Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kamilk 
Wys³any: 2013-05-22, 17:01   Farba,lakier .
0
UP DOWN
kamilk

Witam,mam nadzieje ¿e dzia³ odpowiedni. Mam kilka pytañ dotycz±cych rodzaju farby, czy mo¿e lakieru. Chodzi o to i¿ jak ju¿ wspomnia³em w pierwszym temacie mam do pry¶niêcia owiewki plastikowe w jedno¶ladzie. Jednak zaczynaj± siê problemy z znalezieniem odpowiedniego koloru farby bazowej. Nie wiem jak to jest zrobione , czy jest to bezbarwny po³o¿ony na bazê czy jak, a chodzi mi o to ¿e ogl±daj±c owiewki i ewentualne ubytki stwierdzi³em ¿e widzê swoje odbicie (ale paskuda:P) wiec teraz narodzi³o siê pytanie co to jest za rodzaj farby,czy mo¿e lakier, bo wiem ¿e u¿ywaj±c zwyk³ej olejno-ftalowej z rodzimych firm raczej nie uzyskam takiego efektu.Wiêc co z tym zrobiæ,do tego dochodzi problem doboru samego koloru, chwile temu mia³em w rêkach puszkê z kolorem niebieskim,bo wiem taki jest mi kolor potrzebny,ale wychodzi na to ¿e jest ten kolor za ciemny,a wiem ¿e nawet po malowaniu nie bêdzie a¿ tak dobrze odbija³ ,i dwa elementy w stosunku do reszty bêd± ni jak wygl±daæ.Dodam ¿e jest to pojazdy typu motorower,skuter, i nie ma ¿adnej mo¿liwo¶ci zdobycia, czy znalezienia kodu koloru po numerze vin. I kolejna sprawa,nie chc± zak³adaæ nowego tematu, chcia³ bym wiedzieæ co to jest kolor (metalik) i czym on siê ró¿ni od nie metalika.

mcgiwerr
Wys³any: 2013-05-22, 21:22   
0
UP DOWN

Jak zawieziesz czesc tego motorku czy jak mu tam do kogos kto dorabia farbe to CI dorobi podobna. i powie CI co to za kombinacja. A jak wezmiesz kawalek papieru np 1000 i potrzesz gdzies w niewidocznym miejscu i na papierze nie bedzie koloru ( np niebieskiego jak motor jest niebieski ) tylko taki bialy pylek to to bedzie lakier :) Wiec pod lakierem jest baza.

kamilk 
Wys³any: 2013-05-23, 00:54   
0
UP DOWN
kamilk

Ok fajnie, dziêki za odpowiedz, jutro to sprawdzê, jednak jeszcze prosi³ bym o wyja¶nienie terminu metalik, przyk³adowo stawiamy dwa auta o takim samym kolorze niebieskim, tylko ¿e drugi to niebieski metalik. Wiem co to niebieski mat, pó³ mat, po³ysk, bo takie farby mia³em w rêkach ,natomiast nie potrafiê sobie wyja¶niæ terminu metalik. Czym on siê ró¿ni od zwyk³ego niebieskiego. Proszê wybaczyæ mi laickie pytania, ale bardzo mocno jestem nie na czasie.

tomek70
Wys³any: 2013-05-23, 22:00   
0
UP DOWN

Skoro trochê jeste¶ nie na czasie , to pewnie pamiêtasz czasy autrenolaku , wiêc jak taki np. L80 na 126p obsypiesz brokatem , to masz czerwony metalic.

marcus 
Wys³any: 2013-05-23, 23:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: ¶lask
kamilk napisa³/a:
nie potrafiê sobie wyja¶niæ terminu metalik

moze to jest tak ale nie jestem pewien ,metalic ma domieszke opi³ka aluminiowego ,per³owy domieszka ³uski per³y ;) :D

kamilk 
Wys³any: 2013-05-24, 00:11   
0
UP DOWN
kamilk

tomek70 napisa³/a:
Skoro trochê jeste¶ nie na czasie , to pewnie pamiêtasz czasy autrenolaku , wiêc jak taki np. L80 na 126p obsypiesz brokatem , to masz czerwony metalic.

pamietam takie co¶, jak mia³em praktyki to lakiernik co mnie uczy³, sypa³ brokat do farb, potem pryska³. mia³o to ³adnie wygl±daæ. Jestem i to bardzo mocno nie na czasie.co¶ co by³o kiedy¶ dla mnie niczym nowym, tak technologia sie zmieni³a ze dzi¶ jest inaczej. nie tylko technologia robienia farb,ale i samego malowania. mieszania. w latach 90" mia³em góra dwa pistolety do dyspozycji, a dzi¶ ? moze byæ dowolna ilo¶æ w zale¿no¶ci co sie robi. tylko kase mieæ na co raz to nowszy sprzêt. bo z tego co uda³o mi sie wynale¶æ w sieci, to te¿ nie ka¿dym pistoletem mo¿na k³a¶æ lakier co siê mieni w ¶wietle, to chyba per³a. zmienia kolory w zale¿no¶ci do k±ta padaj±cego ¶wiat³a.

tomek70
Wys³any: 2013-05-24, 07:02   
0
UP DOWN

Metalik , per³a , nie zmienia koloru. ''Kameleon '' zmienia. Fakt , ¿e teraz musisz mieæ kasê , ale za to wchodzisz do mieszalni i masz co chcesz , a nawet to czego nie chcesz. Pamiêtam jak do autorenolaku kolega zamiast nitro dawa³ benzynê , i ju¿ mia³ wolny rozpuch. :D

gugun 
Wys³any: 2013-05-24, 11:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
tomek70 napisa³/a:
Metalik , per³a , nie zmienia koloru
jestes pewny? tak wiec jaka roznica pomiedzy :?: ;) mnie to sie zawsze wydawalo ze metalik to farba z opilkami tylko a per³a to farba z "per³±" i zmienia kolor pod sloncem :tak: przykladowo srebro z dodatkiem niebieskiej perly bedzie srebrne a pod sloncem wpadac bedzie w niebieski :tak:
nie wiem jak to prosto wytlumaczyc ale:
solid-zwykly kolor bez zadnych dodatkow
metalik-farba z "opilkami"
per³a- farba z kolorowymi opilkami ktora pod sloncem wpada w inny kolor
flip flop - farba mieniaca sie na 2-3 kolory w zaleznosci od k±ta
kameleon-tu to juz czarna magia :) auto mieni sie na kilka kolorow

tomek70
Wys³any: 2013-05-24, 13:07   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
przykladowo srebro z dodatkiem niebieskiej perly bedzie srebrne a pod sloncem wpadac bedzie w niebieski :tak:
Ale dalej bêdzie srebrne. Wiem o co Ci chodzi , ale chyba kolega mia³ na my¶li kameleon . Chyba ¿e ¿le go zrozumia³em , ale by³a mowa o zmianie koloru.

kamilk 
Wys³any: 2013-05-24, 18:03   
0
UP DOWN
kamilk

Koledzy, przyk³ady rodzajów farb jakie napisa³em to tylko przyk³ady. Jednak za wyja¶nienia terminów dziêkuje wam bardzo, i szacun sk³adam. Na t± chwile jak bêdê co¶ pryska³ to skupie siê na podstawach. farba baza,kolor z po³yskami,lakiery . Resztê chce czy nie chcê muszê zostawiæ w spokoju,za du¿o tego jest jak na przypomnienie sobie na jeden raz. Jednak mam ma³± w±tpliwo¶æ co do w³a¶nie metaliku. Czy bêdzie to na pewno kolor z dodatkiem opi³ków ? Nie wiem czy dobrze siê zrozumieli¶my, ale za przyk³ad podam jeszcze raz

>dwa takie same auta w takim samym kolorze i odcieniu, jednak pierwszy to niebieski metalic ,a drugi niebieski, czy my¶limy o tym samym.
Dodatkowo mamy puszkê farby z zwyk³± etykiet± a druga pisze po³ysk, czy po³ysk ma co kolwiek wspólnego z metalic.

tomek70
Wys³any: 2013-05-24, 18:50   
0
UP DOWN

Bêdziesz widzia³ ró¿nicê. Metalik bêdzie siê mieni³ jakby brokatem. Metalik to baza i jest matowa , pokrywasz to klarem. Zwyk³y niebieski mo¿esz mieæ w akrylu ,[ ale ju¿ ¿adko kto to stosuje] albo w bazie jak np. metalik..

kamilk 
Wys³any: 2013-05-24, 20:10   
0
UP DOWN
kamilk

Mam te¿ takie pytanie, mo¿e ono was roz¶mieszyæ,ale sam jestem ciekaw.A wiêc farba typu>
¶nie¿ka supermal olejno-ftalowa, czy te¿ inna dekoral,emakol jest to emalia ftalowa.
Czy stoi co¶ na przeszkodzie, by te farby potraktowaæ jako kolor bazowy, a na ni±
nanie¶æ lakier bezbarwny.Sam nie tylko u¿ywa³em tych farb do elementów stalowych,
jak i drewnianych,kolor by³ ok, jednak sama farba to tak nieco za ma³o,
chcia³ bym po³o¿yæ bezbarwnym na to.Dla tego by bardziej uchroniæ sam± farbê, jak i te¿ nadaæ wiêkszy efekt lustra.

Proszê o wyja¶nienie terminu >pokrycie klarem ,czy chodzi o bezbarwny?

tomek70
Wys³any: 2013-05-25, 07:53   
0
UP DOWN

Tak , chodzi o bezbarwny. Je¿eli chodzi o resztê pytania to... :cool: To forum bran¿owe , raczej profesjonalne , nie malujemy ¦nie¿kami.

kamilk 
Wys³any: 2013-05-25, 13:20   
0
UP DOWN
kamilk

Ok, ja rozumiem ¿e to forum pro. Jednak to by³o pytanie czysto teoretyczne,dla tego ¿e wiem o tym i¿ teoretycznie mo¿na tak zrobiæ, ale czy nie mo¿na zasiêgn±æ opinii od profesjonalisty? Wychodzi na to ¿e raczej nie. Mam nadzieje ¿e nikogo nie obrazi³em czy te¿ nie urazi³em swoim pytaniem.

kamilk 
Wys³any: 2013-07-15, 01:15   
0
UP DOWN
kamilk

Witam ponownie ,po d³u¿szej nie obecno¶ci. Raczej nie wydaje mi siê by kto kolwiek by³ zainteresowany lakierowanie plastików do jedno¶ladów lecz mi uda³o sie jednak znale¼æ metodê na identyfikacje koloru jaki jest mi potrzebny. I teraz do was fachowców w bran¿y mam pytanie. Czy po nazwach kolorów jest mo¿liwo¶æ dobrania takiego jaki potrzebny jest ? czy tylko kody kolorów ,mo¿e to sie wydaæ sprzeczne jedno z drugim, ale mam do wyboru takie oto nazwy kolorów ..
Miami Blue Metalic (1974) to chyba oznacza rok.)
Cosmos Blue Metalic 2x warstwy (1979) to chyba oznacza rok)

i jeszcze jedno co wykopa³em w sieci to..
suzuki z 1998r miami blue metalic (MFG Paint Code =0BM lub OBM > Dupont Code F4462

Jak by siê kto¶ dopytywa³ to nazwy kolorów i to pasuj±cych ,wytarga³em po "rozebraniu" numeru vin na czê¶ci pierwsze.I kolor z numeru pogl±dowo zgadza sie z kolorem faktycznym.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: