Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
pauel007 
Wys³any: 2012-08-21, 15:37   Jonnesway JA-6111 + ROCKWORTH 50L czy da rade?
0
UP DOWN

Sk±d: polodnie
Witam Panów

Mam pytanko jak w temacie, czy tym zestawem dam rade polakierowaæ poszczególne elementy w samochodzie, co za tym idzie prawie ca³y bo bez dachu.(Baza metalik + klar).

kilka parametrów:

Jonnsway JA-6111

Dane techniczne:

Ci¶nienie powietrza: 3.5 - 5 bar
Przy³±cze zbiornika: M16 x 1,5 mm
¦rednie zu¿ycie powietrza: 196 l/min

Kompresor olejowy Rockworth 50L. Moc 2.5KM / 1850W. Ci¶nienie maks. 8bar. Wydajno¶æ 222L/min.

Dziêki za sugestie,rady itd :)

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-08-21, 18:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Ten Rockworth bêdzie mia³ wydajno¶æ rzeczywist± ok 110-145 litrów na minutê.
Pistolet nad którym siê zastanawiasz jest stosunkowo badziewny. Jest w technologi HP, tak¿e wydajno¶æ nanoszenia ma na poziomie 30-40%. Pomy¶l nad pistoletem w technologii np LVLP, HTE czy Evo-T. Cenowo s± bardzo podobne, za to s± duuu¿o lepsze i maj± wydajno¶æ nanoszenia na poziomie 72% (Evo-T) lub 80-90% (HTE).

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-08-21, 20:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Sw.Piotrek napisa³/a:
80-90% (HTE).

Pobo¿ne ¿yczenie.
Ale skoro ju¿ rozmawiamy o abstrakcjach,,, pêdzel z castoramy ma 99.9% nanoszenia.

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-08-21, 21:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Lackdoctor napisa³/a:
skoro ju¿ rozmawiamy o abstrakcjach,,, pêdzel z castoramy ma 99.9% nanoszenia.

Doctor :spoko:
Ja polecam jeszcze malowanie wa³kiem ;) nanoszenie lakieru te¿ na zbli¿onym poziomie i mamy ju¿ tak¿e "gotow± strukturê" ^^
Pozdrawiam! :spoko:

pauel007 
Wys³any: 2012-08-21, 21:17   
0
UP DOWN

a miales nim przyjemnosc lakierowac? , czy to teoria

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-08-21, 21:40   
0
UP DOWN

pauel007 napisa³/a:
czy to teoria

Obstawiamy?????
1$ na teoriê...

pauel007 
Wys³any: 2012-08-21, 22:14   
0
UP DOWN

:) , a Ty jak kolego, tez subiektywnie ?

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-08-21, 23:23   
0
UP DOWN

pauel007 tak jak koledzy zwrócili uwagê, czêsto sprzedawcy "bajeruj±" przedstawiaj±c nieprawdziwe dane. Tylko w przypadku Air Gunsa masz wydajno¶æ nanoszenia potwierdzon± przez niezale¿ny instytut. Jak by tego by³o ma³o wydajno¶æ Air Gunsa zosta³a potwierdzona niezale¿ne od siebie przez wiele osób. W przypadku lakierowania ca³ego samochodu np. BMW E36 oszczêdzasz 1 litr lakieru bezbarwnego w porównaniu do pistoletu HP.

pauel007 
Wys³any: 2012-08-29, 21:38   
0
UP DOWN

Cytat:
Jak to jest, ze na innym forum do malej wydajnosci kompresora wlasnie polecasz taki pistolet ?, umiejetnosci czy wiedza wzrosla ze taka zmiana zdan?!

Sw.Piotrek
Forumator
Pocz±tkuj±cy
Do³±czy³: 17 Lip 2011
Punkty: 1/16

W/g moich do¶wiadczeñ z ma³ym kompresorkiem, ¿aden z wymienionych przez ciebie pistoletów nie nadaje siê do twojego kompresora. Musisz kupiæ pistolet z ma³ym zapotrzebowaniem na powietrze. Sprawd¼ jak± wydajno¶æ rzeczywist± ma twoja sprê¿arka, i kup pistolet którego zapotrzebowanie na powietrze zmie¶ci siê w tej wydajno¶ci.
Ten pistolet powinien mieæ ma³e zapotrzebowanie na powietrze (HP)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-08-29, 21:40   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
oszczêdzasz 1 litr lakieru bezbarwnego w porównaniu do pistoletu HP.

Co to siê nie wyrabia ostatnio... hehe.
Cuda cuda cuda... gwiazdka nied³uga.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-08-29, 21:41   
0
UP DOWN

pauel007 napisa³/a:

Strasznie mnie to martwi, do tego student, , , , , mo¿e polityk ?
Tam takie bajery ³ykaj± bez zaj±kniêcia, tu mamy problem.

pauel007 
Wys³any: 2012-08-29, 21:48   
0
UP DOWN

Generalnie chodzi o to ze za ¶mieszne pieni±dze kupi³em tego rockwortha 50l, a pistolet mia³bym od znajomego. Chcia³em polakierowaæ kilka pojedynczych elementów w aucie.
Niestety nie mam przylacza na "sile", wiec mo¿liwo¶ci siê zawê¿aj±.
Mo¿e macie jakie¶ sugestie, pomys³y odno¶nie kompresora na 230v, tak ¿eby ogarnia³ w miarê dobrze lakierowanie ewentualnie mimo¶rodówkê.

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-08-29, 22:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
pauel007 napisa³/a:
... ewentualnie mimo¶rodówkê.

Jak mawia³ klasyk: Ludwiku Dornie... i Sabo... nie id¼cie w t± stronê. ^^
Daj sobie luz z mimo¶rodem bo to cholerstwo to rze¼nik dla kompresora a zw³aszcza ma³ego wiêc lepiej my¶l tylko o zasileniu pistoletu

pauel007 
Wys³any: 2012-08-29, 22:10   
0
UP DOWN

moze pogonic tego rockwortha i dozbierac i kupic cos na 100,150l niestety tez na 230v ???? :help:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-08-29, 22:20   
0
UP DOWN

pauel007 napisa³/a:
moze pogonic tego rockwortha

Dok³adnie.
To naprawdê najs³absza jednostka.
Jak by¶ chcia³ daæ wiêksz± butlê, to sie przegrzeje i wydmucha uszczelkê a g³owiczkê poprzegina temperatura.
Co kupiæ... wszystko i tak china made, wiêc cokolwiek 2 t³okowego.
Na jedn± fazê oczywi¶cie, bo tak sam piszesz ¿e innego zasilania nie bedziesz mia³.

pauel007 
Wys³any: 2012-08-29, 22:35   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
pauel007 napisa³/a:
moze pogonic tego rockwortha

Dok³adnie.
To naprawdê najs³absza jednostka.
Jak by¶ chcia³ daæ wiêksz± butlê, to sie przegrzeje i wydmucha uszczelkê a g³owiczkê poprzegina temperatura.
Co kupiæ... wszystko i tak china made, wiêc cokolwiek 2 t³okowego.
Na jedn± fazê oczywi¶cie, bo tak sam piszesz ¿e innego zasilania nie bedziesz mia³.

Co bys mogl polecic 2 tlokowego?,

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-08-29, 23:21   
0
UP DOWN

pauel007 napisa³/a:
Cytat:
Jak to jest, ze na innym forum do malej wydajnosci kompresora wlasnie polecasz taki pistolet ?, umiejetnosci czy wiedza wzrosla ze taka zmiana zdan?

Zmiana zdania. Daæ siê da polakierowaæ z takim kompresorem. Jednak nie ma sensu go kupowaæ. Po za tym, HP maj± niedu¿e zapotrzebowanie na powietrze. Jednak pod tym wzglêdem s± lepsze pistolety z jeszcze mniejszym zapotrzebowaniem na powietrze np. Air Gunsa AZ3 HTE

pauel007 
Wys³any: 2013-04-08, 14:15   
0
UP DOWN

ostatecznie wyszlo tak, ze rockworth 50l zostal sprzedany, a kupilem w dobrej cenie uzywanego:

WALTER GK 420 - 2.2/100

Poj. zbiornika : 100 l
Wydajno¶æ : 420 l/min ssanie
Wydajno¶æ : 340 l/min wydmuch
Napiêcie : 220 V
Moc : 2,2 kW
Ci¶nienie : 10 bar
Liczba cylindrów : 2

Kompresor nape³nia siê od 0 do 8 bar w czasie 2min40sek, i trzyma powietrze na postoju 7,5bara.

Wiatru nie powinno zabraknac. Jonnesway 6111 z dysza 1,7 zostanie do podkladu, a nowo nabyty LARE evolution HVLP bedzie do dzia³ania. :) .

Patrzac wstecz, nie ma co kombinowaæ z ma³ym kompresorem, lepiej dozbieraæ kase i kupiæ co¶ lepszego od razu.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-04-08, 14:38   
0
UP DOWN

pauel007 napisa³/a:
Patrzac wstecz, nie ma co kombinowaæ z ma³ym kompresorem, lepiej dozbieraæ kase i kupiæ co¶ lepszego od razu.

x2

pauel007 napisa³/a:

Ciekawe jak ten kompresor poradzi sobie z zapotrzebowaniem na powietrze pistoletu HVLP.
Czekamy na recenzje ;)

pauel007 
Wys³any: 2013-04-08, 15:11   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
pauel007 napisa³/a:

x2

pauel007 napisa³/a:

Ciekawe jak ten kompresor poradzi sobie z zapotrzebowaniem na powietrze pistoletu HVLP.
Czekamy na recenzje ;)

Ma³e sprostowanie LVLP, :D

okoñ
Wys³any: 2013-04-08, 18:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
pauel007 napisa³/a:
Kompresor nape³nia siê od 0 do 8 bar w czasie 2min40sek,

Z tego wynika ¿e ma 300l/min wydajno¶ci..
8*100=800l powietrza w przeci±gu 2min 40sec (160sec)
800/160=5 l/sec
5*60(secund w minucie)= 300l/min
Spore te rozbierzno¶ci miêdzy podan± warto¶ci± 340l :shock:

pauel007 
Wys³any: 2013-04-08, 21:39   
0
UP DOWN

Rozbierznosc jest bo liczylem od razu po kupnie. No có¿ s± bardziej realne niz jakis chinczyk. ;)

slawciu 
Wys³any: 2013-04-09, 08:05   
0
UP DOWN

Sk±d: Kielce
pauel007, czekam z niecierpliwo¶ci± na fotki lare i jego mo¿liwo¶ci bo sam chcia³em go kupic a opinii jak i fotek natrysku nie ma

Dumel19
Wys³any: 2013-04-09, 11:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
a ja Airgunsy nie zamiani³bym na nic innego, i rzeczywi¶cie nie my¶la³em o ty ale materia³u sie mniej zu¿ywa, a miotla i reszta jest cenowo za pistolet bardzo dobra, polecam airgunse amatorom, sam jej u¿ywam i nie mam na co narzekaæ, póki co odpukac :) pozdrawiam i nie rozumiem u¿ytkowników SATA którzy u¿ywali SICO a teraz sie m±drz± co to za zaje bisty pistolet Sata... pewnie ze sata jest dobra na calaki i dla zyj±cych z tego biznesu, i nie mam nic do saty ale Panowie w tym temacie nie rozmawiamy o pistoletach za tysiace z³otych, pozdrawiam i mam nadzieje ze mnie nikt nie zabije za ten post :)

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-04-09, 13:18   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
którzy u¿ywali SICO

To madrzenie sie mnie raczej nie dotyczy, ale skoro przy pistoletach jestesmy to przypomne ¿e uwa¿a³em sico bronze za pistolet który wyglada jak ten co kiedys mia³em i po ekscytacji sata , mlotkiem go potraktowa³em.
G³upio zrobilem mysl±c ze to takie zwyk³e szajsowne sico by³o i po 5 latach bezawaryjnej pracy iglica wychodzi³a juz tak bardzo ¿e mozna bylo brud spod paznokci wybierac.
Czyli - z³om,,, tak mysl±c zniszczy³em nadal dzialajacy pistolet.
Sico bronze - kupi³em jaki¶ miech, dwa temu aby sprawdziæ co to soba reprezentuje i czy nie myle sie uwazajac ze idzie nim co¶ zdzia³ac.

Nie radzê, bo sico dziala jak lejacy wtrysk w silniku diesla... leje ale chyba nie o to chodzi?
prawda?

Dzis pewien forumowicz zapyta³ o porade jaki pistolet kupic i da³ dwa linki.

Poradzi³em mu ten, jeden z jego linków.

http://www.narzedziowy.pl...3febc5480c57a03

Bo to w³asnie jest ten model W-400 co dziwnie mi s³uzy³ 5 lat a jego miot³a to gunsa razy dwa.

Wiêc jak slysze ze gunsa mia miot³e w sam raz do ceny.... to ten opis idealnie pasuje do sico bronze, bo tam naprawde p³acisz za oprysk wiosenny ...brak tylko celownika na mszyce.

Ten z linka co podalem sam chêtnie bym sprawdzi³, bo to by³ az za dobry pistolet jak na 170 z³ i zero opinii w necie na jego temat.
Poza moj± opini± o DIGITAL W-400 oczywiscie pozytywna.

Ktos ma ten pistol i go zna?
jego mozliwosci?

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-04-09, 13:31   
0
UP DOWN

Dumel19, Te¿ jestem ogromnie zadowolony z pistoletu Air Gunsa. Lakierowanie nim to frajda :P (mo¿e pomijaj±c smród chemii...). Jednak rzeczywi¶cie gdy kto¶ lakieruje zarobkowo, to oszczêdzanie na najwa¿niejszych rzeczach jest wrêcz bzdurne. Dla tego wiele osób rekomenduje tylko pistolety klasy Iwata, Sata, DeVilbiss, Sagola, Walcom itp.

PROJEKTER
Wys³any: 2013-04-09, 15:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Przerabiam teraz taki temat jak konstrukcja kontenerowa do budowy normalnego warsztatu ( konstrukcja czyli ramy, a nie kontener do adaptacji :tak: ) i tu jest tak jak z tymi pistoletami. P³acisz tanio i sikasz jaka to okazja ... w miarê zag³êbiania siê w temat wiaæ jak takie oszczêdno¶ci wy³a¿± jednak bokiem ... a¿ do pêkniêcia ramy w miejscy naprê¿enia i zwalenia siê konstrukcji na pecyn ... Tania to nie ocynkowana z cieñszej blachownicy i nie lakierowana od wewn±trz, a tam wewn±trz odprowadzana jest woda z dachu ... Pisze o tym TU bo ... TU na tym i na drugim forum o pistoletach lakierniczych jest ju¿ napisane wszytko .... kompletnie wszystko po trzydzie¶ci razy!!! a o ramach ... NIC ^^ ... ZASADA JEDNAK TAKA SAMA :tak: = Durne pomys³y amatora i brak umiejêtno¶ci liczenia pcha kompletnie zielonego malarza w kierunku taniego Sico, a niezorientowanego inwestora czy nawet projektanta w kierunku tandetnej ramy no¶nej. Zawsze jednak do decyzji ostatecznej o zakupie brakuje ¿eby jeszcze jaki¶ Król gównozjadów zla³ siê z pochwa³ w gacie ... i chwali³ albo pistolet albo ramê ... Wszytko jedno BO ZASADA JEST TAKA SAMA ! ... Tanie zawsze jest gorsze.

Nie bêdê ju¿ tru³ o ramach ^^ ... zastanawiam siê jednak jak mo¿na byæ takim têpakiem ¿eby szukaæ taniej o 20 z³ SICO po allegro wypisywaæ uzasadnienia jak to nie staæ bidoka na normalny profi pistolet bo jest bidokiem, a potem bez cienia za¿enowania wywaliæ w powietrze przy pierwszym lakierowaniu dwa litry materia³u po stówie za litr. :x:

aaaa sorry :sciana: Zapomnia³em przecie¿, ¿e ka¿dy gównozjad to z³odziej ... Skoro za pistolet trza zap³aciæ z w³asnej "¶winki", a materia³ siê kradnie z pracy to ju¿ ³apiê na czym siê ta gównozjadowa ekonomia opiera ... Nie wpad³o mi to w pierwszej chwili do pecynka, ale teraz ju¿ wiem w czym rzecz. :spoko:

Nie pracuje przypadkiem kto¶ z was gównozjady przy produkcji ram do kontenerów ? ... potrzebuje 38 kompletów mo¿e mi kto¶ wyniesie w plecaku ? ^^

tomek70
Wys³any: 2013-04-09, 15:47   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
napisane wszytko .... kompletnie wszystko po trzydzie¶ci razy
Wcale ¿e nie. W³a¶nie dowiedzieli¶my siê ¿e lakieruj±c Air Guns± , jednak ¶mierdzi chemi±. Ja my¶la³em , ¿e to ma taki transfer , ze lakieruj±c czujemy zapach trawy przez uchylone drzwi od gara¿u. Sorry , ale nie rozumiem tego - kto¶ pyta o Jonnesway , a kto¶ wyskakuje ¿e Air Gunsa jest najlepsza. Zaraz po Sico.

Dumel19
Wys³any: 2013-04-09, 16:07   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
To madrzenie sie mnie raczej nie dotyczy

nie mia³em na my¶li doslownie m±drzenia, bardziej wy¶miewanie tanich rzeczy, a co wiadomo JAKOSC=CENA, s³aby pistolet niska cena :)

Lackdoctor napisa³/a:
Nie radzê, bo sico dziala jak lejacy wtrysk w silniku diesla... leje ale chyba nie o to chodzi?

prawda?

dok³adnie, nawet do podk³adu sie ¶rednio nadaje :)

Lackdoctor napisa³/a:
Bo to w³asnie jest ten model W-400 co dziwnie mi s³uzy³ 5 lat a jego miot³a to gunsa razy dwa.

nie wiem czy kiedy¶ malowa³es co¶ gunsa, bo jak na cene za ktor± j± kupi³em to daje sobie póki co ¶wietnie rade, oczywi¶cie jak dbasz tak masz, ja dbam i narazie odpukaæ dobrze mi sie ni± robi ;) i nie mówie ze ten z Twojego linka jest z³y, poprostu to te¿ jest "chiñczyk" ;P

a i Lackdoctor, nie gniewaj sie ze tak bronie airgunsy bo na lepszy mnie nie staæ, a z tego co wiem to Ty ¿yjesz z malowania wiêc i sprzêt masz najlepszy, ja robie co¶ co jaki¶ czas (ostatnio same rajdówki felgi i busy) wiêc i ten pistolet mi da rade, SATA to sprzêt którym idealnie i szybko jest polecieæ calaka albo bok (pare razy sat± mia³em przyjemno¶æ malowaæ), o atomizacji nie wspomne, Airgunsa daje rade i tego sie bede trzyma³, poniewa¿ jestem jej zadowolonym u¿ytkownikiem :)

Sw.Piotrek napisa³/a:
Dumel19, Te¿ jestem ogromnie zadowolony z pistoletu Air Gunsa. Lakierowanie nim to frajda :P (mo¿e pomijaj±c smród chemii...). Jednak rzeczywi¶cie gdy kto¶ lakieruje zarobkowo, to oszczêdzanie na najwa¿niejszych rzeczach jest wrêcz bzdurne. Dla tego wiele osób rekomenduje tylko pistolety klasy Iwata, Sata, DeVilbiss, Sagola, Walcom itp.

dok³adnie o to mi chodzi :spoko:

heheheh PROJEKTER, ¶mieszne historie opowiadasz :D ciekawe co Ty robi³e¶ maj±c 20 lat :D wszystkie ku rwa odrazu piniendzy maj± :D drukowa³e¶ czy jak to uja³e¶ ukradle¶ ?? :D
A do tematu to widomo ze by³o wa³kowane w zdluz i dalej, wiec napisz Panie PROJEKTER'ku, ¿eby ktos u¿y³ szukajki, i bedzie wiedzia³, i wszyscy wiemy ¿e jeste¶my gównozjady, ale có¿, widze ze do szko³y sie nie chodzi³o i s³ownik poprawnej polszczyzny jest Panu obcy, i Prosze sie nie obrazaæ ale serio jak nie mam hajsu bo CHODZE DO SZKOLY I WSZYSCY NA FORUM O TYM WIEDZA, to po co mam 1,5 kafla wywalaæ w sprzet który mi sie przydaje co weekend, a nawet rzadziej, a przecie¿ sico nie zachwalam, napisalem tylko ze sie gunsa nadaje do na³ozenia pow³oki lakierniczej.

a co Pan Panie Projekter powiesz na robienie zaprawek sprayami?? tyle jest o tym na necie a jednak nikt sie nie chwali ze dysza ma³a, miot³a krótka czy cos, mo¿na by taki temat poruszyc :)

Pozdrawiam i jak ju¿ nadmieni³em moja wypowied¼ nie ma charakteru k³ótliwego a wrêcz dyskusyjny :tak:
:spoko:

Dumel19
Wys³any: 2013-04-09, 16:10   
0
UP DOWN

Cytat:
kto¶ pyta o Jonnesway , a kto¶ wyskakuje ¿e Air Gunsa jest najlepsza. Zaraz po Sico.

to jest sugestia rada itd. przeczytaj pierwszy post i nie zae najlepsza tylko ze nadaje sie za te pieni±dze :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2013-04-09, 17:32   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
heheheh PROJEKTER, ¶mieszne historie opowiadasz :D ciekawe co Ty robi³e¶ maj±c 20 lat :

Siedzia³em przy ATARI i na internetowych forach o lakiernictwie w jêzyku BASIC la³em z gównozjadów ^^

Ty kolego Dumel19 musisz sobie raz na zawsze zapamiêtaæ ¿e w przeciwieñstwie do wielu z was Ja siê znam na pistoletach lakierniczych i to na wielu modelach ... i moja wnikliwa znajomo¶æ tego sprzêtu pozwala mi jasno posegregowaæ je w zale¿no¶ci od przeznaczenia.

W du pie mam to czy ko¶ ma czy nie ma kasy, czy j± drukuje, czy dosta³ od cioci na komunie i mu brak³o, czy nawet sprzeda³ swój rower ¿eby sobie kupiæ pistolet. W dupie mam te¿ to, czy Sico kosztuje 100 z³ , czy 1000 , a SATA 2 czy 5 ty¶. :tak:

Bierzesz siê za lakierowanie samochodów, a masz Gunse, albo SICO czy inn± tandetê to dureñ jeste¶, a nie amator , czy pocz±tkuj±cy malarz ... Ponosi ciê wyobra¼nia i do malowania mebli, czy p³otu kupujesz sobie SATA 4000 B to dureñ nie jeste¶ bo sprzêt profi ... ale podziwiam za rozrzutno¶æ, brak wyobra¼ni i ekonomicznego podej¶cia do tematu ... no i oczywi¶cie zerowej wiedzy o pistoletach :tak: .

Co do waszej inteligentnej dyskusji to czytam i podziwiam ... np Lacdoktor ... w jednym po¶cie jest trzy razy ZA i cztery razy PRZECIW SICO by na koniec wyraziæ swoje uznanie ... kompletna "schiza". Post godny podziwu. elokwentny d³ugi ... i nic z niego nie wynika bo zaprzeczenie ma kolejne zaprzeczenie. :x:

Fajne s± te¿ te wywodu o "miotle" i jej szeroko¶ci ^^ ...

Gunsa ma wiêksz± ... ni ch..ja SICO ma wiêksz± .... Nie prawda bo Gunsa ... akurat Gunsa Srunsa ... SICO ma mega miot³ê, najwiêksz± na ¶wiecie ...

¦mieszne to by by³o jakby to pisali zieloni ludzie z lasu co na forum zago¶cili 100 czy 200 postów temu i nigdy nie odwiedzili archiwum ... ale jak do dyskusji wkracza spec od Sico i ci±gnie te wywody .... BEZ PODANIA TYPOSZEREGU DYSZY MATERIA£OWEJ to ¶miech zmienia siê w ¿enadê .... Analiza szeroko¶ci miot³y pistoletu A i pistoletu B ... pod k±tem jej szeroko¶ci .... z pominiêciem wielko¶ci dyszy ... brawo spece od pistoletów ^^ .

Mielicie i mielicie te dyrdyma³y i ze skrótów jakie stosujecie wychodz± wam powid³a, a nie informacje ... jeden post g³upszy od kolejnego ... wiêc za co was szanowaæ ?

Wszytko jest w archiwum tego forum ... nie trzeba nawet szukaæ w necie :sciana: ... ale NIE to ju¿ przerasta wasze mo¿liwo¶ci i lepiej pisaæ pier do³y ... "Piszta" ^^ .... Ja siê pochichram i wam podogryzam bo to ¶wietna zabawa jest ^^ .

... a ¿ebym nie by³ go³os³owny to taki drobiazg jako przyk³ad:

Pytanie za 5 dych ^^ :

Podaj szeroko¶æ strumienia natrysku dla pistoletu SATA 3000 z dysz± materia³ow± 1,3 ?

Worek z³ota dla tego kto odpowie poprawnie ^^ ^^ ^^ , choæ w przypadku AirGunsa i SICO nawet bez okre¶lenie wielko¶ci dyszy materia³owej niektórzy z was wiedz± doskonale ¿e zawsze SICO = du¿a miot³a. Gunsa = ma³a miot³a ^^ ^^ ^^ .

TU w SATA znacie przynajmniej wielko¶æ dyszy ... kto chce wiêc worek z³ota ? :cool:

maciej214 
Wys³any: 2013-04-09, 18:12   
0
UP DOWN

Sk±d: KNS
Dumel19 napisa³/a:
Prosze sie nie obrazaæ ale serio jak nie mam hajsu bo CHODZE DO SZKOLY I WSZYSCY NA FORUM O TYM WIEDZA

Nie chce siê wtr±caæ do tej k³ótni, bo sam studiowa³em forum, a tak¿e odczu³em to na w³asnej skórze, ¿e je¶li chce siê wykonywaæ co¶ chocia¿ w miarê profesjonalnie, najpierw trzeba mieæ odpowiedni sprzêt. To, ¿e masz 20 lat i chodzisz do szko³y to z mojego punktu widzenia ¿adne usprawiedliwienie. Sam nawet jestem trochê m³odszy od ciebie (mam 17lat), a posiadam Sate 4000, sate 100 i minijet'a. Je¶li siê czego¶ chce to naprawde jest to osi±galne. Na swój sprzêt zarobi³em samemu, kupi³em go czekaj±c na okazje. Nawet je¶li siê nie robi tego zawodowo, to ca³y czas trzeba siê rozwijaæ, ¿eby móc wykonywaæ us³ugi, z których jest siê samemu zadowolonym.

Mariko12 
Wys³any: 2013-04-09, 19:05   
0
UP DOWN
My¶libórz

Sk±d: Zachodniopomorskie
PROJEKTER napisa³/a:
Pytanie za 5 dych ^^ :

Podaj szeroko¶æ strumienia natrysku dla pistoletu SATA 3000 z dysz± materia³ow± 1,3 ?

Dla Saty 3000 wynosi to 12 cm.

okoñ
Wys³any: 2013-04-09, 19:23   
0
UP DOWN

A ja bym powiedzia³ ¿e w zale¿no¶ci od ustawienia pistoletu czyli od operatora i teraz jeszcze pytanie jakie ci¶nienie i zapewne jaki system (let tego nie jestem pewien czy Rp czy HVLP itd.) czy szeroko¶æ czy d³ugo¶æ strumienia Projekter mia³ na my¶li. Du¿o niewiadomych wiêc ja odpowiadam szeroko¶æ stumienia zmienny ;)

maciej214 
Wys³any: 2013-04-09, 19:45   
0
UP DOWN

Sk±d: KNS
Znaj±c ¿ycie zale¿y te¿ jeszcze jaka jest lepko¶æ materia³u :)

diablo74 
Wys³any: 2013-04-09, 20:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
PROJEKTER napisa³/a:

bardzo, bardzo,......., podchwytliwe pytanie :D

PROJEKTER
Wys³any: 2013-04-09, 20:14   
0
UP DOWN

Wielko¶æ dyszy materia³owej
System redukcji ci¶nienia ( system aplikacji RP, HVLP)
Lepko¶æ materia³u
Temperatura aplikacji
Typ dyszy powietrznej

i ... typ pistoletu bo SATA 3000 wystêpuje w wersji "B" z górnym zbiornikiem i wersji "K" z dolnym podej¶ciem materia³owym gdzie lakier jest sprê¿ony od 0,5 do 1,0 bara.

Ci¶nienie wej¶ciowe i ustawienie pistoletu jest raczej sta³e. 2 bary, zawory na max otwarciu ;)

Tyle to czynników wp³ywa na szeroko¶æ strumienia natryskowego zwanego potocznie "szczotk±" ^^ .... W modelu SATA 3000 z dysz± 1,3 to od 15 do 43 cm.

Fajnie, ¿e przynajmniej kilku z was uruchamia my¶lenie w takich dysputach. :spoko:
Generalnie to oczywista oczywisto¶æ ... jednak wyartyku³owana zmienia radykalnie sens dyskusji o przewadze szeroko¶ci miot³y w SICO .. i w porównywanej AirGunsa

Porównywanej w temacie o JA- 6111 :sciana:

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-09, 20:40   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
Airgunsa daje rade i tego sie bede trzyma³, poniewa¿ jestem jej zadowolonym u¿ytkownikiem :)
;) :spoko: tak ,trzymaj kolego .... ;)

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-09, 20:41   
0
UP DOWN

Cytat:
nie rozumiem tego - kto¶ pyta o Jonnesway , a kto¶ wyskakuje ¿e Air Gunsa jest najlepsza. Zaraz po Sico.
to tutaj jest ..... normalne ;) :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-09, 20:42   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
Te¿ jestem ogromnie zadowolony z pistoletu Air Gunsa. Lakierowanie nim to frajda

A ja zawsze my¶la³em ¿e "nic nie robienie.... to frajda..." ^^

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-09, 20:45   
0
UP DOWN

tomek70 napisa³/a:
Ja my¶la³em , ¿e to ma taki transfer , ze lakieruj±c czujemy zapach trawy przez uchylone drzwi od gara¿u.

To jest dobre...... :spoko: ^^ Ach ten "transfer z Air Gunsa ......
" kolegi studento-lakiernika" z miasta £odzi... ..... :D

okoñ
Wys³any: 2013-04-09, 20:57   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Fajnie, ¿e przynajmniej kilku z was uruchamia my¶lenie w takich dysputach.

szkoda ¿e nie da³em siê wypowiedzieæ bardziej inteligentnym :/ A mog³o byæ zabawnie ;)

Dumel19
Wys³any: 2013-04-09, 22:02   
0
UP DOWN

a ja sie nay ebalem i hahaha wszystkie te malowane samochody i tak ho y strzeli, a na wie¶ to i wa³kiem bed± hehehe dobranoc :spoko: :spoko:

a Projekterek znowu z tymi wyliczeniami z ksiazek hehe, nie zaprzeczam nie, ale poka¿ mi ile jest nor/lakierni/zak³dów w polsce w których nie patrzy sie na zarobek a na technike i satysfakcje z malowania auta ;) na palcach mo¿naby w yliczaæ :)

a prawda jest taka¿e ka¿dy zaczyna³ od sico a sata jest to precyzyjny sprzeta u³atwiajacy prace i zmniejszaj±cy wydatki na materia³ itp.

Pozdrawiam forumowiczów i niech piewrszy we mnie rzuci kamieñ ten co tanim pistoletem nigdy nie próbowa³ malowaæ, dziêkuje dobranoc pa :cool:

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-09, 22:07   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
niech piewrszy we mnie rzuci kamieñ ten co tanim pistoletem nigdy nie próbowa³ malowaæ,

A mo¿e to byæ zamiast kamienia ten "tani pistolet".... ;) :spoko:

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-04-09, 22:08   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
na wie¶ to i wa³kiem bed± hehehe

Tak trzymaæ ..... ;) :spoko: :spoko: :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2013-04-10, 20:14   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
Pozdrawiam forumowiczów i niech piewrszy we mnie rzuci kamieñ ten co tanim pistoletem nigdy nie próbowa³ malowaæ, dziêkuje dobranoc pa :cool:

Proszê ... W zasadzie wszytko uj±³e¶ w jednym zdaniu. W normalnych krêgach tej bran¿y tzn ... nie w chlewach i norach ^^ .... powszechnie wiadomo, ¿e tanie pistolety s± do malowania, a te drogie ... jednak do lakierowania :spoko: Dlatego ciesz siê ¿e to forum skupia rzeszê malarzy, wielu amatorów, niezliczon± ilo¶æ gównozjadów i niestety tylko kilku fachowców.

Ciesz siê bo nie wylaz³by¶ z pod góry kamorów ^^ .

Ja nie zaczyna³em od malowania tanimi pistoletami ... Nie zaczyna³em w chlewie i norze. Tak¿e jak o mnie chodzi mo¿esz siê wystawiæ na "rzut kamieniem".

Ka¿dy normalny w³a¶ciciel lakierni ( normalnej profi lakierni ) ... to facet którego do¶wiadczeni zawodowe opiera siê o inn± profi lakierniê lub ASO, a nie o norê czy inny chlew. :tak:

Tylko garstka z was ... ci najm±drzejsi i najbardziej zdeterminowani i to przy ogromnym wysi³ku i zaciêciu wydostan± siê z tego gó wno jakim jest tanioch, wszêdobylski syf, uproszczenia i patenty ... Cz³owiek z natury jest leniwy ... a lenistwo jest ³atwe. ... a jak co¶ jest ³atwe to ka¿dy to robi i guzik z tego jest nie interes ^^ £atwo jest udawaæ lakierniê ... znacznie trudniej jest zrobiæ sobie normaln± lakierniê i jeszcze trudniej j± prowadziæ przez lata i rozwijaæ ;)

Co mnie obchodz± gównozjady w chlewach i nrach ? ... ani to moi koledzy, ani kumple, ani klienci, ani partnerzy ? ... jeden na 50-ciu mo¿e rokowaæ nadziejê na jaki¶ rozwój.

To jednak bran¿a z której ¿yjê ... w niej zarabiam i w niej jestem specjalist± od lat ... bo nie krawcem, czy piekarzem. ^^ Dlatego pozostanê przy jasnym podziale na lakierników samochodowych z wszystkimi konsekwencjami tego co kryje siê za profesjonalizmem tego zawodu i szacunkiem dal nich ... i bezmy¶lnych malarzy w tym ... durnych gównozjadów ;) ... a oni niech maluj± tanimi pistoletami. To dla nich Castorama i Prakticer i OBI sprowadza sprzêt na swoje pó³ki ;)

Dumel19
Wys³any: 2013-04-10, 22:19   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
W zasadzie wszytko uj±³e¶ w jednym zdaniu.

dokladnie ;)

PROJEKTER napisa³/a:
To jednak bran¿a z której ¿yjê ... w niej zarabiam i w niej jestem specjalist± od lat ...

nie zaprzeczam bo s³ucham Twoich rad, wiele stosuje do tej pory i ka¿dy wie ¿e jak cos trzeba to Ty prawde powiesz :spoko:

PROJEKTER napisa³/a:
a oni niech maluj± tanimi pistoletami. To dla nich Castorama i Prakticer i OBI sprowadza sprzêt na swoje pó³ki

widzisz, nie rozumiesz takich ludzi bo jak sam opisujesz nie zaczyna³e¶ od zera tylko mia³e¶ punkt zaczepienia, ;P jesli o mnie chodzi to wole byæ "gównozjadem", bo ani ja ani reszta na forum nie wiedza dokladnie dlaczego tak okrelasz garazowców, a sam juz napisa³e¶ ze na nich nie zarabiasz, a swiat jak wiadomo kreci sie na pieni±dzu i jestem pewnien ze gdyby¶ móg³ to szanowa³ by¶ i gara¿owców którzy wykonuj± swoj± prace niekiedy lepiej niz renomowane ASO, a Ty zarabiaj±c na gara¿owcach mia³by¶ hajsu jak lodu, ale po co skoro go ju¿ masz. W polsce lakiernictwo zchodzi na psy przez koszta i takie s± realia. Pozdrawiam.

Bombel
Wys³any: 2013-04-11, 09:00   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Ka¿dy normalny w³a¶ciciel lakierni ( normalnej profi lakierni ) ... to facet którego do¶wiadczeni zawodowe opiera siê o inn± profi lakierniê lub ASO, a nie o norê czy inny chlew. :tak:

Witam, jestem nowy i zielony i chcia³bym zapytaæ co by³o przed t± "...o inn± profi lakierniê lub ASO..."? Tylko pytam, nie zaczepiam.

PROJEKTER
Wys³any: 2013-04-11, 11:04   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
... jesli o mnie chodzi to wole byæ "gównozjadem", bo ani ja ani reszta na forum nie wiedza dokladnie dlaczego tak okrelasz garazowców, a sam juz napisa³e¶ ze na nich nie zarabiasz, a swiat jak wiadomo kreci sie na pieni±dzu i jestem pewnien ze gdyby¶ móg³ to szanowa³ by¶ i gara¿owców którzy wykonuj± swoj± prace niekiedy lepiej niz renomowane ASO, a Ty zarabiaj±c na gara¿owcach mia³by¶ hajsu jak lodu, ale po co skoro go ju¿ masz. W polsce lakiernictwo zchodzi na psy przez koszta i takie s± realia. Pozdrawiam.

Hmm ... Tu mnie trochê zaskoczy³e¶ i zawstydzi³e¶ bo twoje pytanie o sformu³owanie "gównozjad" i brak wiedzy kto to taki, burzy sens u¿ywania go jako epitetu. Wyja¶nia³em to z dziesiêæ razy tak jak i zaszczytny tytu³ Forumowego Durnia ... ale OK ... widaæ trzeba czê¶ciej definiowaæ ¿eby obra¿anie co niektórych z was mia³o sens cel i mo¿e przynios³o wreszcie jakie¶ korzy¶ci ;) .

Kim jest obesrany gównozjad ? ... To taki nieudacznik ¿yciowy któremu siê uroi³o we ³bie ¿e maj±c jak±¶ cuchn±c± norê zrobi sobie biznes ... Ca³y ten biznes oprze o kapita³ ze ¶winki i datki od rodziców. Gównozjad wszystko "se" robi sam. Wentylacje w norze, sprê¿arkê, rumuñski pistolet, filtry powietrza, ogrzewania z "Rumcajasa" ( do dzi¶ nie wiem co to w zasadzie jest ale pewnie jaki¶ piec na wêgiel ). Gdy po¿eracz ka³u nie mo¿e czego¶ zbudowaæ "se" sam to z bólem szuka na allegro z filtrem "poka¿ sprzêt do 100 z³ ". Przy czym tak okrutnie cierpi i wije siê przy rozwi±zaniu tego wa¿nego problemu, ¿e anga¿uje do tego wielu innych gównozjadów na forum i wtedy mamy "sobór gównozjadów" rozwi±zuj±cy problem Jaki pistolet do 100 z³ . Gdy gównozjad ju¿ nie robi zacieków to zaczyna ¶wiadczyæ us³ugi dla ludno¶ci. Tandeta i syf jaki ma wko³o pozwala mu na osi±gniêcie zawrotnych stawek 100 z³ za element, a jak trafi frajera z raz, czy dwa razy to nawet 150 z³ . Gównozjad przez ca³y ten czas ciska siê na forum ¿e nie jest ¿aden gównozjad tylko pocz±tkuj±cy dorabiaj±cy amator. Szuka w ko³o usprawiedliwieñ i poparcia swojego g³upiego postêpowania. Pisze cenzura³y ¿e ¿re ka³ w stodole z dziurami w dachu dlatego ¿e mieszka na wsi, a nie w mie¶cie ... ¿e ASO pier doli robotê to on tym bardziej mo¿e, ¿e koledzy szczaj± w gacie jak widz± jego "wyroby" ... a klientów z 20-sto letnim z³omem na czterech ko³ach mu nie brakuje. Co¶ tam gównozjad jeszcze piszczy, ¿e musi tak zarabiaæ na rodzinê i ¿ycie ... jakby na ¶wiecie nie by³o innych zawodów znacznie ³atwiejszych i lepiej p³atnych. Gdy gównozjad osi±ga ju¿ apogeum swoje g³upoty to rejestruje dzia³alno¶æ gospodarcz± i od tego dnia my¶li ¿e nagle ma lakierniê i warsztat, a to nadal nielegalna obesrana nora o czym gównozjad nie wie bo nic w tej bran¿y go nie interesuje szczegó³owo tylko wszytko powierzchownie ... Gdy ju¿ gównozjad tak podzia³a sobie z kilka lat w tym chlewie i ¿ycie go nie skopie, albo po postach kolegi PROJEKTERa nie jeb nie siê w ³eb tym gównianym Chiñskim pistoletem i nie pomy¶li ... CO JA KU..WA ODWALAM ? :shock: ... to taki gównozjad hardzieje i na forum pisze bzdury.

M±drzy ludzie zwracaj±c mu uwagê ... Kole¶ konfabulujesz, k³amiesz, mijasz siê z faktami, jeste¶ nierzetelny w przekazywanych informacja ... przyhamuj bo siê o¶mieszasz ... ale gównozjad jedzie cenzura³y z tzw. W³asnego bogatego do¶wiadczenia zawodowego. Cztery lata wystarcza ¿eby gównozjad z obesranej nory zapomnia³ ¿e z zawodu jest X, a z lakiernictwem ³±czy go króciutka przygoda. Epizod. Czasami co¶ tam b±knie ¿e leje na dane z katalogów, czy informacje z ksi±¿ek bo ksi±¿ki to syf i on rzuca³ nimi w szko³ê ( taki gównozjadowy ¿art na durnym poziomie ) ... Gdy zapomni kim jest durny mato³ z zawodu, albo ¿e nie ma ¿adnego zawodu to ... struga specjalistê na forum przez swój archaiczny komputer ( gównozjad ma wszytko w ko³o gówniane i tanie i z oszczêdno¶ci sra do szafy bo nie ma w domu WC ).

Efekt wypocin gównozjada na forum jest taki ¿e ... zostaje Forumowym Durniem ... Durniem miesi±ca, albo Durniem Roku zale¿nie od ilo¶ci wypisywanych durnot. ... czasami gdy zwyk³y durny gównozjad jest mega bezczelny mo¿e nawet zostaæ Królem Gównozjadów ... Wzorcem do wskazywania w normalnych krêgach lakiernictwa jak przebiega kariera gównozjada ... oczywi¶cie z przewidywalnym koñcem.

Chyba nikomu z was nie wydaje siê po przeczytaniu tej historii, ¿e jakikolwiek durny gównozjad jest w stanie wyle¼æ z nory i zostaæ kim¶ wa¿nym ... pod±¿aj±c tak± zasran± ¶cie¿k± kariery i rozwoju ? Zaczynacie w norach ... zdechniecie w tych norach. To akurat udowodniony fakt.

Sytuacja kryzysu i stagnacji, czas zmian ustrojowych i spo³ecznych sprzyja oczywi¶cie rozwojowi takiej postawy "gównozjada" w ka¿dej bran¿y i zawodzie. Jednak bieda nie usprawiedliwia g³upoty i braku wyobra¼ni. Bieda to nie jest powód do dumy ani do na¶ladowania. Biedny gównozjad i jego obe srana nora to miejsce do wskazywania jako szambo, a nie wzór do na¶ladowania przez innych ... i to jest powód dla którego tak wami pogardzam ... gównozjady. Szybciej mnie kto¶ zbanuje za chamstwo na forum ni¿ przyznam, ¿e tak jak opisujecie mo¿na zacz±æ powa¿n± karierê w tym zawodzie.

Nie mo¿na.

Zawsze z takimi nawykami bêdziecie ¶mieciami i najni¿szym sortem spo³ecznym na który siê leje. Im lepsza bêdzie sytuacja gospodarcza tym gorsza bêdzie wasza sytuacja finansowa. Wystarczy obowi±zkowe ubezpieczenie AC i nie ma po³owy z was w ci±gu roku ... Wystarczy ostra kampania w egzekucji istniej±cych przepisów prawa na terenie ka¿dej gminy i nie ma 80 % z was. Wystarczy leki zefirek a nie huragan zmian i zostaniecie z niczym,. Jedni szczê¶liwi bo jeszcze m³odzi inni ... bez dorobku ¿ycia ( gównianego ale jednak ca³ego dorobku ) du¿o starsi bo norze zmarnowali 10 lat ¿ycia.

Wszytko jest w g³owie ka¿dego z was. a nie w realnym ¿yciu. Wszystkie opory przed inwestycjami, kredytami, "skokiem w przepa¶æ". Sukces i dostanie ¿ycie.

Wystarczy pomy¶leæ ... zmieniæ podej¶cie i powoli z ka¿d± trafion± m±dr± inwestycj± zmieniaæ norê na warsztat. Zaplanowaæ i realizowaæ punkt po punkcie. Samemu siê dyscyplinowaæ i nie szukaæ usprawiedliwieñ pora¿ek. Mo¿na to robiæ latami i krêciæ siê za w³asnym ogonem bo sprzêt siê starzeje i niszczy budynek te¿ przychodz± kryzysy kontrole zawsze co¶ co opó¼nia zakup z oszczêdno¶ci ...

Mo¿na te¿ zrobiæ to raz, a porz±dnie :tak: Tak jest ³atwiej i wskazuj± to wszystkie symulacje ekonomiczne i ka¿dy biznes plan dla warsztatu. Naprawy powypadkowe maj± sens jako interes tylko wtedy gdy s± wykonywane w pewnej okre¶lonej ilo¶ci, a nie gdy s± d³ubane jednoosobowo. Rz a dobrze z mega kredytem lub zobowi±zaniami ... Nie splajtujecie gwarantuje ... nie ma szans na plajtê dopóki jest gotówka w kasie ... a d³ugi to tylko cyfry. Kiedy¶ zostan± sp³acone ... a wtedy po 5 - 10 latach wasza pozycja jest inna ni¿ po tym samym okresie ¿ycia w norze i strachu przed odwa¿nymi decyzjami.

Bogaty ... durny gównozjad, widzia³ kto kiedy¶ co¶ takiego ^^

Nie docieraj± do mnie te wasze k³amstwa o amatorskim malowaniu dla siebie. Tacy co robi± dla siebie widocznie s± na forum od razu po kilku postach. 99 % pozosta³ych to ci z was którym ¶ni siê dochodowe zajêcie na ca³e ¿ycie ... Wy mnie rolujecie ... Ja wami gardzê gównozjady ;P .

Bardzo chêtnie pomogê ka¿demu kto obudzi w sobie jak±¶ ambicjê i chêæ pokonywania przeciwno¶ci. Lejê na nieudaczników i jêczy dupy cenzura±ce problemami. W ¿yciu jest do¶æ problemów do rozwi±zania. Na cholerê mi obok kto¶ kto dok³ada kolejne ?. Czy to klient czy partner handlowy czy podwykonawca ... musi sam rozwi±zywaæ to co jest w jego zasiêgu. Wspó³praca, czy pomoc ,czy wsparcie polega na uzupe³nianiu wiedzy i dzia³añ jakie podejmuje siê w grupie ... w ramach wspó³pracy.

Gdy wasi klienci s± nastawieni na NIE to wiadomo od pocz±tku ¿e bêdzie z tego dupa, a nie wspó³praca zadowolenie i sukces. Po co wiêc dotykaæ takie zlecenie ?

Teraz bli¿ej tematu ... Piszê wam od kilku lat elaboraty na temat materia³ów i technologi ich aplikacji i sprzêtu w tym pistoletów. Jak mam powa¿nie potraktowaæ tych z was którzy uparcie trzymaj± siê gównianych tandetnych rozwi±zañ ... gdy jednocze¶ni inni pomy¶leli zastanowili siê i kupili sobie do lakierowania samochodów IWATA, SATA DV ? Ci ludzie pisz± o ogromnej zmianie warunków realizacji naprawy, zachwycaj± siê prac± tego sprzêtu a uparte g³uche i ¶lepe na te opinie, durne gównozjady dywaguj± dalej w temacie o pistolecie za 100 z³ .... Który bêdzie lepszy na pocz±tek ? ... podpuszczani zreszt± przez je³opów z innej obesranej nory. Na pocz±tek czego ? ... samochód ma jaki¶ pocz±tek ? Jego kolor odcieñ struktura uk³ad ziarna ma jaki¶ pocz±tek ? Tak trudno jest skapowaæ ¿e nie ma tu ¿adnej fazy przej¶ciowej ? Niem masz sprzêtu durniu to siê nie dotykaj do refinishu .. ., a nie o pistolety tu idzie . Tylko o wszytko co jest progiem wej¶cia do tej bran¿y.

Wielu z was my¶li dzi¶ "zadaniem" Jak pomalowaæ ten samochód ? Oczywi¶cie w tym aspekcie i SICO siê do tego nadaje. Gdy zaczniecie my¶leæ kategoriami "biznesu" Jak ekonomicznie, szybko, bez poprawek, zgodnie z wzorem fabrycznym, bez wywalania lakieru w powietrze ( lakieru dro¿szego od gównianego pistoletu ) zrobiæ trzy takie samochody dziennie ... to zaczniecie my¶leæ jak zawodowy lakiernik samochodowy, a nie durny malarz z gównianej nory.

Pó³ ¶rodki s± ¶wietnym rozwi±zaniem dla pó³g³ówków. Kiedy kto¶ z was traktuje lakiernictwo powa¿nie ... na tyle powa¿nie na ile potraktowaæ nale¿y t± sferê ¿ycia która daje pracê i dochody to Ja te¿ go traktujê powa¿nie z szacunkiem i chêtnie pomogê czy wymieniê opinie zawodowe. Jak kto¶ to olewa ... to sram na niego i tyle. to forum o lakiernictwie i to raczej samochodowym. Tu nie gadamy o polityce, koszykówce, gad¿etach i ulubionych filmach. Oceniam was tylko za wiedzê zawodow± i podej¶cie do tej bran¿y.

Nie szukajcie sobie usprawiedliwieñ dla postawy gównozjada i taniochy. Sami sobie robicie tym krzywdê. Lakiernictwo to us³ugi ... a te przynosz± ogromn± kasê gdy s± ¶wiadczone na ekskluzywnym poziomie ... im ni¿ej tym gorzej ... a¿ do poziomu bagna. Najzabawniejsi i najg³upsi z was to ci co wypisuj± ¿e nie ma przed nimi ¿adnej przysz³o¶ci bo nie maj± kasy na inwestycje i zakupy. Tacy ju¿ s± skazani na klêskê zanim kupi± to SICO za 100 z³.

Tu usprawiedliwiê tylko faktycznych amatorów. Oni niech sobie spêdzaj± swój wolny czas jak chc±. Jednak amatora robi±cego co¶ dla siebie, wyczuwa siê tu po kilku postach ... reszta z Was to marzyciele stawiaj±cy pierwsze kroki na zawodowej drodze. Wystarczy raz wzi±æ kasê za wykonane malowanie ... i po amatorce.

D³ugi post ale mam nadziejê ¿e teraz wszytko jasne ... kto chce nie zostanie sobie gównozjadem a nawet durniem. Ja nie ma lito¶ci dla przy g³upów. Kompletne zera ¿yciowe nieudacznicy i ofiary losu te¿ s± na ¶wiecie potrzebne choæby jako przyk³ad tego jak nie nale¿y nigdy postêpowaæ i do czego prowadzi ... powolny zanik mózgu :spoko:

Teraz jasne ? :cool:

PROJEKTER
Wys³any: 2013-04-11, 11:10   
0
UP DOWN

Bombel napisa³/a:
PROJEKTER napisa³/a:

Witam, jestem nowy i zielony i chcia³bym zapytaæ co by³o przed t± "...o inn± profi lakierniê lub ASO..."? Tylko pytam, nie zaczepiam.

Powolny postêp by³ i rozwój przez do¶wiadczenie ... a¿ wreszcie nast±pi³a rewolucji i zalew nowych technologi sprzêtu i co wa¿ne standardów obiektu ( ok. 1990 rok ). Od tego czasu jest tak ¿e postêp w tej dziedzinie zawodowej zapieprza do przodu, a ofiary lasu, durnie, gównozjady, i nieudacznicy tkwi± w technolog lat 90 ubieg³ego stulecia. Mog± siê jednak cofn±æ jeszcze dalej i malowaæ lakierami nitro a potem polerowaæ te pow³oki wat± z apteki ... jeszcze wcze¶niej s± pêdzle i wa³ki. Nie rozumiem czemu wielu z was zatrzyma³o siê w tym spadku do szamba w latach 90 ?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: