Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
bialy_017 
Wys³any: 2013-05-27, 19:32   Co po³o¿yæ na baranka na podwoziu
0
UP DOWN

witam robi³em remont pod³ogi w punto 2 wycina³em oczyszcza³em itp pod³ogê mia³em wyskroban± z wszystkiego co by³o na niej. Po³o¿y³em reaktywny akryl i baranka. wyczyta³em na forum ze baranek pijê wodê czyli nie morze byæ wierzchni± warstw± podwozia. co po³o¿yæ ¿eby by³o dobrze, konserwacjê na przyk³ad intergum lub boll zielony korek czy muszê lakier. albo inaczej co bêdzie leprze

diablo74 
Wys³any: 2013-05-27, 20:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
bialy_017 napisa³/a:
boll zielony korek

mo¿e byæ

motyka 
Wys³any: 2013-05-27, 21:29   
0
UP DOWN
szukam przyuczenia

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Gowarczów
Po akrylu powinna pojsc masa usczelniajaca pozniej baranek podklad akryl i lakier jakis akrylowy ochro jak kamien

bialy_017 
Wys³any: 2013-05-27, 22:15   
0
UP DOWN

masa uszczelniaj±ca posz³a po akrylu przed barankiem, a poco dawaæ podk³ad akrylowy na baranka? skoro z karty wynika ¿e nie trzeba mo¿na odrazu lakier akrylowy k³a¶æ zgodnie z kart± gravit 600 tyle ¿e jest napisane ¿e zabezpiecza przed benzyn±, olejami wod± i sol±.
Na forum przeczyta³em ze nie morze byæ wierzchni± warstw± konserwacji bo pijê wodê z karty wynika ze nie, ju¿ sam nie wiem. Nasuwa mi siê pytananie teraz jaka jest ró¿nica miêdzy barankiem a konserwacj± chyba ¿e zale¿y to od systemu jaki producent oferuje novol nie ma konserwacji ma tylko baranka a boll ma baranka i konserwacje i w karcie bolla (baranek) nic nie pisze o wodzie tylko ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi, a w konserwacji bolla ¿e chroni podwozie samochodu przed uderzeniami kamieni, sol±,
wod± i oddzia³ywaniem czynników mechanicznych

hematol 
Wys³any: 2013-05-27, 22:38   Re: Co po³o¿yæ na baranka na podwoziu
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
bialy_017 napisa³/a:
witam robi³em remont pod³ogi w punto 2 wycina³em oczyszcza³em itp pod³ogê mia³em wyskroban± z wszystkiego co by³o na niej. Po³o¿y³em reaktywny akryl i baranka. wyczyta³em na forum ze baranek pijê wodê czyli nie morze byæ wierzchni± warstw± podwozia. co po³o¿yæ ¿eby by³o dobrze, konserwacjê na przyk³ad intergum lub boll zielony korek czy muszê lakier. albo inaczej co bêdzie leprze

Baranek pije wodê bo to baranek na progi!Nie myliæ z konserwacj± na podwozie,takowa konserwacja to nie jest ten w³a¶nie baranek. :nie: Na pod³ogê stosuje sie ¶rodek do konserwacji podwozia na bazie bitumicznej i to nie pije wody.
Po aplikacji tego nie musisz niczym przykrywaæ,krótko mówi±c powinno sie odtworzyæ pierwotn± warstw± fabryczn±...

bialy_017 
Wys³any: 2013-05-27, 22:42   
0
UP DOWN

czyli mam ju¿ barana na ca³ym podwoziu a to co zdziera³em z pod³ogi to by³ baranek czyli mam po³o¿yc teraz akrylowy lakier na to lub konserwacjê?

hematol 
Wys³any: 2013-05-27, 22:58   
0
UP DOWN

^^
bialy_017 napisa³/a:
czyli mam ju¿ barana na ca³ym podwoziu a to co zdziera³em z pod³ogi to by³ baranek czyli mam po³o¿yc teraz akrylowy lakier na to lub konserwacjê?

Kurde,ales namiesza³...ale ood pocz±tku.Czanijmy od tego baranka,opisz dok³adnie co to by³o?
Czy to by³ "¶rodek" na progi (który jest lakierowalny) czy jednak ¶rodek do konserwacji podwozi?¯adnego akrylu nie k³ad¿ na ten "baranek" (jaki by to nie by³) bo to nie ma sensu...
Bardziej pasowa³oby na wspawane nowe blachy podwozia-pod³ogi po³o¿yæ podklad epoksydowy, celem izolacji,po tym ¶rodek do podwozi,jaki?-to ju¿ zale¿y od Ciebie.

bialy_017 
Wys³any: 2013-05-28, 08:33   
0
UP DOWN

wiêc tak ca³a pod³oga zosta³a wydarta do zera wyciêta ruda nie wszêdzie, wspawane ³aty. Na ca³o¶æ poszed³ reaktywny (novol protect 340) a nastêpnie akrylowy (novol protect 310) potem posz³a masa uszczelniaj±ca na pêdzel na ³±czenia blach i spawy (Novol Gravit 620) nastêpnie poszed³ ¶rodek ochrony karoserii Novol Gravit 600 na ca³o¶æ pod³ogi od progu do progu

linki do kart

novol protect 340
http://professional.novol...PROTECT_340.pdf

Novol protect 310
http://professional.novol...PROTECT_310.pdf

¦rodek ochrony Karoseri Novol Gravit 600
http://professional.novol..._GRAVIT_600.pdf

hematol 
Wys³any: 2013-05-28, 10:13   
+1
UP DOWN

Cytat:
wiêc tak ca³a pod³oga zosta³a wydarta do zera wyciêta ruda nie wszêdzie, wspawane ³aty. Na ca³o¶æ poszed³ reaktywny (novol protect 340) a nastêpnie akrylowy (novol protect 310) potem posz³a masa uszczelniaj±ca na pêdzel na ³±czenia blach i spawy (Novol Gravit 620) nastêpnie poszed³ ¶rodek ochrony karoserii Novol Gravit 600 na ca³o¶æ pod³ogi od progu do progu

Wg mnie to jest dobrze :spoko: Tej konserwacji nie lakieruj niczym,w karcie pisz±,¿e jezeli po³o¿ysz t± konserwacje bezpo¶rednio na go³± blachê wtedy trzeba polakierowaæ,ale Ty masz tam dobre podk³ady -reaktywny+ akrylowy wiêc bedzie ok.

mayer
Wys³any: 2013-05-30, 10:38   
0
UP DOWN

panowie to ja jeszcze zapytam,zrobi³em po³owê podwozia ju¿ barankiem i teraz czytam :shock: czy je¶li u¿y³em odpowiednich podk³adów i tak dalej a na koniec da³em ten oto baranek to ¼le to wykona³em :?:
http://allegro.pl/baranek...3280839859.html
czy trzeba go jeszcze pokryæ jakim¶ akrylem :?:

Piter 
Wys³any: 2013-05-31, 08:55   
0
UP DOWN

Sk±d: Po³udnie
hematol napisa³/a:
Cytat:

Wg mnie to jest dobrze :spoko: Tej konserwacji nie lakieruj niczym,w karcie pisz±,¿e jezeli po³o¿ysz t± konserwacje bezpo¶rednio na go³± blachê wtedy trzeba polakierowaæ,ale Ty masz tam dobre podk³ady -reaktywny+ akrylowy wiêc bedzie ok.

Czy tak nale¿y zabezpieczyæ naprawian± pod³ogê od wewn±trz/zewn±trz czy z obu stron?

Piter 
Wys³any: 2013-05-31, 11:38   
0
UP DOWN

Sk±d: Po³udnie
dobra cofam pytanie, przecie¿ tytu³ jest co po³o¿yæ na podwoziu.

Zapytam siê wiêc tak :
po wykonaniu spawania, i przeszlifowaniu spawu ( no w³a¶nie szlifowaæ czy nie)
pomalowaæ go czym¶ takim jak R-rdza APP, cortanin F itp, i na to podk³ad reaktywny, czy malowaæ podk³adem bezpo¶rednio na spaw bez wcze¶niejszej obróbki ?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: