Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
hubson85 
Wys³any: 2013-11-23, 18:44   miejscowe marszczenie bazy po 2giej warstwie klaru
0
UP DOWN
malarz artysta

Sk±d: wzy
Witam,
na pocz±tku chcia³bym powitaæ wszystkich u¿ytkowników forum. Niestety ju¿ na pocz±tku proszê o poradê w dosyæ nietypowym przypadku. Otó¿ trafi³a do mojego warsztaciku maska z audi a6, po gradobiciu. Wszystkie nierówmo¶ci wyrównane, na to podk³ad akrylowy, baza per³owa. Do tego momentu jak zawsze wszystko ok. Niestety po na³o¿eniu klaru, pojawi³o siê mnóstwo ma³ych oczek, co jak siê domy¶li³em by³o efektem "kopcenia" z pieca opalanego olejem :sciana: Ale z tym te¿ sobie poradzi³em - matowanie i dok³adne odt³uszczenie. Na to posz³a cienka warstwa bezbarwnego - wysz³o ok, natomiest po na³o¿eniu 2giej warstwy, w niektórych miejscach podnios³o mi bazê i lekko siê pomarszczy³a... oprócz tego w pomarszczonych miejscach pojawi³y siê takie cienkie kreski na bazie jakby popêka³a (wygl±da jak mapa rzek na mapie ¶wiata) i przebarwienia, chmórki których wcze¶niej nie by³o. Kto¶ mo¿e podrzuciæ jaki¶ pomys³ co mog³o byæ przyczyn± takiego bigosu? Narazie ca³o¶æ dosusza siê i niestety ca³y proces koloru od pocz±tku... Pro¶ba o podpowied¼ co takiego mog³o siê wyda¿yæ ¿eby po kolejnym lakierowaniu nie wysz³o to samo...
Z góry wielkie dziêki

kalbi 
Wys³any: 2013-11-23, 19:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
mo¿e zbyt mocno rozcieñczy³e¶ ten bezbarwny i zareagowa³ ze spodem

hubson85 
Wys³any: 2013-11-23, 19:51   
0
UP DOWN
malarz artysta

no w³a¶nie bez rozcieñczenia, tylko utwardzacz. Mo¿liwe ¿e za du¿o utwardzenia? troszkê siê mêtny robi³ bezbarwny ale ³adnie na szk³o wyszed³ po przeschniêciu. no i baza przedwczoraj by³a przykryta klarem i nic siê nie dzia³o oprócz oczek. Dzisiaj matowanie, bezbarwny 1 warstwa na 1/2 wysz³a ok, dopiero po drugiej siê zepsu³o. I dziwne bo nie ca³o¶æ tylko miejscami i ¿e a¿ do bazy dosz³o? bo siê chmurki porobi³y...

matheo_86
Wys³any: 2013-11-23, 23:02   
0
UP DOWN

mo¿e tam gdzie te "chmurki" siê porobi³y by³o mocniej zmatowane i by³a cienka warstwa klaru albo sama baza i dlatego zareagowa³o...
kiedy¶ mia³em podobn± sytuacjê ale na elemencie plastikowym,
chyba jedyne wyj¶cie to zmatowaæ wszystko i od nowa polska ludowa:)

hubson85 
Wys³any: 2013-11-24, 00:16   
0
UP DOWN
malarz artysta

No niestety ale napewno po ca³o¶ci od pocz±tku... Mam tylko obawy ¿eby znowu siê nie po¿ar³o bo mnie trafi... W poniedzia³ek matuje i nastêpne podej¶cie. Dam znaka jak wysz³o. Dziêki za sugestie. P.S. Robili¶cie lakier w ni¿szej temperaturze ni¿ zalecana? Typu 10-15 stopni? My¶la³em ¿e mo¿e to ma jaki¶ zwi±zek z moim przypadkiem?

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-11-24, 00:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
hubson85,
Po prostu mia³es nieutwardzona poprzedni± warstwe i stad problemy.

kalbi 
Wys³any: 2013-11-24, 08:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Lackdoctor napisa³/a:
rozumiem, ¿e gdy bazê k³adzie na bezbarwny nieutw to takie rzeczy mog± nast±piæ ale bezb - bezb ?

hubson85 
Wys³any: 2013-11-24, 10:07   
0
UP DOWN
malarz artysta

Lackdoctor napisa³/a:
hubson85,

no zgadza siê, ale przecie¿ 2g± warstwe bezbarwnego dajesz przed wyschniêciem poprzedniej. Chyba niemo¿liwe ¿eby ostatnia warstwa wgryz³a siê w t± z przed dwóch dni i jeszcze dosz³a do bazy :?:

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-11-24, 13:18   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
ale bezb - bezb ?

Jest zimno i proces utwardzania siê poprzedniej warstwy bezbarwnego nie zosta³ zakoñczony.
Nowa baza szybko odparowa³a, pierwsza warstwa nowego klaru by³a cienka ale druga ju¿ odpowiednio grubsza.
No i polecia³o w g³±b starego klaru, tym bardziej ¿e droga zosta³a otwarta przez matowanie klaru celem nadania przyczepno¶ci.

hubson85 napisa³/a:
Chyba niemo¿liwe ¿eby ostatnia warstwa wgryz³a siê w t± z przed dwóch dni i jeszcze dosz³a do bazy

Naturalnie mo¿liwe przy temperaturach jakie mamy teraz.

Gdyby to by³o lato to nie by³o by tego tematu i problemu.

hubson85 
Wys³any: 2013-11-24, 16:54   
0
UP DOWN
malarz artysta

Nie pomy¶la³bym ¿e temperatura mog³a mi namieszaæ,w sumie to nie mia³em wcze¶niej akcji z k³adzeniem ty³u warstw zaraz po sobie. Przez ten popaprany piecyk wszystko... To co,¿eby to dokoñczyæ bez niespodzianek lepiej bêdzie odczekaæ jaki¶ czas czy po wygrzaniu lecieæ od pocz±tku? Dopiero jestem na etapie sk³adania ma³ego promiennika i my¶lê ¿e z tydzieñ mi to zajmie.

hubson85 
Wys³any: 2013-11-25, 19:39   
0
UP DOWN
malarz artysta

Witam,
Nie wiem czy uda³o mi siê poprawnie wkleiæ za³±cznik, ale uda³o mi siê uwieczniæ "arcydzie³o"

DSC_0249.jpg
Plik ¶ci±gniêto 420 raz(y) 975.79 KB

Pono
Wys³any: 2013-11-25, 22:19   
0
UP DOWN

nie bylo w tych miejsach przeszlifow i czy na akrylowym podkladzie nie zauwazylesz czegos nawet na zmatowionej powierzchni? moze juz akrylowy sie gryzl ze stara powloka?

hubson85 
Wys³any: 2013-11-26, 18:05   
0
UP DOWN
malarz artysta

Chyba rozwi±za³em problem, ale jednak chcia³bym siê poradziæ czy moje podejrzenia mog± byæ trafne: mo¿liwe ¿e podczas odt³uszczania nie odparowa³ dobrze zmywacz, a ja przykry³em go lakierem i ten z kolei siê zmarszczy³?

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-11-26, 21:29   
0
UP DOWN

hubson85 napisa³/a:
ale jednak chcia³bym siê poradziæ czy moje podejrzenia mog± byæ trafne

:nie: :nie: :nie:

hubson85 
Wys³any: 2013-11-26, 21:38   
0
UP DOWN
malarz artysta

no to pupa.
Zobaczymy jak wyjdzie nastêpna robota. mam nadziejê ¿e bez udziwnieñ. T± maskê to teraz dotkn±æ siê bojê, bo wszystko wszystkim tylko te materia³y cuit drogawe ;P

Pono
Wys³any: 2013-11-26, 21:56   
0
UP DOWN

stary to ne mozliwe zeby lakier podniosl baze jak wszystko bylo przykryte podkladem bez przecierki chyba ze w tym miejscu przylalo ci sie bazy i nie odparowala to moze jeszcze tak, bo inaczej ie ma opcji,, z poprawieniem to maske 1500 i tam gdzie sie podnioslo poflekuj zasikaj baza lub filerem w spreyu ( ostroznie bo moze sie podniesc jak jest zbyt gruba warstwa) i tylo w tym miejscu wycieniuj baze i na calosc klar, a mysle ze bazy ci chociaz 30 gram zostalo to ci starczy i lakier bezbarwny to jeszcze nie tak drogo :P

hubson85 
Wys³any: 2013-11-27, 15:05   
0
UP DOWN
malarz artysta

No w³a¶nie taki mam plan ¿eby tylko te ³aty wycieniowaæ tylko profilaktycznie poczekam niech to dobrze siê utwardzi. Ale ¿e za grubo bazy posz³o to raczej nie, bo ju¿ by³a przykryta bezbarwnym i nic siê nie dzia³o,dopiero jak da³em drugi raz bezbarwny po matowaniu to takie jaja wysz³y.

grzechoo2008 
Wys³any: 2013-11-27, 22:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
hubson85 napisa³/a:
dopiero jak da³em drugi raz bezbarwny po matowaniu to takie jaja wysz³y.

To jest do¶æ czêsty objaw jak siê chce poprawiæ po sobie za szybko ;) .
Daj dobrze wyschn±æ pierwszemu bezbarwnemu bo najzwyczajniej wchodz± w reakcjê ze sob± pomimo, ¿e pewnie te same lakiery u¿y³e¶. No i wa¿na sprawa: drugie lakierowanie musi byæ nieco cieñsze ni¿ pierwsze i d³u¿sze czasy miêdzy warstwami.

jacenty 741
Wys³any: 2013-11-28, 06:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Nie zrozumia³e¶:chodzi o drug± warstwê,nie powtórne lakierowanie bezbarwnym.

No-limit
Wys³any: 2013-11-28, 09:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
jacenty 741,
hubson85 napisa³/a:

bo ju¿ by³a przykryta bezbarwnym i nic siê nie dzia³o,dopiero jak da³em drugi raz bezbarwny po matowaniu to takie jaja wysz³y.
;)

jacenty 741
Wys³any: 2013-11-28, 12:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Ups,za du¿o czekolady :x:

hubson85 
Wys³any: 2013-11-28, 17:09   
0
UP DOWN
malarz artysta

No nic ch³opacy, dziêki wielkie za podpowiedzi. Doszed³em do wniosku ¿e przy obecnych temperaturach nie bêdê siê babra³ z lakierami dopóki nie ogarnê jakiego¶ sensownego grzania. No ale jak to siê mówi cz³owiek siê uczy na w³asnych b³êdach ;) Materia³y kupisz w ka¿dej mieszalni, ale wra¿enia ze zje...nej roboty - bezcenne ;P

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: