Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Toretto
Wysłany: 2013-07-17, 16:45   Kompresor dla amatora
0
UP DOWN

Witam. PotrzebujĂŞ pomocy w wyborze kompresora min. 100L, 2 tÂłoki, cena max do 1500 pln.
Kompresora bĂŞdzie wykorzystywany amatorsko. Czasami coÂś przedmuchaĂŚ, pomalowaĂŚ 1 element, coÂś odkrĂŞciĂŚ, aerograf itp. Za podanÂą cenĂŞ wiem, Âże nie kupiĂŞ Waltera oraz ABAC, ale moÂże ktoÂś doradzi jakiegoÂś nie najgorszego chinola... Aktualnie mam na oku:

1. http://allegro.pl/promocj...3388382463.html

2. http://allegro.pl/bass-po...3362310851.html

Z Bass Polska miaÂłem kiedyÂś maÂły kompresor i nie sprawiaÂł Âżadnych problemĂłw. MoÂże zna ktoÂś firmĂŞ Maktek i siĂŞ o niej wypowie ? Jestem otwarty rĂłwnieÂż na inne propozycje ( za wyjÂątkiem uÂżywanych wanĂłw itp)

936
Wysłany: 2013-07-17, 19:36   
0
UP DOWN

:) NOWY WAN
Kup Raz a porzÂądnie ! Na wyrost :) wyjdzie taniej i na raty z gwarancjÂą + UDT
Nie bĂŞdziesz musiaÂł kupowaĂŚ niedÂługo nastĂŞpnego...
Chyba, Âże chcesz zostaĂŚ AMATOREM do koĂąca :)
Pozdrawiam.

adek19
Wysłany: 2013-07-17, 23:46   
0
UP DOWN

Witam,
sam siĂŞ zastanawiam nad tym Maktekiem z racji Âże nie posiadam 3F. PomyÂślaÂłem Âże kupie a jak by coÂś siĂŞ zepsuÂło to ewentualnie podmieniĂŞ sprĂŞÂżarkĂŞ lub silnik. Tylko Âże w danych pisze Âże obroty silnika to 1100. Czy to nie za maÂło? to ile jest na sprĂŞÂżarce ze 3 razy mniej? Jak patrze to inne kompresory 100L maja na wale sprĂŞÂżarki jakieÂś 1100-1600obr/min

Gdyby chcieĂŚ w przyszÂłoÂści podmieniĂŚ sprĂŞÂżarkĂŞ na np B2800b to ona potrzebuje 1370obr/min. Wiec trzeba by teÂż zmieniaĂŚ silnik

MoÂże ktoÂś mÂądrzejszy napisze coÂś o tych obrotach ?

kadafi 
Wysłany: 2013-07-18, 08:30   
0
UP DOWN

Tak na mój "ch³opski" rozum to napêd z silnika idzie przez pasek i ko³a pasowe i to ich rozmiar powinien byÌ tak dobrany aby na sprê¿arce by³y odpowiednie obroty - daj¹ce odpowiedni¹ wydajnoœÌ.

936
Wysłany: 2013-07-18, 09:51   
0
UP DOWN

adek19 napisał/a:
Witam,
sam siĂŞ zastanawiam nad tym Maktekiem z racji Âże nie posiadam 3F. PomyÂślaÂłem Âże kupie a jak by coÂś siĂŞ zepsuÂło to ewentualnie podmieniĂŞ sprĂŞÂżarkĂŞ lub silnik. Tylko Âże w danych pisze Âże obroty silnika to 1100. Czy to nie za maÂło? to ile jest na sprĂŞÂżarce ze 3 razy mniej? Jak patrze to inne kompresory 100L maja na wale sprĂŞÂżarki jakieÂś 1100-1600obr/min

Gdyby chcieĂŚ w przyszÂłoÂści podmieniĂŚ sprĂŞÂżarkĂŞ na np B2800b to ona potrzebuje 1370obr/min. Wiec trzeba by teÂż zmieniaĂŚ silnik

MoÂże ktoÂś mÂądrzejszy napisze coÂś o tych obrotach ?

Operujesz cyframi,ktĂłre niemajÂą nic wspĂłlnego z realnÂą wydajnoÂściÂą pompy powietrza.
Nie chodzi tutaj o prêdkoœÌ sprê¿areki a o wydajnoœÌ.
Im wolniej tym lepiej poniewa¿ powietrze wykonuje mniejsz¹ prace i co z tym siê wi¹¿e mniej siê nagrzewa i mo¿na je efektowniej sprê¿yÌ.
JeÂśli stosujesz wiĂŞksze obroty musisz je mocno schodziĂŚ, Âżeby uzyskaĂŚ ten sam efekt spĂŞÂżu.

adek19
Wysłany: 2013-07-18, 12:35   
0
UP DOWN

Mi chodzi³o tylko o to, ¿e Maktek podaje obroty silnika (nie sprê¿arki) które wynosz¹ 1100 obr/min. Patrz¹c na ko³o na sprê¿arce zak³adam ¿e obroty sprê¿arki s¹ przynajmniej 2 razy mniejsze. I w razie uszkodzenia sprê¿arki ciê¿ko bêdzie dobraÌ jak¹œ inn¹ do silnika 1100obr/min.

Chyba Âże coÂś Âźle mowie, po prostu zwrĂłciÂłem na to uwagĂŞ bo sam szukam sprĂŞÂżarki i w sumie zakÂładam od razu Âże po pewnym czasie coÂś siĂŞ popsuje

936
Wysłany: 2013-07-18, 17:39   
0
UP DOWN

W³aœnie dla tego wymyœlono ró¿ne szerokoœci i œrednice kól pasowych, ¿ebyœ móg³ dobraÌ odpowiednie prze³o¿enia.
1;1
2:1
3:1
4:1
5:1
itd.
Obroty sÂą istotne lecz bez odpowiedniej mocy (KW) nawet na 230V nie wystartuje przy minimalnym ciÂśnieniu sprĂŞÂżania ! (przykÂładowo 6 bar)
...I kupe kasy utopione w coÂś co nie speÂłnia oczekiwaĂą.
Ps. Chinole krĂŞcÂą swoje maÂłe pompy powietrza na ok. 1350-1400 obr/min. po to, Âżeby ograniczyc koszty zwiÂązane z ProdukcjÂą duÂżo wiĂŞkszych i sprawniejszych urzÂądzeĂą z wydÂłuÂżonym Âżywotem (wolniejsze obroty sprĂŞÂżarki tÂłokowej)
To lepiej te maÂłe podkrĂŞcic :) jak siĂŞ popsujÂą to kupiÂą drugÂą i tak koÂło sie zamyka.[/code]

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu