Wysłany: 2013-11-03, 22:40 SprĂŞÂżarka a dobĂłr pistoletu
0
Witam mam pytanie czy z dwóch kompresorów które podam jakiœ z nich bêdzie siê nadawa³ do malowania pistoletem lakierniczym ? Je¿eli tak to bardzo bym prosi³ o podanie pistoletu który by pasowa³ pod dany kompresor. Wiem ¿e oby dwa maj¹ pojemnoœÌ tylko 50l ale na dro¿szy mnie nie staÌ. Proszê tak¿e o pomoc w doborze pistoletu, lub sprê¿arki w podobnej cenie. Bardzo proszê o pomoc !( oraz czy kompresor olejowy nada siê do malowania baz¹ ? bo podobno do akrylu jest OK)
http://tablica.pl/oferta/...html#16df64bcc2 http://tablica.pl/oferta/...html#16df64bcc2
przy tak niskiej wydajnoœci i ma³ym zbiorniku w teorii da siê coœ polakierowaÌ ale raczej to musz¹ byÌ ma³e elementy, takie kompresorki s¹ bardziej do pompowania kó³, przedmuchiwania czy tak jak pisze w og³oszeniu "trzy dodatkowe koùcówki do pompowania pi³ek, materacy --itp.", ka¿dy kompresor nada siê do ka¿dego typu lakieru gdy zadbamy o odpowiedni¹ filtracjê powietrza i oczywiœcie o jak¹œ minimaln¹ wydajnoœÌ bo raczej ciê¿ko by³o by polakierowaÌ samochód kompresorem od lodówki. W sumie masz 2 mo¿liwoœci, œcisn¹Ì dupê i dozbieraÌ na coœ choÌ odrobinê wydajniejszego lub kupiÌ to co pokaza³eœ i siê tym po prostu cieszyÌ
czy z dwĂłch kompresorĂłw ktĂłre podam jakiÂś z nich bĂŞdzie siĂŞ nadawaÂł do malowania pistoletem lakierniczym ? JeÂżeli tak to bardzo bym prosiÂł o podanie pistoletu ktĂłry by pasowaÂł pod dany kompresor.
Jedna uwaga.... ta "wydajnoœÌ" jak¹ podaj¹ sprzedawcy tych kompresorków to jest kolego ale na tzw. wejœciu faktyczna wydajnoœÌ na tzw. wyjœciu bêdzie o wiele mniejsza coœ oko³o 110-120 lit/min
Przy takiej "wydajnoÂści" pozostaje Ci jedynie zakup pistoletu w wersji Mini
Jego zapotrzebowanie na powietrze pokryje siĂŞ z rzeczywistymi moÂżliwoÂściami takiego "kompresorka"
Panowie a taki pistolet allegro.pl/sico-bronze-hp-hvlp-z-ceny-200-zl-wyprzedaz-15-i3648809998.html jakiej sprezarki potrzebuje ? bo myslalem go kupic jako ten pierwszy. Ma sluzyc do malowania pojedynczych elementow karoserii. Oraz czy np sprezarka o pojrmnosci 100l da rade pomalowac cala maske ? bo widze ze te 50l to chyba odpadaja
Ok wiem ¿e normalnej potrzebuje ale o jakiej wydajnoœci dok³adnie do tego pistoletu ? oraz wybraÌ WYSOKOCIŒNIENIOWY typu RP, HP z dysz¹ 1,3 mm lub 1,4 mm, lub NISKOCIŒNIENIOWY typu HVLP z dysz¹ 1,3 lub 1,4 mm. ? Raczej bêdê malowa³ per³¹ lub metalic wiêc jak dla mnie HVLP ale czekam na rady.
witam ponawiam pytanie pistolet sico ktory podalem wyzej, jakiej potrzebuje sprezarki tzn o jakiej wydajnosci i pojemnosci ?
PrzecieÂż juÂż masz podane jakie min. musisz mieĂŚ aby malowaĂŚ takim tanim chiĂąskim pistoletem
A i jeszcze jedno... nie wierz tak do koĂąca w to co piszÂą sprzedawcy takiego sprzĂŞtu...
ChiĂąski HVLP to Âżaden pistolet w tym systemie nawet nie leÂżaÂł koÂło prawdziwego "niskociÂśnieniowca"...
TakÂże lepiej kup coÂś ala-HP czy ala-RP za te pieniÂądze
Hmmm a jak bêdzie wygl¹da³o malowanie Hp lub Rp baz¹, per³¹ itp ? poniewa¿ z tego co siê narazie orientuje to niskociœnieniowce s¹ w³aœnie do takiego malwoania a Hp do akryli.
jak bêdzie wygl¹da³o malowanie Hp lub Rp baz¹, per³¹ itp ? poniewa¿ z tego co siê narazie orientuje to niskociœnieniowce s¹ w³aœnie do takiego malwoania a Hp do akryli.
WidzĂŞ kolego Âże bardzo dobrze siĂŞ orientujesz w tematach o pistoletach....
TakÂże nasza "pomoc" nie jest juÂż Ci zupeÂłnie potrzebna ....
Mam nadziejĂŞ tylko Âże piszÂąc o pistoletach HVLP masz taki na myÂśli.....
http://www.sata.com/index...et3000bhvlp&L=6
PoniewaÂż inne pistolety tylko "udajÂą" Âże sÂą niskociÂśnieniowe
Widzisz kolego, gdybym sie znal to bym o rade nie prosil, ale nie wszyscy sa na tyle kumaci aby to zrozumiec... No nic widze ze nikt Normalnej rady mi nie da, poniewaz kazdy tutaj umie stosowac tylko ironie a nie porady. Coz a ze narazie zaczynam to nie bede inwestowal 1700zl na pistolet, ale nie wszyscy to rozumieja;) Aczkolwiek, jezeli ktos zaczynal swoja przygode z malowaniem z jakims tanim pistoletem i mu dobrze sluzyl to prosze o podanie takowego pistoletu. Podam jeszcze sprezarke ktora chce zakupic jednak wole dolozyc kilka zl i czy taka da rade do malowania ?
allegro.pl/sprezarka-kompresor-100l-magnum-profes-super-cena-i3689762235.html
Ja mo¿e powiem kilka s³ów bo w³asnie przez to przechodzê.
Zazwyczaj pracuje na DeVilbisie Gti Pro- trans tech z gÂłowicÂą T1, czasami Sata Jet 3000 RP.
Poniewa¿ mój stary kompresor wyzion¹³ dziœ ducha a ¿e nie mogê staÌ z robota odrazu uderzy³em do firmy zajmuj¹cej sie kompresorami, instalacjami pneumatycznymi do warsztatów filtrami itp itd.
PrzyjechaÂł pan ktĂłry sprawdziÂł wymagania sprzĂŞtowe aby dopasowaÂł kompresor pod pistolety i ewentualnie maszyny pneumatyczne.
Pomijaj¹c to ¿e czeka mnie jutro wymiana instalacji która idzie do kabiny bo kompresor ¿ygn¹³ w nia olejem wybór pad³ na takie cudo: http://www.airpress.pl/in...arka-HK-700-300
Do tego dochodzÂą 3 filtry w kabinie. Do kompresora dodaÂłem sobie jeszcze urzÂądzonko ktĂłre co jakiÂś czas samo zrzuca wodĂŞ w zaleznoÂści od czĂŞstotliwosci uÂżywania kompresora.
Generalnie rzecz biorÂąc kompresor powinien dysponowaĂŚ wydajnoÂściÂą- zuÂżycie powietrza przez pistolet plus 30%.
Wszystko musisz przekalkulowaĂŚ co chcesz robiĂŚ, czym i ile. I przede wszystkim ile moÂżesz na to wydaĂŚ.
Mnie kompresor plus filtry plus wymiana kawaÂłka instalacji wyjdzie ok 10 tyÂś.
Niestety ryzyko zawodowe ale najpĂłzniej jutro na 18 musze mieĂŚ ciÂśnienie w kabinie
Podstawowy b³¹d jaki pope³niasz to dobierasz pistolet pod kompresor a powinno byc w odwrotnej kolejnoœci.
a ze narazie zaczynam to nie bede inwestowal 1700zl na pistolet, ale nie wszyscy to rozumieja
Ja to bardzo dobrze rozumiem Âże nie kupisz sobie pistoletu za ... te 1700zÂł jak sam piszesz
Tutaj masz pistolet ..za 1/10 tej kwoty i teÂż na nim pisze HVLP nawet ksztaÂłt korpusu jest "podobny" do tego co zapodaÂłem we wczeÂśniejszym poÂście
a dodatkowo masz nawet w tej kwocie "cyfrowy wyÂświetlacz" w tym pistolecie
Chyba te skromne 170zÂł to "tyÂłka nie urwie..." jak go kupisz
Podam jeszcze sprezarke ktora chce zakupic jednak wole dolozyc kilka zl i czy taka da rade do malowania ?
allegro.pl/sprezarka-kompresor-100l-magnum-profes-super-cena-i3689762235.html
Niestety kolego ale ta sprĂŞÂżarka jest jedno-tÂłokowa a Ty potrzebujesz min. dwutÂłokowej tak aby spokojnie malowaĂŚ pistoletem
Dziêkuje w³aœnie za takie konkretne porady !!! A t¹ sprê¿arkê to poszukam bo nie chcê kupowaÌ u¿ywanej bo siê bojê. Zreszt¹ przed samym zainteresowaniem tematem nie s¹dzi³em ¿e sprê¿arka kosztuje powy¿ej tysi¹ca i to lekko. No ale có¿ ¿ycie boleœnie zweryfikowa³o moje obliczenia No nic bêdê szuka³ dwut³okowej i najwy¿ej kupiê ten pistolet wy¿ej podany. czas poka¿e czy warto zainwestowaÌ w jak¹œ sate itp
(Aczkolwiek ten taĂąszy jest zepsuty tzn ma jakiÂś niesprawny wyÂświetlacz to ja wolĂŞ doÂłoÂżyĂŚ te 40zÂł i mieĂŚ sprawny w 100% )
w tym przedziale cenowym co szukasz to moÂżesz braĂŚ w ciemno, wszystko to samo gĂł wno. Kupisz takie coÂś i po pewnym czasie dojrzejesz do tego Âżeby to wyj...ĂŚ do Âśmieci. Po czasi zacznie takie gĂł wno korodowaĂŚ lub siĂŞ utleniaĂŚ w zaleÂżnoÂści z czego chinole to zrobili a dysza z 1.3 zrobi siĂŞ 2.0
na twoim miejscu zainteresowaÂłbym siĂŞ pistoletem typu hp a nie hvlp poczytaj na forum w czym rzecz jak go kupisz to juÂż wiem pewnie nie tylko ja jakie bĂŞdziesz miaÂł pytania po uÂżyciu go do bezbarwnego
Kup sobie taki pistolet jak na filmiku i po problemie.
98-119 zÂł na allegro... auarita 1.3 lvlp..... cokolwiek to znaczy,,, hehe.
Do tego 2 t³okow¹ sprêzarke za ok 600-800 z³ filtr yato 1/2 odwadniacz z reduktorem za 70 z³ , koniecznie wymieù szybkoz³¹czke w sprêzarce lub zrób wyjœcie dla powietrza prosto ze zbiornika , zakup w¹z o œrednicy 8-10 mm w œrodku i........ ciesz siê pocz¹tkami w lakiernictwie ze sprawnym i skutecznym (na ten etap zaawansowania) sprzêtem w który zainwestujesz ok 1000z³.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
Do lackdoctor znajdz mi 2 t³okow¹ sprê¿arkê 100l za 600/800z³ !!! http://allegro.pl/pistole...3690594449.html ( chyba ¿e do jego zapotrzebowania mo¿na jak¹œ mniejsze bo tu piszê ¿e 170l/min ?
Dav91 moÂże z braku funduszy zainwestujĂŞ w takÂą wÂłaÂśnie wersjĂŞ
Dobra powoli trzeba koĂączyĂŚ temat. KupujĂŞ ten pistolet ktĂłry podaÂłem wyÂżej Auarita Mp-500 13 LVLP. jego zapotrzebowanie to okoÂło 170l/min. Oraz ta sprĂŞÂżarka ktĂłrÂą podaÂł roberlodz09 bĂŞdzie mu odpowiadaÂła ? ZdajĂŞ sobie sprawĂŞ z jakoÂści pistoletu jak i sprĂŞÂżarki, ale szkoda czasu na zastanawianie siĂŞ co kupiĂŚ jak mam budÂżet jaki mam. Jedynie proszĂŞ o potwierdzenie Âże sprĂŞÂżarka powinna pasowaĂŚ do pistoletu a na weekendzie zamawiam.
Robert daÂł dobrego linka wiec po prostu kup ta sprĂŞÂżarkĂŞ i pistolet auarita mp500,,,,,,,,,,,, i koniecznie kup yato blok filtracyjny 1/2 cala czyli po prostu odwadniacz z reduktorem.
Dokup szybkoz³¹czki rectusa i zrób bezpoœrednie wyjscie z baniaka sprê¿arki.
Kup org przewĂłd pod pistolet lakierniczy ... ok 10-12 metrĂłw o Âśrednicy 10mm, orginalnie zaprawiony szybkozÂłaczkami rectusa.
Jak nas posÂłuchasz to unikniesz podstawowych koÂłpotĂłw kazdego poczÂątkujacego.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
Ok dziêkuje wam za rady jak coœ to Lackdoctor napisze do cb kiedyœ PW je¿eli chodzi o szybkoz³¹czki przewód itp Na razie skompletuje sprzêt i myœlê ¿e bêdzie OK( chyba ¿e nie chcesz ¿ebym dupê zawraca³ Lackdoctor to zrozumiem )
( http://allegro.pl/przewod...3648777984.html znalaz³em ¿e z jednej strony tylko króciec Rectusa) Je¿eli taki przewód mo¿e byÌ to by mi³o by³o. Oraz co do szybkoz³¹czek jaki maj¹ posiadaÌ gwint ? 1/4 ? wybaczcie za milion pytaù ale chcê byÌ pewny na 1000000%
norekkkkk, Pisz, jak bĂŞdĂŞ to odpiszĂŞ.
Na forum tez pisz, bo kazdy Ci cos napisze, nawet XXXXXXXXXXXX, ale jego posty moÂżesz spokojnie przewinÂąc bez czytania.
Pan X to... eeee sam poznasz jak przeczytasz.
na stronie rectusa patrzy³em s¹ wê¿e 8 i 11 bie¿ 11 jak nie bêdzie kosmicznej ró¿nicy w cenie bo to prawie 1/2", oczywiœcie jeœli zrobisz sobie ca³e wyjœcie na 1/2" to wtedy ma to sens
dav91 jakbys mogl mi podac link do tego weza, bo wybacz ale moze jestem niewidomy, lecz nie moge znalesc. Mysle ze jak dojdzie mi sprezarka, pistolet i jak zamowie wszystkie akcesoria to napisze. Bo szczerze mowiac nie rozumiem do konca zdania ,, oczywiÂście jeÂśli zrobisz sobie caÂłe wyjÂście na 1/2" to wtedy ma to sens" Gdyz nigdy w zyciu nie mialem do czynienia ze sprezarka, jak i jej podlaczaniem itp. Co do odwadniacza to taki w cenie okolo 100zl bylby ok ? poniewaz ich duzo jest w takiej cenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum