Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
norekkkkk
Wysłany: 2013-11-03, 22:40   SprĂŞÂżarka a dobĂłr pistoletu
0
UP DOWN

Witam mam pytanie czy z dwóch kompresorów które podam jakiœ z nich bêdzie siê nadawa³ do malowania pistoletem lakierniczym ? Je¿eli tak to bardzo bym prosi³ o podanie pistoletu który by pasowa³ pod dany kompresor. Wiem ¿e oby dwa maj¹ pojemnoœÌ tylko 50l ale na dro¿szy mnie nie staÌ. Proszê tak¿e o pomoc w doborze pistoletu, lub sprê¿arki w podobnej cenie. Bardzo proszê o pomoc !( oraz czy kompresor olejowy nada siê do malowania baz¹ ? bo podobno do akrylu jest OK)
http://tablica.pl/oferta/...html#16df64bcc2
http://tablica.pl/oferta/...html#16df64bcc2

dav91 
Wysłany: 2013-11-04, 02:30   
0
UP DOWN

przy tak niskiej wydajnoœci i ma³ym zbiorniku w teorii da siê coœ polakierowaÌ ale raczej to musz¹ byÌ ma³e elementy, takie kompresorki s¹ bardziej do pompowania kó³, przedmuchiwania czy tak jak pisze w og³oszeniu "trzy dodatkowe koùcówki do pompowania pi³ek, materacy --itp.", ka¿dy kompresor nada siê do ka¿dego typu lakieru gdy zadbamy o odpowiedni¹ filtracjê powietrza i oczywiœcie o jak¹œ minimaln¹ wydajnoœÌ bo raczej ciê¿ko by³o by polakierowaÌ samochód kompresorem od lodówki. W sumie masz 2 mo¿liwoœci, œcisn¹Ì dupê i dozbieraÌ na coœ choÌ odrobinê wydajniejszego lub kupiÌ to co pokaza³eœ i siê tym po prostu cieszyÌ ;)

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-11-04, 07:01   
0
UP DOWN

norekkkkk napisał/a:
czy z dwĂłch kompresorĂłw ktĂłre podam jakiÂś z nich bĂŞdzie siĂŞ nadawaÂł do malowania pistoletem lakierniczym ? JeÂżeli tak to bardzo bym prosiÂł o podanie pistoletu ktĂłry by pasowaÂł pod dany kompresor.

Jedna uwaga.... ;) ta "wydajnoœÌ" jak¹ podaj¹ sprzedawcy tych kompresorków to jest kolego ale na tzw. wejœciu :tak: faktyczna wydajnoœÌ na tzw. wyjœciu bêdzie o wiele mniejsza coœ oko³o 110-120 lit/min :tak:
Przy takiej "wydajnoÂści" pozostaje Ci jedynie zakup pistoletu w wersji Mini :tak:
Jego zapotrzebowanie na powietrze pokryje siĂŞ z rzeczywistymi moÂżliwoÂściami takiego "kompresorka" :tak:

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-04, 08:21   
0
UP DOWN

Panowie a taki pistolet allegro.pl/sico-bronze-hp-hvlp-z-ceny-200-zl-wyprzedaz-15-i3648809998.html jakiej sprezarki potrzebuje ? bo myslalem go kupic jako ten pierwszy. Ma sluzyc do malowania pojedynczych elementow karoserii. Oraz czy np sprezarka o pojrmnosci 100l da rade pomalowac cala maske ? bo widze ze te 50l to chyba odpadaja

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-11-04, 10:33   
0
UP DOWN

norekkkkk napisał/a:
Panowie a taki pistolet allegro.pl/sico-bronze-hp-hvlp-z-ceny-200-zl-wyprzedaz-15-i3648809998.html jakiej sprezarki potrzebuje ?

Normalnej .... ;) Kupuj go ÂśmiaÂło.... ;) :spoko:

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-11-04, 10:34   
0
UP DOWN

norekkkkk napisał/a:
sprezarka o pojrmnosci 100l da rade pomalowac cala maske ?

Musisz mieĂŚ sprĂŞÂżarkĂŞ o wydajnoÂści (na wyjÂściu) min. 240-250 lit/min :tak:

Dumel19
Wysłany: 2013-11-04, 11:13   
0
UP DOWN

ja kiedyÂś malowaÂłem 50 litrowÂą sprĂŞÂżarkÂą maske, caÂły bok sie zdarzyÂło...

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-04, 17:31   
0
UP DOWN

Ok wiem ¿e normalnej potrzebuje ale o jakiej wydajnoœci dok³adnie do tego pistoletu ? oraz wybraÌ WYSOKOCIŒNIENIOWY typu RP, HP z dysz¹ 1,3 mm lub 1,4 mm, lub NISKOCIŒNIENIOWY typu HVLP z dysz¹ 1,3 lub 1,4 mm. ? Raczej bêdê malowa³ per³¹ lub metalic wiêc jak dla mnie HVLP ale czekam na rady.

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-05, 12:49   
0
UP DOWN

witam ponawiam pytanie pistolet sico ktory podalem wyzej, jakiej potrzebuje sprezarki tzn o jakiej wydajnosci i pojemnosci ?

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-11-05, 14:07   
0
UP DOWN

norekkkkk napisał/a:
witam ponawiam pytanie pistolet sico ktory podalem wyzej, jakiej potrzebuje sprezarki tzn o jakiej wydajnosci i pojemnosci ?

PrzecieÂż juÂż masz podane jakie min. musisz mieĂŚ aby malowaĂŚ takim tanim chiĂąskim pistoletem :tak:
A i jeszcze jedno... ;) nie wierz tak do koĂąca w to co piszÂą sprzedawcy takiego sprzĂŞtu... ;)
ChiĂąski HVLP to Âżaden pistolet w tym systemie :nie: nawet nie leÂżaÂł koÂło prawdziwego "niskociÂśnieniowca"... ^^
TakÂże lepiej kup coÂś ala-HP czy ala-RP za te pieniÂądze :tak:

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-06, 14:15   
0
UP DOWN

Hmmm a jak bêdzie wygl¹da³o malowanie Hp lub Rp baz¹, per³¹ itp ? poniewa¿ z tego co siê narazie orientuje to niskociœnieniowce s¹ w³aœnie do takiego malwoania a Hp do akryli.

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-11-06, 19:18   
0
UP DOWN

norekkkkk napisał/a:
jak bêdzie wygl¹da³o malowanie Hp lub Rp baz¹, per³¹ itp ? poniewa¿ z tego co siê narazie orientuje to niskociœnieniowce s¹ w³aœnie do takiego malwoania a Hp do akryli.

WidzĂŞ kolego Âże bardzo dobrze siĂŞ orientujesz w tematach o pistoletach.... ;)
TakÂże nasza "pomoc" nie jest juÂż Ci zupeÂłnie potrzebna .... ;)
Mam nadziejĂŞ tylko Âże piszÂąc o pistoletach HVLP masz taki na myÂśli.....
http://www.sata.com/index...et3000bhvlp&L=6
PoniewaÂż inne pistolety tylko "udajÂą" Âże sÂą niskociÂśnieniowe :tak:

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-06, 21:28   
0
UP DOWN

Widzisz kolego, gdybym sie znal to bym o rade nie prosil, ale nie wszyscy sa na tyle kumaci aby to zrozumiec... No nic widze ze nikt Normalnej rady mi nie da, poniewaz kazdy tutaj umie stosowac tylko ironie a nie porady. Coz a ze narazie zaczynam to nie bede inwestowal 1700zl na pistolet, ale nie wszyscy to rozumieja;) Aczkolwiek, jezeli ktos zaczynal swoja przygode z malowaniem z jakims tanim pistoletem i mu dobrze sluzyl to prosze o podanie takowego pistoletu. Podam jeszcze sprezarke ktora chce zakupic jednak wole dolozyc kilka zl i czy taka da rade do malowania ?
allegro.pl/sprezarka-kompresor-100l-magnum-profes-super-cena-i3689762235.html

dejmon
Wysłany: 2013-11-06, 21:32   
0
UP DOWN

do³¹cze sie nie chce zak¹³daÌ nowego

W moim kompresorze jest filtr zaraz do butli przykrĂŞcony . On wystarczy ?
czy kupiĂŚ jeszcze 1 na sciane

W¹¿ acytylenowy 15m

cobi 
Wysłany: 2013-11-06, 23:49   
0
UP DOWN

Ja mo¿e powiem kilka s³ów bo w³asnie przez to przechodzê.
Zazwyczaj pracuje na DeVilbisie Gti Pro- trans tech z gÂłowicÂą T1, czasami Sata Jet 3000 RP.
Poniewa¿ mój stary kompresor wyzion¹³ dziœ ducha a ¿e nie mogê staÌ z robota odrazu uderzy³em do firmy zajmuj¹cej sie kompresorami, instalacjami pneumatycznymi do warsztatów filtrami itp itd.
PrzyjechaÂł pan ktĂłry sprawdziÂł wymagania sprzĂŞtowe aby dopasowaÂł kompresor pod pistolety i ewentualnie maszyny pneumatyczne.
Pomijaj¹c to ¿e czeka mnie jutro wymiana instalacji która idzie do kabiny bo kompresor ¿ygn¹³ w nia olejem wybór pad³ na takie cudo: http://www.airpress.pl/in...arka-HK-700-300
Do tego dochodzÂą 3 filtry w kabinie. Do kompresora dodaÂłem sobie jeszcze urzÂądzonko ktĂłre co jakiÂś czas samo zrzuca wodĂŞ w zaleznoÂści od czĂŞstotliwosci uÂżywania kompresora.
Generalnie rzecz biorÂąc kompresor powinien dysponowaĂŚ wydajnoÂściÂą- zuÂżycie powietrza przez pistolet plus 30%.
Wszystko musisz przekalkulowaĂŚ co chcesz robiĂŚ, czym i ile. I przede wszystkim ile moÂżesz na to wydaĂŚ.
Mnie kompresor plus filtry plus wymiana kawaÂłka instalacji wyjdzie ok 10 tyÂś.
Niestety ryzyko zawodowe ale najpĂłzniej jutro na 18 musze mieĂŚ ciÂśnienie w kabinie :)

Podstawowy b³¹d jaki pope³niasz to dobierasz pistolet pod kompresor a powinno byc w odwrotnej kolejnoœci.

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-11-07, 11:37   
0
UP DOWN

norekkkkk napisał/a:
a ze narazie zaczynam to nie bede inwestowal 1700zl na pistolet, ale nie wszyscy to rozumieja

Ja to bardzo dobrze rozumiem :tak: Âże nie kupisz sobie pistoletu za ... te 1700zÂł jak sam piszesz :tak:

Tutaj masz pistolet ..za 1/10 tej kwoty ;) i teÂż na nim pisze HVLP nawet ksztaÂłt korpusu jest "podobny" do tego co zapodaÂłem we wczeÂśniejszym poÂście ;) :tak:
a dodatkowo masz nawet w tej kwocie "cyfrowy wyÂświetlacz" w tym pistolecie ;) :tak:
Chyba te skromne 170zÂł to "tyÂłka nie urwie..." jak go kupisz :D :spoko:

http://allegro.pl/pistole...3692092205.html

TakÂże ÂśmiaÂło siĂŞgaj "do skarpety" albo "rozbijaj ÂświnkĂŞ"... i kupuj ;) :tak:

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-11-07, 11:55   
0
UP DOWN

norekkkkk napisał/a:
Podam jeszcze sprezarke ktora chce zakupic jednak wole dolozyc kilka zl i czy taka da rade do malowania ?
allegro.pl/sprezarka-kompresor-100l-magnum-profes-super-cena-i3689762235.html

Niestety kolego ale ta sprĂŞÂżarka jest jedno-tÂłokowa :tak: a Ty potrzebujesz min. dwutÂłokowej :tak: tak aby spokojnie malowaĂŚ pistoletem :tak:

Matik
Wysłany: 2013-11-07, 17:01   
0
UP DOWN

tu jest ten sam pistolet taniej
http://www.allegromat.pl/aukcja146291

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-07, 18:12   
0
UP DOWN

Dziêkuje w³aœnie za takie konkretne porady !!! A t¹ sprê¿arkê to poszukam bo nie chcê kupowaÌ u¿ywanej bo siê bojê. Zreszt¹ przed samym zainteresowaniem tematem nie s¹dzi³em ¿e sprê¿arka kosztuje powy¿ej tysi¹ca i to lekko. No ale có¿ ¿ycie boleœnie zweryfikowa³o moje obliczenia ;) No nic bêdê szuka³ dwut³okowej i najwy¿ej kupiê ten pistolet wy¿ej podany. czas poka¿e czy warto zainwestowaÌ w jak¹œ sate itp
(Aczkolwiek ten taĂąszy jest zepsuty tzn ma jakiÂś niesprawny wyÂświetlacz to ja wolĂŞ doÂłoÂżyĂŚ te 40zÂł i mieĂŚ sprawny w 100% )

mariusz80 
Wysłany: 2013-11-07, 18:25   
0
UP DOWN

w tym przedziale cenowym co szukasz to moÂżesz braĂŚ w ciemno, wszystko to samo gĂł wno. Kupisz takie coÂś i po pewnym czasie dojrzejesz do tego Âżeby to wyj...ĂŚ do Âśmieci. Po czasi zacznie takie gĂł wno korodowaĂŚ lub siĂŞ utleniaĂŚ w zaleÂżnoÂści z czego chinole to zrobili a dysza z 1.3 zrobi siĂŞ 2.0

diablo74 
Wysłany: 2013-11-07, 21:19   
0
UP DOWN

na twoim miejscu zainteresowaÂłbym siĂŞ pistoletem typu hp a nie hvlp poczytaj na forum w czym rzecz jak go kupisz to juÂż wiem pewnie nie tylko ja jakie bĂŞdziesz miaÂł pytania po uÂżyciu go do bezbarwnego

hamir 
Wysłany: 2013-11-08, 01:29   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
dysza z 1.3 zrobi siĂŞ 2.0
to jest tzw chinski system SRD.....Samoczynne Rozkalibrowywanie Dysz. :cool:

musze przyznac ze pistolet w digitalu w tej cenie robi wraÂżenie :spoko:
ciekawe czy ma opcje zegarka i 32 melodyjek?Niewiecie czasem? :x:

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-11-08, 12:45   
0
UP DOWN

hamir napisał/a:
musze przyznac ze pistolet w digitalu w tej cenie robi wraÂżenie

Ten pistolet to straszna lipa.
Nieudolna podrĂłbka saty.
Nie polecam,,, testowaÂłem takie coÂś koledze @KaÂźmirzowi.

norekkkkk napisał/a:
DziĂŞkuje wÂłaÂśnie za takie konkretne porady !!!

Wierzysz w to co koledzy napisali powyÂżej,,, no bez jaj. :sciana:

https://www.youtube.com/watch?v=_4YV8s8pYl4

Kup sobie taki pistolet jak na filmiku i po problemie.
98-119 zÂł na allegro... auarita 1.3 lvlp..... cokolwiek to znaczy,,, hehe.
Do tego 2 t³okow¹ sprêzarke za ok 600-800 z³ filtr yato 1/2 odwadniacz z reduktorem za 70 z³ , koniecznie wymieù szybkoz³¹czke w sprêzarce lub zrób wyjœcie dla powietrza prosto ze zbiornika , zakup w¹z o œrednicy 8-10 mm w œrodku i........ ciesz siê pocz¹tkami w lakiernictwie ze sprawnym i skutecznym (na ten etap zaawansowania) sprzêtem w który zainwestujesz ok 1000z³.

dav91 
Wysłany: 2013-11-08, 18:18   
0
UP DOWN

chyba ¿e taki pistolecik, kompresora nie trzeba, wiêc kasê mo¿na przeznaczyÌ na jak¹œ wersjê pro czy coœ

tylko szukam, szukam i znaleŸÌ nie mogê go na allegro, chyba jakaœ tajna technologia

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-08, 18:50   
0
UP DOWN

Do lackdoctor znajdz mi 2 t³okow¹ sprê¿arkê 100l za 600/800z³ !!! http://allegro.pl/pistole...3690594449.html ( chyba ¿e do jego zapotrzebowania mo¿na jak¹œ mniejsze bo tu piszê ¿e 170l/min ?
Dav91 moÂże z braku funduszy zainwestujĂŞ w takÂą wÂłaÂśnie wersjĂŞ :D

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-11-08, 21:33   
0
UP DOWN

norekkkkk napisał/a:
znajdz mi 2 tÂłokowÂą sprĂŞÂżarkĂŞ 100l za 600/800zÂł !!!

http://tablica.pl/oferta/...html#763bbcf96b
"TrochĂŞ" droÂższa.... a jakoÂściowo taka jak ..... pistolet ;)

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-08, 22:11   
0
UP DOWN

Dobra powoli trzeba koĂączyĂŚ temat. KupujĂŞ ten pistolet ktĂłry podaÂłem wyÂżej Auarita Mp-500 13 LVLP. jego zapotrzebowanie to okoÂło 170l/min. Oraz ta sprĂŞÂżarka ktĂłrÂą podaÂł roberlodz09 bĂŞdzie mu odpowiadaÂła ? ZdajĂŞ sobie sprawĂŞ z jakoÂści pistoletu jak i sprĂŞÂżarki, ale szkoda czasu na zastanawianie siĂŞ co kupiĂŚ jak mam budÂżet jaki mam. Jedynie proszĂŞ o potwierdzenie Âże sprĂŞÂżarka powinna pasowaĂŚ do pistoletu a na weekendzie zamawiam.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-11-08, 22:20   
0
UP DOWN

Robert daÂł dobrego linka wiec po prostu kup ta sprĂŞÂżarkĂŞ i pistolet auarita mp500,,,,,,,,,,,, i koniecznie kup yato blok filtracyjny 1/2 cala czyli po prostu odwadniacz z reduktorem.
Dokup szybkoz³¹czki rectusa i zrób bezpoœrednie wyjscie z baniaka sprê¿arki.
Kup org przewĂłd pod pistolet lakierniczy ... ok 10-12 metrĂłw o Âśrednicy 10mm, orginalnie zaprawiony szybkozÂłaczkami rectusa.

Jak nas posÂłuchasz to unikniesz podstawowych koÂłpotĂłw kazdego poczÂątkujacego.

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-08, 22:25   
0
UP DOWN

Ok dziêkuje wam za rady jak coœ to Lackdoctor napisze do cb kiedyœ PW je¿eli chodzi o szybkoz³¹czki przewód itp Na razie skompletuje sprzêt i myœlê ¿e bêdzie OK( chyba ¿e nie chcesz ¿ebym dupê zawraca³ Lackdoctor to zrozumiem ;) )
( http://allegro.pl/przewod...3648777984.html znalaz³em ¿e z jednej strony tylko króciec Rectusa) Je¿eli taki przewód mo¿e byÌ to by mi³o by³o. Oraz co do szybkoz³¹czek jaki maj¹ posiadaÌ gwint ? 1/4 ? wybaczcie za milion pytaù ale chcê byÌ pewny na 1000000%

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-11-09, 12:21   
0
UP DOWN

norekkkkk, Pisz, jak bĂŞdĂŞ to odpiszĂŞ.
Na forum tez pisz, bo kazdy Ci cos napisze, nawet XXXXXXXXXXXX, ale jego posty moÂżesz spokojnie przewinÂąc bez czytania.

Pan X to... eeee sam poznasz jak przeczytasz.

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-09, 12:27   
0
UP DOWN

ok, a co do tego przewodu i tych zlaczek ?

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-11-09, 12:42   
0
UP DOWN

Dobry wybĂłr.

dav91 
Wysłany: 2013-11-09, 19:50   
0
UP DOWN

na stronie rectusa patrzy³em s¹ wê¿e 8 i 11 bie¿ 11 jak nie bêdzie kosmicznej ró¿nicy w cenie bo to prawie 1/2", oczywiœcie jeœli zrobisz sobie ca³e wyjœcie na 1/2" to wtedy ma to sens

norekkkkk
Wysłany: 2013-11-09, 20:59   
0
UP DOWN

dav91 jakbys mogl mi podac link do tego weza, bo wybacz ale moze jestem niewidomy, lecz nie moge znalesc. Mysle ze jak dojdzie mi sprezarka, pistolet i jak zamowie wszystkie akcesoria to napisze. Bo szczerze mowiac nie rozumiem do konca zdania ,, oczywiÂście jeÂśli zrobisz sobie caÂłe wyjÂście na 1/2" to wtedy ma to sens" Gdyz nigdy w zyciu nie mialem do czynienia ze sprezarka, jak i jej podlaczaniem itp. Co do odwadniacza to taki w cenie okolo 100zl bylby ok ? poniewaz ich duzo jest w takiej cenie.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu