Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
-pawlo111 
Wys³any: 2013-10-11, 18:10   polerki pocz±tki
0
UP DOWN
-pawlo111

Sk±d: Podkarpacie
Witam. Z polerk± lakieru jest u mnie tak ¶rednio - z 5 autek dopiero mi siê uda³o wypolerowaæ - tak to nazwijmy.

Z racji tego ¿e na pocz±tku nie mia³em do¶wiadczenia zabiera³em siê do tego dosyæ ostro¿nie.
Na pocz±tek zaopatrzy³em siê w miêkk± g±bkê (czarna z farecli) a pasty jakich u¿ywa³em do zielona 3M i na koniec niebieska 3M.

Pierwszym pojazdem by³a u mnie stara corsa w kolorze czarny metalik i niestety ten odcieñ fajny na pocz±tek nie jest. W tym aucie przed polerowaniem maszynowym lakier przelecia³em papierem wodnym wcze¶niej 2000-2500-3000 na moro, potem mycie i polerka. Tylko efekt by³ taki sobie - jakie¶ ryski jeszcze by³y. Obstawiam mo¿e za miekka g±bka???

ostatnio mam do czynienia z mniej styranymi lakierami ale mam problem z lakierem zawsze po zielonej pa¶cie - strasznie mi zasycha i przy jej usuwaniu szmatk± wszystko siê ci±gnie jak by by³o brudne.
Nie wiem gdzie tkwi b³±d... Auto zawsze wstêpnie myje szamponem samochodowym (jaki¶ ala Tesco) potem glinka i sp³ukujê i po osuszeniu siê biorê za to maszynowo.

Ogólnie efekt mnie te¿ nie pora¿a - rysy s± dalej tylko lakier siê b³yszczy... mo¿e za krótko poleruje? mo¿e ju¿ pora ¿eby zmieniæ g±bkê na Zielon± z 3M-a do zielonej pasty.

Najbardziej wkurza mnie to co siê dzieje jak przejadê element past± zielon± i jak ju¿ czujê ¿e zasycha to koñczê i wycieram resztki i to jest masakra...

Maszynkê mam tak± tani± z regulacj± obrotów ale nie ma miêkkiego startu.
Chcê dokupiæ sobie w³a¶nie g±beczkê zielon± i miernik lakieru cyfrowy ¿eby mniej wiêcej wiedzieæ ile mo¿na spolerowaæ ¿eby nie przebiæ do podk³adu. U¿ywam past 3M- kupujê sobie po 100ml - cena 13-14z³ za setkê.

Wszelkie wskazówki bêd± mi bardzo pomocne.

Wasili
Wys³any: 2013-10-11, 22:37   
0
UP DOWN

Ja u¿ywam past Menzerna FG500 oraz FF3000. Jakie¶ tam ryski zawsze zostaj± ale to zale¿y od tego jaki poziom korekty chcesz osi±gn±æ. Mo¿liwe, ¿e masz g±bkê za miêkk±. Ja na pocz±tku jadê zawsze tward± ( u mnie bia³y pad), a pó¼niej na wykoñczenie ¶redni± ( u mnie pomarañczowa). W miejscach rantów jadê czarn± aby nie zetrzeæ lakieru. Co do szamponu nie u¿ywaj 2in1 czyli szamponów z woskiem. Najlepiej gdyby¶ da³ chocia¿ jedno dobre zdjêcie to by³oby mo¿na co¶ ustaliæ. Ewentualnie jeszcze masz brudne pady albo przele¿a³e ^^

YAMAHER
Wys³any: 2013-10-12, 09:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Pawlo1111...
Kup farecle g6 bia³y pad
farecla g3 pomarañczowy pad
farecla g10 czarny pad.

jak przysycha to podlej troszke zraszaczem :-) :-) duzo switla i heja :-D

:-D a tak jak robiles czarnym padem to sobie mozna zeby wypolerowac :-D

:-Dwasili.. Ka¿da ryske mozna zrobic chyba ze jest juz blisko albo juz dochodzi do bazy :-)

kalbi 
Wys³any: 2013-10-12, 13:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
zapycha Ci siê wszystko bo za du¿o pasty i g±bka brudna. Poleruj±c podziel sobie element na czê¶ci - powiedzmy zaczynaj polerowaæ fragmentami 1/3 drzwi i skupiaj siê tylko na tym fragmecie a¿ do uzyskania oczekiwanego efektu. Podstawa to czêste czyszczenie g±bki i nie przesadzaj z ilo¶ci± pasty. Lakier na elemencie musisz zacz±æ polerowaæ na niskich obrotach i powoli skupiaj±c siê na fragmêcie, je¶li efekt bêdzie ok to zmieniasz pastê na mniej ostr± i g±bkê miêkk± i wykañczasz na wysoki po³ysk. Powoli i cierpliwie dasz sobie radê. Jak siê boisz to popróbuj na starych elementach jak to wychodzi.

-pawlo111 
Wys³any: 2013-10-12, 14:38   
0
UP DOWN
-pawlo111

jak najlepiej czy¶ciæ g±bkê i czym :?:

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-12, 15:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Pogadaj z jak±¶ mieszalni± czy robi± szkolenia z polerowania. Do niedawna my¶la³em, ¿e wiem jak siê poleruje. Do niedawna. Od jakiego¶ czasu robiê szkolenia u swoich klientów i prezentacje systemu KOCH. Przyje¿d¿a do nich technik. Okazuje siê , ¿e fachowcy z du¿ych warsztatów którzy nie maj± siê czego wstydziæ, sami przyznaj± , ¿e zbaranieli po tym co zobaczyli. Pomijam fakt, ¿e nikt ju¿ zielonego 3M ani Farecli,po takim szkoleniu nie chce znaæ.
Popytaj tam gdzie maj± Trotona. Troton z tego co wiem, ma technika od polerki i przyzwoity system.

Wasili
Wys³any: 2013-10-12, 15:27   
0
UP DOWN

Sam jestem ciekawy jak siê czy¶ci g±bki bo ja zawsze kupuje nowe xD

kalbi 
Wys³any: 2013-10-12, 19:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Wasili napisa³/a:
Sam jestem ciekawy jak siê czy¶ci g±bki bo ja zawsze kupuje nowe xD
w³±czona polerka i czy¶cisz szczoteczk± przeznaczon± do tego celu lub ucinasz np. brzeszczotem najmniej ile siê da i g±beczka nówka.

jacenty 741
Wys³any: 2013-10-12, 20:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
kalbi napisa³/a:
lub ucinasz np. brzeszczotem najmniej ile siê da i g±beczka nówka.
Najprostsze i najszybsze rozwi±zanie.
Tylko na koniec ostr± krawêd¼ przytnij papierem ¶ciernym.

YAMAHER
Wys³any: 2013-10-13, 00:22   
0
UP DOWN

Trze¼wy inaczej...... A czemu po szkoleniu nie chcica znac farecli i 3M ?? Co z nimi nie tak ??

ja gabke czysiclem w zlewie wczesniej namaczajac ja w plynach do prania :-D i by³y czyste i pachn±ce :-D

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-13, 11:15   
0
UP DOWN

Nie chc± kupowaæ bo to magia prezentacji i szkolenia. Koch jest tañszy, szybszy i daje taki sam efekt jak 3M. O Farecli siê nie wypowiadam, bo tutaj sprzedawc± zale¿y ¿eby ludzie nie umieli polerowaæ. Jakby umieli, nikt by G3 nie kupowa³.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-13, 11:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
trze¼wy inaczej napisa³/a:
O Farecli siê nie wypowiadam, bo tutaj sprzedawc± zale¿y ¿eby ludzie nie umieli polerowaæ.

:fiu: fantastyka Lema.

Koch jest tañszy, szybszy i daje taki sam efekt jak 3M.

Pewien dystrybutor generalny poleci³ mi pasty koch jako tañsz± alternatywê dla 3M t³umacz±c ¿e oni robi± pasty dla 3M i to co w tubkach koch,a to po prostu bia³y korek, czyli stary system 3M.

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-13, 11:59   
0
UP DOWN

I co z tego wynika?
"Sprzedawcom" - sorry za byka

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-13, 12:14   
0
UP DOWN

Cytat:

I co z tego wynika?

Tylko tyle ¿e masz szczê¶cie ¿e nie bra³e¶ udzia³u w pokazie techników past TEMPO, bo dopiero by by³ wstyd gdyby¶ twierdzi³ ¿e TEMPO przebija farecle, 3M, menzerne i .. koch,a.

Ka¿dy ¿yd swoje chwali i to tyle na temat wy¿szo¶ci past KOCH nad pastami... tempo. :rotfl:

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-13, 12:18   
0
UP DOWN

A czym Ty polerujesz?

YAMAHER
Wys³any: 2013-10-15, 09:01   
0
UP DOWN

Lacu jedzie na tempo turbo bo najszybciej hahhaa ^^ :-D

-pawlo111 
Wys³any: 2013-10-15, 11:31   
0
UP DOWN
-pawlo111

ja puki co z 3M-a nie zrezygnuje. Co do czyszczenia g±bek to mowa o czyszczeniu po polerce ka¿dego elementu? czy po zakoñczeniu polerki ca³o¶ci?

ja my³em g±bkê pod ciep³± wod± i dawa³em do wysuszenia. Mo¿e dodam jeszcze co¶ do tego jaki¶ szampon samochodowy i pod ciep³± wodê. A nie to zetnê lekko górê g±bki jak nie pomo¿e na ci±gniêcie siê. :blee:

-pawlo111 
Wys³any: 2013-10-15, 11:32   
0
UP DOWN
-pawlo111

ile u¿ywacie g±bek na polerkê samochodu osobowego 5 drzwiowego?

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-15, 12:31   
0
UP DOWN

@Lackdoctor, zada³em Tobie pytanie i chcia³bym siê dowiedzieæ czym polerujesz?

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-15, 14:28   
0
UP DOWN

zada³em Tobie pytanie

Sorki.

Do wyboru...
dwa systemy z 3M, stary i nowy, plus farecla.

Ka¿dym z nich mogê pokazaæ jak szybko i skutecznie polerowac lakier.

Nie napiszê ¿e przechodze z farecli na 3M.... poprostu mam oba systemy i ... mo¿esz pytaæ o co chcesz.

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-15, 15:16   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
O Farecli siê nie wypowiadam, bo tutaj sprzedawc± zale¿y ¿eby ludzie nie umieli polerowaæ.

Muszê Ciê zmartwiæ, ale tak niestety jest. Która z firm profesjonalnie poleruj±cych lakier pracuje na Farecli? ¯adna!

Cytat:
Pewien dystrybutor generalny poleci³ mi pasty koch jako tañsz± alternatywê dla 3M t³umacz±c ¿e oni robi± pasty dla 3M i to co w tubkach koch,a to po prostu bia³y korek, czyli stary system 3M.

Pewien technik który w swoim ¿yciu wypolerowa³ setki samochodów pracuj±c wiele lat w firmie odnawiaj±cej lakier, do niedawna pracowa³ na 3M. Dzi¶ pracuje na Kochu, i pozytywnie wypowiada siê na temat 3M ale woli Kocha. Wielu klientów którzy pracowali na Farecli i 3M te¿ woli Kocha. Mo¿e to jaka¶ zbiorowa polerska paranoja, co¶ na wzór Smoleñskiej??? albo mo¿e przyzwoity system?
Lackdoctor napisa³/a:
Ka¿dy ¿yd swoje chwali i to tyle na temat wy¿szo¶ci
past KOCH nad pastami... tempo. :rotfl:

Zawsze mo¿emy zrobiæ ma³y te¶cik na potrzeby forum. :spoko: Si³a argumentu, nie argument si³y!

unek83
[Usuniêty]
Wys³any: 2013-10-15, 15:16   

Cytat:

Ka¿dym z nich mogê pokazaæ jak szybko i skutecznie polerowac lakier.

Tak tak pokazywa³e¶ fotki na tamtym forum jak ³adnie polerujesz G3 ..wszystko by³o uje... w ko³o ... ^^

Kurcze tylko jak baran wszystko skasowa³e¶ ... :blee:
Teraz mo¿esz siê pucowaæ ale tak to by³o...

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-15, 17:50   
0
UP DOWN

Która z firm profesjonalnie poleruj±cych lakier pracuje na Farecli? ¯adna!

Ok.
Zgadza siê, ale mi nikt nie p³aci za polerkê jak profesjonalnej firmie.

Pytanko teraz do czego mi 3M a do czego farecla.

Us³ugi = system 3M
Handel sztrucelkami ;) ... ekonomiczniej jest zrobiæ to farecl± i poprawiæ ¿ó³tym korkiem z 3M.
Zero hologramów, efekt zgodny z oczekiwaniami
unek83 napisa³/a:
polerujesz G3 ..wszystko by³o uje... w ko³o ...
i do tego s³u¿y karcher specjalnie do tego celu zakupiony.
Farecla robi syf i niestety od osoby ni± porabiaj±cej zale¿y ile tego syfu wygeneruje,,, ile wody u¿yje.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-15, 17:53   
0
UP DOWN

Zawsze mo¿emy zrobiæ ma³y te¶cik na potrzeby forum.

Fotki nie oddadz± efektu, ale gdyby siê uprzeæ to filmik w HD :spoko:
Tylko komu to potrzebne?
Niedawno by³a przeprawa na forum farecla kontra reszta ¶wiata... mo¿na poczytaæ.
Jako¶æ polerki weryfikuje klient i to chyba cel naszych dzia³añ i umienia, lub udawania umienia pos³ugiwania siê polerk±. :tak:

unek83
[Usuniêty]
Wys³any: 2013-10-15, 18:49   

Lackdoctor napisa³/a:
Farecla robi syf i niestety od osoby ni± porabiaj±cej zale¿y ile tego syfu wygeneruje,,, ile wody u¿yje.

Widzisz nie umiesz pos³ugiwaæ siê po prostu Krysiu
trzeba umieæ polerowaæ w³a¶nie tym systemem

Ja od lato robiê ni± tzn na ¶wie¿e lakiery i jest :spoko:
Masz tutaj auto po ca³o¶ci polerowane i nie ma syfu ..

https://picasaweb.google.com/101605358951868298935/FMsuGG#5934922536131327474

Nawet jeszcze nie by³o tutaj karchera ....
Ps g±bka z tej firmy jest na aucie

-pawlo111 
Wys³any: 2013-10-15, 19:12   
0
UP DOWN
-pawlo111

dziadki wetereny jedne :!: jak siê tak znacie to doradzili by¶cie co¶ a nie mi w tematku syf robita :rotfl:

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-15, 19:46   
0
UP DOWN

-pawlo111 napisa³/a:
dziadki wetereny jedne :!: jak siê tak znacie to doradzili by¶cie co¶ a nie mi w tematku syf robita :rotfl:

Pogadaj w mieszalni o pokazach polerki.
Cytat:

Zawsze mo¿emy zrobiæ ma³y te¶cik na potrzeby forum.

Fotki nie oddadz± efektu, ale gdyby siê uprzeæ to filmik w HD :spoko:

Nie my¶la³em o fotkach. Raczej chcia³em do Ciebie przyjechaæ i opublikowaæ na forum wyniki konfrontacji. Koch vs Farecla i Koch vs 3M.
Przy okazji Twojego opartego na ogromnym do¶wiadczeniu stwierdzenia
Lackdoctor napisa³/a:

KK 
Wys³any: 2013-10-15, 19:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Jak ten koch wychodzi cenowo? I gdzie to mogê zakupiæ?

unek83
[Usuniêty]
Wys³any: 2013-10-15, 20:42   

trze¼wy inaczej, wpadnij do mnie jak masz czas :) Krysiu pewnie bêdzie mia³ w tym okresie rwê kurczow±(nawet jak siê umówi ) czy jak to siê pisze :x:

Ps mam Jeszcze ca³y pakiet past z Nortona :)

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-15, 21:34   
0
UP DOWN

unek83 napisa³/a:
trze¼wy inaczej, wpadnij do mnie jak masz czas :) Krysiu pewnie bêdzie mia³ w tym okresie rwê kurczow±(nawet jak siê umówi ) czy jak to siê pisze :x:

Ps mam Jeszcze ca³y pakiet past z Nortona :)

No, nie przyjadê. Twoje posty dopuszczaj± zdanie odmienne ni¿ Twoje, a Ci którzy my¶l± inaczej ni¿ Ty, nie s± od razu spychani na margines teoretyki. Ja nie lubiê siê mocowaæ na pomyje. Lubie przyjechaæ, pokazaæ, policzyæ i ewentualnie oddaæ szacun kolesiowi który mia³ racjê. Zazwyczaj jednak nie porywam siê na takie eskapady, bowiem nie jestem najm±drzejszy na ¶wiecie. Ale tu akurat, s±dzê, ¿e mam racjê, a "fantastyka Lema" oka¿e siê rozwojem nauki i techniki polerowania, zgodnie z nurtem twórczo¶ci Pana Stanis³awa.
Oczywi¶cie ¿ebym nie jecha³ za darmo, proponuje wyniki testów poddaæ pod opiniê sta³ych u¿ytkowników forum. Takich z przynajmniej pó³rocznym sta¿em. Zwyciêzca otrzyma promiennik http://app.com.pl/products/?prid=817 który sponsoruje przegrany. Co ty na to Lackdoctor?

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-15, 21:39   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Jak ten koch wychodzi cenowo? I gdzie to mogê zakupiæ?

Kocha poszukaj w mieszalniach z DeBeerem. Sam system jest spoko, ale jak technik poka¿e jak to siê robi, jest rewelacyjny. Na razie siê nie rozpisuje.
Zaznaczam, ¿e Koch to nie jedyny system na ¶wiecie. W mojej ocenie jest dobry i ja go sprzedaje. S± te¿ inne dobre systemy, ale ja wybra³em ten w³a¶nie.

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-15, 21:48   
0
UP DOWN

Proponujê do testu wykorzystaæ Peugeota 307 w kolorze czarnym, z fabrycznym lakierem który od nowo¶ci myty by³ na myjni. Znajomy mnie mêczy, bo mu przy wódce obieca³em :help:

Matix 
Wys³any: 2013-10-15, 21:57   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
No dobra sam bym chcia³ spróbowaæ tego Kocha ale jakie pasty dok³adnie u¿yæ. Przegl±dam alledrogo i tochê tego jest :/

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-15, 22:09   
0
UP DOWN

Matix napisa³/a:
No dobra sam bym chcia³ spróbowaæ tego Kocha ale jakie pasty dok³adnie u¿yæ. Przegl±dam alledrogo i tochê tego jest :/

Na razie nie pisze. Czekam na Lackdoctora. jak nie podejmie tematu wtedy, wrzucê parê fotek z opisem z prezentacji.

Matix 
Wys³any: 2013-10-15, 22:39   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
Na razie nie pisze. Czekam na Lackdoctora. jak nie podejmie tematu wtedy, wrzucê parê fotek z opisem z prezentacji.

Czekam z niecierpliwo¶ci± ;)

KK 
Wys³any: 2013-10-16, 00:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
W przypadku Kocha jest taniej ni¿ z Menzern±?

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-16, 06:50   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
W przypadku Kocha jest taniej ni¿ z Menzern±?

Nie wiem.

unek83
[Usuniêty]
Wys³any: 2013-10-16, 12:23   

trze¼wy inaczej,

Jakby Krysiu nie wyci±gn±³ moich prywatnych spraw i jeszcze mojej ¿ony na forumm.. mia³bym w dupie jego .. i wszystko co tutaj wypisujê ale jak mogê to bêdê pisa³ tam gdzie cenzura..o³y pisze ....
Widaæ on jest tylko
Lackdoctor napisa³/a:
ciot±

Nie umie inaczej a ja nie zni¿am siê do jego poziomu ...

Ale tu akurat, s±dzê, ¿e mam racjê, a "fantastyka Lema" oka¿e siê rozwojem nauki i techniki polerowania, zgodnie z nurtem twórczo¶ci Pana Stanis³awa.

zaraz pewnie odwróci kota ogonem i po przeinacza wszystko
Ps widzê, ¿e ty widzisz jaki prosty Krysiu jest. taka kukie³ka ^^
chytrze to zrobi³e¶ :x: :cool:

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-16, 13:42   
0
UP DOWN

Co ty na to Lackdoctor?

Widzê ¿e bogato idziesz.

Ale je¶li niezale¿ne jury np ksiêciuniu i to³di (bezstronne :fiu: ) uzgodni warunki i zasady takiego porównania to ja nie widzê problemu.

Jedynym kryterium które nie mo¿e byæ brane pod uwagê to czas na pracê farecl±, bo to z góry wiadomym jest ¿e jest ona mniej agresywna ni¿ systemy 3M czy KOCH.

Kto bêdzie Ciebie reprezentowa³?
Sam siebie bêdzie ok.
Termin to ka¿da niedziela i która¶ sobota.

Pisz jak to widzisz.
unek83, Pisz pisz... jest z czego polewaæ. :D

unek83 napisa³/a:
chytrze to zrobi³e¶

£a³ to³dziu... taka ¶ciema robi na tobie wra¿enie?
No ale co nie robi,,, ok, nie dziwiê ju¿ siê.

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-16, 14:49   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Co ty na to Lackdoctor?

Widzê ¿e bogato idziesz.

Ale je¶li niezale¿ne jury np ksiêciuniu i to³di (bezstronne :fiu: ) uzgodni warunki i zasady takiego porównania to ja nie widzê problemu.

Jedynym kryterium które nie mo¿e byæ brane pod uwagê to czas na pracê farecl±, bo to z góry wiadomym jest ¿e jest ona mniej agresywna ni¿ systemy 3M czy KOCH.

Sam siebie bêdzie ok.
Termin to ka¿da niedziela i która¶ sobota.

Pisz jak to widzisz.
unek83, Pisz pisz... jest z czego polewaæ. :D

unek83 napisa³/a:
chytrze to zrobi³e¶

£a³ to³dziu... taka ¶ciema robi na tobie wra¿enie?
No ale co nie robi,,, ok, nie dziwiê ju¿ siê.

Z tego co dowiaduje siê od swoich klientów, szczególnie ceni± sobie czas. Bo czas to pieni±dz! Absurdalny jest dla mnie postulat nieliczenia czasu! W skali miesi±ca, ten w³a¶nie czas którego nie chcesz liczyæ, pozwoli Tobie na przygotowanie i polakierowanie kilku elementów za które we¼miesz okre¶lon± kwotê pieniêdzy. Te pieni±dze to zap³ata za twój czas, który zyskujesz za darmo! Jedyne co musisz zrobiæ to zmieniæ produkt na inny, który jest w tej samej cenie co ten którego u¿ywasz. Trudniej, o ³atwiej zarobione pieni±dze!
Druga kwestia, to przyjadê z technikiem, który dok³adnie wyliczy koszty. On jest zawodowcem, i nie bêdê wchodzi³ w jego kompetencje. Nadto, podwa¿asz w swych postach rzeczowo¶æ takowych prezentacji i skuteczno¶æ systemu, sprowadzaj±c je do "fantastyki Lema". Ja w tym w±tku nie m±druje siê, ¿e umiem polerowaæ itd. Moje pojêcie by³o na poziomie przeciêtnym, a po prezentacji zda³em sobie sprawê, ¿e by³o ¿adne. Podobnie inni lakiernicy, kilku z nich kasuje po 500 za element, maj± po dwie kabiny i po dwa pracuj±ce mieszalniki. Chyba nie chcesz siê do nich porównywaæ dorobkiem zawodowym? Napisa³em, ¿e widzia³em system na pokazach, a moi klienci którzy w nich uczestniczyli nie chc± ju¿ znaæ 3M i Farecli. Mimo, ¿e ka¿dy z nich zjad³by po³owê tego forum, ludzie Ci s± skromni i przyznali, ¿e wiele siê nauczyli. Ty spacyfikowa³e¶ ten post , wym±drzaj±c siê zamiast wnie¶æ co¶ do dyskusji. A podstawa twoich twierdzeñ by³o to, ¿e pewien dystrybutor zaoferowa³ Ci Kocha. nawet nim nie polerowa³e¶, a wyda³e¶ wyrok. Dajê Tobie teraz niebywa³± okazjê obrony swoich teorii w praktyce i przy okazji promiennik i warto¶ci ponad 3k. Nikt wcze¶niej nie da³ Tobie takiej szansy.
W kwestii oceny. Na forum opublikujemy zdjêcia z opisami oraz dok³adnymi kosztami i czasem pracy. Poniewa¿ jako¶ci po³ysku nie da siê oceniæ na zdjêciu, zmierzymy j±. Zrobimy kilka testów przed polerowaniem i po polerowaniu. Porównamy je do warto¶ci wzorcowych. Zdaje sobie sprawê, ¿e s± tu ludzie którzy nie lubi± Ciebie, mnie, Pana Wojtka z pomarañczowego Kamaza, i Beaty z Poddêbic. Ale jestem przekonany, ¿e same cyfry i parametry, nie pozostawi± z³udzeñ. Nikt nie bêdzie robi³ z siebie kretyna i opowiada³ siê za rozwi±zaniem dro¿szym i bardziej czasoch³onnym. Wiêcej wiary w drugiego cz³owieka.
Co do terminu, w soboty i niedziele siê nie pracuje. Pamiêtaj, ¿e ja muszê jechaæ na drugi koniec Polski i zabraæ ze sob± cz³owieka któremu muszê potem zap³aciæ. Trzeba te¿ jako¶ wróciæ. S±dzê, ¿e je¿eli jeste¶ pewien swoich teorii i twierdzeñ nie powiniene¶ mieæ problemu z wygospodarowaniem jednego dnia. Tym bardziej ,¿e dniówka wyniesie Ciê 3k. Z tego samego powodu, ja znajdê czas dla Ciebie, mimo ¿e ja muszê ponie¶æ koszty paliwa i technika, a w dodatku siedzieæ kilkana¶cie godzin w aucie.
G³owa do góry! "Mo¿e nie bêdzie tragedii"- powiedzia³ kpt.Protasiuk

unek83
[Usuniêty]
Wys³any: 2013-10-16, 15:18   

Lackdoctor napisa³/a:
Pisz pisz..
ale co mam pisaæ znowu to samo?? to, ¿e masz zaburzenia psychiczne z sk³onno¶ciami masochistycznymi ?? to, ¿e ¶lepy jeste¶? to, ¿e skleroze masz? i na dodatek schizofrenie ??
Przecie¿ to ju¿ kilkana¶cie razy pisa³em i nie tylko ja Krysiu ...

To, ¿e w tym temacie ju¿ siê gubisz??

Za³adowa³em ciebie z syfem po G3 odpisa³e¶, ¿e robi
Lackdoctor napisa³/a:

Gdzie nawet przywo³a³e¶ temat
Cytat:
Niedawno by³a przeprawa na forum farecla kontra reszta ¶wiata... mo¿na poczytaæ.

A tam przecie¿ wtedy farecla wed³ug ciebie nie robi³a mega syfu ..

http://lakierowanko.info/...=asc&start=2000

Przecie¿ tego jest pe³no w ka¿dym temacie :blee: :blee:

Masz szanse na promiennik nie ten chiñski jaki posiadasz wiêc chocia¿ tutaj nie spie.. tegooo jak wszystko w ko³o :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-16, 16:09   
0
UP DOWN

unek83 napisa³/a:
Za³adowa³em ciebie z syfem po G3 odpisa³e¶, ¿e robi

System na sucho nic nie robi, wiêc porównuj±c wilgotn± ;) fareclê trzeba napisaæ ¿e robi.
Dopisa³em ¿e robi tyle ile operator polerki umie lub nie.
Ty pokaza³e¶ fotke nowego lakieru z którego zlewkê wyci±³e¶ i przepolerowa³es.... masz ma³o syfu, ale w jednym miejscu na papierze pod miejscem polerki nie jest go ma³o.... wiêc... jest syf.

Na starym lakierze juz nie jest tak ³atwo i syfff bêdzie.

Ale o czym tu piszemy?
¯e nie rozumiesz ró¿nicy polerowania farecl± starego i nowego lakieru?
Nic na ten stan umys³u nie poradzê.
Przykro, to Twój problem.

Teraz odp do trze¼wy inaczej,

pewien dystrybutor zaoferowa³ Ci Kocha. nawet nim nie polerowa³e¶,

Unek pewnie pamiêta jak prezentowa³em kocha na tamtym forum i dwa korki z tego systemu sza³u nie zrobi³y, bo to stary system 3M czyli agresywny bia³y korek itd.
To by³o chyba z 2-3 lata temu, wiêc nie wciskaj mi tu pier, do³ów ¿e nie mia³em styczno¶ci z t± firm±.

Kto normalny wraca z nowego systemu 3M na "nowy" stary koch.

Prezentacje dla laików.... czyli dla takich ludków co maj± obroty robiæ, czyli czarowanie dla Ciebie.

Oczarowany mega skuteczno¶ci± kocha, tak naprawdê oczarowany zosta³e¶ po prostu prezentacj±.

Fajnie, mi³o, kolorowo.
Koch ¶wietny (odpowiedni pad o g±bce agresywnej o wype³nieniu otwartym, czy zamkniêtym... niewa¿ne) mega sza³.
3M,,,, pad odpowiednio podobny do 3M,,, polerowanie nijakie, bez szaleñstw,,, wynik?
Koch super, 3M taki sobie, farecla nie daje rady dopolerowaæ ,,, totalne dno.

Taki przekaz nam±ci w g³owie niejednemu, wiêc rozumiem Twojego nerwa, gdzie jaki¶ nick podwa¿a autorytet technika.

A kim dla mnie jest ten autorytet technika którego opisujesz jako mega fachowca?

Pustymi s³owami, bo ja jego pracy nie widzia³em, nie ocenia³em.
Lecz nie negujê jego wiedzy kierunkowej pt. koch nade wszystko.

A Ty piszesz koch jedyny, koch najlepszy,,,,, wszyscy inni to stado owiec do nawrócenia , jak amway, lub ¶wiadkowie jechowi.

Jeste¶ jak oni.
Ja twierdzê ¿e ameryki nie odkry³e¶, koch to nic takiego co zatopi³oby Atlantydê, system jeden z wielu.
Kto uzyje 90% marketingu i 10% produktu, to nawet piasek z past± bhp sprzeda jako produkt o jako¶ci koch.

Kumasz?
Nic z³o¶liwego, czasem po prostu bez ogródek, ale bez z³o¶liwo¶ci.

to przyjadê z technikiem

Czyli ja mam przyjechaæ z technikami 3M i farecli?
No bez jaj.

Po prezentacji jeste¶, to takie mikro szkolenie.
Wiêc w czym problem?
Ty z mega kochem, a ja z ... no w³asnie z czym?
Bo napisa³em ¿e 3M oba systemy (stary bia³y korek, czyli nowy koch) i nowy system ....i farecla.
Czyli okre¶l sie z którym systemem i dlaczego z tym,,,(farecle wybierzesz zapewne) i wygospodaruj sobotê, bo w tygodniu sie pracuje a nie grile w ogródku robi z koleszkami z forum.

Przyjedzie kilkuosobowe jury,, oni tez pracuj±, przewodniczacy lubi zje¶æ ;) to i ubijem jakiego¶ wieprzka.... sobota???

.
.
.
.

Wróæmy do realnego widzenia ¶wiata i nie obra¿aj sie o Lema, bo to fajny go¶æ. :tak:

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-16, 16:15   
0
UP DOWN

Tak czy nie? Takiej odpowiedzi oczekuje. Nie bêdê siê przepycha³ z Tob± w postach bo zaczynasz ju¿ p³ywaæ.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-16, 16:40   
0
UP DOWN

Tak czy nie?

Ty i ja.
Jedyne kryterium - efekt.
Czas odpowiedni do potrzeb systemu.
Sobota.
Zapraszam.

Kto sêdziuje?

Nie bêdê siê przepycha³ z Tob± w postach bo
... bo brak argumentów?

Bywa jak siê jest sprzedawc± to trzeba umieæ dotrzeæ do odbiorcy a nie go próbowaæ nagi±æ na swój punkt widzenia.

Wiêc jak to Ty widzisz?
I proszê nie wmawiaj mi ¿e to ja p³ywam.

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-16, 16:49   
0
UP DOWN

i taka z tob± gadka. Umów siê na wy¶cig kolarski z inwalid± wojennym.

Panowie, test nie zostanie przeprowadzony. Powody przeczytacie powy¿ej.
W przysz³ym tygodniu postaram siê wrzuciæ fotki z prezentacji wraz z opisem. Mo¿e komu¶ siê przydadz± te wiadomo¶ci.

unek83
[Usuniêty]
Wys³any: 2013-10-16, 18:15   

trze¼wy inaczej, wczoraj Krysiu zobaczy³ to i siê zesra³ i pobieg³ szybciutkoo do swojej nory i duma³ ...a przecie¿ by³ na forum móg³ odp ...
Dzisiaj doda³e¶, ¿e
przyjadê z technikiem

Gdzie Krysia na to
Lackdoctor napisa³/a:
a by³o to pytanie retoryczne i wiedzia³, ¿e sam nie bêdziesz ...

no i ukaza³o siê Krysiowi ¶wiate³ko w tunelu ^^

^^ A resztê sam sobie dopowiedz ... taki chochlik z niego poprostu ^^ ^^

Cytat:
¯e nie rozumiesz ró¿nicy polerowania farecl± starego i nowego lakieru?

znowu za³adowa³em ciebie ^^ .. Bo¿e krysiu maskara ... po co napisa³em, ¿e to auto jest na ¶wie¿ym lakierze i doda³em potem link??
pomy¶l chwilê ...
a to, ¿e nie potrafisz robiæ na G3 to ju¿ pisa³em wcze¶niej ^^

Lackdoctor napisa³/a:
nowego lakieru z którego zlewkê wyci±³e¶ i przepolerowa³es.... masz ma³o syfu

wtr±ceñ akrat by³o w ch... poniewa¿ robione by³o ca³e auto wraz ze zderzakami i wszystkim ..tam szed³ Xyrallic ...
Masz na pod³odze szlifowiny przecie¿ po ca³o¶ci matowane.. tak samo na zaklejonych nadkolach .. ale o czym ja z tob± rozmawiam jak ty ¶lepy jeste¶ przecie¿ dla ciebie promiennik z dwoma ¿arnikami by³ z jednym -pamiêtasz ??
Ps zlewki nie by³o na tej stronie akurat :rotfl:
:rotfl: wiem wiem ty nawet ¿adnego paproszaka nie masz :shock:

Oby¶ ty mia³ tyle syfu na na ¶wie¿ym lakierze to by³o by dobrze .. pokazywa³e¶ kiedy¶ ile masz wtr±ceñ na lakierze i takie tam ró¿ne ...pamietasz ile tego by³o w szaparach a ju¿ nawet karcher poszed³ w ruch ..niestety nie ma fotek w tej galerii bo jak to napisa³e¶ ,,przestawia³y ciemn± strone,, :D i usun±³e¶ wszystko....

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-16, 20:05   
0
UP DOWN

unek83 napisa³/a:
Ps zlewki nie by³o na tej stronie akurat

Czyli by³a po tamtej stronie.... ^^ ^^ ^^
Dobry wkrêt.

Jak by cie zapytaæ o zio³o czy uprawiasz za p³otem,,, odpowiedzia³ byc pewnie,,, nie, nie, uprawiam w tunelu z pomidorami
unek83 napisa³/a:
akurat
... :x:
unek83 napisa³/a:
po co napisa³em, ¿e to auto jest na ¶wie¿ym lakierze

No to³di teraz to ju¿ mnie rozjecha³e¶ tym textem :help:

Musia³e¶ mi powiedzieæ ¿e to co na fotce to nowy lakier?
https://lh5.googleusercontent.com/-oo_kvrf5JZg/Ul0Umh-RdfI/AAAAAAAABcM/0w74mPF5HbU/s640/DSC02976.JPG
Nikt siê nie domy¶li ¿e to by³o malowane?
Musisz takie info dodawaæ do zdjêcia gdzie odkurz jest na ca³ym maskowaniu ?

Tylko osobnik p³ci nijakiej z tak rozwinietym k³êbuszkiem mózgowia mo¿e pomy¶leæ ¿e do tego zdjêcia trzeba dopisaæ ¿e
unek83 napisa³/a:
przecie¿ po ca³o¶ci matowane..

......... bo inaczej pomy¶lisz ¿e sam papier by³ malowany ... buhahahhaha.

Ogarnij siê, bo krêcisz siê ca³y czas wokó³ jednego i nic nowego nie wnosisz.
Kup ram, mo¿e wymieñ wentylatorek w dupie,,, we¼ nad sob± popracuj.

Wtedy pogadamy , jak zmiana bêdzie zauwa¿alna.

Na razie to grasz na emocjach jak Twój ulubiony PREZES JAREK K.
Tylko mochery gdzie¶ zostawi³e¶... tam?
To leæ po wsparcie, pop³acz troche, bedzie ra¼niej.

Umów siê na wy¶cig kolarski z inwalid± wojennym.

A Ty mnie wyzwij na pojedynek kucharski i przyjed¼ z Magda Gesler... bêdzie to uczciwy pojedynek. :sciana: :sciana: :sciana: :sciana:

Skoro stajesz za plecami technika, to ... co Ty wiesz o polerowaniu? :blee:
Tylko tyle co Ci naopowiadali marketingowcy.

Fajnie siê gada³o... o niczym, czyli jak zwykle.
Tacy ludzie jak Ty to wchodza na forum aby jaki¶ % obrotu dorobiæ... ma³o ci na sklepie?
A paste tempo nie chcesz promowaæ po sieci?
Poszukam technika, przyjedzie do Ciebie, zrobi prezentacje i ... odkryjesz nowe z³o¿a ³upków i bêdziesz bogiem TEMPA. :cool:

unek83
[Usuniêty]
Wys³any: 2013-10-16, 20:47   

Lackdoctor napisa³/a:
Czyli by³a po tamtej stronie....

ale czy ja napisa³em, ¿e na tamtej?? :shock:
By³a zlewa na zderzaku nawet klient j± widzia³ bo by³ po³ godz po lakierowaniu ..
Nawet jest fotka tego zderzaka :tak:
Ale ¶lepi tak maj± ....
Lackdoctor napisa³/a:

Musia³e¶ mi powiedzieæ ¿e to co na fotce to nowy lakier?

Dalej nie rozumiesz ^^ ^^ a t³umaczyæ tobie nie bêdê za g³upi jeste¶ po prostu ...a niby masz te IQ takie du¿e ^^

Lackdoctor napisa³/a:
Kup ram, mo¿e wymieñ wentylatorek w dupie,,, we¼ nad sob± popracuj.

Wtedy pogadamy , jak zmiana bêdzie zauwa¿alna.

o Tym ju¿ dawno dawno temu pisa³em wiêc nie chce mi siê klikaæ ...
Masz tutaj link dla przypomnienia
http://lakierowanko.info/...hp?t=7634#90851

trze¼wy inaczej
Wys³any: 2013-10-16, 21:04   
0
UP DOWN

Cytat:
Umów siê na wy¶cig kolarski z inwalid± wojennym.

A Ty mnie wyzwij na pojedynek kucharski i przyjed¼ z Magda Gesler... bêdzie to uczciwy pojedynek. :sciana: :sciana: :sciana: :sciana:

Skoro stajesz za plecami technika, to ... co Ty wiesz o polerowaniu? :blee:
Tylko tyle co Ci naopowiadali marketingowcy.

Fajnie siê gada³o... o niczym, czyli jak zwykle.
Tacy ludzie jak Ty to wchodza na forum aby jaki¶ % obrotu dorobiæ... ma³o ci na sklepie?
A paste tempo nie chcesz promowaæ po sieci?
Poszukam technika, przyjedzie do Ciebie, zrobi prezentacje i ... odkryjesz nowe z³o¿a ³upków i bêdziesz bogiem TEMPA. :cool:

Daruj sobie emocjonalne wycieczki w moim kierunku. Nie uda Ci siê wci±gn±æ mnie w festiwal wzajemnego oblewania pomyjami, z dwóch powodów. Pierwszy to taki, ¿e lubiê si³ê argumentu a nie argument si³y, a drugi to taki, ¿e nie mam absolutnie ¿adnych kompleksów wobec Ciebie, i nie robisz na mnie wiêkszego wra¿enia.
Ka¿dy kto czyta ten w±tek, w³a¶ciwie ocenia intencje uczestników dyskusji, i niestety nie masz na to ¿adnego wp³ywu.

Fachowcem jest ten, którego klienci szanuj± za jako¶æ wykonanej pracy i jako¶æ obs³ugi, a nie ten który wszêdzie wszystkim g³osi, ¿e jest najlepszy.

¦wiat jest ma³y. Dwa telefony, i mam ju¿ pe³en obraz Twojej radosnej twórczo¶ci.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-10-16, 22:37   
0
UP DOWN

¿e nie mam absolutnie ¿adnych kompleksów wobec Ciebie, i nie robisz na mnie wiêkszego wra¿enia.

I tak trzymajmy.
Pozdrawiam.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: