Autor |
Wiadomo¶æ |
|
zaba07
|
Wys³any: 2013-05-26, 23:39 Malowanie auta. Dobór podk³adu i lakieru
|
0
|
|
|
|
witam,
Mam ju¿ przygotowane auto ( 125p, kolor bia³y ) pod malowanie podk³adem, nie mam pojêcia jaki mam kupiæ podk³ad i ile. Z lakierem to samo, wiem tyle ¿e ma byæ akryl bez malowania klarem. Mi³o by by³o jak kto¶ by mi napisa³ 'jak krowie na rowie' jaki podk³ad, jaki lakier/akryl. Czyta³em trochê ale i tak nie wiem czy podk³ad ma byæ gotowy czy sk³adnikowy, epoksydowy czy reaktywny.. czy mo¿e jeszcze wype³niaj±cy/akrylowy/nawierzchniowy, bêdê wdziêczny bardzo za linki.
Z TEGO sklepu by siê co¶ nada³o ?
ogólny bud¿et to do 50 z³ za 1l, a najlepiej tanio i dobrze. Bêdê sk³ada³ pok³ony za pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
motyka
|
Wys³any: 2013-05-27, 07:32
|
0
|
|
|
szukam przyuczenia
Pomóg³: 1 raz Posty: 78 Sk±d: Gowarczów
|
Dobra a wiec ,,krowo":P to tak podklad hmm http://www.klakiernik.pl/...pl_08l-309.html ten bedzie jesli masz maly budzet i to jest 2k ( 2 skladniki podklad wieksza puszka i utwardzacz mniejsza puszka) i tam pisze wielkimi cyferkami 5+1 czyli kupujesz to: http://www.klakiernik.pl/..._TROTON-19.html i tam jest podzialka od 1:1 do 5:1 czyli ten podklad co ci podalem jest 5:1 i tam jest podane A(podklad) B (utwardzacz)
i nalewasz do kreski A podkladu i utwardzacza do kreski B i mieszasz to czym czystym jakims patyczkiem od lodow czy cos wazne zeby czysty i tak masz juz podklad gotowy do nakladania pistoletem:) a pytales o epox i reaktywny wiec juz wyjasniam reaktywny jest na rdze ktora czysciles ale sa wzery w blasze glebsze i nie da sie na polysk jej usunac to wtedy kladziesz to a jesli chodzi o epox to kladziesz na gola blache czysta wyczyszczona bez rdzy
mozesz nie klasc epox na gola blache jesli cie nie stac mozesz polozyc akrylowy podklad ten pierwszy co dalem linka tez da zabezpieczenie ale nie takie jak epoxydowy:)
a jesli bedziesz chcial epox to poloz go i na to akryl i ladnie to przeszlifuj papierem wodnym na rowna powierzchnie i na to lakier......:P
....lakier pytasz to akryl bialy i do tego w mieszalni powinni ci dac utwardzacz do lakieru
i podac proporcje mieszania tak jak w podkladach czyli 5:1 4:1 3:1 2:1 czy 1:1 tez stosujesz sie do tego kubka i A to lakier B to utwardzacz i mieszasz . Dziekuje za wypowiedz i pozdrawiam kolege:)) |
_________________ Kocham robote |
|
|
|
|
zaba07
|
Wys³any: 2013-05-27, 10:59
|
0
|
|
|
|
Sk³adam pok³ony ! mo¿na spokojnie k³a¶æ ten podk³ad na go³± blachê ? Jest kilka kawa³ków w niedu¿ych ilo¶ciach |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2013-05-27, 11:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 141
|
na go³± blache podk³ad epoksydowy a na epoksydowy dopiero podk³ad akrylowy |
|
|
|
|
zaba07
|
Wys³any: 2013-05-27, 15:09
|
0
|
|
|
|
epoksydowy jak po³o¿ê, przecieraæ go ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-05-27, 16:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
zaba07 napisa³/a: | epoksydowy jak po³o¿ê, przecieraæ go ? |
Po godzinie mo¿esz ¶mia³o k³a¶æ (bez matowienia) podk³ad akrylowy max. czas na tak± "operacjê" to do 12 godz.
Za przyk³ad podaje podk³ad epoksydowy Novola czy Ranala |
|
|
|
|
motyka
|
Wys³any: 2013-05-27, 16:18
|
0
|
|
|
szukam przyuczenia
Pomóg³: 1 raz Posty: 78 Sk±d: Gowarczów
|
nie skladaj poklonow tylko zrob dobrze robote:D ja wlasnie skonczylem clio zderzak robic:P jako tako wyszlo stary lakier jakis taki zoltawy jest mowie o srebnym kolorze auta oczywiscie moze ktos powie cos o co kaman:p |
_________________ Kocham robote |
|
|
|
|
zaba07
|
Wys³any: 2013-05-27, 17:12
|
0
|
|
|
|
dziêki panowie, pomogli¶cie jak pomalujê to wrzucê, efekt pracy |
|
|
|
|
zaba07
|
Wys³any: 2013-06-18, 18:22
|
0
|
|
|
|
Nie zak³adam nowego tematu bo nie ma sensu panowie, teraz potrzebujê lakier akrylowy bia³y, nie znam siê na firmach, który lepiej kryje itd. dlatego kierujê tutaj te pytanie do was najpro¶ciej by by³o dla was chyba i dla mnie z linkowaæ adres do farby któr± mam zakupiæ, ewentualne utwardzacze je¶li nie bêdzie ich w komplecie cena wiadomo nie zbyt wygórowana no i nie zbyt niska ¿eby jakiego¶ ¶cierwa nie kupiæ |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-06-18, 18:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
|
|
|
|
POLYKAR.PL [Usuniêty]
|
Wys³any: 2013-06-18, 18:30
|
|
|
|
Najpro¶ciej - najbli¿sza mieszalnia lakierów samochodowych . I wszystko w temacie . |
|
|
|
|
zaba07
|
Wys³any: 2013-06-19, 00:17
|
0
|
|
|