Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
PROJEKTER
Wysłany: 2011-04-11, 07:23   
0
UP DOWN

spoko ^^ ... to analogowe fotki i bĂŞdÂą na pierwszÂą rocznicĂŞ tego postu

Scooby
Wysłany: 2011-05-26, 18:02   
0
UP DOWN

witam.
podepnĂŞ siĂŞ pod temat.
Mam garaÂż 3x6 m. Jest to garaÂż na osiedlu (obok 100 innych garaÂży). Jest to szereg.
Czy mĂłgÂłby mi ktoÂś podpowiedzieĂŚ jakich wentylatorĂłw uÂżyĂŚ? Jak ogrzewaĂŚ takie pomieszczenie w zimie?
Jestem raczkujÂący, praktycznie nie miaÂłem jeszcze pistoletu w rĂŞku :)
ale chciaÂłbym siĂŞ w to pobawiĂŚ. Zaznaczam, Âże nie planujĂŞ malowaĂŚ samochodĂłw. Tylko felgi oraz skutery.
pozdrawiam

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-26, 20:50   
0
UP DOWN

Formalno - prawnie nie do zaÂłatwienia. Pierwsza niemiÂła uwaga ze strony innych uÂżytkownikĂłw garaÂży i juÂż po firmie, czy nawet amatorskim malowaniu. PomijajÂąc ten fakt kaÂżda rada dotyczÂąca wentylacji czy ogrzewania bĂŞdzie siĂŞ wiÂązaĂŚ z mniejszÂą,lub wiĂŞkszÂą przerĂłbka obiektu ... i tu pytanie do kogo naleÂży ten budynek i teren i czy na to pozwoli ?

Scooby
Wysłany: 2011-05-27, 07:46   
0
UP DOWN

mo¿esz podaÌ wiêcej szczegó³ów? Dlaczego nie do za³atwienia?
ProszĂŞ o konkretne porady, jakich nawiewĂłw uÂżyĂŚ i jakiego ogrzewania.
SÂąsiadĂłw zostawmy w spokoju ;)
garaÂż jest mĂłj (mojego ojca), teren pewnie miasta.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-27, 10:30   
0
UP DOWN

acha .... to nie wiem jak ci pomĂłc !

Scooby
Wysłany: 2011-05-27, 11:23   
0
UP DOWN

to dziĂŞki.

[ Dodano: 2011-05-27, 14:33 ]
to moÂże ktoÂś inny, kto podobnie jak ja przystosowaÂł garaÂż?

lakierok 
Wysłany: 2011-05-27, 18:25   
0
UP DOWN

to byÂła jedyna osoba ktĂłra mogÂła Ci coÂś doradziĂŚ rzetelnego .

jak teren jest miasta i sÂą tam garaÂże inne ( Np. przy blokach ) to jak Ty to sobie wyobraÂżasz ?

tu nie chodzi o nawiewy czy ogrzewanie tylko o pozwolenia. ^^

jak masz swojÂą dziaÂłkĂŞ czy jakiÂś plac to tam moÂżesz coÂś myÂśleĂŚ o jakimÂś warsztacie czy lakierni .

Frostt.pl

Scooby
Wysłany: 2011-05-27, 21:24   
0
UP DOWN

nastĂŞpny...
dobra. Jest to wolno stojÂący garaÂż na dziaÂłce moich rodzicĂłw. W okolicy nie ma ani jednego domku. Rodzice pozwolili mi zrobiĂŚ tam "lakierniĂŞ".
ProszĂŞ o pomoc w zrobieniu odpowiedniej wentylacji i ogrzewania.
pozdrawiam

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-27, 21:50   
0
UP DOWN

Nie da siĂŞ .... kolego. To nie moÂżliwe ! :x:

WeÂź Ty siĂŞ powaÂżnie zastanĂłw :tak: MyÂślisz Âże zanim ktoÂś udzieli ci rady to nie czyta twoich postĂłw ??? ... GaraÂż 6 x 3 i do tego pewnie 2,3 wysokoÂści :sciana: . Co ty chcesz tam robiĂŚ ? JakÂą wentylacjĂŞ i ogrzewanie ??? Poczytaj trochĂŞ informacji na tym forum i na tym drugim gdzie teÂż pytasz o to samo .... a zaÂłapiesz dlaczego ten twĂłj pomysÂł nie trzyma siĂŞ kupy.

18 m2 ... w koÂło sÂąsiedzi z wyglancowanymi samochodzikami, a TY chcesz lakierowaĂŚ i to do tego usÂługowo .... felgi i skutery. Brawo ! Genialny pomysÂł :spoko:

Chcesz porady ... dobra ... Wyrzutnia emitera na wysokoœÌ 6 metrów. Wentylator nawiewu 5,5 kW, wyci¹gu 4,0 kW, wymiennik ciep³a z palnikiem 260 kW zbiornik na olej 200 litrów. ... przy³¹cze pr¹du 15 KW. 10 lamp fluorescencyjnych 2 x 58 Watt ( wskazane 4 x 58 W ) dwa pistolety lakiernicze, system uzdatniania powietrza. Dwie szlifierki jedna polerka.

... i jak ju¿ to sobie kupisz i zainstalujesz to zajmij drugi gara¿ obok na sprê¿arkê, rega³, stó³, i stojaki do lakierowania ... a potem trzeci ... do lakierowania ^^

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-05-27, 22:00   
0
UP DOWN

Kolego ,ten "swój" gara¿ to masz taki "mobilny"? ;) "Przenosisz go" ,tak z miejsca na miejsce? ^^ Mo¿na "powiedzieÌ" ¿e to jest "wspó³czesny"- Wóz Drzyma³y :rotfl: Powodzenia w realizacji zamiarów :tak: Pozdrawiam! :spoko:

Scooby
Wysłany: 2011-05-27, 22:01   
0
UP DOWN

dlaczego ty projekter nie potrafisz napisaĂŚ posta po ludzku?
Napisz normalnie dlaczego nie wtedy bĂŞdzie mi Âłatwiej to zrozumieĂŚ - nie jestem projektantem ani lakiernikiem, wiĂŞc wytÂłumacz mi to. Dlaczego nie da siĂŞ wentylowaĂŚ, ani ogrzaĂŚ?
UwaÂżasz, Âże w garaÂżu 3x6 nie zmieszczĂŞ skutera czy felg?

Ja nie pytam o Wasze zdanie w temacie: czy wypada, czy moÂżna i czy siĂŞ opÂłaca.

PS. piszĂŞ na drugim forum, bo na tym (w tym temacie) 0 rzetelnych informacji jak na razie.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-27, 22:08   
0
UP DOWN

Odpowiedz powyÂżej ! ... post po ludzku.

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-05-27, 22:14   
0
UP DOWN

Scooby napisał/a:
PS. piszĂŞ na drugim forum, bo na tym (w tym temacie) 0 rzetelnych informacji jak na razie.

Tam ponoĂŚ temat juz jest zablokowany. :x:

Scooby
Wysłany: 2011-05-27, 22:19   
0
UP DOWN

Co wnosi twĂłj post do tematu?
SprawdÂź najpierw swoje informacje, a jak masz pisaĂŚ bzdury to lepiej siĂŞ nie wypowiadaj.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-28, 10:12   
0
UP DOWN

Scooby napisał/a:
Co wnosi twĂłj post do tematu?
SprawdÂź najpierw swoje informacje, a jak masz pisaĂŚ bzdury to lepiej siĂŞ nie wypowiadaj.

... najwiĂŞksza wadÂą i zaletÂą kaÂżdego forum internetowego jest to ... Âże tak naprawdĂŞ nie wiesz kto jest po drugiej stronie "kabala" ... moÂże DureĂą ... moÂże Specjalista .... moÂże twĂłj sÂąsiad ^^

... Jak naprawdĂŞ chcesz siĂŞ czegoÂś dowiedzieĂŚ o tej branÂży ... to :

- wiĂŞcej pokory
- czytaj archiwalne tematy bo to mega wkurzajÂące ciÂągle pisaĂŚ to samo
- s³uchaj rad osób które siê na tym znaj¹ ... bez ci¹g³ego ¿¹dania dowodów
... i nabierz dystansu do swoich pomys³ów bo jesteœ ju¿ tysiêczn¹ osob¹ która ma tak¹ idee :tak:

TwĂłj pomysÂł jest nierealny. Tyle. Zapomnij o nim i skoncentruj siĂŞ na takim ktĂłre ma choĂŚby minimalne szanse realizacji i przetrwania. Jak chcesz sobie polakierowaĂŚ felgi w samochodzie i swĂłj skuter to otwĂłrz drzwi w tym garaÂżu i maluj ... nie zawracajÂąc ludziom gÂłowy na forum jednorazowym wyczynem.

Jak chcesz to robiĂŚ usÂługowo, to czytaj uwaÂżnie posty na forum, aÂż wreszcie zÂłapiesz sam dlaczego ta twoja koncepcja jest nie powaÂżna i dlaczego szkoda czasu na prostowanie twojego poglÂądu.

Scooby
Wysłany: 2011-05-28, 13:30   
0
UP DOWN

no to ja ci tu i teraz gwarantuje, Âże takie usÂługi sobie bĂŞdĂŞ ÂświadczyÂł.
Stworze coÂś z tego garaÂżu i bez waszej pomocy.

kropen16 
Wysłany: 2011-05-28, 13:49   
0
UP DOWN
Przemo

to sobie rob tylko jak ktos cie podpieprzy to do konca zycia bedziesz splacal mandaty i nie wracaj na to forum zeby kogokolwiek obwiniac o to a na nasza pomoc nie licz w zadnym temacie na tym forum.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-28, 13:50   
0
UP DOWN

Scooby napisał/a:
no to ja ci tu i teraz gwarantuje, Âże takie usÂługi sobie bĂŞdĂŞ ÂświadczyÂł.
Stworze coÂś z tego garaÂżu i bez waszej pomocy.

:D :D :D ... Jasne .... Zrób mi na z³oœÌ - wpieeeeerdziel siê w k³opoty i problemy :spoko: tylko po to ¿eby siê osobiœcie przekonaÌ, ¿e gówno z tego bêdzie. :spoko:
Mam nadziejê @Scooby, ¿e zdajesz sobie choÌ troszkê sprawê z tego, ¿e absolutni mi to wisi ? ... ^^ Zm¹drzej ch³opaku póki jeszcze masz na to czas i jakieœ szanse :tak: ... albo nie m¹drzej. W realu nie ma litoœci ... tu zawsze obowi¹zuje zasada "ŒmierÌ Frajerom" ! ... a Ty na si³ê w takim kierunku. Brawo :cool:

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-05-28, 14:04   
0
UP DOWN

Scooby napisał/a:
jak masz pisaĂŚ bzdury to lepiej siĂŞ nie wypowiadaj.

Chyba jestem jedyna osob¹ która mog³a by w sposób prosty i jasny pokazaÌ ró¿nicê pomiêdzy wizj¹ prawid³owej lakierni któr¹ przedstawia Projekter a gara¿ow¹ instalacj¹ przy której dzia³aj¹ wszystkie legalne inaczej ma³e lakiernie.
Ale có¿, zakaz to zakaz. :x:

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-28, 15:48   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Scooby napisał/a:
jak masz pisaĂŚ bzdury to lepiej siĂŞ nie wypowiadaj.

Chyba jestem jedyna osob¹ która mog³a by w sposób prosty i jasny pokazaÌ ró¿nicê pomiêdzy wizj¹ prawid³owej lakierni któr¹ przedstawia Projekter a gara¿ow¹ instalacj¹ przy której dzia³aj¹ wszystkie legalne inaczej ma³e lakiernie.

Tyle tylko, Âże w tym temacie to bez znaczenia. Czym innym jest modernizacja budynku pod lakierniĂŞ nawet jak jest ona nie legalna, a czym innym robienie lakierni usÂługowej w garaÂżu szeregowym o powierzchni 18 m/kw. Tu wszytko jest nie tak :nie: . WiĂŞc jak udzielaĂŚ porad Âżeby cokolwiek z tego byÂło ?

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-05-28, 16:13   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
WiĂŞc jak udzielaĂŚ porad Âżeby cokolwiek z tego byÂło ?

Lepiej wcale nie udzielac, bo ona obrĂłci sie przeciwko radzÂącemu.

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-05-29, 00:11   
0
UP DOWN

Kolego Scoob.se.zrob ;) proponuje ci w pierwszej kolejnoœci (na "och³oniêcie") sprawdziÌ akt notarialny od tego gara¿u :tak: Z pewnoœci¹ jest tam zapis ¿e "nieruchomoœÌ" nie mo¿e byÌ przeznaczona i wykorzystywana do dzia³alnoœci gospodarczej :tak: Tak maja wszystkie gara¿e w zabudowie segmentowej :tak: Pozdrawiam! :spoko:

davvvid
Wysłany: 2011-06-22, 14:15   
0
UP DOWN

Na pocz¹tek chcia³bym siê przywitaÌ , poniewa¿ jestem nowy na forum. Jak wielu z was chcia³bym przystosowaÌ pomieszczenie aby móc malowaÌ auta , napisze ,,nieco lepiej'' niz w warunkach jakie zapewni nam osiedlowy blaszak , i zdaje sobie sprawê ze nigdy nasza konstrukcja nie bêdzie zapewnia³a w³aœciwoœci profesjonalnej kabiny lakierniczej.A wiec tak posiadam zarejestrowana DG KRS sprzeda¿ , napawa i regeneracja czêœci samochodowych. Nic nie wspomnia³em o lakierowaniu czy blacharce wiec wiadomo - nie mogê sie reklamowaÌ i musze uwa¿ac na s¹siadow a szczególnie na zapach który towarzyszy procesowi malowania .Posiadam warsztat sk³adaj¹cy sie z kilku pomieszczeù jedno 10mx8 w ktrorym chcia³bym przygotowywaÌ auta przed malowaniem , o obok drugie o wymiarach 4.80 x 6.20 z mo¿liwoœci¹ przed³o¿enia do 8m wysokoœÌ skos jedna strona 2.5 druga wyzsza dok 3.50m i to wlasnie pomieszczenie mam zamiar przystosowac do malowania.Na spe¿arke przeznacze inne pomieszczenie , poniewaz jest dosyÌ du¿a wydajnosc 1200 l/min zbiornik 500 litrow .. Obecnie jestem na etapie zrywania posadzki wiec kolej na rozplanowanie wyci¹gu dolnego. Czy byli byscie tak uprzejmi i podzielili sie wlasnymi doœwiadczeniami w budowie wentylacji takiego pomieszczenia?Konkretnie chodzi mi o sednice kana³ów wentylacyjnych i jak to wszystko zgrac. Dodam ze ogrzewanie bedzie odbywa³o sie za pomoca pieca na zuzyty olej z zamontowanym p³aszczem wodnym i radiatorem cos w stylu ch³odnicy na kanale dolotowym gornym do pomieszczenia.Za wszelkie porady z góry dziekuje

PROJEKTER
Wysłany: 2011-06-23, 08:57   
0
UP DOWN

No có¿ ... pytasz o tak du¿o spraw ¿e raczej nikt nie pomo¿e ci postami nawet jakby by³o ich 50.

Wstêpnie odsy³am do publikacji. Nie mam wprawdzie ¿adnej która bezpoœrednio rozwi¹¿e twoje problemy ale przynajmniej nakreœli ci kierunek dzia³ania :

http://lakiernik.info.pl/podstr/FORMALNO.pdf .... to o formalnoÂściach Âśrodowiskowych
http://lakiernik.info.pl/podstr/LAKIERNIA.pdf ... to o lakierni bez kabiny
http://lakiernik.info.pl/podstr/MINI.pdf ... to o organizacji maÂłych lakierni
http://lakiernik.info.pl/podstr/ADAPTACJA.pdf ... to o formalnoÂściach zmiany sposobu uÂżytkowania

davvvid
Wysłany: 2011-06-23, 11:45   
0
UP DOWN

Dzieki PROJEKTER za zainteresowanie tematem. Przejrza³em du¿o wczeœniej wiele twoich publikacji i gdybym budowa³ profesjonalny zak³ad napewno skorzystal bym z twego doœwiadczenia i napewno zaoszczêdzi³ bym czasu na ci¹g³ym przerabianiu czegoœ lecz niestety ograniczaj¹ mnie finanse. Powadze zak³ad 6 miesiêcy i nie jest lekko. Musze zacz¹Ì niestety od gara¿owej pracy , jesli przyniesie dochód to kupie komore .

PROJEKTER
Wysłany: 2011-06-23, 11:55   
0
UP DOWN

Komora to inwestycja dosyĂŚ spora jak na poczÂątek dziaÂłalnoÂści ( nawet uÂżywana ) a i tak nie zaÂłatwia sprawy bo gdzieÂś trzeba te samochody przygotowaĂŚ a potem wykoĂączyĂŚ. Po kilku latach udzielania rad na forum ... powiem tylko tyle Âże sÂą gotowe i sprawdzone sposoby na to Âżeby taka maÂła lakiernia dziaÂłaÂła sprawnie i skutecznie. Niestety nie da siĂŞ tego zrobiĂŚ zupeÂłnie bez inwestycji ... ale moÂżna je bardzo ograniczyĂŚ i dziaÂłaĂŚ skutecznie latami ... do tego zgodnie z przepisami.

Masa
Wysłany: 2013-09-18, 21:12   
0
UP DOWN

PROJEKTER, potrzebowaÂłbym maÂłej porady.
OpiszĂŞ mojÂą sytuacjĂŞ:
Jako ¿e najlepiej jest robiÌ to co siê lubi, postanowi³em zaj¹Ì siê renowacj¹ pojazdów zabytkowych- g³ównie polskich. Wiadomo jednak ¿e takie przedsiêwziêcie musi byÌ zorganizowane z innymi us³ugodawcami- nie jestem w stanie na pocz¹tku stworzyÌ sobie warunków do wszystkich etapów prac.
Piaskowanie karoserii- jest w okolicy dobra i rzetelna firma, a dla mnie transport na lawecie to nie problem
Tapicerka-jak wyÂżej, porzÂądny tapicer jest

Pomyœla³em ¿e najlepiej dla mnie jest kupiÌ dom z zabudowaniami po gospodarstwie ( potrzebujê te¿ du¿o gara¿y na swoje auta).Chcia³bym wykorzystaÌ stodo³ê która jest na dzia³ce- 25m x 12m bodaj¿e.Oczywiœcie dwuspadowy wysoki dach wylatuje bo kto ogrzeje zim¹ tak¹ powierzchniê, dach bêdzie przerobiony na 1 albo dwuspadowy ale taki ,,bli¿ej p³askiego" ^^ - pokrycie w p³yt warstwowych.WysokoœÌ w œrodku myœlê ¿e ok 4-5 metrów uda³oby siê osi¹gn¹Ì.W œrodku chcia³bym wydzieliÌ pomieszczenia- conajmniej 2 (na prace blacharskie i przygotowanie pod lakier) + pomieszczenia socjalne( ale te mogê zrobiÌ w budynku dobudowanym do ex-stodo³y) no i oczywiœcie pomieszczenie do lakierowania- i tutaj moje pytanie do kolegiPROJEKTER,.

Czy lepiej i taniej jest takie pomieszczenie wydzieliĂŚ i przystosowaĂŚ z istniejÂącego czy po prostu wstawiĂŚ komorĂŞ lakierniczÂą np.uÂżywanÂą?

ChciaÂłbym dziaÂłaĂŚ legalnie, w jak najwiĂŞkszym stopniu, bo raz Âże chcĂŞ sobie ÂżyĂŚ spokojnie wiedzÂąc Âże emerytura jakoÂś tam roÂśnie, a po drugie wiem Âże akurat dziedzina renowacji zabytkĂłw niezbyt lubi usÂługodawcĂłw z szarej strefy :roll:

Z gĂłry dziĂŞki za poradĂŞ :)

Mam nadziejĂŞ Âże bĂŞdĂŞ miaÂł okazjĂŞ skorzystaĂŚ z twoich usÂług jak zacznĂŞ prace nad warsztatem :)

PROJEKTER
Wysłany: 2013-09-18, 22:04   
0
UP DOWN

To na poczÂątek proponujĂŞ ci ÂżebyÂś do mnie zadzwoniÂł i wszystkiego siĂŞ dowiesz.

Móg³bym ciê odes³aÌ do archiwum tego forum ale o formalnoœciach pisa³em tak dawno ¿e trudno by by³o wszytko ogarn¹Ì. S¹ w necie moje publikacje na ten temat je¿eli wolisz najpierw poczytaÌ.

Polecam w twojej sytuacji te :

http://lakiernik.info.pl/podstr/ORGANIZACJA.pdf

http://lakiernik.info.pl/...20LAKIERNIA.pdf

http://lakiernik.info.pl/podstr/WYMOGI.pdf

http://lakiernik.info.pl/podstr/WYMOGI.pdf

Pierwsza i najwaÂżniejsza sprawa .... sprawdÂź Miejscowy Plan Zagospodarowania przez stronĂŞ internetowÂą urzĂŞdu gminy ... a w nim ... Czy w ogĂłle na tym trenie moÂżesz zrobiĂŚ sobie warsztat samochodowy .

Masa
Wysłany: 2013-09-18, 22:42   d
0
UP DOWN

W takim razie zabieram siĂŞ do lektury, najpierw sobie poczytam Âżeby wiedzieĂŚ czego siĂŞ trzymaĂŚ.
WszedÂłem na stronĂŞ gminy ale dla tej wsi nie ma miejscowego planu zagospodarowania- to dobrze? :)

Wiadomym jest ¿e nie bêdzie to za³atwiane na szybcika, bo najpierw muszê siê dogadaÌ z domem.Ale przynajmniej mogê zacz¹Ì przygotowywaÌ siê mentalnie na du¿e wydatki :D

Niemniej jednak dziĂŞki wielkie za pomoc- przy okazji masz u mnie chociaÂż dobre piwko :)

PROJEKTER
Wysłany: 2013-09-18, 22:59   Re: d
0
UP DOWN

Masa napisał/a:
WszedÂłem na stronĂŞ gminy ale dla tej wsi nie ma miejscowego planu zagospodarowania- to dobrze? :)

Generalnie to Âźle ..... bo najpierw musisz wydaĂŚ kasĂŞ ... ok 7 / 8 tyÂś a dopiero potem siĂŞ dowiesz czy gmina pozwoli ci zrobiĂŚ warsztat wydajÂąc dla niego Warunki Zabudowy ( WZiZT ) .... to Âźle bo z pewnoÂściÂą czeka ciĂŞ zlecenie Raportu, a nie samej Karty informacyjnej ( Raport jest droÂższy ) i procedura potrwa ok 5 miesiĂŞcy.

.... Âźle bo nie wiem teÂż dlaczego nie ma tu planu ... albo wygasÂł , a tzn. Âże jest uchwalany nowy ... albo ten teren nie wymaga Planu Zagospodarowania bo jest rolny, a nie inwestycyjny i wtedy Dupa Blada ... "trza na sam pierw odrolniĂŚ" ... a to nie takie proste na terenach wiejskich ;)

... dobra wiadomoœÌ jest taka ¿e jak nie ma Planu to Gmina ma mo¿liwoœci wydania zgody na twoje plany przez korzystne dla Ciebie WZiZT .... a to czy tak zrobi to ju¿ zale¿y od wójta ... wiêc sam rozumiesz ¿e masz wiêksz¹ szansê na realizacjê inwestycji ... ni¿ jakby by³ PLAN ( Uchwa³a Rady Gminy ), a w nim ZAKAZ.

bieniak
Wysłany: 2013-11-04, 11:37   
0
UP DOWN

Witam to moÂże teraz ja zadam pytanie.
ProwadzĂŞ dziaÂłalnoÂśc naprawa i konserwacja samochodĂłw osobowych.
Mam zamiar trochĂŞ to rozszerzyĂŚ bo coraz czĂŞÂściej zdarzajÂą siĂŞ naprawy blacharskie.
obecnie dzia³am w ma³ym pomieszczeniu przystosowanym g³ównie w mechanikê samochodow¹.
Mam ju¿ wykoùczony budynek poza miastem 240m2 z czego 200 (40 to socjal biuro itp) na tak zwan¹ dzia³alnoœÌ.
Jest to daleko od zabudowaĂą najbliÂższe jakieÂś 500m odemnie
ogrzewanie ( w zimĂŞ utrzymujĂŞ 22"C) ÂŚCIEKI woda jest
wysokoÂśc to w najniÂższym punkcie 3m w najwyÂższym 5,5
na miejscu do malowania mam 4,5mx7,5
Jeszcze nie rozpracowana wentylacja
pozwolenie na dziaÂłalnoÂśc mam a jak teraz zaÂłatwiĂŚ sprawy prawne??? z lakierowaniem

cobi 
Wysłany: 2013-11-06, 23:55   
0
UP DOWN

Malujesz i tyle. W razie co to przygotowyjesz tylko do lakierowania (szpachlowanie i nakÂładanie podkÂładu).
W naszym prawie jest luka gdzie nakÂładanie podkÂładu nie jest w Âświetle obowiujÂącego prawa rozumiane jako lakierowania wiĂŞc co za tym idzie nie musisz miec pozwoleĂą od ochrony Âśrodowiska itp itd.

bieniak
Wysłany: 2013-11-07, 12:07   
0
UP DOWN

zobaczymy:) na razie trwa przenoszenie wszystkiego:) Nie ukrywam ze znajomym albo jak ktos poprosiÂł to samochĂłd siĂŞ pomalowaÂło wyglÂądaÂło to bdb najgorzej zawsze dach tam zawsze siĂŞ syfy trafiaÂły.
sprzĂŞt jest nowy spotter 3 pistolety Iwata w400 do bezbarwnego lare sti do bazy i jonnesway ja6111 do podkÂładu.SprĂŞÂżarka samorĂłba ale daje 570l na wyjÂściu
O mechanice to nie mowie bo tam to mam wszystko poczÂąwszy od komputera podnoÂśnika itp.
Tak wiĂŞc zabiorĂŞ siĂŞ za kratownice na ziemi kafelki i jakiÂś odciÂąg.Na razie bez kredytowania ale pewnie coÂś trzeba bĂŞdzie pomyÂśleĂŚ

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi