Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 18:01   mirka ceros skok 2.5 czy 5
0
UP DOWN

Jestem na kupnie cerosa i mam dylemat czy 2.5 czy 5
Ma sÂłuÂżyĂŚ do przygotowania powierzchni pod podkÂład , pod lakier , szlif lakieru pod polerke
Do szpachli raczej bedzie sluzyÂł klocek ale mniejsze mniejsca tez moze troche obslugiwaĂŚ.
MyslĂŞ Âże lepiej 2.5 ale co wy o tym sadzicie
proszĂŞ o szybka pomoc

Âłysy73 
Wysłany: 2014-01-07, 18:09   
+1
UP DOWN

Sam w pytaniu sobie odpowiedziaÂłeÂś:
- pod lakier, lakier pod polerkĂŞ...
- do szpachli raczej bĂŞdzie sÂłuÂżyÂł klocek

2,5mm

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 18:22   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
Sam w pytaniu sobie odpowiedziaÂłeÂś:
- pod lakier, lakier pod polerkĂŞ...
- do szpachli raczej bĂŞdzie sÂłuÂżyÂł klocek

2,5mm

a pod podkÂład?
Do szpachli mniejszych mniejsc tak np 10x10 to tez troche mo¿e bede j¹ u¿ywa³ ale obrabiaj¹c klockiem mam jakoœ wiêksz¹ pewnoœÌ ¿e dobrze to zrobi³em

Âłysy73 
Wysłany: 2014-01-07, 18:30   
+1
UP DOWN

Kupujesz jednÂą wiĂŞc weÂź 2,5 mm.
NiÂą teÂż obrobisz szpachle tylko wolniej.

Ja mam 2,5mm DYNABRADE ma³¹ prostok¹tn¹ i do ma³ych placków kitu jest spoko.

Ale Tobie pod lakier i pod polerkĂŞ i tak tylko 2,5mm wchodzi w rachubĂŞ (pomimo iÂż sÂą tacy co twierdzÂą Âże im siĂŞ i 5mm dobrze pod lakiery robi i niczego nie widzÂą - ja widziaÂłem)

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 18:35   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
Kupujesz jednÂą wiĂŞc weÂź 2,5 mm.
NiÂą teÂż obrobisz szpachle tylko wolniej.

Ja mam 2,5mm DYNABRADE ma³¹ prostok¹tn¹ i do ma³ych placków kitu jest spoko.

Ale Tobie pod lakier i pod polerkĂŞ i tak tylko 2,5mm wchodzi w rachubĂŞ (pomimo iÂż sÂą tacy co twierdzÂą Âże im siĂŞ i 5mm dobrze pod lakiery robi i niczego nie widzÂą - ja widziaÂłem)

dzieki o taka rade mi wÂłaÂśnie chodziÂło kaÂżdy pisze Âże 5 jest spoko a 1500 tysia to sporo i mialem dylemat ale rozwiales moje wÂątpliwoÂści biore 2,5 dzieki

masz moÂże jakieÂś doswiadczenie z mechanika?? konkretnie klucze dynamometrycczne ?

KK 
Wysłany: 2014-01-07, 20:07   
+1
UP DOWN

Ja mam jeÂśli klucze dynamometryczne chcesz.
Kup sobie stahlwille lub gedore/rahsol.

Mam cerosa 5mm i na przekÂładce podkÂład pod lakier teÂż zrobisz.
Nawet leciaÂłem bezbarwny piÂątkÂą i bez problemu po cerosie siĂŞ wyprowadzi.
Ale jak jeden do wszystkiego to kup 2,5mm tak jak kolega radzi.

MoÂże kup Derosa juÂż. Kabel i zasilacz to jak pies u nogi. Wiem co mĂłwiĂŞ.

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 20:34   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Ja mam jeÂśli klucze dynamometryczne chcesz.
Kup sobie stahlwille lub gedore/rahsol.

Mam cerosa 5mm i na przekÂładce podkÂład pod lakier teÂż zrobisz.
Nawet leciaÂłem bezbarwny piÂątkÂą i bez problemu po cerosie siĂŞ wyprowadzi.
Ale jak jeden do wszystkiego to kup 2,5mm tak jak kolega radzi.

MoÂże kup Derosa juÂż. Kabel i zasilacz to jak pies u nogi. Wiem co mĂłwiĂŞ.

Ceros to juÂż nie maÂła kasa a co dopiero deros mĂŞczyÂłem siĂŞ chinkami to ceros przy chinkach bedzie raj ;d

gedore hmmmm;d;d;d;d drogi ;d
ja myÂślaÂłem jonneswaya bo nie drogi a juÂż coÂś wytrzyma bede uzuwaÂł sporadycznie to wiesz
chce kupic a wlasciwie tata ;d
6-30,19-110,100-500 prawostronny i teraz pytanie czy nie doÂłoÂżyĂŚ siana i kupiĂŚ prawo-lewo

Âłysy73 
Wysłany: 2014-01-07, 20:56   
+1
UP DOWN

mateusz3138 napisał/a:
masz moÂże jakieÂś doswiadczenie z mechanika?? konkretnie klucze dynamometrycczne ?

JakieÂś tam mam.
Najpierw doprecyzuj sam z TatÂą do czego go bĂŞdzie uÂżywaÂł i jak czĂŞsto moÂże.
Ja juÂż Âładne lata temu kupiÂłem coÂś co teraz jest juÂż zapewne zabytkiem lecz bardzo wiernie i dzielnie mi sÂłuÂży do dziÂś.
To "pstrykajÂący" KING TON z treszczotÂą lewo prawo z mechanicznÂą regulacjÂą w szczycie rĂŞkojeÂści.
Na tamte czasy to byÂł wypas i kosztowaÂł wypas, teraz to pewnie grosze.
Nie wiem jak jest z obecnÂą jakoÂściÂą narzĂŞdzi ale lata temu gdy ludzie atakowali STANLEYE ja prawie wsio kupiÂłem z KINGA i nigdy nic siĂŞ nie staÂło (poza standardem czyli pĂŞkajÂącym sworzniem w sztywnym pokrĂŞtle - lecz za chyba 30zÂł wymiennym).
JeÂśli sporadycznie to nie musi byĂŚ bardzo drogie - ale i nie szajs za 25zÂł

Âłysy73 
Wysłany: 2014-01-07, 21:11   
+1
UP DOWN

A tak wracajÂąc do maszynki to dlaczego Ty wybraÂłeÂś akurat elektryka a nie dmuchawca?
(Ten elektryk wody siĂŞ nie boi? Bo nawet nigdy tego nie lukaÂłem)

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 21:14   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
mateusz3138 napisał/a:

JakieÂś tam mam.
Najpierw doprecyzuj sam z TatÂą do czego go bĂŞdzie uÂżywaÂł i jak czĂŞsto moÂże.
Ja juÂż Âładne lata temu kupiÂłem coÂś co teraz jest juÂż zapewne zabytkiem lecz bardzo wiernie i dzielnie mi sÂłuÂży do dziÂś.
To "pstrykajÂący" KING TON z treszczotÂą lewo prawo z mechanicznÂą regulacjÂą w szczycie rĂŞkojeÂści.
Na tamte czasy to byÂł wypas i kosztowaÂł wypas, teraz to pewnie grosze.
Nie wiem jak jest z obecnÂą jakoÂściÂą narzĂŞdzi ale lata temu gdy ludzie atakowali STANLEYE ja prawie wsio kupiÂłem z KINGA i nigdy nic siĂŞ nie staÂło (poza standardem czyli pĂŞkajÂącym sworzniem w sztywnym pokrĂŞtle - lecz za chyba 30zÂł wymiennym).
JeÂśli sporadycznie to nie musi byĂŚ bardzo drogie - ale i nie szajs za 25zÂł

myœlê ¿e jonnesway to a¿ taki szajs to nie jest mam grzechotke z yato honitona i jonneswaya honnitona ci¹g³em przez rurê przy maszynie rolniczej;d i lekko obluzowa³a siê rêkojeœÌ ale poza tym miod malina jonneswayem troche lepiej mi sie robi ni¿ yato ale to s¹ mniejsze grzechotki i rur¹ jeszcze nie ci¹g³em ale przypuszczam ze jonnesway by wytrzyma³, mam p³asko oczkowe troche yato , kuŸni , covala i on jest gorszy od yato a te¿ rurê ju¿ nieraz wytrzyma³ ;d wiêc myœlê ¿e jonnesway spokojnie bedzie na dynamometr ,

OgĂłlnie chcĂŞ nim grzebaĂŚ przy samochodach osobowych wszĂŞdzie gdzie trzeba dokrecic z momentem
przy silniku potrzeba mi momentu do ok 200 Nm a Âżeby zapeÂłniĂŚ zakres od zera to troche za drogo ale mniejszy niÂż 6 raczej nie uÂżyjĂŞ wiĂŞc myÂślĂŞ o zakresach 6-30 -19-110 - 100-500 ten ostatni zda siĂŞ tacie do maszyn rolniczych teÂż a moÂże kiedyÂś do ciezarowych aut kto wie co czas przyniesie tylko chodzi mi czy prawostronny czy lewo prawo nie chodzi o zmiane obrotu tylko czy moment mozna sprawdzac tylko w prawo czy w lewo i prawo - z tego co siĂŞ orientowaÂłem to prawo by wystarczyÂł bo lewy gwint zradko wystĂŞpuje

mo¿e polecicie jeszcze jak¹œ inna firme s³ysza³em tengtools tez dobre s¹
a mo¿e mylê siê z zakresami i inne mi doradzicie , g³ównie do grzebania przy silniku

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-07, 21:21   
0
UP DOWN

Jeœli mogê powiedzieÌ swoje zdanie na temat skoku, to ja radzi³bym wzi¹Ì o skoku 5 mm je¿eli chcesz kupiÌ jedn¹. £ysy ta szlifierka siê wody nie boi :-)

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 21:25   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
A tak wracajÂąc do maszynki to dlaczego Ty wybraÂłeÂś akurat elektryka a nie dmuchawca?
(Ten elektryk wody siĂŞ nie boi? Bo nawet nigdy tego nie lukaÂłem)

kompresor niewielki mysle zmienic ale jeszcze nie teraz a po drugie jak dobrze policzyc prad przy pneumacie to elektryczna wychodzi taniej , ta szlifierka podobno wody siĂŞ nie boi a po drugie nie bĂŞde jÂą topiÂł w wiadrze ;d

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 21:26   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
Jeœli mogê powiedzieÌ swoje zdanie na temat skoku, to ja radzi³bym wzi¹Ì o skoku 5 mm je¿eli chcesz kupiÌ jedn¹. £ysy ta szlifierka siê wody nie boi :-)

mo¿esz coœ rozwin¹Ì dlaczego 5mm?

Âłysy73 
Wysłany: 2014-01-07, 21:36   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
Jeœli mogê powiedzieÌ swoje zdanie na temat skoku, to ja radzi³bym wzi¹Ì o skoku 5 mm. £ysy ta szlifierka siê wody nie boi

KaÂżdy ma swoje zdanie i ma prawo do jego wyraÂżania.

Moim zdaniem jeœli g³ównie do obróbki pod lakiery i pod polerowanie to wola³bym (sam mam 2,5mm) bo ja ró¿nicê zobaczy³em od razu.

Z innej strony moj¹ ulubion¹ maszynk¹ na ma³e placuszki, no i g³ównie ranty, s³upki, progi jest ma³a listewka i ona ma skok te¿ 2,5mm i dla mnie jest rewelacja.
Tylko jest jeszcze sprawa tego typu ile kto kitu na³omocze. Bo jak dwa centymetry to k¹tówk¹ mo¿e zacz¹Ì :D

Ale kaÂżdy robi jak uwaÂża.

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-07, 21:37   
0
UP DOWN

2,5 sprawuje siê bardzo dobrze do etapu przed polerowaniem. 5 jest taka uni, bo mo¿na ciachaÌ szpachle, podk³ad jak i równie¿ zrobiÌ t¹ robotê do czego jest stworzona ta ze skokiem 2,5. Oczywiœcie u¿ywaj¹c odpowiedniej gradacji kr¹¿ków. Jest jeszcze skok 8mm ale ten Ciê nie interesuje.

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 21:40   
0
UP DOWN

ogl¹daj¹c film dowiedzia³em siê ¿e rdzê mo¿na usun¹Ì nak³adaj¹c na ni¹ szpachlê ^^ http://www.youtube.com/watch?v=nNYvfO91dZQ 00:50 piêkne miejsce pod uszczelk¹ 1:25,1:33 i to samo miejsce po naprawie(kitowaniu) ;d

Âłysy73 
Wysłany: 2014-01-07, 21:41   
+1
UP DOWN

mateusz3138 napisał/a:
kompresor niewielki mysle zmienic ale jeszcze nie teraz a po drugie jak dobrze policzyc prad przy pneumacie to elektryczna wychodzi taniej , ta szlifierka podobno wody siĂŞ nie boi a po drugie nie bĂŞde jÂą topiÂł w wiadrze ;d

Nie no spoko tak tylko pytam bo sam chcĂŞ sobie wiĂŞkszego hebelka dokupiĂŚ (chociaÂż jest prawie niepotrzebny- ale...) i teÂż wÂłaÂśnie elektryka.
Nie wiem co tam chcesz póŸniej kolorowaÌ ale bez ludzkiego kompresorka to bêdzie ciê¿kowato.
A o wodĂŞ tak tylko zapytaÂłem bo pamiĂŞtam Âże jak kiedyÂś kilka lat temu o nich czytaÂłem to Âżadnego wpisu na ten temat nie byÂło.

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 21:43   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
mariusz80 napisał/a:
Jeœli mogê powiedzieÌ swoje zdanie na temat skoku, to ja radzi³bym wzi¹Ì o skoku 5 mm. £ysy ta szlifierka siê wody nie boi

KaÂżdy ma swoje zdanie i ma prawo do jego wyraÂżania.

Moim zdaniem jeœli g³ównie do obróbki pod lakiery i pod polerowanie to wola³bym (sam mam 2,5mm) bo ja ró¿nicê zobaczy³em od razu.

Z innej strony moj¹ ulubion¹ maszynk¹ na ma³e placuszki, no i g³ównie ranty, s³upki, progi jest ma³a listewka i ona ma skok te¿ 2,5mm i dla mnie jest rewelacja.
Tylko jest jeszcze sprawa tego typu ile kto kitu na³omocze. Bo jak dwa centymetry to k¹tówk¹ mo¿e zacz¹Ì :D

Ale kaÂżdy robi jak uwaÂża.

i co braĂŚ te jonneswaye ?

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 21:46   
0
UP DOWN

Âłysy73 napisał/a:
mateusz3138 napisał/a:

Nie no spoko tak tylko pytam bo sam chcĂŞ sobie wiĂŞkszego hebelka dokupiĂŚ (chociaÂż jest prawie niepotrzebny- ale...) i teÂż wÂłaÂśnie elektryka.
Nie wiem co tam chcesz póŸniej kolorowaÌ ale bez ludzkiego kompresorka to bêdzie ciê¿kowato.
A o wodĂŞ tak tylko zapytaÂłem bo pamiĂŞtam Âże jak kiedyÂś kilka lat temu o nich czytaÂłem to Âżadnego wpisu na ten temat nie byÂło.

rupes ma teÂż fajne elektryki tylko cholernie duÂże jak by nie to to pewnie takim bym juÂż robiÂł http://allegro.pl/szlifie...3842199635.html w mieszalni u mnie po znajomoÂści poniÂżej tysia miaÂł zejsc gosĂŚ ale za duÂży potwĂłr

KK 
Wysłany: 2014-01-07, 21:47   
+1
UP DOWN

Do czego mu klucz z zakresem 500nm? Chyba, Âże bĂŞdzie na niego patrzyÂł. KaÂżda gÂłowica przy ciĂŞÂżarĂłwkach dokrĂŞca siĂŞ przykÂładowo 250NM i 2x90 stopni. Nikt nie krĂŞci do 500nm.

Najlepiej mieĂŚ 3 klucze. 5-50, 40-200 lub 50-200 i 60-300.
RobiĂŞ przy ciĂŞÂżkim sprzĂŞcie to wiem.

Druga sprawa na allegro nick JanuszGoralczyk czy jakoÂś tak ma klucze uÂżywane gedore taniej niÂż te twoje jonnswaye tandetne.
Klucze sÂą po kalibracji bo ten Pan pracuje w serwisie Gedore Polska.
Za 200 zÂł masz torcoflexa ktĂłry dziaÂła super i klik jest wyczuwalny znakomicie.
Mam od niego z zakresem 5-50.

Jonnesay to Chiny jak siĂŞ patrzy.
Na¿êdzia te¿ mam yato, jonneswaye, stanleye, gedore, facomy, kuŸnia, coval....chyba wszystko siê przewine³o.
Np grzechotki stanleya te z czarnÂą rÂączkÂą wytrzymujÂą u mnie 6 miesiĂŞcy. Nie wiĂŞcej. Nigdy nie zakÂładaÂłem rury na grzechotkĂŞ bo to gÂłupota i niszczy siĂŞ tak narzĂŞdzia.
Do poluzowania œrub s³u¿¹ inne narzêdzia.

A mĂłj stahliwille kosztowaÂł 1500zÂł i na podstawie tego klucza kalibruje niektĂłrym klucze.

slawciu 
Wysłany: 2014-01-07, 21:53   
+1
UP DOWN

ja robie FESTOOL ETS 150/5 EQ-Plus jedna w norce u chlebodawcy od 2010 a w wakacje sobie kupiÂłem swojÂą za 1200zl. dla mnie miod maszyna. czasami drze szpachle i podkÂłady az stopa parzy w lapy i jest ogolnie nie oszczĂŞdzana tylko na siebie pracuje i zarabia . nie zamieniÂłbym jej na nic innego zwÂłaszcza ze stopÂą Nortona.

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 21:57   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Do czego mu klucz z zakresem 500nm? Chyba, Âże bĂŞdzie na niego patrzyÂł. KaÂżda gÂłowica przy ciĂŞÂżarĂłwkach dokrĂŞca siĂŞ przykÂładowo 250NM i 2x90 stopni. Nikt nie krĂŞci do 500nm.

Najlepiej mieĂŚ 3 klucze. 5-50, 40-200 lub 50-200 i 60-300.
RobiĂŞ przy ciĂŞÂżkim sprzĂŞcie to wiem.

Druga sprawa na allegro nick JanuszGoralczyk czy jakoÂś tak ma klucze uÂżywane gedore taniej niÂż te twoje jonnswaye tandetne.
Klucze sÂą po kalibracji bo ten Pan pracuje w serwisie Gedore Polska.
Za 200 zÂł masz torcoflexa ktĂłry dziaÂła super i klik jest wyczuwalny znakomicie.
Mam od niego z zakresem 5-50.

Jonnesay to Chiny jak siĂŞ patrzy.
Na¿êdzia te¿ mam yato, jonneswaye, stanleye, gedore, facomy, kuŸnia, coval....chyba wszystko siê przewine³o.
Np grzechotki stanleya te z czarnÂą rÂączkÂą wytrzymujÂą u mnie 6 miesiĂŞcy. Nie wiĂŞcej. Nigdy nie zakÂładaÂłem rury na grzechotkĂŞ bo to gÂłupota i niszczy siĂŞ tak narzĂŞdzia.
Do poluzowania œrub s³u¿¹ inne narzêdzia.

A mĂłj stahliwille kosztowaÂł 1500zÂł i na podstawie tego klucza kalibruje niektĂłrym klucze.

dzieki zalukam za tymi kluczami uzywanymi ,
czasami nie ma wyjœcia i musisz poci¹gn¹Ì rur¹ jak ju¿ nie masz czym
nie mówiê tu o osobówkach bo to fakt ale jak masz maszyny przyk³adowo ta przy której na honitonie by³a rura fendt z 81 r gdzie z œrub¹ trzeba siê mêczyÌ oko³o godziny a normalnie nie masz si³y jej uci¹gn¹Ì i nie ma sposobu innego jej odkrêciÌ a œrubê trzeba odkrêciÌ to próbuje siê wszystkiego , te¿ nie jestem zwolennikiem niszczenia sprzêtu na który wyda³em ciêzko zarobione pieni¹dze ale casami jest taka potrzeba ,

KK 
Wysłany: 2014-01-07, 22:01   
+1
UP DOWN

Nie obraÂź siĂŞ, ale jak robiĂŞ w tym fachu od 10 lat to jeszcze nigdy nie zaÂłoÂżyÂłem na grzechotkĂŞ rury. Jak Âśruby nie moÂżna odkrĂŞciĂŚ to trzeba zaÂłoÂżyĂŚ fajkĂŞ z rurkÂą i poluzowaĂŚ.
Lub podgrzaĂŚ, ewentualnie opukaĂŚ to pĂłjdzie.

SprawdÂź te klucze. Czasem ma naprawdĂŞ fajne i maÂło zniszczone.

http://allegro.pl/listing...?us_id=24801433

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-07, 22:14   
0
UP DOWN

Nie obra¿am siê ale ciê¿arowe auta to pó³ biedy , jak masz traktor który przez 20 lat robi³ przy oprysku buda gdyby nie podratowa³ to na dzieù dzisiejszy by ju¿ nie istnia³a
I odkrĂŞĂŚ tu Âśruby GrzaliÂśmy pare razy miejsce gdzie jest Âśruba ÂśrubĂŞ schÂładzaliÂśmy sprayem , opukiwaliÂśmy i nic miejsca tak maÂło Âże klucz ciĂŞzko wÂłoÂżyĂŚ no i padÂło na rurĂŞ 1,50 m bo odkrĂŞciĂŚ trzeba byÂło , podziwiam takich ludzi jak ty i ich wiedze ktĂłrÂą zebrali przez tyle lat w pracy ale czasami siĂŞ nie da a niestety polakĂłw nie syaĂŚ na sprzĂŞt z salonu jak niemca i kupujÂą 20-30 letnie wyjeÂżdÂżone graty

KK 
Wysłany: 2014-01-07, 22:56   
+1
UP DOWN

No takie sÂą niestety realia...

Takie ciÂągniki rolnicze teÂż siĂŞ przewijajÂą, wiĂŞc znam ten bĂłl...
Jak nie byÂło wyjÂścia to uzasadnione:)

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-08, 15:22   
0
UP DOWN

Tak
Po nocy jak to wszystko przespaÂłem ;d przyszedÂł mi pomysÂł na ktĂłry ja gÂłupi do tej pory nie wpadÂłem do rury Âżeby poluzowaĂŚ Âśrube a nie niszczyĂŚ grzechotek moÂżna kupic coÂś takiego http://www.mojenarzedzia....hwyt-moletowany

Âłysy73 
Wysłany: 2014-01-08, 16:25   
+1
UP DOWN

Mateusz dlatego napisaÂłem Ci Âże najpierw zastanĂłw siĂŞ do czego dokÂładnie chcesz ten klucz bo rozrzut samochĂłd osobowy a sprzĂŞt ciĂŞÂżki to trochĂŞ za duÂżo.
JeÂśli chodzi o pokrĂŞtÂło ktĂłre pokazaÂłeÂś w linku to mam dokÂładnie takie w komplecie ktĂłry jest u mnie chyba juÂż ponad 15 lat i w ktĂłrym praktycznie nic siĂŞ nie staÂło jak na auta osobowe i busy pomimo mocnych katowaĂą.
Jedyna awariÂą (dwukrotnÂą) byÂło wÂłaÂśnie to pokrĂŞtÂło w ktĂłrym pĂŞkÂły hartowane przeguby.
ByÂło to po dobrych ostrych kilkurazowych ciagach porzÂądnymi rurami.
Ale ten czarny przegub jest (przynajmniej byÂł) w oddzielnej sprzedaÂży za chyba ok. 30zÂł.

Tylko czy jakoœÌ tego pokrêt³a jest taka sama jaka by³a na pocz¹tku istnienia tych narzêdzi to tego nie wiem.

Âłysy73 
Wysłany: 2014-01-08, 16:30   
+1
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
2,5 sprawuje siĂŞ bardzo dobrze do etapu przed polerowaniem

Mariusz i g³ównie o ten etap autorowi posta w³aœnie chodzi - wiêc lepszy, a nawet wskazany jest skok mniejszy.

Poza tym czy przygl¹da³eœ siê ró¿nicy powierzchni po zmatowaniu tymi samymi papierami szlifierkami 2,5mm i 5 mm? I podczas samego lakierowania?
Ja tak i ró¿nica jest ogromna.
Nie to ¿ebym Cie atakowa³ lecz przechodzi³em z 5-ki na 2,5 i ró¿nica jest kolosalna.
OczywiÂście na plus dla mniejszego skoku.

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-08, 17:21   
0
UP DOWN

DziĂŞki za pomoc wszystkim dziÂś zamawiam cerosa 2,5 pozdrawiam

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-09, 06:17   
+1
UP DOWN

³ysy73, zgadzam siê z Tob¹, tylko je¿eli chodzi o uniwersalnoœÌ to sk³ania³bym siê ku 5mm.

Âłysy73 
Wysłany: 2014-01-09, 17:02   
+1
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
zgadzam siê z Tob¹, tylko je¿eli chodzi o uniwersalnoœÌ to sk³ania³bym siê ku 5mm

Witam.
A ja jednak nie.

Wystarczy zadaĂŚ sobie dosÂłownie kilka pytaĂą:

1- Jaki skok jest precyzyjniejszy i delikatniejszy? 2,5mm czy 5mm?
- odp.: 2,5mm

2- co jest wa¿niejsze: szybkoœÌ czy jakoœÌ?
- odp.: jakoœÌ

WiĂŞc dla mnie odpowiedÂź jest jasna: 2,5mm
Ale aby by³o ³atwiej trzeba zobaczyÌ ró¿nicê naocznie pomiêdzy maszynkami o skoku 2,5 i 5 mm.
To tak jak z pistoletami: po co przep³acaÌ 30x za niby to samo a tylko ze znanym logo skoro i ono i coœ za 50 pryska farbami? odp. czym siê ró¿ni¹ trzeba zobaczyÌ na w³asne oczy (i jeszcze wiedzieÌ na co i jak patrzeÌ i w ogóle widzieÌ :D )
Ale "wolnoĂŚ Tomku w swoim domku"
Pzdr.

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-09, 17:13   
+1
UP DOWN

Âłysy73, najlepiej gdyby Mateusz porĂłwnaÂłby obie i sam zdecydowaÂł, ktĂłry skok bardzej mu pasuje. Tak czy tak najwaÂżniejsze Âże inwestuje w dobry sprzĂŞt ktĂłry bĂŞdzie miaÂł na lata :-)

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-11, 20:00   
0
UP DOWN

Macie racjĂŞ najlepiej byÂło by porĂłwnaĂŚ , no ale .|
ZamĂłwiÂłem wczoraj mirke ceros 625cv :D 1410zÂł + przesyÂłka gratis

"Tak czy tak najwaÂżniejsze Âże inwestuje w dobry sprzĂŞt ktĂłry bĂŞdzie miaÂł na lata :-) "

"Ale aby by³o ³atwiej trzeba zobaczyÌ ró¿nicê naocznie pomiêdzy maszynkami o skoku 2,5 i 5 mm.
To tak jak z pistoletami: po co przep³acaÌ 30x za niby to samo a tylko ze znanym logo skoro i ono i coœ za 50 pryska farbami? odp. czym siê ró¿ni¹ trzeba zobaczyÌ na w³asne oczy (i jeszcze wiedzieÌ na co i jak patrzeÌ i w ogóle widzieÌ :D ) "

Staram siê inwestowaÌ w dobry sprzêt i na lata bo mia³em 3chiùczyki i zdecydowa³em kupiÌ air gunse dopiero póŸniej zrozumia³em ¿e mo¿na by³o siê pomêczyÌ troche chinkami i kupiÌ choÌ by nawt sate 1000 bo air gunsa jakoœ mi nie le¿y jest ró¿nica pomiêdzy chinkami ale , mo¿na powiedzieÌ nie trafiony prezent zrobiony sobie;d
Lepiej doÂłoÂżyĂŚ pare zÂł i byĂŚ zadowolony
NastĂŞpny zakup Sata jet 4000 1.3 RP zaczynam zbieraĂŚ many :d
DziĂŞki wszystkim za pomoc w doborze sprzĂŞtu

Miki
Wysłany: 2014-01-11, 23:24   
0
UP DOWN

A ja nadal nie wiem czy te elektryczne maciarki to taki super pomysÂł i inwestycja. Za tĂŞ kasĂŞ maiÂł byÂś 2szt na wiatr 3 i 6 mm. Zakup wydajnego kompresora i tak ciĂŞ nie ominie jeÂśli myÂślisz o lakiernictwie powaÂżnie. Ja rozumiem te ochy i achy, ale pneumat ma w sobie tak znikomÂą liczbĂŞ elementĂłw Âże nie ma za bardzo siĂŞ co popsuĂŚ, nie wiem jak jest w elektryku, ale myÂślĂŞ ze duÂżo wiĂŞcej. Zastanawia mnie teÂż ile upadkĂłw wytrzyma taki elektryk, bo niestety jest to nieuchronne, jeÂśli siĂŞ sprzĂŞtu uÂżywa, a nie na niego patrzy. Zasilacz do elektryka to tylko 600zÂł, zapewne zalewany co by go kto przypadkiem w razie W nikt nie mĂłgÂł naprawiĂŚ jak siÂądzie :D

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-11, 23:28   
0
UP DOWN

Wystarczy zapytaĂŚ czy komuÂś siĂŞ zepsuÂła elektryczna Mirka lub elektryk 3M

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-11, 23:31   
0
UP DOWN

mateusz3138, 3M móg³by wyjœÌ taniej w porównaniu do Cerosa ale nie wiadomo jak z ¿ywotnoœci¹, bo sprzêt Mirki ju¿ dawno w obiegu

Miki
Wysłany: 2014-01-11, 23:41   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
Wystarczy zapytaĂŚ czy komuÂś siĂŞ zepsuÂła elektryczna Mirka lub elektryk 3M

Kolego ile jÂą masz i ile jej uÂżywasz? Bo po roku czy 2 to sobie moÂżesz pisaĂŚ epepeje jako to ona nie jest super, zobaczymy jak bĂŞdzie po 5.

Po za tym jeÂśli pneumat siĂŞ zepsuje nawet w trakcie roboty to pĂłjdĂŞ do pierwszego lakierniczego sklepu i kupie jakiÂś badziew za 100zÂł i dokoĂączĂŞ pracĂŞ, a Ty?

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-11, 23:44   
0
UP DOWN

Przeczytaj dok³adnie co napisa³em, nie pisa³em o sobie ani o konkretnym modelu, bo jak wiadomo Deros jest doœÌ œwie¿y

Miki
Wysłany: 2014-01-11, 23:50   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
Przeczytaj dokÂładnie co napisaÂłem

Czytam i nie widzĂŞ za wielu uÂżytkownikĂłw takiego sprzĂŞtu. A to tylko dlatego Âże ktoÂś kto ma warsztat lakierniczy ma teÂż zaplecze, to po co ma pÂłaciĂŚ 2 razy wiĂŞcej za elektryka jak za te pieniÂądze ma 2 pneumaty.(firmowe)

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-11, 23:55   
0
UP DOWN

Po to nawet Âże po pewnym czasie i tak siĂŞ zwrĂłci taki elektryk. MĂłj kompresor ciÂągnie 5,5kW a Mirka tylko 350W

Miki
Wysłany: 2014-01-12, 00:04   
0
UP DOWN

Z takich wyliczeù nigdy nie by³em dobry ale przyjmuj¹c ¿e masz silnik 5,5 to masz wydajnoœÌ sprê¿arki jakieœ 650-700l/min. Maciarka o zapotrzebowaniu powietrza 400l/min bêdzie zu¿ywa³a nie ca³e 500W na godzinê( bo kompresor nie chodzi przecie¿ ca³y czas), elektryk 350(deros 400). I teraz powiesz ze te 100W jest warte 100% wiêcej? Nawet jak by to by³o 500W wiêcej to i tak siê za bardzo nie op³aca.

grzechoo2008 
Wysłany: 2014-01-12, 00:15   
0
UP DOWN

Miki napisał/a:
Kolego ile jÂą masz i ile jej uÂżywasz? Bo po roku czy 2 to sobie moÂżesz pisaĂŚ epepeje jako to ona nie jest super, zobaczymy jak bĂŞdzie po 5.

Miki ale u mnie Scorpio 6 zepsuÂł siĂŞ po kilku godzinach pracy (zresztÂą nie tylko u mnie) a Ceros po wielu upadkach i wieluset godzinach pracy nadal rewelacyjnie dziaÂła.
Bezszczotkowe silniki bardzo zwarta konstrukcja chyba siĂŞ jednak Âświetnie sprawdzajÂąw tej pracy.
Ale co byÂśmy tu nie napisali to i tak jak nie sprĂłbujesz to nie bĂŞdziesz miaÂł porĂłwnania ;)

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-12, 00:15   
0
UP DOWN

Mój ma wydajnoœÌ 540l, wydaje mi siê ¿e coœ Ÿle chyba obliczy³eœ, ale ok skoro wolisz pneumatyTwoja sprawa ka¿dy robi co chce. :) lepiej by siê rozmawia³o przy piwku na ten temat ;-)

Miki
Wysłany: 2014-01-12, 00:20   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
Miki ale u mnie Scorpio 6 zepsuÂł siĂŞ po kilku godzinach pracy (zresztÂą nie tylko u mnie)

Bo widzisz, jak byÂś nie byÂł taki do przodu i kupiÂł byÂś stary model ra150 to byÂś siĂŞ cieszyÂł do dzisiaj, ale chciaÂłeÂś byĂŚ trĂŞdy i na fali to poszedÂłeÂś na desingn.

Nawet cena starych rupesĂłw, a nowych powinna Ci daĂŚ wiele do myÂślenia

Miki
Wysłany: 2014-01-12, 00:21   
0
UP DOWN

mariusz80 napisał/a:
Mój ma wydajnoœÌ 540l, wydaje mi siê ¿e coœ Ÿle chyba obliczy³eœ,

Widocznie masz s³¹b¹ pompê, wyliczenia myœlê ¿e wysz³y dobrze

KK 
Wysłany: 2014-01-12, 01:26   
0
UP DOWN

Moja sprĂŞÂżarka ma silnik 5kw siemensa jest to airpol N30. A 5kw to jest 5000wat na godzinĂŞ.
I teraz moja sprĂŞÂżarka ma 560l wydajnoÂści zmierzonej przeze mnie bez strat. Producent podaje, Âże ma 500, takÂże wierzĂŞ ich wyliczeniu.

Pneumat pobiera okoÂło 400l/min czyli 4/5 tego co moÂże wyprodukowaĂŚ moja sprĂŞÂżarka.
Czyli okoÂło 4000wat na godzinĂŞ. Czyli na moje realia 2,40zÂł na godzinĂŞ pracy.
Natomiast Ceros, ktĂłrego uÂżytkujĂŞ pobiera 400 wat max i nie wiem czy jest to staÂły pobĂłr 400wat, poniewaÂż ma regulacjĂŞ obrotĂłw.

Rupes ma si³ê oko³o 400watt, ale nie przelicza siê tego na zu¿ycie pr¹du.

Ceros ma gwarancjĂŞ na 3 lata, silnik bezszczotkowy i nie trzeba nic smarowaĂŚ.
Odpada koszt instalacji pneumatycznej, naoliwiania itd itp.
W tym momencie moÂżna juÂż go kupiĂŚ za 1400zÂł. UwaÂżam, Âże super inwestycja, mam go juÂż 2 lata.

@Miki znajÂąc Âżycie to nie trzymaÂłeÂś tego sprzĂŞtu w rĂŞku i nie wiesz co mĂłwisz, popracuj kiedyÂś tym to zmienisz zdanie kompletnie.
NajwiĂŞksza zaleta to, Âże nie potrzeba sprĂŞzonego powietrza. idziesz szlifowaĂŚ gips do chaty, zabierasz ze sobÂą i podpinasz pod gniazdko. Idziesz szlifowaĂŚ futrynĂŞ przed malowaniem, robisz to samo.
W tym momencie pneumatyk jest gorszy pod wieloma wzglĂŞdami, nawet powiedziaÂłbym, Âże zdyskwalifikowany, tym bardziej, Âże ceros moÂże pracowaĂŚ przy wodzie.
Nawet jeÂżeli pneumat wytrzyma 8 lat przy dbaniu o olej, a ceros 5 to i tak warto kupiĂŚ cerosa. Swoboda w ruchu i pracy jest duÂżo wiĂŞksza.

PatrzÂąc na uÂżytkownikĂłw Cerosa na forum, a jest ich kilku to nikt nie zamieniÂłby Cerosa na pneumata.

hamir 
Wysłany: 2014-01-12, 06:35   
0
UP DOWN

KK, popieram.W moim wypadku przy urzytkowaniu kilku chinskich pneumatow,zdecydowalem sie na MIRKE i jestem zadowolony.Nie wyobrazam sobie teraz pracy bez niej.Cicha praca,bez potrzeby robienia instalacji i ciagniecia grubego weza,dostepnosc w kazdym miejscu,praktycznie bezobs³ugowoœÌ,bez potrzeby katowania kompresora idt to wg mnie zalety DEROS'a. :spoko:
Osobiscie polecam kaÂżdemu kto stawia na ergonomie i efektywnosc pracy.Oczywiscie cena jest wysoka,ale przecieÂż jest to sprzet do pracy i zarabiania.

mariusz80 
Wysłany: 2014-01-12, 07:59   
0
UP DOWN

Miki, czy mam s³ab¹ pompê to mi siê nie wydaje, nawet porównuj¹c do sprzêtu jakim dysponuje KK to jest to ró¿nica 500W i 20l/m mniej a moj¹ ³opatka ju¿ ma swoje lata.

mateusz3138
Wysłany: 2014-01-12, 10:35   
0
UP DOWN

Jak kto woli jak komu leÂży :D
Jeden woli pneumata a drugi dobrego elektryka.
Co do kompresora to te¿ nie myœle zostaÌ przy 340l/min bo to mêka , ale jak ju¿ w coœ inwestowaÌ to na lata i coœ ¿eby mo¿na piaskarkê podpi¹Ì , ale i tak wolê elektryka bo jeœli chodzi o pobór pr¹du to trochê przy takim sprzêcie oszczêdzê , i nie muszê mieÌ ko³o siebie super kompresora .

mezotr 
Wysłany: 2014-01-12, 11:01   
0
UP DOWN

Jak dziala regulacja obrotow w szlifierce mirki?
Ustawia sie obroty przyciskami + i -, i jak sie ja wÂłaczy sa ciagle takie same?, czy klapka wlaczenia dziaÂła jak potencjometr?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu