Autor |
Wiadomość |
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-23, 18:44 miejscowe marszczenie bazy po 2giej warstwie klaru
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Witam,
na pocz¹tku chcia³bym powitaÌ wszystkich u¿ytkowników forum. Niestety ju¿ na pocz¹tku proszê o poradê w dosyÌ nietypowym przypadku. Otó¿ trafi³a do mojego warsztaciku maska z audi a6, po gradobiciu. Wszystkie nierówmoœci wyrównane, na to podk³ad akrylowy, baza per³owa. Do tego momentu jak zawsze wszystko ok. Niestety po na³o¿eniu klaru, pojawi³o siê mnóstwo ma³ych oczek, co jak siê domyœli³em by³o efektem "kopcenia" z pieca opalanego olejem Ale z tym te¿ sobie poradzi³em - matowanie i dok³adne odt³uszczenie. Na to posz³a cienka warstwa bezbarwnego - wysz³o ok, natomiest po na³o¿eniu 2giej warstwy, w niektórych miejscach podnios³o mi bazê i lekko siê pomarszczy³a... oprócz tego w pomarszczonych miejscach pojawi³y siê takie cienkie kreski na bazie jakby popêka³a (wygl¹da jak mapa rzek na mapie œwiata) i przebarwienia, chmórki których wczeœniej nie by³o. Ktoœ mo¿e podrzuciÌ jakiœ pomys³ co mog³o byÌ przyczyn¹ takiego bigosu? Narazie ca³oœÌ dosusza siê i niestety ca³y proces koloru od pocz¹tku... Proœba o podpowiedŸ co takiego mog³o siê wyda¿yÌ ¿eby po kolejnym lakierowaniu nie wysz³o to samo...
Z gĂłry wielkie dziĂŞki |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2013-11-23, 19:35
|
0
|
|
|
|
moÂże zbyt mocno rozcieĂączyÂłeÂś ten bezbarwny i zareagowaÂł ze spodem |
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-23, 19:51
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
no w³aœnie bez rozcieùczenia, tylko utwardzacz. Mo¿liwe ¿e za du¿o utwardzenia? troszkê siê mêtny robi³ bezbarwny ale ³adnie na szk³o wyszed³ po przeschniêciu. no i baza przedwczoraj by³a przykryta klarem i nic siê nie dzia³o oprócz oczek. Dzisiaj matowanie, bezbarwny 1 warstwa na 1/2 wysz³a ok, dopiero po drugiej siê zepsu³o. I dziwne bo nie ca³oœÌ tylko miejscami i ¿e a¿ do bazy dosz³o? bo siê chmurki porobi³y... |
|
|
|
 |
matheo_86
|
Wysłany: 2013-11-23, 23:02
|
0
|
|
|
|
moÂże tam gdzie te "chmurki" siĂŞ porobiÂły byÂło mocniej zmatowane i byÂła cienka warstwa klaru albo sama baza i dlatego zareagowaÂło...
kiedyÂś miaÂłem podobnÂą sytuacjĂŞ ale na elemencie plastikowym,
chyba jedyne wyjÂście to zmatowaĂŚ wszystko i od nowa polska ludowa:) |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-24, 00:16
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
No niestety ale napewno po caÂłoÂści od poczÂątku... Mam tylko obawy Âżeby znowu siĂŞ nie poÂżarÂło bo mnie trafi... W poniedziaÂłek matuje i nastĂŞpne podejÂście. Dam znaka jak wyszÂło. DziĂŞki za sugestie. P.S. RobiliÂście lakier w niÂższej temperaturze niÂż zalecana? Typu 10-15 stopni? MyÂślaÂłem Âże moÂże to ma jakiÂś zwiÂązek z moim przypadkiem? |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w osÂłonie podtlenku lpg |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-11-24, 00:26
|
0
|
|
|
|
hubson85,
Po prostu miaÂłes nieutwardzona poprzedniÂą warstwe i stad problemy. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2013-11-24, 08:03
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Po prostu miaÂłes nieutwardzona poprzedniÂą warstwe i stad problemy. | rozumiem, Âże gdy bazĂŞ kÂładzie na bezbarwny nieutw to takie rzeczy mogÂą nastÂąpiĂŚ ale bezb - bezb ? |
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-24, 10:07
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Lackdoctor napisał/a: | hubson85,
Po prostu miaÂłes nieutwardzona poprzedniÂą warstwe i stad problemy. |
no zgadza siĂŞ, ale przecieÂż 2gÂą warstwe bezbarwnego dajesz przed wyschniĂŞciem poprzedniej. Chyba niemoÂżliwe Âżeby ostatnia warstwa wgryzÂła siĂŞ w tÂą z przed dwĂłch dni i jeszcze doszÂła do bazy |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w osÂłonie podtlenku lpg |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-11-24, 13:18
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | ale bezb - bezb ? |
Jest zimno i proces utwardzania siĂŞ poprzedniej warstwy bezbarwnego nie zostaÂł zakoĂączony.
Nowa baza szybko odparowaÂła, pierwsza warstwa nowego klaru byÂła cienka ale druga juÂż odpowiednio grubsza.
No i polecia³o w g³¹b starego klaru, tym bardziej ¿e droga zosta³a otwarta przez matowanie klaru celem nadania przyczepnoœci.
hubson85 napisał/a: | Chyba niemoÂżliwe Âżeby ostatnia warstwa wgryzÂła siĂŞ w tÂą z przed dwĂłch dni i jeszcze doszÂła do bazy |
Naturalnie moÂżliwe przy temperaturach jakie mamy teraz.
Gdyby to byÂło lato to nie byÂło by tego tematu i problemu. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-24, 16:54
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Nie pomyÂślaÂłbym Âże temperatura mogÂła mi namieszaĂŚ,w sumie to nie miaÂłem wczeÂśniej akcji z kÂładzeniem tyÂłu warstw zaraz po sobie. Przez ten popaprany piecyk wszystko... To co,Âżeby to dokoĂączyĂŚ bez niespodzianek lepiej bĂŞdzie odczekaĂŚ jakiÂś czas czy po wygrzaniu lecieĂŚ od poczÂątku? Dopiero jestem na etapie skÂładania maÂłego promiennika i myÂślĂŞ Âże z tydzieĂą mi to zajmie. |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-25, 19:39
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Witam,
Nie wiem czy uda³o mi siê poprawnie wkleiÌ za³¹cznik, ale uda³o mi siê uwieczniÌ "arcydzie³o"
DSC_0249.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 421 raz(y) 975.79 KB |
|
|
|
|
 |
Pono
|
Wysłany: 2013-11-25, 22:19
|
0
|
|
|
|
nie bylo w tych miejsach przeszlifow i czy na akrylowym podkladzie nie zauwazylesz czegos nawet na zmatowionej powierzchni? moze juz akrylowy sie gryzl ze stara powloka? |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-26, 18:05
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Chyba rozwiÂązaÂłem problem, ale jednak chciaÂłbym siĂŞ poradziĂŚ czy moje podejrzenia mogÂą byĂŚ trafne: moÂżliwe Âże podczas odtÂłuszczania nie odparowaÂł dobrze zmywacz, a ja przykryÂłem go lakierem i ten z kolei siĂŞ zmarszczyÂł? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-11-26, 21:29
|
0
|
|
|
|
hubson85 napisał/a: | ale jednak chciaÂłbym siĂŞ poradziĂŚ czy moje podejrzenia mogÂą byĂŚ trafne |
|
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-26, 21:38
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
no to pupa.
Zobaczymy jak wyjdzie nastêpna robota. mam nadziejê ¿e bez udziwnieù. T¹ maskê to teraz dotkn¹Ì siê bojê, bo wszystko wszystkim tylko te materia³y cuit drogawe |
|
|
|
 |
Pono
|
Wysłany: 2013-11-26, 21:56
|
0
|
|
|
|
stary to ne mozliwe zeby lakier podniosl baze jak wszystko bylo przykryte podkladem bez przecierki chyba ze w tym miejscu przylalo ci sie bazy i nie odparowala to moze jeszcze tak, bo inaczej ie ma opcji,, z poprawieniem to maske 1500 i tam gdzie sie podnioslo poflekuj zasikaj baza lub filerem w spreyu ( ostroznie bo moze sie podniesc jak jest zbyt gruba warstwa) i tylo w tym miejscu wycieniuj baze i na calosc klar, a mysle ze bazy ci chociaz 30 gram zostalo to ci starczy i lakier bezbarwny to jeszcze nie tak drogo :P |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-27, 15:05
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
No wÂłaÂśnie taki mam plan Âżeby tylko te Âłaty wycieniowaĂŚ tylko profilaktycznie poczekam niech to dobrze siĂŞ utwardzi. Ale Âże za grubo bazy poszÂło to raczej nie, bo juÂż byÂła przykryta bezbarwnym i nic siĂŞ nie dziaÂło,dopiero jak daÂłem drugi raz bezbarwny po matowaniu to takie jaja wyszÂły. |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2013-11-27, 22:30
|
0
|
|
|
|
hubson85 napisał/a: | dopiero jak daÂłem drugi raz bezbarwny po matowaniu to takie jaja wyszÂły. |
To jest doœÌ czêsty objaw jak siê chce poprawiÌ po sobie za szybko .
Daj dobrze wyschn¹Ì pierwszemu bezbarwnemu bo najzwyczajniej wchodz¹ w reakcjê ze sob¹ pomimo, ¿e pewnie te same lakiery u¿y³eœ. No i wa¿na sprawa: drugie lakierowanie musi byÌ nieco cieùsze ni¿ pierwsze i d³u¿sze czasy miêdzy warstwami. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2013-11-28, 06:33
|
0
|
|
|
|
Nie zrozumiaÂłeÂś:chodzi o drugÂą warstwĂŞ,nie powtĂłrne lakierowanie bezbarwnym. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2013-11-28, 09:40
|
0
|
|
|

|
jacenty 741,
hubson85 napisał/a: |
bo juÂż byÂła przykryta bezbarwnym i nic siĂŞ nie dziaÂło,dopiero jak daÂłem drugi raz bezbarwny po matowaniu to takie jaja wyszÂły. | |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2013-11-28, 12:14
|
0
|
|
|
|
Ups,za duÂżo czekolady |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-28, 17:09
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
No nic ch³opacy, dziêki wielkie za podpowiedzi. Doszed³em do wniosku ¿e przy obecnych temperaturach nie bêdê siê babra³ z lakierami dopóki nie ogarnê jakiegoœ sensownego grzania. No ale jak to siê mówi cz³owiek siê uczy na w³asnych b³êdach Materia³y kupisz w ka¿dej mieszalni, ale wra¿enia ze zje...nej roboty - bezcenne |
|
|
|