Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
maddict
Wysłany: 2013-06-24, 17:32   Wzmocnienie kompresora
0
UP DOWN

Witam, jestem tutaj nowy i mam kilka pytan. Przygode z lakiernictwem mialem juz wczesniej, ale glownie jako pomocnik.
Posiadam kompresor, ale niestety tylko 50l, glownie zalezalo mi na mobilnosci (kanal kilkanascie m od domu - robie konserwacje).
Do malowania jak mozna zauwazyc to troche malo, choc lakieruje glownie pojedyncze elementy na wlasne potrzeby.
Lecz jednak wydajnosc na poziomie 135 l/min nie za chwyca.
Co powiecie na niedrogie rozwiazanie jakie sobie wymyslilem - dopinac do malowania taki agregat ? http://allegro.pl/agregat...3320762609.html i polaczyc jednym presostatem? Instalacja pradowa bedzie wystarczajaco wytrzymala ? Efektywnosc teoretycznie 270 l/m jak dla mnie byla by bajka.
Aut calych nie bede malowal. Co myslicie nad takim rozwiazaniem ?

Matix 
Wysłany: 2013-06-24, 18:09   
0
UP DOWN

To przecieÂż zwykÂła pompa z chiĂąskiej 24l sprĂŞÂżarki... dupy nie urywa :x:

maddict
Wysłany: 2013-06-24, 18:11   
0
UP DOWN

Wiem, bo taka sama mam u siebie. Jednak pytam o co innego. :)

936
Wysłany: 2013-06-24, 19:45   Re: Wzmocnienie kompresora
0
UP DOWN

maddict napisał/a:
Efektywnosc teoretycznie 270 l/m jak dla mnie byla by bajka.
Co myslicie nad takim rozwiazaniem ?

zÂły tok myÂślenia...
2 x 2KW i tylko 270 l/min ?
nie polecam.

maddict
Wysłany: 2013-06-24, 19:50   
0
UP DOWN

Wiec polec inne rozwiazanie o wiekszej efektywnosci kosztem 150 zlotych :)
Czekam na propozycje

936
Wysłany: 2013-06-24, 20:01   
0
UP DOWN

nie idÂź na ÂŁatwiznĂŞ :)
wszystko na tacy Tobie podac ?!
ok.

Butle duÂżo wiĂŞkszÂą sobie kup bo to pod pompÂą powietrza to "odstojnik" - bufor na kondensat.
ZmieĂą filtr powietrza na duÂżo wiĂŞkszy, zastosuj doÂładowanie dynamiczne poprawiajÂąc jednoczeÂśnie chÂłodzenie bo siĂŞ zamĂŞczy zbyt szybko maleĂąstwo :)

Popracuj na takim ustawieniu a dopiero zastanĂłw siĂŞ czy aby napewno trzeba Ci wydajnoÂści czy raczej objĂŞtoÂści ?
do konserwacji i zaprawek ...

maddict
Wysłany: 2013-06-24, 20:14   
0
UP DOWN

Kolego przeczytaj jeszcze raz moj post. Wybralem taki rozmiar ze wzgledu na mobilnosc. Butle 150l nie dam rady taszczyc do kanalu oddalonego od domu 40m. I powietrza nie brakuje mi przy konserwowaniu tylko niekomfortowo maluje sie mi te elementy. Wiec chcialbym troche niewielkimi kosztami ulepszyc komfort pracy. Jak juz wspomnialem maluje tylko pojedyncze elementy.

936
Wysłany: 2013-06-24, 20:21   
0
UP DOWN

wiĂŞc sam sobie odpowiedziaÂłeÂś na nurtujÂące pytanie.
Pozdrawiam

maddict
Wysłany: 2013-06-24, 20:25   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
wiĂŞc sam sobie odpowiedziaÂłeÂś na nurtujÂące pytanie.
Pozdrawiam

Nauka czytania ze zrozuminiem, oj tego chyba nigdy za wiele.
Zapytalem czy taka instalacja wytrzymie - 2 silniki na jednym presostacie.

936
Wysłany: 2013-06-24, 20:37   
0
UP DOWN

Nie atakuj stary :) ze zrozumieniem :)
Wy³¹cznik ciœnieniowy (presostat) roz³¹cza siê przy 8 bar. jedyne co to ampera¿ mo¿e go pokonac.
W sprawie elektryki polecam wypowiedÂź Lacdoktora

Ps. Pod³¹czaliœmy 2 takie kompresory poprzez trójnik z przewodem i chodzi³o wiêc o co kaman ???
Pozatym w butli masz zaœlepke przez, któr¹ mo¿na pod³¹czyc nastêpny kompresor lub grubszy przewód zasilaj¹cy np. do instalacji.

maddict
Wysłany: 2013-06-24, 20:40   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
Nie atakuj stary :) ze zrozumieniem :)
Wy³¹cznik ciœnieniowy ma wytrzymac ciœnienie a nie moc. (nabije 8 bar i siê wy³¹czy)
Ps. Pod³¹czaliœmy 2 takie kompresory poprzez trójnik z przewodem i chodzi³o wiêc o co kaman ???
Pozatym w butli masz zaœlepke przez, któr¹ mo¿na pod³¹czyc nastêpny kompresor lub grubszy przewód zasilaj¹cy np. do instalacji.

Naprawde az tak ciezko sie domyslic, ze chodzi o obciazenie pradowe podczas pracy 2 silnikow jednoczesnie ?

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-06-24, 20:44   
+1
UP DOWN

maddict napisał/a:
Zapytalem czy taka instalacja wytrzymie - 2 silniki na jednym presostacie.

OdpisaÂłem na pw, wiec wszystko jasne,,, moÂżesz tak zrobic jak piszesz.

Dodam od siebie Âże moÂżesz podzielic styki presostatu tak Âże jedna para bedzie obsÂługiwaÂła jeden silnik a druga para drugi silnik.
Zadne ze styków nie bêd¹ nic wiêcej obci¹¿one niz dotychczas a wydajnoœÌ bêdzie bajeczna jak na taki sposób zastosowania dwóch kompresorów.

To dziaÂła, to jednak jest ekonomicznie nieuzasadnione jesli chodzi o prÂąd i jego zuzycie, technologicznie dla lakiernictwa to tez nie jest super rozwiÂązanie, bo tego typu sprĂŞzarki Âłatwo zajechac, pluja olejem i ....... i co z tego.

Ty potrzebujesz dla swoich potrzeb jednostkowych malunkĂłw,,, wiĂŞc jest to odpowiedni pomysÂł na zagwarantowanie sobie odpowiedniej iloÂści powietrza.

936,
Dynamicznie na takim jednym cylinderku?
Heheh, Âżarcik ?????

936
Wysłany: 2013-06-24, 20:45   
0
UP DOWN

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Powodzenia bez aluzji i podtekstĂłw

maddict
Wysłany: 2013-06-24, 20:48   
0
UP DOWN

I o to chodziÂło, jeszcze raz dziekuje za odpowiedz, jedyna w tym topicu zwiazana z tematem. :)
Mozna chyba zamknac.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu