Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Lucky
|
Wys³any: 2013-12-25, 16:53 Przej¶cie lakiernicze
|
0
|
|
|
|
Witam.
Na wstêpie powiem, ¿e szuka³em na forum takiego tematu w którym móg³bym siê czego¶ dowiedzieæ, lecz je¶li ju¿ co¶ znalaz³em to nie mog³em "zajarzyæ" o co chodzi.
Chcia³em siê dowiedzieæ jak polakierowaæ np. tylko przedni± czê¶æ b³otnika bez u¿ycia tego blendera (je¶li dobrze pamiêtam tak to siê nazywa³o) do ³±czenia starego klaru z nowym.
S³ysza³em, ¿e gdy zmatujemy klar papierem wodnym 2000 (lub drobniejszy) to nak³adaj±c na niego nowy klar i po przepolerowaniu polerk±, nie bêdzie nic widaæ.
Najbardziej trapi mnie jak polakierowaæ element baz± ?
W wszelkich moich próbach lakierniczych przed baz± matowi³em papierem 800...
Krótko mówi±c jak zrobiæ tzw. przej¶cie bez u¿ycia blendera ?
Na b³otniku ni¿ej zrobi³em schemat jak to moim zdaniem powinno wygl±daæ, powiedzcie mi prosze czy siê nie myle
Co zrobiæ z baz± gdy przyprusze ni± odcinek b³otnika, który jest zmatowiony 2000 ?
Pewnie troche namiesza³em, ale by³bym wdziêczny za wyt³umaczenie laikowi jak to zrobiæ
Z góry dziêki !
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
zeniTh
|
Wys³any: 2013-12-25, 17:57
|
0
|
|
|
|
w takiej sytuacji najlepiej polecieæ ca³y element klarem |
|
|
|
|
Lucky
|
Wys³any: 2013-12-25, 19:13
|
0
|
|
|
|
zeniTh, ale w takim przypadku rozumiem, ¿e stary klar na elemencie musia³bym przeszlifowaæ papierem ?
Tak wgl jak± najdrobniejsz± oraz najgrubsz± gradacj± mo¿e byæ przeszlifowany klar tak, aby poprostu nie spapraæ pracy ? |
|
|
|
|
mati86
|
Wys³any: 2013-12-25, 19:32
|
0
|
|
|
|
mo¿esz go przelecieæ 800 z grubsza i poprawiæ w³uklin± i past matuj±c±, tylko siê nie porzecieraj tam gdzie bêdzie sam bezbarwny. |
|
|
|
|
hubson85
|
Wys³any: 2013-12-25, 22:47
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Poleæ ca³o¶æ 800 popraw 1500 zapsikaj baz± ten kawa³ek który Ciê interesuje z lekkim zapyleniem kawa³ek dalej w celu zagubienia ewentualnej ró¿nicy odcienia, ca³o¶æ bezbarwnym i po robocie. Naparstek lakieru wiêcej a efekt bêdzie znacznie lepszy ni¿ przej¶cie w po³owie elementu. I mniej roboty ni¿ to pó¼niej polerowaæ,g³askaæ a i tak bêdzie widaæ ³±czenie. W tym przypadku na mój gust oszczêdno¶æ nie wymierna do nak³adu roboty. |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w os³onie podtlenku lpg |
|
|
|
|
Lucky
|
Wys³any: 2013-12-25, 23:35
|
0
|
|
|
|
hubson85, ok rozumiem.
Ale jak to by siê mia³o np. gdy do polakierowania jest tylny b³otnik, przecie¿ ca³ego auta nie wyszlifuje 800,1500, a potem polakieruje klarem ?
Czy w momencie gdy na zmatowiony klar papierem 2000 po³o¿e ¶wie¿± baze i na to klar mog± z tego powstaæ jakie¶ niechciane problemy ?
Pytam równie¿ o ten tylny b³otnik, bo nie wiem czy na lato nie bêdzie mnie czeka³a robota przy obu (rdza)... |
|
|
|
|
hubson85
|
Wys³any: 2013-12-26, 07:46
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Na tyle zapsikujesz zaprawki baz± a bezbarwny dajesz albo do pierwszego napotkanego przet³oczenia albo ³±czysz w najwê¿szym punkcie ale i tak polecam bezbarwnym zrobiæ ca³y b³otnik. Miejsce w którym chcesz ³±czyæ daj lekko 1500 i popraw 2000 kawa³ek dalej ni¿ siêgnie nowy lakier. Nie psiaki dalej ni¿ matowane. Po wyschniêciu przelaæ ³±czenie 2000, polerka i po robocie. Tylko uwa¿aj ¿eby Do starej bazy nie poprzecieraæ bo siê mo¿e pogry¼æ z now±. |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w os³onie podtlenku lpg |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2013-12-26, 12:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
P³akaæ siê chce,czytaj±c takie porady.Sk±d Wy siê wszyscy pourywali¶cie????Za bogato na kolacji wigilijnej by³o?
Jakie 1500 i 2000 pod bazê,takie gradacje to na powierzchniê przygotowywan± na zastosowanie rozpuszczalnika do cieniowania i pó¼niejsz± polerkê,a nie pod warstwê bezbarwnego.Graniczna gradacja pod bazê i bezbarwny to 1200,i to nowy ostry papier,a nie zu¿yt± szmatê. |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2013-12-26, 12:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
baza 1000/1200 - bezbarwny szara w³óknina lub miedziana z mat past± 1200/1500, przej¶cie 2000/2500 |
|
|
hubson85
|
Wys³any: 2013-12-26, 13:26
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
jacenty 741 napisa³/a: | Jakie 1500 i 2000 pod bazê |
kolego, przecie¿ mowa o bezbarwnym i miejscu ³±czenia, wiêc nie wiem sk±d powody do p³aczu. |
|
|
|
|
Lucky
|
Wys³any: 2013-12-26, 14:47
|
0
|
|
|
|
Wiem, ze mecze ale musze spytac...
Czy jak polakieruje po zmatowionym klarze papierem 1200 swiezym klarem to bedzie widac jakies siadajace ryski czy cos ?
Brak polskich znakow, bo pisze z tableta. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2013-12-26, 16:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
hubson85 napisa³/a: | kolego, przecie¿ mowa o bezbarwnym i miejscu ³±czenia, wiêc nie wiem sk±d powody do p³aczu. |
Lucky napisa³/a: | Czy w momencie gdy na zmatowiony klar papierem 2000 po³o¿e ¶wie¿± baze i na to klar mog± z tego powstaæ jakie¶ niechciane problemy ? | St±d. |
|
|
|
|
hubson85
|
Wys³any: 2013-12-26, 16:52
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
No to akurat nie by³a podpowiedz tylko zapytanie autora tematu. Ale ogólnie pomys³ kiepski |
|
|
|