwój przez do¶wiadczenie ... a¿ wreszcie nast±pi³a rewolucji i zalew nowych technologi sprzêtu i co wa¿ne standardów obiektu ( ok. 1990 rok ). Od tego czasu jest tak ¿e postêp w tej dziedzinie zawodowej zapieprza do przodu, a ofiary lasu, durnie, gównozjady, i nieudacznicy tkwi± w technolog lat 90 ubieg³ego stulecia. Mog± siê jednak cofn±æ jeszcze dalej i malowaæ lakierami nitro a potem polerowaæ te pow³oki wat± z apteki ... jeszcze wcze¶niej s± pêdzle i wa³ki. Nie rozumiem czemu wielu z was zatrzyma³o siê w tym spadku do szamba w latach 90 ? |
|
|
|
|