Autor |
Wiadomość |
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-11-30, 20:10 ubezpieczenie i inne papiery w autohandlu
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Witam,
Mam pytanko, a w zasadzie maÂły zestawik pytaĂą do ludzi ktĂłrzy majÂą wiedzĂŞ teoretycznÂą na temat autohandlu. Mianowicie chodzi mi o kwestiĂŞ ubezpieczenia samochodu przeznaczonego do sprzedaÂży, oczywiÂście na legala z fakturÂą. Jak wyglÂąda sprawa zakupionego samochodu z niewaÂżnÂą polisÂą, oraz jego sprzedaÂż? to, Âże muszĂŞ wykupiĂŚ ubezpieczenie to wiem, jednak jak to kalkulujÂą firmy ubezpieczeniowe? bo na pewno jest to jakoÂś inaczej rozwiÂązane niÂż dla wÂłaÂściciela indywidualnego.
DziĂŞki z gĂłry za info
P.S.
czy moÂżna odliczaĂŚ od podatku czĂŞÂści i materiaÂły zakupione do "przypicowania" autka pod klienta? typu opony, lakiery, jakieÂś kosmetyki typu plak itp? |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w osÂłonie podtlenku lpg |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-11-30, 20:57
|
0
|
|
|
|
hubson85 napisał/a: | sprawa zakupionego samochodu z niewaÂżnÂą polisÂą, oraz jego sprzedaÂż? to, Âże muszĂŞ wykupiĂŚ ubezpieczenie to wiem, jednak jak to kalkulujÂą firmy ubezpieczeniowe? bo na pewno jest to jakoÂś inaczej rozwiÂązane niÂż dla wÂłaÂściciela indywidualnego. |
Kupujesz auto bez oc.
W tym samym dniu, lub nastepnym ubezpieczasz na siebie, bo firma to ty.
Bez sensu robiĂŚ takie coÂś Âże ubezpieczasz na firmĂŞ i jesteÂś jako firma bez zniÂżek.
hubson85 napisał/a: | czy moÂżna odliczaĂŚ od podatku czĂŞÂści i materiaÂły zakupione do "przypicowania" autka pod klienta? typu opony, lakiery, jakieÂś kosmetyki typu plak itp? |
Autohandel z automatu podlega rozliczniu vat, wiêc i rachunkowoœc pozwala na pe³ne odliczenia wszystkich materia³ów, czêœci i paliwa (oczywiœcie posiadaj¹c auto ciê¿arowe z odpowiednim wpisem w dowodzie rejstr) |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-12-01, 07:49
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
no ok, ale czy TU w którym przerwa³ ubezpieczenie poprzedni w³aœciciel nie bêdzie chcia³o ode mnie dop³aty czy te¿ wymaga³o kontynuacji z tytu³u automatycznego przejœcia polisy na nowego nabywcê (czyli mnie)? no i jak jest w przypadku ubezpieczeù krótkoterminowych ew. komisowych? czêsto spotykam przypadki ¿e goœÌ wystawia polisê bezpoœrednio na kupuj¹cego w dniu zakupu. A co z czasem, kiedy auto nie posiada³o ubezpieczenia? Nie bêd¹ chcieli jakiejœ dop³aty? Bo czêsto trafiaj¹ siê ciekawe patenty w³aœnie bez OC, przegl¹du itp, i nie zawsze na szybkoœci da siê to przygotowaÌ do sprzedania, a szkoda p³aciÌ ubezpieczenie jak auto stoi na warsztacie, albo akurat jest inna robota i musi swoje odczekaÌ. |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w osÂłonie podtlenku lpg |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2013-12-01, 12:34
|
0
|
|
|
|
hubson85,
Moja pani doradca ubezpieczeniowy robi mi miesiecznie ok 3-7 ubezpieczeĂą.
Jak ubezpieczenia niet, to ubezpieczamy z dniem zakupu.
Finito, co byÂło prĂŞdzej nie interesuje mnie, bo nie ja byÂłem wÂłascicielem.
hubson85 napisał/a: | i nie zawsze na szybkoÂści da siĂŞ to przygotowaĂŚ do sprzedania, a szkoda pÂłaciĂŚ ubezpieczenie jak auto stoi na warsztacie, albo akurat jest inna robota i musi swoje odczekaĂŚ. |
200z³ na pó³ roku to chyba nie jest lwia czêœÌ zarobku na aucie?
Wiec co zaróó¿nica czy zap³acisz zaraz po zakupie, czy 3 miechy póŸniej. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2013-12-01, 15:52
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-12-01, 18:07
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Lackdoctor napisał/a: | 200zÂł na pó³ roku to chyba nie jest lwia czêœÌ zarobku na aucie? |
w skali jednego egzemplarza do zniesienia, ale jak masz np. ze 3 szt. w miesiÂącu to raczej Âśrednia inwestycja, bo przykÂładowo te 600 zÂł mogĂŞ przeznaczyĂŚ na jakieÂś graty do warsztaciku. A jeÂżeli teÂż siĂŞ zajmujesz tematem to pewnie zauwaÂżyÂłeÂś Âże najlepsze kÂąski raczej ubezpieczenia nie posiadajÂą (o przeglÂądzie nie wspomnĂŞ, ale to inna bajka )
pawel1108 napisał/a: | Hubson poszÂło na priw, najkorzystniejsze rozwiÂązanie |
i o to Polska walczyÂła dziĂŞki za info!!! I oczywiÂście punkt dla Ciebie A orientujesz siĂŞ czy potrzebne sÂą jakieÂś dane firmy do korzystania z tego typu OC? w sensie co mogÂą chcieĂŚ w TU, bo domyÂślam siĂŞ Âże bez dziaÂłalnoÂści to raczej nie przejdzie |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2013-12-01, 18:32
|
0
|
|
|
|
hubson85 napisał/a: | i o to Polska walczyÂła |
Tak jak napisa³em dzia³alnoœÌ, kwity rejestracyjne i dzia³asz |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2013-12-01, 18:42
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
aha, no to jasne.
A samo wykupienie ubezpieczenia muszê ogarn¹Ì od razu w jakimœ okreœlonym czasie od dnia zakupu czy nie robi to ró¿nicy? Nie chodzi mi ¿eby zaoszczêdziÌ np. te 15 z³ tylko nie zawsze jest czas i pamiêÌ ¿eby to za³atwiÌ na ju¿ |
|
|
|