Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ericssoun3m 
Wysłany: 2013-08-08, 13:25   Odnowa blacharsko-lakiernicza Omega A 3000

Witam!

Szukam kogoœ (ew. zak³adu) kto podj¹³by siê odnowy blacharsko-lakierniczej Opla Omegi A 3000 z 1988r.

Generalnie auto jest zadbane i zachowane w ³adnym stanie, natomiast jak to w Oplu - rdza szaleje. Najchêtniej chcia³bym aby auto rozebraÌ w ca³oœci, wypiaskowaÌ, pospawaÌ co bêdzie trzeba (np. tylna prawa pod³u¿nica na ma³ym odcinku przerdzewia³a) i polakierowaÌ. Gdyby starczy³o mi funduszy i by³aby taka mo¿liwoœÌ, to po piaskowaniu te¿ wytrawiÌ wszystkie elementy i ca³oœÌ ocynkowaÌ.

Jeœli fachowiec uczciwie stwierdzi (lub ja nie udŸwignê kosztów powy¿szej opcji naprawy), ¿e auta nie trzeba rozbieraÌ "w py³" i wystarczy pousuwaÌ ogniska korozji + zabezpieczyÌ karoseriê bardziej tradycyjn¹ metod¹, to równie¿ rozwa¿ê tak¹ opcjê odnowy, natomiast uwa¿am, ¿e w tym wieku i modelu rozebranie auta do go³ych blach to jest niezbêdne minimum.

Jest wiele firm pt. "renowacja pojazdĂłw zabytkowych" ale nie mam Âżadnej orientacji kto jest w tej branÂży dobry, no i Omega nie jest pojazdem zabytkowym i wiem, Âże u nich koszty sÂą praktycznie nieskoĂączone.

JeÂśli ktoÂś na forum zajmuje siĂŞ tego typu operacjami (lub ewentualnie mĂłgÂłby mnie gdzieÂś skierowaĂŚ/poleciĂŚ) to bardzo proszĂŞ o informacjĂŞ lub namiar. Jestem z wojewĂłdztwa Pomorskiego, ale po dobrze wykonanÂą robotĂŞ wykonanÂą w miarĂŞ rozsÂądnych sumach jest skÂłonny dostarczyĂŚ auto w praktycznie kaÂżde miejsce w Polsce.

Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ Wam za pomoc!
Pozdrawiam,
Eryk

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-08, 14:44   

ericssoun3m,
Witam.
Polecam tego fachowca.
Nie znam lepszego.
http://www.automach.witryna.info/

Dzis do niego pojade odebrac kolejne moje autko po blacharce, to jesli kolega nie bedzie miaÂł nic przeciw, to zrobie fotki aut ktĂłre wÂłasnie odbudowuje z niczego.

Kontakt jest na stronie, mozna powiedziec Âże poleciÂł Krzysiek z Rawicza.

http://www.pkt.pl/automach-ogryzek-k/1977636/5-1/#

Masa
Wysłany: 2013-08-09, 07:26   

Ja zajmujĂŞ siĂŞ zabytkami :) Jestem z kujawsko-pomorskiego :)
Jakby co pisz na pm

ericssoun3m 
Wysłany: 2013-08-09, 10:19   

DziĂŞki Panowie za odpowiedzi, bĂŞdĂŞ z Wami w kontakcie.

ericssoun3m 
Wysłany: 2017-02-28, 16:06   

Witam wszystkich "po latach", gdy¿ temat renowacji Omegi powraca na tapetê (a ona wci¹¿ ¿yje! ;) .
Nied³ugo po stworzeniu tego tematu musia³em zamroziÌ projekt z powodu niespodziewanych, bardzo powa¿nych problemów zdrowotnych, które poci¹gnê³y za sob¹ du¿e zobowi¹zania finansowe i auto musia³o iœÌ w k¹t. Aktualnie moja sytuacja siê nieco ustabilizowa³a i chcia³bym w tym roku ogarn¹Ì auto.

Jestem ciekawy czy ktoœ tutaj zajmuje siê renowacj¹ youngtimer'ów - lub ew. móg³by mi kogoœ poleciÌ? WiêkszoœÌ profesjonalnych firm specjalizuj¹cych siê tego typu pracami aktualnie skupia siê g³ównie na restaurowaniu klasyków z USA na rynek Skandynawski i im siê po prostu "nie op³aca" zaj¹c tak¹ Omeg¹. Mia³em kilka szacunkowych wycen na ok. 18-20tys z informacj¹, ¿e raczej i tak by siê tego nie podjêli, bo bardzie siê op³aca braÌ zlecenia od Norwegów (lub te¿ œci¹gaÌ auta do odrestaurowania i sprzedawaÌ je na rynek skandynawski). 20tys to jest ju¿ kwota, której nie udŸwignê - nie liczê, ¿e ktoœ zrobi wszystko na 5tys z³, ale sumy 18-20tys nie bêdê w stanie wydaÌ.

Szukam wiêc jakiegoœ pasjonata z fachem w rêku, osoby która mo¿e to sobie robiÌ spokojnie "po godzinach" i bez jakiegoœ wielkiego ciœnienia czasowego. Zale¿y mi aby by³ to ktoœ z pojêciem, znaj¹cy aktualne rozwi¹zania technologiczne etc., a nie przys³owiowy "Mietek", który obleci mi auto flexem, wyhefta progi a potem ca³oœÌ polakieruje w stodole klarem z kurzem. Jestem w stanie uczciwie zap³aciÌ za dobrze wykonan¹ robotê - jednak "europejskie" ceny dla Norwegów s¹ poza moim zasiêgiem.

Prosi³bym o jakieœ namiary / kontakty i odzew jeœli ktoœ uwa¿a, ¿e by³by w stanie zaj¹Ì siê maj¹ 3000-czk¹ :)

Z gĂłry serdecznie dziĂŞkujĂŞ za wszelkÂą pomocy!

Pozdrawiam,
Eryk

sawmaster 
Wysłany: 2017-03-01, 08:22   

ericssoun3m napisał/a:
to po piaskowaniu te¿ wytrawiÌ wszystkie elementy i ca³oœÌ ocynkowaÌ.

za takie fundusze jakie chcesz zaoferowaĂŚ to nikt palcem nie dotknie

ericssoun3m 
Wysłany: 2017-03-01, 12:47   

sawmaster napisał/a:

A skÂąd wywnioskowaÂłeÂś jakie fundusze ja oferujĂŞ? NapisaÂłem, Âże nie mam na to 20 000zÂł jak proponowaÂły firmy restaurujÂące w Polsce amerykaĂące klasyki - co nie znaczy, Âże oczekujĂŞ, iÂż ktoÂś wykona takÂą pracĂŞ za 5000zÂł.

kalbi 
Wysłany: 2017-03-01, 20:53   

ericssoun3m napisał/a:
sawmaster napisał/a:

A skÂąd wywnioskowaÂłeÂś jakie fundusze ja oferujĂŞ? NapisaÂłem, Âże nie mam na to 20 000zÂł jak proponowaÂły firmy restaurujÂące w Polsce amerykaĂące klasyki - co nie znaczy, Âże oczekujĂŞ, iÂż ktoÂś wykona takÂą pracĂŞ za 5000zÂł.
nie oszukujmy siĂŞ ale kpl. naprawa z blacharkÂą na dobrym poziomie i dobrych materiaÂłach to duÂże koszty. Ty nie powinieneÂś szukaĂŚ "zwykÂłej" lakierni ale specjalistĂłw, ktĂłrzy siĂŞ zajmujÂą restaurowaniem aut, a koszt 20k to moÂże byĂŚ i maÂło, niestety takie sÂą realia bo to ogrom pracy, a nie ukrywajmy, Âże za 10k nikt Ci tego na pereÂłkĂŞ nie zrobi.

hematol 
Wysłany: 2017-03-01, 23:27   

Renowacja czy te¿ odbudowa to nie jest to samo co "naprawa blacharska",je¿eli klient decyduje siê na odbudowê auta to musi mieÌ œwiadomoœÌ o tym,¿e jest to "budowanie od nowa pojazdu" ,ze wszystkimi detalami i to jak napisa³ wy¿ej kalbi, to s¹ ju¿ duze koszty,nie da sie pewnych rzeczy preskoczyÌ taniej,same materia³y na klasyki ju¿ kosztuj¹,nie wspomnê o robocie.
Za powiedzmy 10k nawet jak ktos to zrobi "punktami" to nie bedzie to "na lata" bo elementy ,ktĂłre teraz wyglÂądajÂą dobrze mogÂą wkrĂłtce skorodowaĂŚ,wiĂŞc jeÂśli porzÂądnie to sie robi wszystko a jak punktami to raczej naprawa blacharska,nie renowacja.Takie jest moje zdanie,kaÂżdy moÂże mieĂŚ inne.

ericssoun3m 
Wysłany: 2017-03-02, 01:51   

kalbi napisał/a:
nie oszukujmy siĂŞ ale kpl. naprawa z blacharkÂą na dobrym poziomie i dobrych materiaÂłach to duÂże koszty. Ty nie powinieneÂś szukaĂŚ "zwykÂłej" lakierni ale specjalistĂłw, ktĂłrzy siĂŞ zajmujÂą restaurowaniem aut, a koszt 20k to moÂże byĂŚ i maÂło, niestety takie sÂą realia bo to ogrom pracy, a nie ukrywajmy, Âże za 10k nikt Ci tego na pereÂłkĂŞ nie zrobi.

Ja nie oczekujê kompletnej renowacji z nowymi czêœciami mechanicznymi, wnêtrzem, szybami i wszystkimi wi¹zkami elektrycznymi, tylko chcê zrobiÌ w nim blacharkê a nastêpnie auto polakierowaÌ. Silnik zosta³ gruntownie odbudowany w 2013 (³¹cznie z tulejowaniem bloku), zawieszenie wymienione w 2014, a œrodek jest bardzo dobrze zachowanie.
Tak jak pisaÂłem, trzeba zrobiĂŚ przede wszystkim blacharkĂŞ (byĂŚ moÂżne wcale nie tak rozlegle, jak mi siĂŞ wydawaÂło).
Nawet lakier na wiêkszoœci elementów auta nie wymaga poprawiania, jednak nie chcê by by³o ono ³atane jakimiœ przejœciami, cieniowaniami "wprószeniami" tylko ca³e i spójne - st¹d te¿ koniecznoœÌ polakierowania samochodu. Mo¿e dla Ciebie 20K to ma³o, ja natomiast nie uwa¿am, by by³a to ma³a suma za zakres prac jaki jest do wykonania i na pewno da siê to zrobiÌ poni¿ej kwoty jak¹ sobie ¿ycz¹ "zak³ady restauruj¹ce zabytki", których przez ostatnie lata wyros³o jak grzybów do deszczu, a jakoœÌ ich realizacji czêsto jest na bardzo przeciêtnym poziomie.

hematol napisał/a:
juÂż nie przepisujĂŞ drugi raz tego samego, powyÂżej chyba wszystko wyjaÂśniÂłem - ale dziĂŞki za Twoje uwagi.

kalbi 
Wysłany: 2017-03-02, 19:27   

ericssoun3m napisał/a:
Ja nie oczekujĂŞ kompletnej renowacji z nowymi czĂŞÂściami mechanicznymi, wnĂŞtrzem, szybami i wszystkimi wiÂązkami elektrycznymi, tylko chcĂŞ zrobiĂŚ w nim blacharkĂŞ a nastĂŞpnie auto polakierowaĂŚ.
ja mĂłwiĂŞ o kpl blacharce z lakierem, a nie o Âśrodku, czy mechanice.

ericssoun3m napisał/a:
Mo¿e dla Ciebie 20K to ma³o, ja natomiast nie uwa¿am, by by³a to ma³a suma za zakres prac jaki jest do wykonania i na pewno da siê to zrobiÌ poni¿ej kwoty jak¹ sobie ¿ycz¹ "zak³ady restauruj¹ce zabytki", których przez ostatnie lata wyros³o jak grzybów do deszczu, a jakoœÌ ich realizacji czêsto jest na bardzo przeciêtnym poziomie.

20k to dla mnie BARDZO duÂżo kasy ale za odrestaurowanie samej blacharki w aucie z lakierem to juÂż niekoniecznie.

Zobacz jak siĂŞ to powinno robiĂŚ i ile to kosztuje - masz w niektĂłrych filmach ceny (odnoÂśniki co za danÂą pracĂŞ moÂżna kupiĂŚ) https://www.youtube.com/user/LEGENDMAKE

LAKIEROWANKO Strona Główna » POZOSTAÂŁE » OgÂłoszenia » Rodzaj ogÂłoszenia » ZlecĂŞ / wykonam usÂługĂŞ

Odpowiedz do tematu