Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Lucky
Wys³any: 2013-12-25, 16:53   Przej¶cie lakiernicze
0
UP DOWN

Witam.
Na wstêpie powiem, ¿e szuka³em na forum takiego tematu w którym móg³bym siê czego¶ dowiedzieæ, lecz je¶li ju¿ co¶ znalaz³em to nie mog³em "zajarzyæ" o co chodzi. :/
Chcia³em siê dowiedzieæ jak polakierowaæ np. tylko przedni± czê¶æ b³otnika bez u¿ycia tego blendera (je¶li dobrze pamiêtam tak to siê nazywa³o) do ³±czenia starego klaru z nowym.
S³ysza³em, ¿e gdy zmatujemy klar papierem wodnym 2000 (lub drobniejszy) to nak³adaj±c na niego nowy klar i po przepolerowaniu polerk±, nie bêdzie nic widaæ.
Najbardziej trapi mnie jak polakierowaæ element baz± ?
W wszelkich moich próbach lakierniczych przed baz± matowi³em papierem 800... :roll:
Krótko mówi±c jak zrobiæ tzw. przej¶cie bez u¿ycia blendera ? :D
Na b³otniku ni¿ej zrobi³em schemat jak to moim zdaniem powinno wygl±daæ, powiedzcie mi prosze czy siê nie myle ;)

Co zrobiæ z baz± gdy przyprusze ni± odcinek b³otnika, który jest zmatowiony 2000 ?

Pewnie troche namiesza³em, ale by³bym wdziêczny za wyt³umaczenie laikowi jak to zrobiæ :)

Z góry dziêki !
Pozdrawiam.

zeniTh 
Wys³any: 2013-12-25, 17:57   
0
UP DOWN

Sk±d: RSR
w takiej sytuacji najlepiej polecieæ ca³y element klarem

Lucky
Wys³any: 2013-12-25, 19:13   
0
UP DOWN

zeniTh, ale w takim przypadku rozumiem, ¿e stary klar na elemencie musia³bym przeszlifowaæ papierem ?
Tak wgl jak± najdrobniejsz± oraz najgrubsz± gradacj± mo¿e byæ przeszlifowany klar tak, aby poprostu nie spapraæ pracy ?

mati86 
Wys³any: 2013-12-25, 19:32   
0
UP DOWN

mo¿esz go przelecieæ 800 z grubsza i poprawiæ w³uklin± i past matuj±c±, tylko siê nie porzecieraj tam gdzie bêdzie sam bezbarwny.

hubson85 
Wys³any: 2013-12-25, 22:47   
0
UP DOWN
malarz artysta

Sk±d: wzy
Poleæ ca³o¶æ 800 popraw 1500 zapsikaj baz± ten kawa³ek który Ciê interesuje z lekkim zapyleniem kawa³ek dalej w celu zagubienia ewentualnej ró¿nicy odcienia, ca³o¶æ bezbarwnym i po robocie. Naparstek lakieru wiêcej a efekt bêdzie znacznie lepszy ni¿ przej¶cie w po³owie elementu. I mniej roboty ni¿ to pó¼niej polerowaæ,g³askaæ a i tak bêdzie widaæ ³±czenie. W tym przypadku na mój gust oszczêdno¶æ nie wymierna do nak³adu roboty.

Lucky
Wys³any: 2013-12-25, 23:35   
0
UP DOWN

hubson85, ok rozumiem.
Ale jak to by siê mia³o np. gdy do polakierowania jest tylny b³otnik, przecie¿ ca³ego auta nie wyszlifuje 800,1500, a potem polakieruje klarem ? ;)
Czy w momencie gdy na zmatowiony klar papierem 2000 po³o¿e ¶wie¿± baze i na to klar mog± z tego powstaæ jakie¶ niechciane problemy ?
Pytam równie¿ o ten tylny b³otnik, bo nie wiem czy na lato nie bêdzie mnie czeka³a robota przy obu (rdza)... :roll:

hubson85 
Wys³any: 2013-12-26, 07:46   
0
UP DOWN
malarz artysta

Na tyle zapsikujesz zaprawki baz± a bezbarwny dajesz albo do pierwszego napotkanego przet³oczenia albo ³±czysz w najwê¿szym punkcie ale i tak polecam bezbarwnym zrobiæ ca³y b³otnik. Miejsce w którym chcesz ³±czyæ daj lekko 1500 i popraw 2000 kawa³ek dalej ni¿ siêgnie nowy lakier. Nie psiaki dalej ni¿ matowane. Po wyschniêciu przelaæ ³±czenie 2000, polerka i po robocie. Tylko uwa¿aj ¿eby Do starej bazy nie poprzecieraæ bo siê mo¿e pogry¼æ z now±.

jacenty 741
Wys³any: 2013-12-26, 12:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
P³akaæ siê chce,czytaj±c takie porady.Sk±d Wy siê wszyscy pourywali¶cie????Za bogato na kolacji wigilijnej by³o?
Jakie 1500 i 2000 pod bazê,takie gradacje to na powierzchniê przygotowywan± na zastosowanie rozpuszczalnika do cieniowania i pó¼niejsz± polerkê,a nie pod warstwê bezbarwnego.Graniczna gradacja pod bazê i bezbarwny to 1200,i to nowy ostry papier,a nie zu¿yt± szmatê.

kalbi 
Wys³any: 2013-12-26, 12:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
baza 1000/1200 - bezbarwny szara w³óknina lub miedziana z mat past± 1200/1500, przej¶cie 2000/2500

hubson85 
Wys³any: 2013-12-26, 13:26   
0
UP DOWN
malarz artysta

jacenty 741 napisa³/a:
Jakie 1500 i 2000 pod bazê

kolego, przecie¿ mowa o bezbarwnym i miejscu ³±czenia, wiêc nie wiem sk±d powody do p³aczu.

Lucky
Wys³any: 2013-12-26, 14:47   
0
UP DOWN

Wiem, ze mecze ale musze spytac... :D
Czy jak polakieruje po zmatowionym klarze papierem 1200 swiezym klarem to bedzie widac jakies siadajace ryski czy cos ?

Brak polskich znakow, bo pisze z tableta.

jacenty 741
Wys³any: 2013-12-26, 16:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
hubson85 napisa³/a:
kolego, przecie¿ mowa o bezbarwnym i miejscu ³±czenia, wiêc nie wiem sk±d powody do p³aczu.
Lucky napisa³/a:
Czy w momencie gdy na zmatowiony klar papierem 2000 po³o¿e ¶wie¿± baze i na to klar mog± z tego powstaæ jakie¶ niechciane problemy ?
St±d.

hubson85 
Wys³any: 2013-12-26, 16:52   
0
UP DOWN
malarz artysta

No to akurat nie by³a podpowiedz tylko zapytanie autora tematu. Ale ogólnie pomys³ kiepski :nie:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: