Autor |
Wiadomo¶æ |
|
marer
|
Wys³any: 2013-11-24, 12:22 Jaki osuszacz kupiæ?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 285 Sk±d: Podkarpacie
|
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-11-24, 15:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
Przepustowo¶æ dobierasz do wydajno¶ci kompresora oczywi¶cie na wydmuchu lub je¿eli chcesz mniej zainwestowaæ do ilo¶ci powietrza jak± zu¿ywasz maksymalnie podczas prac
omi nie znam ale osuszacz nie musi definitywnie zakoñczyæ Twoich problemów z powietrzem najpierw instalacja zgodnie ze sztuk±, pozdrawiam |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-11-24, 15:55
|
0
|
|
|
|
Instalacjê mam zrobion± rur± ocynkowan± 1/2".
Sprê¿arka jest zaraz za ¶cian± pod³±czona do instalacji.
Sprezarke tydzieñ temu kupi³em now± abac 5900 , zbiornik 200 litrów, wyczyszczony po starym kompresorze b4900.
Na zbiorniku jest reduktor z odwadniaczem z którego czasem spuszczê wodê.
Nastêpnie wê¿em zbrojonym jest pod³±czenie do sieci .
W gara¿u mam ujêcia powietrza, w tym jedno zakoñczone Ckd 1/2" którego u¿ywam tylko do lakierowania.
W tym w³a¶nie Ckd nigdy nie by³o ani kropli wody.
Lakier wylany na lustro, wszystko jest ok, za oko³o 1,5 godziny jak lakier schnie na pow³oce widaæ mini do³ki.
Nie s± to g³êbokie kratery, wystarczy przelecieæ lekko papierem 2000 i wypolerowaæ.
Jak pisa³em tydzieñ temu wymieni³em pompê, mo¿e jest minimalna poprawa ale problem wci±¿ istnieje, dlatego chce kupic osuszacz.
Przypuszczam ¿e powietrze na pistolet idzie ciep³e i niesie ¿e sob± drobinki pary wodnej której Ckd nie wy³apie
Mo¿e dlatego ¿e sprezarka jest bardzo blisko i powietrze nie zd±¿y sie sch³odziæ?
Mo¿e kto¶ co¶ podpowie, bêdê bardzo wdziêczny. |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-11-24, 19:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-11-24, 19:30
|
0
|
|
|
|
Nie jest to gazowanie, nie ma ¿adnych pêcherzyków .
Wiem jak wygl±da gazowanie. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-11-24, 20:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
marer,
Kup ten z wiêksza wydajno¶ci±, do Twojego kompresora bêdzie pasowa³ a¿ nadto.
Obydwa w sumie maj± wieksz± przepustowo¶æ, ale nigdy nie wiesz czy Ci nie wpadnie pomys³ piaskowania a wtedy masz pewno¶æ ¿e piasek nie bêdzie robi³ siê mokry w baniaku.
diablo74 napisa³/a: | najpierw instalacja zgodnie ze sztuk±, pozdrawiam |
A sk±d takie pomys³y.
Dobry osuszacz z punktem rosy 3*C robi ca³± robotê i eliminuje z powietrza wodê i olej.
Za nim mo¿esz mieæ w±¿ od pralki frani pod³±czony i oczek nie bêdzie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-11-24, 21:24
|
0
|
|
|
|
Kompresor mam o wydajno¶ci oko³o 600 l/min praktycznej .
S±dzê ¿e który bym nie wzi±³ bêdzie dobry jak Lacku mówi.
Ten wiêkszy zu¿ywa wiêcej pr±du w sumie nie du¿o ale zawsze to co¶.
Na t± chwilê z narzêdzi które mam to najwiêksze zapotrzebowanie na powietrze maja chyba rupesy skorpio oko³o 360 l/min , wiêc mo¿e nie ma co przesadzaæ z zapasem .
Chocia¿ nigdy nie wiadomo co cz³owiek wymy¶li |
|
|
|
|
hubson85
|
Wys³any: 2013-11-24, 21:25
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
marer napisa³/a: | Lakier wylany na lustro, wszystko jest ok, za oko³o 1,5 godziny jak lakier schnie na pow³oce widaæ mini do³ki. |
Witam,
Ja ostatnio mia³em podobny problem, i jak siê okaza³o winne by³o ogrzewanie, ca³a robota ³adnie piêknie do momentu jak dos³ownie ma³a chmurka spalin z pieca dosta³a siê do pomieszczenia i nie zaczê³a osiadaæ na ¶wie¿o zrobionym elemencie, objawy identyczne. Chyba ¿e jeste¶ pewny winy powietrza to cofam swoj± sugestiê. |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w os³onie podtlenku lpg |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-11-24, 22:34
|
0
|
|
|
|
hubson85
Ja ju¿ niczego nie jestem pewien bo z tematem walczê z 2 lata i mnie sz..k trafia.
Kiedy¶ grza³em webastem i te¿ mi siê wydawa³o ¿e spaliny mog± siê dostawaæ, webasto sprzeda³em problem zosta³.
Podgrzewa³em gazem, dalej to samo, nie grzejê wcale i dalej to samo.
Pomieszczenie od nowa wytynkowane i dalej to samo .
Tydzieñ temu kupi³em now± pompê, wymy³em baniak, wymieni³em w±¿ , filtr przed pistoletem i dalej kicha :( .
A w CKD na ¶cianie ani kropli wody
Nie wiem , masakra. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-11-24, 22:42
|
0
|
|
|
|
marer napisa³/a: | Ten wiêkszy zu¿ywa wiêcej pr±du w sumie nie du¿o ale zawsze to co¶. |
40W ró¿nicy.
Mój ma ok 900 l/min i pobiera 260W czyli 50W wiêcej ni¿ ten z wiêkszym przep³ywem, który w linku pokaza³e¶.
Zreszt± po co na forum pytaæ skoro w tym sklepie dobrze doradz± i tam pracuje chyba @Jano ... z tamtego forum stary user. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-11-24, 23:00
|
0
|
|
|
|
hamir, i unek83,
Mam do Was jako specjalistów jedno ma³e pytanko.
Kiedy zastosowanie osuszacza ziêbniczego jest niewskazane, lub jego u¿ycie nie gwarantuje powietrza wolnego od wody ?
Unek wyka¿ siê.
Jeszcze jedno pytanko... ale to na deser. |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-11-25, 01:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
Lackdoctor napisa³/a: | Mój ma ok 900 l/min i pobiera 260W | który?Ten z wê¿ownica w wiadrze z zimn± woda? |
|
|
|
|
unek83 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2013-11-25, 09:03
|
|
|
|
hamir napisa³/a: | wê¿ownica w wiadrze z zimn± woda |
Ju¿ dawno Krysiu go dopracowa³ ... tylko dziêki radom pewnego pana P którego tak nie lubi
nic dziwnego jak zamiast mózgu ma siê balon ...sam nigdy nie wpad³ by na pomys³ aby co¶ tam do³o¿yæ....
Lackdoctor napisa³/a: | Kiedy zastosowanie osuszacza ziêbniczego jest niewskazane, lub jego u¿ycie nie gwarantuje powietrza wolnego od wody ? |
£a³ Krysiu co¶ tam us³ysza³e¶ w mieszalni?? dawaj chêtnie pos³ucham
Widzisz jest taka ró¿nica miêdzy nami jak co¶ nie wiem na temat to siê nie udzielam....a ty udajesz kogo¶ kim nie jeste¶...jak± mo¿esz mieæ widzê skoro nawet instalacji nie zrobi³e¶ aby ten twój osuszacz nie dostawa³ ca³ego syfu z kompresora ...
Dajesz tutaj rady komu¶ aby tak zrobi³ jak ty??? trzeba mieæ naprawdê pustkê w g³owie..
To, ¿e ty nie piaskujesz i zrobisz sobie 3 element na tydz mo¿e starczy ale jak ju¿ ma pracowaæ ten osuszacz normalnie kilka godz to pomy¶l chwilê za nim tutaj znowu co¶ nadrukujesz... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-11-25, 17:58
|
0
|
|
|
|
unek83, hamir,
Jedno moje pytanie a u Was ga¶nie ¶wiat³o.
unek83 napisa³/a: | trzeba mieæ naprawdê pustkê w g³owie.. |
Masz to wiesz o czym piszesz.. buhahaha.
Odpowiecie na pytanie?
Bo tego w necie nie znajdziecie.
Czy wychodzi na to ¿e takie profiamatory maj± za zadanie machaæ pistoletem a nie my¶leæ ... ej, ch³opaki, o czym wy tam piszecie na tym tamtym pseudo profi forum?
Unis³awie, jak to jest byæ moderatorem bez podstawowej wiedzy?
Umiesz tam tylko sprzataæ jak wo¼ny?
To by pasowa³o.
Tak trzymaj. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-11-25, 18:02
|
0
|
|
|
|
hamir napisa³/a: | Lackdoctor napisa³/a: | Mój ma ok 900 l/min i pobiera 260W | który?Ten z wê¿ownica w wiadrze z zimn± woda? |
http://lakierowanko.info/download.php?id=4305
Taaa, wiadro to topowy element unka szopy,,, do dzi¶ osusza powietrze pampersem.
A Ty?
Kocimiêtk±? |
|
|
|
|
unek83 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2013-11-25, 18:06
|
|
|
|
Nie ma sensuu ...szkoda mi ciebie i twojej ..... Pozdra |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-11-25, 18:10
|
0
|
|
|
|
Te¿ pozdrawiam i zdrówka ¿yczê.
To co napisane to wszystko na wyrost i niepotrzebne bredzenie najaranych kolesi.
Gdyby¶ by³ normalny to by by³y posty na temat a nie ja teraz.
Uszanuj ludzi, nie siej ( ja te¿ nie) zamêtu i nie prowokuj dziwnymi zaczepkami.
Zobacz ¿e szanujê wybór Jacka i nie wciskam siê tam pod innymi nickami itd.
Uszanuj siebie, ludzi i fora oba.
Bo to wszystko bzdury z dupy wytrzepane i tyle. |
|
|
|
|
unek83 [Usuniêty]
|
Wys³any: 2013-11-25, 18:16
|
|
|
|
Ale ja szanuje ludzi... ale ty dla mnie nie jeste¶ cz³owiekiem
.Jakie bzdury przecie¿ ty nie masz wiedzy praktyku .... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-11-25, 18:17
|
0
|
|
|
|
unek83 napisa³/a: | Ale ja szanuje ludzi tylko ale ty nie jeste¶ cz³owiekiem
.Jakie bzdury przecie¿ ty nie masz wiedzy praktyku .... |
Jeszcze Ci ma³o.
Przecie¿ tymi g³upotami pogr±¿asz siê. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-11-25, 18:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-11-25, 18:28
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisa³/a: | a jaki to CKD? | Jak nasz (albo mój)... 4000 |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-11-25, 18:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Skoro posiadasz blok filtracyjny CKD, który ma filtracjê wielko¶ci 5 i 0,1 mikrona a jak napisa³e¶ tam jest sucho to jak to siê ma do kraterów o których piszesz?
Tym bardziej, piszesz Kolego Marer, ¿e na polakierowanej powierzchni nie ma kraterów a po 1,5h siê pojawiaj± to jak to siê ma do zanieczyszczonego powietrza?
Chyba, ¿e drobiny wody lub mg³y olejowej potrzebuj± a¿ 1,5h aby siê wydostaæ z wê¿a i wskoczyæ na polakierowany element
Moim skromnym zdaniem a równie¿ mia³em takowy problem i uwierz mi ani trochê nie pomóg³ osuszacz ziêbniczy, Twój problem to:
zbyt grube warstwy, problem z rozcieñczalnikiem lub z utwardzaczem.
Pozdrawiam |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
hubson85
|
Wys³any: 2013-11-25, 19:52
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
marer napisa³/a: | Pomieszczenie od nowa wytynkowane i dalej to samo . |
Mo¿e pry¶nij jakikolwiek kawa³ek elementu w innym pomieszczeniu lub ca³kiem na zewn±trz i zobacz co siê bêdzie dzia³o, jak bêdzie tak samo to u¿yj innego materia³u na próbê (np. zwyk³a emalia z odpowiednim rozpuszczalnikiem). Wtedy bêdziesz wiedzia³ czy co¶ "wisi w powietrzu" czy problem jest w instalacji albo w materiale którego u¿ywasz (ewentualnie proporcje mieszania chemii). |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w os³onie podtlenku lpg |
|
|
|
|
Drakiva
|
Wys³any: 2013-11-26, 00:29 Drakiva- pomoc
|
0
|
|
|
|
Witam. Bardzo dobrze Ciebie rozumiem te¿ mia³em taki problem z oczkami.
Po pierwsze- zaraz za kompresorem zamontowa³em podwójny filtr powietrza
i dodatkowo taki ma³y pod pistolet. Wszystko by³o ok do czasu..
Po drugie- zauwa¿y³em u siebie sylikon w pistolecie. Najprawdopodobniej jaki¶
syf w rozpuszczalniku nitro by³ (robi³em wiele prób wiec wiem co mówiê) którym
przemywa³em pistolet. Od tego czasu nitro leje tylko do pistoletu, nie mocze w
nim szmatki itp by byæ pewny ze nie zanieczyszczam go.
Po trzecie- mia³em kijowy rozpuszczalnik który gazowa³. Teraz pracuje na U-POL u
bez rozpuszczalnika i pierwsz± warstwê daje cienk± ( przypylam ) a druga pe³n± na lustro.
Miêdzy warstwami czekam 20-25 min zawsze !!! (wtedy nic nie gazuje)
I b³±d jaki robi³em i nie mog³em na to wpa¶æ... GARA¯ ZLEWA£EM WOD¡ ! ! !
Woda odparowywa³a z posadzki i para wodna robi³a mini kropki i musia³em wszystko polerowaæ...
Teraz ju¿ nie zlewam tak obficie albo wydmuchuje gara¿ i unikam w nim wody.
Mo¿e wydawaæ siê Wam ze te g³upie ale tak by³o. Jak tylko przesta³em gara¿ zlewaæ wod± nie mam ¿adnych problemów. Lakier uk³ada siê piêknie na lustro.
Mam nadzieje ze pomog³em |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2013-11-26, 08:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
Kup filtr pod pistolet dewillbisa(taka bañka za 30z³) Je¶li oczka nie bêd± wychodziæ, kupuj osuszacz. Je¶li bêd± to nie ma sensu na wydawania pieniêdzy na niego. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-12-01, 10:43
|
0
|
|
|
|
Miki,
Mam taki filtr pod pistoletem, i nie pomaga.
Ale je¿eli powietrze pójdzie ciep³e to filtr mo¿e nie wy³apaæ pary .
Drakiva,
Ja pracuje ba Novolu 570 ba bardzo mi pasuje.
Zrobie test tak jak mówisz bez rozcieñczalnika, 1 warstwê wypylon± i drug± po 25 minutach wylana.
Powiem szczerze ¿e ja tak d³ugo nie czeka³em miêdzy warstwami. |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2013-12-01, 15:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
marer napisa³/a: | Miki,
Mam taki filtr pod pistoletem, i nie pomaga.
Ale je¿eli powietrze pójdzie ciep³e to filtr mo¿e nie wy³apaæ pary .
|
To zale¿y jak d³ugo masz ten filtr. Wymienia siê go co max 2 tygodnie.
Ale je¶li siê ju¿ zdecydujesz na osuszacz to kup nie ten z wiêksz± wydajno¶ci± , a mniejsz± model ED24 . 400l/min wystarcza do wszystkich urz±dzeñ u¿ywanych w lakierni jednoosobowej. Po za tym mo¿e chodziæ ca³y dzieñ. Pobór mocy 120w |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-12-01, 20:15
|
0
|
|
|
|
Miki,
A jak kiedy¶ bêdê potrzebowa³ podpi±æ jak±¶ ma³± piaskareczkê, albo nie wiem co jeszcze.
To co wtedy? Ten ED24 nie bêdzie maly?
W sumie do piaskowania mo¿na zrobiæ osobne ujêcie powietrza bez osuszacza?
Mo¿e koledzy którzy posiadaj± osyszacze napisz± jakiej wydajno¶ci je posiadaj± i jakich narzêdzi u¿ywaj±?
Powiem szczerze ¿e nie wiem dlaczego ale najbardziej do gustu przypad³ mi isuszacz OMI. ED54 o wydajno¶ci 900 l/min. Chocia¿ my¶lê równie¿ o ED72 - 1200 l/min, zawsze to zapas mocy.
Nie wiem tylko czy tyle przepustowo¶ci jest potrzebne.
Dlatego jeszcze raz proszê u¿ytkowników osuszaczy napiszcie jakie macie. |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2013-12-01, 21:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Jak bra³em kompresor w tej firmie w której siê we wszystko zaopatruje to polecali mi osuszacze waltera. Mimo uprzedzenia do tej marki, sensownie gadali. 3 lata gwarancji na wymiennik czy co¶ tam maj±.
OMI maj± rok i podobno ró¿nie u nich z awaryjno¶ci±. Tak¿e polecali waltera, a minimalnie dro¿szy i z du¿o wiêksz± wydajno¶ci± by³.
W Kaliszu w JagMarze. |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-12-02, 15:03
|
0
|
|
|
|
Widzê ¿e chyba bêdê mia³ osuszacz jako pierwszy na forum?
Chyba ¿e koledzy nie chc± sie podzieliæ wiedz± i doswiadczeniem? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2013-12-02, 16:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Koledzy maj± osuszacze. Lackdoctor i kilku innych. Nie ma co tu siê zastanawiaæ, we¼ taki który ma najd³u¿sz± gwarancjê i du¿y przep³yw powietrza. Tego nigdy za wiele. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-12-02, 16:37
|
0
|
|
|
|
Do piaskowania mus byc osuszacz, inaczej powietrze bêdzie oddawa³o wilgoc w pojemniku z piaskiem, czego efektem bedzie brak podawania piasku.
Dlatego musi byc do piaskowania odpowiednio wydajny osuszacz.
Jednak do normalnego u¿ytkowania typu przygotowanie i lakierowanie idealny bedzie optymalnie dopasowany przep³ywem do zapotrzebwania, jak Miki napisa³, aby pracujacy osuszacz nie by³ dla nas obci±¿eniem finansowym.
Za osuszaczem nie musi byc filtra saty aby powietrze by³o czyste.
Osuszacz bowiem skutecznie eliminuje parê wodna i MG£Ê OLEJOW¡ , wiêc mój ckd 4000 nie ma co robic poza regulacj± ci¶nienia i wy³apywaniem sta³ych zanieczyszczeñ.
Tak mi wychodzi po kilku latach mania osuszacza. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-12-02, 16:38
|
0
|
|
|
|
Cytat: |
Widzê ¿e chyba bêdê mia³ osuszacz jako pierwszy na forum? |
Tak, jako pierwszy bedziesz mia³ nowy osuszacz.
Nie znam przynajmniej nikogo co by siê nowym pochwali³. |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-12-02, 19:03
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor,
I to jest konkretna odpowied¼.
Teraz mi zosta³o jeszcze jedno pytanie.
Ile potrzeba powietrza do piaskowania?
900 l/min wystarczy? Czy raczej lepiej 1200.
Przepraszam za tak wnikliwe i mêcz±ce pytania ale kupuje osuszacz nowy i chce nie za du¿o wydaæ a mieæ dobry.
Szczerze powiem ¿e sklaniam sie ku ED54- 900 l/min ale je¶li potrzeba wiêkszy to wezmê ED72 1200 l/min.
I co tu zrobiæ? :( |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-12-02, 19:19
|
0
|
|
|
|
marer napisa³/a: | I co tu zrobiæ? |
Oj tam,,, kup suchy piasek i ma³y osuszacz
marer napisa³/a: | sklaniam sie ku ED54- 900 l/min |
To cos w stylu mojego a mój nie rujnuje mnie po wizycie inkasenta enei... a chodzi przez ca³y czas gdy jest potencjalnie potrzebne powietrze. |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-12-08, 00:30
|
0
|
|
|
|
Witam
Wybra³em osuszacz tj. ED-54 900 l/min.
W poniedzia³ek zamawiam
S±dzê ¿e 900 litrów to jest optymalnie. |
|
|
|
|
marer
|
Wys³any: 2013-12-17, 22:47
|
0
|
|
|
|
Witam
Dzi¶ doszed³ do mnie osuszacz , wybra³em jednak ED 72 o wydajno¶ci 1200 l/min.
Mam pytanie :
Czy ten osuszacz je¶li podepnê do jednej fazy od sprê¿arki bêdzie siê poprawnie za³±cza³ ?
Pytam dlatego i¿ sprê¿arkê za³±czam w pomieszczeniu którym lakierujê a stoi w innym, chce tam równie¿ postawiæ osuszacz.
Ona ma panel steruj±cy i nie wiem czy da siê to tak za³±czyæ ¿eby go uruchamiaæ poprzez za³±czenie napiêcia , bez wciskania panelu? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-12-17, 23:01
|
0
|
|
|
|
marer napisa³/a: | Czy ten osuszacz je¶li podepnê do jednej fazy od sprê¿arki bêdzie siê poprawnie za³±cza³ ?
Pytam dlatego i¿ sprê¿arkê za³±czam w pomieszczeniu którym lakierujê |
Chyba ze to elektronik i na panelu trzeba klikn±æ... |
|
|
|