Autor |
Wiadomość |
 |
kazzik_yo
|
Wysłany: 2010-02-09, 11:52 Jaki wzi¹Ì tani mieszalnik na caÂłoÂściĂłwki?
|
0
|
|
|

|
Witam!
Zastanawiam siê jaki wzi¹Ì TANI mieszalnik na ca³oœciówki lub jak siê ktoœ uprze na jakiegoœ parcha wiêksz¹ iloœÌ wzi¹Ì po tanioœci.
Obecnie mam mieszalnik Spies Heckera ale sytuacja zmusza nas wzi¹Ì w koùcu jak¹œ taùsz¹ alternatywê
Zwracam siĂŞ z pytaniem co byÂście polecili z jakichÂś taĂąszych konwencji?
W drugiej mieszalni mamy bazĂŞ Dyny ale jest trochĂŞ kibel
KiedyÂś mieliÂśmy tam Profixa i w sumie nie byÂł chyba najgorszy.
MyÂślaÂłem teÂż o heliosie ale nie miaÂłem teÂż z tym stycznoÂści.
WiĂŞcej firm nie przychodzi mi jakoÂś do gÂłowy.
JakieÂś pomysÂły??? |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2010-02-09, 18:13
|
0
|
|
|

|
Ivat, Profix, Palinal, Novol Spectral Base. Na tym ostatnim pracujê i jestem zadowolony, robiê praktycznie wszystkie kolorki równie¿ na pojedyncze elementy i nie ma problemu- tyle tylko ¿e ka¿dy mieszalnik potrzebuje kolorysty. Jak masz jakieœ pytania co do szczegó³ów to pytaj. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-02-10, 19:11
|
0
|
|
|

|
U mnie Dyna wychodzi najtaniej, ale chyba to zaleÂży bardziej od sklepu |
|
|
|
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-02-10, 20:54
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
Helios daje rade !!! Ale Ivat jest taĂąszy(przynajmniej u mnie w regionie ) i jeÂżeli chodzi o caÂłoÂściĂłwki to nie ma co przepÂłacaĂŚ !!! Tych dwĂłch uÂżywam !!! A z tego co wiem to deeber jest straszna lipa !!! |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-02-10, 21:47
|
0
|
|
|

|
jeszcze kiedyÂś byÂł taki mieszalnik DUBLER, na pewno taka nazwa. Co wazne baza z niego byÂła 1:1 z rozpuchem a wiĂŞc ekonomiczniej |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-02-11, 09:13
|
0
|
|
|
|
Korzystam z mieszalni z heliosem.
Ale jak helios nie daje rady a za czesto tak ma, to jade 35km do debera (mimo ze na miejscu tez mam debera, ale wÂłasciciel palant) i dorabiajÂą "na ostro" nawet perÂły.
Oczywiscie ich zalecenie to nie na ostro, tylko z przejsciem.
Ale jak widze ze kolor kosa auto nowe a klient prosi aby zrobic wszystko zeby na ostro, to zrobie.
Helios ok, ale gdyby deber w ktorym biore baze byÂł na miejscu , to bym nigdzie nie kombinowaÂł tylko tam braÂł. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-09-19, 21:00
|
0
|
|
|

|
Odœwie¿am temat. Który z mieszalników z dolnej pó³ki ma krycie na poziomie tych z pó³ki œredniej? Potrzebny jest system na ca³oœciówki, wiêc kolorystyka jest nieistotna, natomiast wa¿na jest niska cena i przyzwoite krycie. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-09-19, 21:01
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2013-09-19, 23:24
|
0
|
|
|

|
Mieszalnik moja mieszalnia jest super po 75 brutto a robotĂŞ robi z tym Âże nie kaÂżdy kolor majÂą , ale kaÂżdy na calosciowke umieszaja oczywiÂście mowa o perelkach i innych rundach |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2013-09-20, 11:29
|
0
|
|
|

|
A co to za mieszalnik "moja mieszalnia" |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-09-30, 23:23
|
0
|
|
|

|
Co sÂądzicie Panowie Lakiernicy o bazach Profix?? Jakie krycie, jakieÂś problemy?
Ogl¹da³em ostatnio kolejny raz ten system i coraz bardziej wydaje siê on godny uwagi. Nowy chromatyczny kolorbox, do z³udzenia przypomina ten z DuPonta i nie jest drukowany! Sporo nowych pigmentów i program recepturowy, oznacza chyba, ¿e system zmienia pó³kê na wy¿sz¹. Najmilsza dla oka jest natomiast cena.
Ca³y czas chodzi mi po g³owie system na ca³oœciówki. Mieszalnia w której ogl¹da³em mieszalnik, krêci na nim sporo lakierów i nie tylko na ca³e auta. Facet jest zadowolony, a sam ma warsztat. Krycie ponoÌ przyzwoite, kolorystyka te¿ do przerobienia. Generalnie Profix i na forum i wœród swojej konkurencji nie ma dobrej opinii. Jednak zag³êbiaj¹c siê w temat krytyki, okazuje siê, ¿e owi krytycy, opieraj¹ siê na zas³yszanych opiniach a sami na oczy systemu nie widzieli.
ProszĂŞ o rzeczowe sugestie lakiernikĂłw ktĂłrzy lakierujÂą lub lakierowali Profixem. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-09-30, 23:34
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Mieszalnia w ktĂłrej oglÂądaÂłem mieszalnik, krĂŞci na nim sporo lakierĂłw i nie tylko na caÂłe auta. Facet jest zadowolony, a sam ma warsztat. Krycie ponoĂŚ przyzwoite, kolorystyka teÂż do przerobienia. Generalnie Profix i na forum i wÂśrĂłd swojej konkurencji nie ma dobrej opinii. Jednak zag³êbiajÂąc siĂŞ w temat krytyki, okazuje siĂŞ, Âże owi krytycy, teÂż opierajÂą siĂŞ na zasÂłyszanych opiniach a sami na oczy systemu nie widzieli.
ProszĂŞ o rzeczowe sugestie lakiernikĂłw ktĂłrzy lakierujÂą lub lakierowali Profixem. |
ELAKIERY.PL tez od zawsze na nim kreci lody.
MiaÂłem od nich kilka baz i nic zlego nie powiem.
a cena... skoro detal jest taki przyjemny to juz nie wnikam ile on Ciebie bedzie kosztowal. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-09-30, 23:37
|
0
|
|
|

|
Jak Twoim zdaniem wypada krycie Profix vs DeBeer? |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2013-10-01, 09:23
|
+1
|
|
|
|
Cytat: |
Jak ..... wypada krycie Profix vs DeBeer? |
Chyba jak w ka¿dym systemie, s¹ kolory mniej i bardziej kryj¹ce. DeBeerem robi³em parê razy i nie mam ¿adnych krytycznych uwag do systemu natomiast Profixem robiê du¿o od ok. trzech lat jeœli chodzi o krycie to jest ca³kiem ok, wiadomo , s¹ kolory z serii "dramat" i kryj¹ na cztery do szeœciu warstw ale s¹ te¿ takie które mo¿na aplikowaÌ na pó³torej warstwy.
Co do pasowalnoÂści kolorĂłw to trudno powiedzieĂŚ bo albo mam kolorystĂłw leni, ktĂłrym siĂŞ nie chce dobarwiaĂŚ albo jednak system nieco odbiega. Niestety prawie kaÂżdy kolor trzeba cieniowaĂŚ lub korygowaĂŚ we wÂłasnym zakresie.JeÂśli potrzebujĂŞ coÂś bardziej na ostro to w mieszalni zawsze dostaje DuPonta choĂŚ i tu wtopy siĂŞ zdarzajÂą.
Wielkim plusem Profixa jest jednak cena co w dzisiejszych chudych czasach nie jest bez znaczenia.
Obecnie pozostaÂłem juÂż tylko przy bazach z Profixa bo reszta produktĂłw tej firmy mi nie podchodzi. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-10-01, 12:55
|
0
|
|
|

|
DziĂŞki za info. Takich opinii szukam.
Dodatki Profixa sÂą nawet dosyĂŚ ciekawe. Wielu userĂłw tego forum zachwyca siĂŞ materiaÂłami Profix tylko w innych etykietach i tym samym, o 20zÂł droÂższych. |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-10-01, 17:13
|
0
|
|
|
|
A co powiecie Panowie na temat mieszalnika SIRO MIX?System ma w ofercie jednowarstwowe lakiery z efektem metalicznym...Robil ktos na tym mieszalniku?Dodam ze wychodzi bardzo tanio |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2013-10-01, 21:13
|
0
|
|
|
|
hm... a jaki jest koszt wstawienia Profixa ??? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-10-01, 22:49
|
+1
|
|
|

|
Nie pyta³em dok³adnie, ale coœ w granicach 11k netto za bazy. Znam koszt wytworzenia poszczególnych kolorów, który jest dla mnie na tyle atrakcyjny, ¿e cena zakupu nie ma znaczenia. I tak siê zwróci. Jednak zakup mieszalnika to nie kupno butów, dlatego na razie rozgl¹dam siê szeroko. Ivat chyba wychodzi trochê taniej, ale czerwone kolory strasznie tam kulej¹. Ponadto s¹ du¿e ró¿nice miêdzy fiszk¹ a mieszanin¹ we wszystkich kolorach.
Nikt nie ma Haya w pobliÂżu, i nie ma jak sprawdziĂŚ ani kogo siĂŞ zapytaĂŚ o ten system, ale tam podobno cena kÂładzie wszystkich. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-10-01, 23:34
|
+1
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Nikt nie ma Haya w pobliÂżu, i nie ma jak sprawdziĂŚ ani kogo siĂŞ zapytaĂŚ o ten system, ale tam podobno cena kÂładzie wszystkich. |
Krycie poraÂża, przynajmniej akryli.
To poraÂżka, bo oszczĂŞdzajÂąc traci siĂŞ czas i kasĂŞ na dokupowanie nastepnych hektolitrĂłw lakieru.
No i to jest cos tylko na caÂłoÂściĂłwki i to niezbyt wymagajace idealnego odwzorowania koloru. |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2013-10-02, 06:14
|
0
|
|
|
|
hm... 11 netto za Profixa to trochê drogo . Za t¹ kasê mam DYNE ze spektro i naprawdê œwietnie ze sob¹ wspó³pracuj¹ , chocia¿ nie ukrywam ¿e g³ownie bazuje na Lesonalu i R-M. W mojej miejscowoœci stoi Ivat i sza³u nie robi . Goœciu sprzedaje go po 120 z³ za literek i faktycznie tylko na ca³oœciówki ten system siê nadaje. Ale moim zdanie to z³udny zakup ¿e wychodzi taniej gdy¿ ostatnio goœciu wzi¹³ la7w 1,5 l na audi a4 i musia³ jeszcze literka dokupiÌ gdzie u mnie by wzi¹³ za t¹ sam¹ kasê bazê która by mu pokry³a na 1,5 warstwy i jeszcze przy tym by mia³ mniej roboty, gdy¿ nie musia³ by aplikowaÌ 3-4 warstw. Jak sam widzisz z³udne myœlenie i nie ekonomiczny zakup. Co do mieszalnika na ca³oœciówki to musisz sobie skalkulowaÌ ile w roku takich autek masz czy nie lepiej czasem w takiej sytuacji daÌ klientowi wiêkszy rabacik ni¿ kupowaÌ now¹ szafê i magazyn. Teoriê i pogl¹dy s¹ ró¿ne jedni mówi¹ ¿e najlepiej kasê inwestowaÌ w towar bo j¹ zawsze odzyskasz inni w lokaty a jeszcze inni wola inwestowaÌ w auto które traci na wartoœci . |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2013-10-02, 07:50
|
0
|
|
|

|
@barkley3434, dobrze mĂłwisz. Inwestycja w towar pt. "kolejna rama ze wsadem" to jest taka Âśrednia inwestycja jak siĂŞ ma juÂż dwie czy trzy. Nie ma bata Âże i tak ktĂłryÂś system przestanie pracowaĂŚ a ciĂŞÂżko jest wyrobiĂŚ komponenty do zera, zawsze sÂą straty. CoÂś mi siĂŞ przypomina Âże @trzeÂźwy ma debeera a to nie jest drogi system, no chyba Âże ma jakiÂś plan zamiany |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2013-10-02, 13:39
|
0
|
|
|
|
TrzeÂźwy inaczej -- Przyjedz obejrzysz Mipe .
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Nie pytaÂłem dokÂładnie, ale coÂś w granicach 11k netto za bazy. Znam koszt wytworzenia poszczegĂłlnych kolorĂłw, ktĂłry jest dla mnie na tyle atrakcyjny, Âże cena zakupu nie ma znaczenia. I tak siĂŞ zwrĂłci. Jednak zakup mieszalnika to nie kupno butĂłw, dlatego na razie rozglÂądam siĂŞ szeroko. Ivat chyba wychodzi trochĂŞ taniej, ale czerwone kolory strasznie tam kulejÂą. Ponadto sÂą duÂże ró¿nice miĂŞdzy fiszkÂą a mieszaninÂą we wszystkich kolorach.
Nikt nie ma Haya w pobliÂżu, i nie ma jak sprawdziĂŚ ani kogo siĂŞ zapytaĂŚ o ten system, ale tam podobno cena kÂładzie wszystkich. |
|
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-10-02, 19:30
|
0
|
|
|

|
CzeœÌ. Faktycznie, nie pomyœla³em o Tobie. Podeœle Pani¹ M. na rekonesans |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2013-10-03, 19:57
|
0
|
|
|
|
a ja chciaÂłbym zapytaĂŚ siĂŞ "czÂłowiekĂłw" jaki wybraĂŚ mieszalnik przemysÂłowy ( poliuretan, epoksyd) bo ostatnio dobrze mi sie to ruszyÂło a zawsze braÂłem z drugiej rĂŞki . ZastanawiaÂłem sie nad wÂłoskim Sprintem - Brenen , nad Novolem - Novopurem , i CSV - Urki . Macie jakieÂś inne propozycje? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-10-03, 20:37
|
0
|
|
|

|
barkley3434 napisał/a: | a ja chciaÂłbym zapytaĂŚ siĂŞ "czÂłowiekĂłw" jaki wybraĂŚ mieszalnik przemysÂłowy ( poliuretan, epoksyd) bo ostatnio dobrze mi sie to ruszyÂło a zawsze braÂłem z drugiej rĂŞki . ZastanawiaÂłem sie nad wÂłoskim Sprintem - Brenen , nad Novolem - Novopurem , i CSV - Urki . Macie jakieÂś inne propozycje? |
Bierz Industrial Novola je¿eli stawiasz na jakoœÌ. S¹ taùsze przemys³ówki ale nie wszêdzie siê z nimi wbijesz, bo jakoœÌ kiepska. |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2013-10-03, 21:56
|
0
|
|
|
|
hm...z novola kilka razy bra³em ral 1026 i 1016 czyli ¿ó³te i powiem ze da³y radê. Z brena bra³em ca³y wzornik Ral i NCS i by³o wszystko ok tylko drogo. Z Urki bra³em kilka razy czarny mat i Ral 3002 czerwony i te¿ doskonale da³ radê ale tanio nie by³o. Przeprowadzi³em ju¿ wstêpne rozmoowy z Novolem ale cena 5000 tyœ plus dodatkowo trzeba wy³o¿yÌ na ¿ywice i utwardzacz z 2000 tyœ to chyba trochê przesada , a ma³o tego przedstawiciel handlowy powiedzia³ mi ¿e oni do takich ma³ych punktów raczej nie wstawiaj¹ , wol¹ wstawiaÌ do fabryk i zak³adów gdzie dziennie schodzi po 200 litrów . Da³ mi grzecznie do zrozumienia ¿e ma mnie w dupie. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-10-04, 06:57
|
0
|
|
|

|
barkley3434 napisał/a: | hm...z novola kilka razy braÂłem ral 1026 i 1016 czyli ¿ó³te i powiem ze daÂły radĂŞ. Z brena braÂłem caÂły wzornik Ral i NCS i byÂło wszystko ok tylko drogo. Z Urki braÂłem kilka razy czarny mat i Ral 3002 czerwony i teÂż doskonale daÂł radĂŞ ale tanio nie byÂło. PrzeprowadziÂłem juÂż wstĂŞpne rozmoowy z Novolem ale cena 5000 tyÂś plus dodatkowo trzeba wyÂłoÂżyĂŚ na Âżywice i utwardzacz z 2000 tyÂś to chyba trochĂŞ przesada , a maÂło tego przedstawiciel handlowy powiedziaÂł mi Âże oni do takich maÂłych punktĂłw raczej nie wstawiajÂą , wolÂą wstawiaĂŚ do fabryk i zakÂładĂłw gdzie dziennie schodzi po 200 litrĂłw . DaÂł mi grzecznie do zrozumienia Âże ma mnie w dupie. |
Polityka Novola wzglêdem przemys³ówki jest inna ni¿ wzglêdem Spectrala. Je¿eli masz ramê, dokup sobie mieszad³a a z Industriala kup same puchy z pigmentami. Kolorbox Industrialowy kosztuje 70z³. Nie musisz podpisywaÌ umowy na przemia³ a i program wgraj¹ Ci bez problemów. To optymalne rozwi¹zanie. |
|
|
|
 |
matmatowy
|
Wysłany: 2013-10-11, 11:42
|
0
|
|
|
|
WeÂź Mipe.. polecam z czystym sumieniem
bazy super. cena atrakcyjna
nie ma lipy..
a biorÂąc mieszalnik nie masz limitĂłw jakie musisz wyrobiĂŚ
fajne zdrowe zasady
a w dodatku majÂą rewelacyjne lakiery i podkÂłady.
dla mnie Mipa bije na Âłeb producentĂłw srednich i tanich systemĂłw
[ Dodano: 2013-10-11, 11:44 ]
polecam dystrybutora z Poznania Amberstar nikt tam ci nie powie Âże jesteÂś za maÂły by mieĂŚ Mipe |
|
|
|
 |
rico500
|
Wysłany: 2014-01-09, 21:24
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Co sÂądzicie Panowie Lakiernicy o bazach Profix?? Jakie krycie, jakieÂś problemy?
Ogl¹da³em ostatnio kolejny raz ten system i coraz bardziej wydaje siê on godny uwagi. Nowy chromatyczny kolorbox, do z³udzenia przypomina ten z DuPonta i nie jest drukowany! Sporo nowych pigmentów i program recepturowy, oznacza chyba, ¿e system zmienia pó³kê na wy¿sz¹. Najmilsza dla oka jest natomiast cena.
Ca³y czas chodzi mi po g³owie system na ca³oœciówki. Mieszalnia w której ogl¹da³em mieszalnik, krêci na nim sporo lakierów i nie tylko na ca³e auta. Facet jest zadowolony, a sam ma warsztat. Krycie ponoÌ przyzwoite, kolorystyka te¿ do przerobienia. Generalnie Profix i na forum i wœród swojej konkurencji nie ma dobrej opinii. Jednak zag³êbiaj¹c siê w temat krytyki, okazuje siê, ¿e owi krytycy, opieraj¹ siê na zas³yszanych opiniach a sami na oczy systemu nie widzieli.
zdecydowanie racja Panowie ,to ju¿ nie ten PROFIX co by³ kiedyœ,system bazowy ma bardzo dobr¹ si³ê krycia, po drugie rozcieùczany w stosunku 1:1 z rozcieùczalnikiem,PROFIX wypuszcza na rynek nowy produkt gdzie zapewnia zdecydowanie lepsze dopasowanie kolorów wiêc jest tylko lepiej poniewa¿ to ju¿ nastêpna pó³ka wy¿ej.
Do tego wszystkiego nowy color box poukÂładany chromatycznie z wymalowanymi wzornikami(5000 tys wzornikĂłw) uÂłatwia robote-a to nastĂŞpny plus bo pozwala na intuicyjnÂą obsÂługe i wyszukanie koloru,do tego wszystkiego dochodzi program recepturowy,ktĂłry jest prosty jak budowa cepa ,a 111 000 tyÂś receptur w bazie danych daje moÂżliwoÂści jakich wczeÂśniej nie byÂło.... |
|
|
|