Wys³any: 2013-11-03, 22:40 Sprê¿arka a dobór pistoletu
0
Witam mam pytanie czy z dwóch kompresorów które podam jaki¶ z nich bêdzie siê nadawa³ do malowania pistoletem lakierniczym ? Je¿eli tak to bardzo bym prosi³ o podanie pistoletu który by pasowa³ pod dany kompresor. Wiem ¿e oby dwa maj± pojemno¶æ tylko 50l ale na dro¿szy mnie nie staæ. Proszê tak¿e o pomoc w doborze pistoletu, lub sprê¿arki w podobnej cenie. Bardzo proszê o pomoc !( oraz czy kompresor olejowy nada siê do malowania baz± ? bo podobno do akrylu jest OK)
http://tablica.pl/oferta/...html#16df64bcc2 http://tablica.pl/oferta/...html#16df64bcc2
przy tak niskiej wydajno¶ci i ma³ym zbiorniku w teorii da siê co¶ polakierowaæ ale raczej to musz± byæ ma³e elementy, takie kompresorki s± bardziej do pompowania kó³, przedmuchiwania czy tak jak pisze w og³oszeniu "trzy dodatkowe koñcówki do pompowania pi³ek, materacy --itp.", ka¿dy kompresor nada siê do ka¿dego typu lakieru gdy zadbamy o odpowiedni± filtracjê powietrza i oczywi¶cie o jak±¶ minimaln± wydajno¶æ bo raczej ciê¿ko by³o by polakierowaæ samochód kompresorem od lodówki. W sumie masz 2 mo¿liwo¶ci, ¶cisn±æ dupê i dozbieraæ na co¶ choæ odrobinê wydajniejszego lub kupiæ to co pokaza³e¶ i siê tym po prostu cieszyæ
czy z dwóch kompresorów które podam jaki¶ z nich bêdzie siê nadawa³ do malowania pistoletem lakierniczym ? Je¿eli tak to bardzo bym prosi³ o podanie pistoletu który by pasowa³ pod dany kompresor.
Jedna uwaga.... ta "wydajno¶æ" jak± podaj± sprzedawcy tych kompresorków to jest kolego ale na tzw. wej¶ciu faktyczna wydajno¶æ na tzw. wyj¶ciu bêdzie o wiele mniejsza co¶ oko³o 110-120 lit/min
Przy takiej "wydajno¶ci" pozostaje Ci jedynie zakup pistoletu w wersji Mini
Jego zapotrzebowanie na powietrze pokryje siê z rzeczywistymi mo¿liwo¶ciami takiego "kompresorka"
Panowie a taki pistolet allegro.pl/sico-bronze-hp-hvlp-z-ceny-200-zl-wyprzedaz-15-i3648809998.html jakiej sprezarki potrzebuje ? bo myslalem go kupic jako ten pierwszy. Ma sluzyc do malowania pojedynczych elementow karoserii. Oraz czy np sprezarka o pojrmnosci 100l da rade pomalowac cala maske ? bo widze ze te 50l to chyba odpadaja
Ok wiem ¿e normalnej potrzebuje ale o jakiej wydajno¶ci dok³adnie do tego pistoletu ? oraz wybraæ WYSOKOCI¦NIENIOWY typu RP, HP z dysz± 1,3 mm lub 1,4 mm, lub NISKOCI¦NIENIOWY typu HVLP z dysz± 1,3 lub 1,4 mm. ? Raczej bêdê malowa³ per³± lub metalic wiêc jak dla mnie HVLP ale czekam na rady.
witam ponawiam pytanie pistolet sico ktory podalem wyzej, jakiej potrzebuje sprezarki tzn o jakiej wydajnosci i pojemnosci ?
Przecie¿ ju¿ masz podane jakie min. musisz mieæ aby malowaæ takim tanim chiñskim pistoletem
A i jeszcze jedno... nie wierz tak do koñca w to co pisz± sprzedawcy takiego sprzêtu...
Chiñski HVLP to ¿aden pistolet w tym systemie nawet nie le¿a³ ko³o prawdziwego "niskoci¶nieniowca"...
Tak¿e lepiej kup co¶ ala-HP czy ala-RP za te pieni±dze
Hmmm a jak bêdzie wygl±da³o malowanie Hp lub Rp baz±, per³± itp ? poniewa¿ z tego co siê narazie orientuje to niskoci¶nieniowce s± w³a¶nie do takiego malwoania a Hp do akryli.
jak bêdzie wygl±da³o malowanie Hp lub Rp baz±, per³± itp ? poniewa¿ z tego co siê narazie orientuje to niskoci¶nieniowce s± w³a¶nie do takiego malwoania a Hp do akryli.
Widzê kolego ¿e bardzo dobrze siê orientujesz w tematach o pistoletach....
Tak¿e nasza "pomoc" nie jest ju¿ Ci zupe³nie potrzebna ....
Mam nadziejê tylko ¿e pisz±c o pistoletach HVLP masz taki na my¶li.....
http://www.sata.com/index...et3000bhvlp&L=6
Poniewa¿ inne pistolety tylko "udaj±" ¿e s± niskoci¶nieniowe
Widzisz kolego, gdybym sie znal to bym o rade nie prosil, ale nie wszyscy sa na tyle kumaci aby to zrozumiec... No nic widze ze nikt Normalnej rady mi nie da, poniewaz kazdy tutaj umie stosowac tylko ironie a nie porady. Coz a ze narazie zaczynam to nie bede inwestowal 1700zl na pistolet, ale nie wszyscy to rozumieja;) Aczkolwiek, jezeli ktos zaczynal swoja przygode z malowaniem z jakims tanim pistoletem i mu dobrze sluzyl to prosze o podanie takowego pistoletu. Podam jeszcze sprezarke ktora chce zakupic jednak wole dolozyc kilka zl i czy taka da rade do malowania ?
allegro.pl/sprezarka-kompresor-100l-magnum-profes-super-cena-i3689762235.html
Ja mo¿e powiem kilka s³ów bo w³asnie przez to przechodzê.
Zazwyczaj pracuje na DeVilbisie Gti Pro- trans tech z g³owic± T1, czasami Sata Jet 3000 RP.
Poniewa¿ mój stary kompresor wyzion±³ dzi¶ ducha a ¿e nie mogê staæ z robota odrazu uderzy³em do firmy zajmuj±cej sie kompresorami, instalacjami pneumatycznymi do warsztatów filtrami itp itd.
Przyjecha³ pan który sprawdzi³ wymagania sprzêtowe aby dopasowa³ kompresor pod pistolety i ewentualnie maszyny pneumatyczne.
Pomijaj±c to ¿e czeka mnie jutro wymiana instalacji która idzie do kabiny bo kompresor ¿ygn±³ w nia olejem wybór pad³ na takie cudo: http://www.airpress.pl/in...arka-HK-700-300
Do tego dochodz± 3 filtry w kabinie. Do kompresora doda³em sobie jeszcze urz±dzonko które co jaki¶ czas samo zrzuca wodê w zalezno¶ci od czêstotliwosci u¿ywania kompresora.
Generalnie rzecz bior±c kompresor powinien dysponowaæ wydajno¶ci±- zu¿ycie powietrza przez pistolet plus 30%.
Wszystko musisz przekalkulowaæ co chcesz robiæ, czym i ile. I przede wszystkim ile mo¿esz na to wydaæ.
Mnie kompresor plus filtry plus wymiana kawa³ka instalacji wyjdzie ok 10 ty¶.
Niestety ryzyko zawodowe ale najpózniej jutro na 18 musze mieæ ci¶nienie w kabinie
Podstawowy b³±d jaki pope³niasz to dobierasz pistolet pod kompresor a powinno byc w odwrotnej kolejno¶ci.
a ze narazie zaczynam to nie bede inwestowal 1700zl na pistolet, ale nie wszyscy to rozumieja
Ja to bardzo dobrze rozumiem ¿e nie kupisz sobie pistoletu za ... te 1700z³ jak sam piszesz
Tutaj masz pistolet ..za 1/10 tej kwoty i te¿ na nim pisze HVLP nawet kszta³t korpusu jest "podobny" do tego co zapoda³em we wcze¶niejszym po¶cie
a dodatkowo masz nawet w tej kwocie "cyfrowy wy¶wietlacz" w tym pistolecie
Chyba te skromne 170z³ to "ty³ka nie urwie..." jak go kupisz
Podam jeszcze sprezarke ktora chce zakupic jednak wole dolozyc kilka zl i czy taka da rade do malowania ?
allegro.pl/sprezarka-kompresor-100l-magnum-profes-super-cena-i3689762235.html
Niestety kolego ale ta sprê¿arka jest jedno-t³okowa a Ty potrzebujesz min. dwut³okowej tak aby spokojnie malowaæ pistoletem
Dziêkuje w³a¶nie za takie konkretne porady !!! A t± sprê¿arkê to poszukam bo nie chcê kupowaæ u¿ywanej bo siê bojê. Zreszt± przed samym zainteresowaniem tematem nie s±dzi³em ¿e sprê¿arka kosztuje powy¿ej tysi±ca i to lekko. No ale có¿ ¿ycie bole¶nie zweryfikowa³o moje obliczenia No nic bêdê szuka³ dwut³okowej i najwy¿ej kupiê ten pistolet wy¿ej podany. czas poka¿e czy warto zainwestowaæ w jak±¶ sate itp
(Aczkolwiek ten tañszy jest zepsuty tzn ma jaki¶ niesprawny wy¶wietlacz to ja wolê do³o¿yæ te 40z³ i mieæ sprawny w 100% )
w tym przedziale cenowym co szukasz to mo¿esz braæ w ciemno, wszystko to samo gó wno. Kupisz takie co¶ i po pewnym czasie dojrzejesz do tego ¿eby to wyj...æ do ¶mieci. Po czasi zacznie takie gó wno korodowaæ lub siê utleniaæ w zale¿no¶ci z czego chinole to zrobili a dysza z 1.3 zrobi siê 2.0
na twoim miejscu zainteresowa³bym siê pistoletem typu hp a nie hvlp poczytaj na forum w czym rzecz jak go kupisz to ju¿ wiem pewnie nie tylko ja jakie bêdziesz mia³ pytania po u¿yciu go do bezbarwnego
Kup sobie taki pistolet jak na filmiku i po problemie.
98-119 z³ na allegro... auarita 1.3 lvlp..... cokolwiek to znaczy,,, hehe.
Do tego 2 t³okow± sprêzarke za ok 600-800 z³ filtr yato 1/2 odwadniacz z reduktorem za 70 z³ , koniecznie wymieñ szybkoz³±czke w sprêzarce lub zrób wyj¶cie dla powietrza prosto ze zbiornika , zakup w±z o ¶rednicy 8-10 mm w ¶rodku i........ ciesz siê pocz±tkami w lakiernictwie ze sprawnym i skutecznym (na ten etap zaawansowania) sprzêtem w który zainwestujesz ok 1000z³.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
Do lackdoctor znajdz mi 2 t³okow± sprê¿arkê 100l za 600/800z³ !!! http://allegro.pl/pistole...3690594449.html ( chyba ¿e do jego zapotrzebowania mo¿na jak±¶ mniejsze bo tu piszê ¿e 170l/min ?
Dav91 mo¿e z braku funduszy zainwestujê w tak± w³a¶nie wersjê
Dobra powoli trzeba koñczyæ temat. Kupujê ten pistolet który poda³em wy¿ej Auarita Mp-500 13 LVLP. jego zapotrzebowanie to oko³o 170l/min. Oraz ta sprê¿arka któr± poda³ roberlodz09 bêdzie mu odpowiada³a ? Zdajê sobie sprawê z jako¶ci pistoletu jak i sprê¿arki, ale szkoda czasu na zastanawianie siê co kupiæ jak mam bud¿et jaki mam. Jedynie proszê o potwierdzenie ¿e sprê¿arka powinna pasowaæ do pistoletu a na weekendzie zamawiam.
Robert da³ dobrego linka wiec po prostu kup ta sprê¿arkê i pistolet auarita mp500,,,,,,,,,,,, i koniecznie kup yato blok filtracyjny 1/2 cala czyli po prostu odwadniacz z reduktorem.
Dokup szybkoz³±czki rectusa i zrób bezpo¶rednie wyjscie z baniaka sprê¿arki.
Kup org przewód pod pistolet lakierniczy ... ok 10-12 metrów o ¶rednicy 10mm, orginalnie zaprawiony szybkoz³aczkami rectusa.
Jak nas pos³uchasz to unikniesz podstawowych ko³potów kazdego pocz±tkujacego.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
Ok dziêkuje wam za rady jak co¶ to Lackdoctor napisze do cb kiedy¶ PW je¿eli chodzi o szybkoz³±czki przewód itp Na razie skompletuje sprzêt i my¶lê ¿e bêdzie OK( chyba ¿e nie chcesz ¿ebym dupê zawraca³ Lackdoctor to zrozumiem )
( http://allegro.pl/przewod...3648777984.html znalaz³em ¿e z jednej strony tylko króciec Rectusa) Je¿eli taki przewód mo¿e byæ to by mi³o by³o. Oraz co do szybkoz³±czek jaki maj± posiadaæ gwint ? 1/4 ? wybaczcie za milion pytañ ale chcê byæ pewny na 1000000%
norekkkkk, Pisz, jak bêdê to odpiszê.
Na forum tez pisz, bo kazdy Ci cos napisze, nawet XXXXXXXXXXXX, ale jego posty mo¿esz spokojnie przewin±c bez czytania.
Pan X to... eeee sam poznasz jak przeczytasz.
na stronie rectusa patrzy³em s± wê¿e 8 i 11 bie¿ 11 jak nie bêdzie kosmicznej ró¿nicy w cenie bo to prawie 1/2", oczywi¶cie je¶li zrobisz sobie ca³e wyj¶cie na 1/2" to wtedy ma to sens
dav91 jakbys mogl mi podac link do tego weza, bo wybacz ale moze jestem niewidomy, lecz nie moge znalesc. Mysle ze jak dojdzie mi sprezarka, pistolet i jak zamowie wszystkie akcesoria to napisze. Bo szczerze mowiac nie rozumiem do konca zdania ,, oczywi¶cie je¶li zrobisz sobie ca³e wyj¶cie na 1/2" to wtedy ma to sens" Gdyz nigdy w zyciu nie mialem do czynienia ze sprezarka, jak i jej podlaczaniem itp. Co do odwadniacza to taki w cenie okolo 100zl bylby ok ? poniewaz ich duzo jest w takiej cenie.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum