Autor |
Wiadomo¶æ |
|
bialy_017
|
Wys³any: 2013-05-27, 19:32 Co po³o¿yæ na baranka na podwoziu
|
0
|
|
|
|
witam robi³em remont pod³ogi w punto 2 wycina³em oczyszcza³em itp pod³ogê mia³em wyskroban± z wszystkiego co by³o na niej. Po³o¿y³em reaktywny akryl i baranka. wyczyta³em na forum ze baranek pijê wodê czyli nie morze byæ wierzchni± warstw± podwozia. co po³o¿yæ ¿eby by³o dobrze, konserwacjê na przyk³ad intergum lub boll zielony korek czy muszê lakier. albo inaczej co bêdzie leprze |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-05-27, 20:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
bialy_017 napisa³/a: | boll zielony korek |
mo¿e byæ |
|
|
|
|
motyka
|
Wys³any: 2013-05-27, 21:29
|
0
|
|
|
szukam przyuczenia
Pomóg³: 1 raz Posty: 78 Sk±d: Gowarczów
|
Po akrylu powinna pojsc masa usczelniajaca pozniej baranek podklad akryl i lakier jakis akrylowy ochro jak kamien |
_________________ Kocham robote |
|
|
|
|
bialy_017
|
Wys³any: 2013-05-27, 22:15
|
0
|
|
|
|
masa uszczelniaj±ca posz³a po akrylu przed barankiem, a poco dawaæ podk³ad akrylowy na baranka? skoro z karty wynika ¿e nie trzeba mo¿na odrazu lakier akrylowy k³a¶æ zgodnie z kart± gravit 600 tyle ¿e jest napisane ¿e zabezpiecza przed benzyn±, olejami wod± i sol±.
Na forum przeczyta³em ze nie morze byæ wierzchni± warstw± konserwacji bo pijê wodê z karty wynika ze nie, ju¿ sam nie wiem. Nasuwa mi siê pytananie teraz jaka jest ró¿nica miêdzy barankiem a konserwacj± chyba ¿e zale¿y to od systemu jaki producent oferuje novol nie ma konserwacji ma tylko baranka a boll ma baranka i konserwacje i w karcie bolla (baranek) nic nie pisze o wodzie tylko ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi, a w konserwacji bolla ¿e chroni podwozie samochodu przed uderzeniami kamieni, sol±,
wod± i oddzia³ywaniem czynników mechanicznych |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2013-05-27, 22:38 Re: Co po³o¿yæ na baranka na podwoziu
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
bialy_017 napisa³/a: | witam robi³em remont pod³ogi w punto 2 wycina³em oczyszcza³em itp pod³ogê mia³em wyskroban± z wszystkiego co by³o na niej. Po³o¿y³em reaktywny akryl i baranka. wyczyta³em na forum ze baranek pijê wodê czyli nie morze byæ wierzchni± warstw± podwozia. co po³o¿yæ ¿eby by³o dobrze, konserwacjê na przyk³ad intergum lub boll zielony korek czy muszê lakier. albo inaczej co bêdzie leprze |
Baranek pije wodê bo to baranek na progi!Nie myliæ z konserwacj± na podwozie,takowa konserwacja to nie jest ten w³a¶nie baranek. Na pod³ogê stosuje sie ¶rodek do konserwacji podwozia na bazie bitumicznej i to nie pije wody.
Po aplikacji tego nie musisz niczym przykrywaæ,krótko mówi±c powinno sie odtworzyæ pierwotn± warstw± fabryczn±... |
|
|
|
|
bialy_017
|
Wys³any: 2013-05-27, 22:42
|
0
|
|
|
|
czyli mam ju¿ barana na ca³ym podwoziu a to co zdziera³em z pod³ogi to by³ baranek czyli mam po³o¿yc teraz akrylowy lakier na to lub konserwacjê? |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2013-05-27, 22:58
|
0
|
|
|
|
bialy_017 napisa³/a: | czyli mam ju¿ barana na ca³ym podwoziu a to co zdziera³em z pod³ogi to by³ baranek czyli mam po³o¿yc teraz akrylowy lakier na to lub konserwacjê? |
Kurde,ales namiesza³...ale ood pocz±tku.Czanijmy od tego baranka,opisz dok³adnie co to by³o?
Czy to by³ "¶rodek" na progi (który jest lakierowalny) czy jednak ¶rodek do konserwacji podwozi?¯adnego akrylu nie k³ad¿ na ten "baranek" (jaki by to nie by³) bo to nie ma sensu...
Bardziej pasowa³oby na wspawane nowe blachy podwozia-pod³ogi po³o¿yæ podklad epoksydowy, celem izolacji,po tym ¶rodek do podwozi,jaki?-to ju¿ zale¿y od Ciebie. |
|
|
|
|
bialy_017
|
Wys³any: 2013-05-28, 08:33
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2013-05-28, 10:13
|
+1
|
|
|
|
Cytat: | wiêc tak ca³a pod³oga zosta³a wydarta do zera wyciêta ruda nie wszêdzie, wspawane ³aty. Na ca³o¶æ poszed³ reaktywny (novol protect 340) a nastêpnie akrylowy (novol protect 310) potem posz³a masa uszczelniaj±ca na pêdzel na ³±czenia blach i spawy (Novol Gravit 620) nastêpnie poszed³ ¶rodek ochrony karoserii Novol Gravit 600 na ca³o¶æ pod³ogi od progu do progu |
Wg mnie to jest dobrze Tej konserwacji nie lakieruj niczym,w karcie pisz±,¿e jezeli po³o¿ysz t± konserwacje bezpo¶rednio na go³± blachê wtedy trzeba polakierowaæ,ale Ty masz tam dobre podk³ady -reaktywny+ akrylowy wiêc bedzie ok. |
|
|
|
|
mayer
|
Wys³any: 2013-05-30, 10:38
|
0
|
|
|
|
panowie to ja jeszcze zapytam,zrobi³em po³owê podwozia ju¿ barankiem i teraz czytam czy je¶li u¿y³em odpowiednich podk³adów i tak dalej a na koniec da³em ten oto baranek to ¼le to wykona³em
http://allegro.pl/baranek...3280839859.html
czy trzeba go jeszcze pokryæ jakim¶ akrylem |
|
|
|
|
Piter
|
Wys³any: 2013-05-31, 08:55
|
0
|
|
|
|
hematol napisa³/a: | Cytat: | wiêc tak ca³a pod³oga zosta³a wydarta do zera wyciêta ruda nie wszêdzie, wspawane ³aty. Na ca³o¶æ poszed³ reaktywny (novol protect 340) a nastêpnie akrylowy (novol protect 310) potem posz³a masa uszczelniaj±ca na pêdzel na ³±czenia blach i spawy (Novol Gravit 620) nastêpnie poszed³ ¶rodek ochrony karoserii Novol Gravit 600 na ca³o¶æ pod³ogi od progu do progu |
Wg mnie to jest dobrze Tej konserwacji nie lakieruj niczym,w karcie pisz±,¿e jezeli po³o¿ysz t± konserwacje bezpo¶rednio na go³± blachê wtedy trzeba polakierowaæ,ale Ty masz tam dobre podk³ady -reaktywny+ akrylowy wiêc bedzie ok. |
Czy tak nale¿y zabezpieczyæ naprawian± pod³ogê od wewn±trz/zewn±trz czy z obu stron? |
|
|
|
|
Piter
|
Wys³any: 2013-05-31, 11:38
|
0
|
|
|
|
dobra cofam pytanie, przecie¿ tytu³ jest co po³o¿yæ na podwoziu.
Zapytam siê wiêc tak :
po wykonaniu spawania, i przeszlifowaniu spawu ( no w³a¶nie szlifowaæ czy nie)
pomalowaæ go czym¶ takim jak R-rdza APP, cortanin F itp, i na to podk³ad reaktywny, czy malowaæ podk³adem bezpo¶rednio na spaw bez wcze¶niejszej obróbki ? |
|
|
|