Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 18:01 mirka ceros skok 2.5 czy 5
|
0
|
|
|
|
Jestem na kupnie cerosa i mam dylemat czy 2.5 czy 5
Ma s³u¿yæ do przygotowania powierzchni pod podk³ad , pod lakier , szlif lakieru pod polerke
Do szpachli raczej bedzie sluzy³ klocek ale mniejsze mniejsca tez moze troche obslugiwaæ.
Myslê ¿e lepiej 2.5 ale co wy o tym sadzicie
proszê o szybka pomoc |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-01-07, 18:09
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Sam w pytaniu sobie odpowiedzia³e¶:
- pod lakier, lakier pod polerkê...
- do szpachli raczej bêdzie s³u¿y³ klocek
2,5mm |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 18:22
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Sam w pytaniu sobie odpowiedzia³e¶:
- pod lakier, lakier pod polerkê...
- do szpachli raczej bêdzie s³u¿y³ klocek
2,5mm |
a pod podk³ad?
Do szpachli mniejszych mniejsc tak np 10x10 to tez troche mo¿e bede j± u¿ywa³ ale obrabiaj±c klockiem mam jako¶ wiêksz± pewno¶æ ¿e dobrze to zrobi³em |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-01-07, 18:30
|
+1
|
|
|
|
Kupujesz jedn± wiêc we¼ 2,5 mm.
Ni± te¿ obrobisz szpachle tylko wolniej.
Ja mam 2,5mm DYNABRADE ma³± prostok±tn± i do ma³ych placków kitu jest spoko.
Ale Tobie pod lakier i pod polerkê i tak tylko 2,5mm wchodzi w rachubê (pomimo i¿ s± tacy co twierdz± ¿e im siê i 5mm dobrze pod lakiery robi i niczego nie widz± - ja widzia³em) |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 18:35
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Kupujesz jedn± wiêc we¼ 2,5 mm.
Ni± te¿ obrobisz szpachle tylko wolniej.
Ja mam 2,5mm DYNABRADE ma³± prostok±tn± i do ma³ych placków kitu jest spoko.
Ale Tobie pod lakier i pod polerkê i tak tylko 2,5mm wchodzi w rachubê (pomimo i¿ s± tacy co twierdz± ¿e im siê i 5mm dobrze pod lakiery robi i niczego nie widz± - ja widzia³em) |
dzieki o taka rade mi w³a¶nie chodzi³o ka¿dy pisze ¿e 5 jest spoko a 1500 tysia to sporo i mialem dylemat ale rozwiales moje w±tpliwo¶ci biore 2,5 dzieki
masz mo¿e jakie¶ doswiadczenie z mechanika?? konkretnie klucze dynamometrycczne ? |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-01-07, 20:07
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 3347
|
Ja mam je¶li klucze dynamometryczne chcesz.
Kup sobie stahlwille lub gedore/rahsol.
Mam cerosa 5mm i na przek³adce podk³ad pod lakier te¿ zrobisz.
Nawet lecia³em bezbarwny pi±tk± i bez problemu po cerosie siê wyprowadzi.
Ale jak jeden do wszystkiego to kup 2,5mm tak jak kolega radzi.
Mo¿e kup Derosa ju¿. Kabel i zasilacz to jak pies u nogi. Wiem co mówiê. |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 20:34
|
0
|
|
|
|
KK napisa³/a: | Ja mam je¶li klucze dynamometryczne chcesz.
Kup sobie stahlwille lub gedore/rahsol.
Mam cerosa 5mm i na przek³adce podk³ad pod lakier te¿ zrobisz.
Nawet lecia³em bezbarwny pi±tk± i bez problemu po cerosie siê wyprowadzi.
Ale jak jeden do wszystkiego to kup 2,5mm tak jak kolega radzi.
Mo¿e kup Derosa ju¿. Kabel i zasilacz to jak pies u nogi. Wiem co mówiê. |
Ceros to ju¿ nie ma³a kasa a co dopiero deros mêczy³em siê chinkami to ceros przy chinkach bedzie raj ;d
gedore hmmmm;d;d;d;d drogi ;d
ja my¶la³em jonneswaya bo nie drogi a ju¿ co¶ wytrzyma bede uzuwa³ sporadycznie to wiesz
chce kupic a wlasciwie tata ;d
6-30,19-110,100-500 prawostronny i teraz pytanie czy nie do³o¿yæ siana i kupiæ prawo-lewo |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-01-07, 20:56
|
+1
|
|
|
|
mateusz3138 napisa³/a: | masz mo¿e jakie¶ doswiadczenie z mechanika?? konkretnie klucze dynamometrycczne ? |
Jakie¶ tam mam.
Najpierw doprecyzuj sam z Tat± do czego go bêdzie u¿ywa³ i jak czêsto mo¿e.
Ja ju¿ ³adne lata temu kupi³em co¶ co teraz jest ju¿ zapewne zabytkiem lecz bardzo wiernie i dzielnie mi s³u¿y do dzi¶.
To "pstrykaj±cy" KING TON z treszczot± lewo prawo z mechaniczn± regulacj± w szczycie rêkoje¶ci.
Na tamte czasy to by³ wypas i kosztowa³ wypas, teraz to pewnie grosze.
Nie wiem jak jest z obecn± jako¶ci± narzêdzi ale lata temu gdy ludzie atakowali STANLEYE ja prawie wsio kupi³em z KINGA i nigdy nic siê nie sta³o (poza standardem czyli pêkaj±cym sworzniem w sztywnym pokrêtle - lecz za chyba 30z³ wymiennym).
Je¶li sporadycznie to nie musi byæ bardzo drogie - ale i nie szajs za 25z³ |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:11
|
+1
|
|
|
|
A tak wracaj±c do maszynki to dlaczego Ty wybra³e¶ akurat elektryka a nie dmuchawca?
(Ten elektryk wody siê nie boi? Bo nawet nigdy tego nie luka³em) |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:14
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | mateusz3138 napisa³/a: | masz mo¿e jakie¶ doswiadczenie z mechanika?? konkretnie klucze dynamometrycczne ? |
Jakie¶ tam mam.
Najpierw doprecyzuj sam z Tat± do czego go bêdzie u¿ywa³ i jak czêsto mo¿e.
Ja ju¿ ³adne lata temu kupi³em co¶ co teraz jest ju¿ zapewne zabytkiem lecz bardzo wiernie i dzielnie mi s³u¿y do dzi¶.
To "pstrykaj±cy" KING TON z treszczot± lewo prawo z mechaniczn± regulacj± w szczycie rêkoje¶ci.
Na tamte czasy to by³ wypas i kosztowa³ wypas, teraz to pewnie grosze.
Nie wiem jak jest z obecn± jako¶ci± narzêdzi ale lata temu gdy ludzie atakowali STANLEYE ja prawie wsio kupi³em z KINGA i nigdy nic siê nie sta³o (poza standardem czyli pêkaj±cym sworzniem w sztywnym pokrêtle - lecz za chyba 30z³ wymiennym).
Je¶li sporadycznie to nie musi byæ bardzo drogie - ale i nie szajs za 25z³ |
my¶lê ¿e jonnesway to a¿ taki szajs to nie jest mam grzechotke z yato honitona i jonneswaya honnitona ci±g³em przez rurê przy maszynie rolniczej;d i lekko obluzowa³a siê rêkoje¶æ ale poza tym miod malina jonneswayem troche lepiej mi sie robi ni¿ yato ale to s± mniejsze grzechotki i rur± jeszcze nie ci±g³em ale przypuszczam ze jonnesway by wytrzyma³, mam p³asko oczkowe troche yato , ku¼ni , covala i on jest gorszy od yato a te¿ rurê ju¿ nieraz wytrzyma³ ;d wiêc my¶lê ¿e jonnesway spokojnie bedzie na dynamometr ,
Ogólnie chcê nim grzebaæ przy samochodach osobowych wszêdzie gdzie trzeba dokrecic z momentem
przy silniku potrzeba mi momentu do ok 200 Nm a ¿eby zape³niæ zakres od zera to troche za drogo ale mniejszy ni¿ 6 raczej nie u¿yjê wiêc my¶lê o zakresach 6-30 -19-110 - 100-500 ten ostatni zda siê tacie do maszyn rolniczych te¿ a mo¿e kiedy¶ do ciezarowych aut kto wie co czas przyniesie tylko chodzi mi czy prawostronny czy lewo prawo nie chodzi o zmiane obrotu tylko czy moment mozna sprawdzac tylko w prawo czy w lewo i prawo - z tego co siê orientowa³em to prawo by wystarczy³ bo lewy gwint zradko wystêpuje
mo¿e polecicie jeszcze jak±¶ inna firme s³ysza³em tengtools tez dobre s±
a mo¿e mylê siê z zakresami i inne mi doradzicie , g³ównie do grzebania przy silniku |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 923 Sk±d: WZ
|
Je¶li mogê powiedzieæ swoje zdanie na temat skoku, to ja radzi³bym wzi±æ o skoku 5 mm je¿eli chcesz kupiæ jedn±. £ysy ta szlifierka siê wody nie boi |
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:25
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | A tak wracaj±c do maszynki to dlaczego Ty wybra³e¶ akurat elektryka a nie dmuchawca?
(Ten elektryk wody siê nie boi? Bo nawet nigdy tego nie luka³em) |
kompresor niewielki mysle zmienic ale jeszcze nie teraz a po drugie jak dobrze policzyc prad przy pneumacie to elektryczna wychodzi taniej , ta szlifierka podobno wody siê nie boi a po drugie nie bêde j± topi³ w wiadrze ;d |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:26
|
0
|
|
|
|
mariusz80 napisa³/a: | Je¶li mogê powiedzieæ swoje zdanie na temat skoku, to ja radzi³bym wzi±æ o skoku 5 mm je¿eli chcesz kupiæ jedn±. £ysy ta szlifierka siê wody nie boi |
mo¿esz co¶ rozwin±æ dlaczego 5mm? |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:36
|
0
|
|
|
|
mariusz80 napisa³/a: | Je¶li mogê powiedzieæ swoje zdanie na temat skoku, to ja radzi³bym wzi±æ o skoku 5 mm. £ysy ta szlifierka siê wody nie boi |
Ka¿dy ma swoje zdanie i ma prawo do jego wyra¿ania.
Moim zdaniem je¶li g³ównie do obróbki pod lakiery i pod polerowanie to wola³bym (sam mam 2,5mm) bo ja ró¿nicê zobaczy³em od razu.
Z innej strony moj± ulubion± maszynk± na ma³e placuszki, no i g³ównie ranty, s³upki, progi jest ma³a listewka i ona ma skok te¿ 2,5mm i dla mnie jest rewelacja.
Tylko jest jeszcze sprawa tego typu ile kto kitu na³omocze. Bo jak dwa centymetry to k±tówk± mo¿e zacz±æ
Ale ka¿dy robi jak uwa¿a. |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:37
|
0
|
|
|
|
2,5 sprawuje siê bardzo dobrze do etapu przed polerowaniem. 5 jest taka uni, bo mo¿na ciachaæ szpachle, podk³ad jak i równie¿ zrobiæ t± robotê do czego jest stworzona ta ze skokiem 2,5. Oczywi¶cie u¿ywaj±c odpowiedniej gradacji kr±¿ków. Jest jeszcze skok 8mm ale ten Ciê nie interesuje. |
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:40
|
0
|
|
|
|
ogl±daj±c film dowiedzia³em siê ¿e rdzê mo¿na usun±æ nak³adaj±c na ni± szpachlê http://www.youtube.com/watch?v=nNYvfO91dZQ 00:50 piêkne miejsce pod uszczelk± 1:25,1:33 i to samo miejsce po naprawie(kitowaniu) ;d |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:41
|
+1
|
|
|
|
mateusz3138 napisa³/a: | kompresor niewielki mysle zmienic ale jeszcze nie teraz a po drugie jak dobrze policzyc prad przy pneumacie to elektryczna wychodzi taniej , ta szlifierka podobno wody siê nie boi a po drugie nie bêde j± topi³ w wiadrze ;d |
Nie no spoko tak tylko pytam bo sam chcê sobie wiêkszego hebelka dokupiæ (chocia¿ jest prawie niepotrzebny- ale...) i te¿ w³a¶nie elektryka.
Nie wiem co tam chcesz pó¼niej kolorowaæ ale bez ludzkiego kompresorka to bêdzie ciê¿kowato.
A o wodê tak tylko zapyta³em bo pamiêtam ¿e jak kiedy¶ kilka lat temu o nich czyta³em to ¿adnego wpisu na ten temat nie by³o. |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:43
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | mariusz80 napisa³/a: | Je¶li mogê powiedzieæ swoje zdanie na temat skoku, to ja radzi³bym wzi±æ o skoku 5 mm. £ysy ta szlifierka siê wody nie boi |
Ka¿dy ma swoje zdanie i ma prawo do jego wyra¿ania.
Moim zdaniem je¶li g³ównie do obróbki pod lakiery i pod polerowanie to wola³bym (sam mam 2,5mm) bo ja ró¿nicê zobaczy³em od razu.
Z innej strony moj± ulubion± maszynk± na ma³e placuszki, no i g³ównie ranty, s³upki, progi jest ma³a listewka i ona ma skok te¿ 2,5mm i dla mnie jest rewelacja.
Tylko jest jeszcze sprawa tego typu ile kto kitu na³omocze. Bo jak dwa centymetry to k±tówk± mo¿e zacz±æ
Ale ka¿dy robi jak uwa¿a. |
i co braæ te jonneswaye ? |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:46
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | mateusz3138 napisa³/a: | kompresor niewielki mysle zmienic ale jeszcze nie teraz a po drugie jak dobrze policzyc prad przy pneumacie to elektryczna wychodzi taniej , ta szlifierka podobno wody siê nie boi a po drugie nie bêde j± topi³ w wiadrze ;d |
Nie no spoko tak tylko pytam bo sam chcê sobie wiêkszego hebelka dokupiæ (chocia¿ jest prawie niepotrzebny- ale...) i te¿ w³a¶nie elektryka.
Nie wiem co tam chcesz pó¼niej kolorowaæ ale bez ludzkiego kompresorka to bêdzie ciê¿kowato.
A o wodê tak tylko zapyta³em bo pamiêtam ¿e jak kiedy¶ kilka lat temu o nich czyta³em to ¿adnego wpisu na ten temat nie by³o. |
rupes ma te¿ fajne elektryki tylko cholernie du¿e jak by nie to to pewnie takim bym ju¿ robi³ http://allegro.pl/szlifie...3842199635.html w mieszalni u mnie po znajomo¶ci poni¿ej tysia mia³ zejsc gosæ ale za du¿y potwór |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:47
|
+1
|
|
|
|
Do czego mu klucz z zakresem 500nm? Chyba, ¿e bêdzie na niego patrzy³. Ka¿da g³owica przy ciê¿arówkach dokrêca siê przyk³adowo 250NM i 2x90 stopni. Nikt nie krêci do 500nm.
Najlepiej mieæ 3 klucze. 5-50, 40-200 lub 50-200 i 60-300.
Robiê przy ciê¿kim sprzêcie to wiem.
Druga sprawa na allegro nick JanuszGoralczyk czy jako¶ tak ma klucze u¿ywane gedore taniej ni¿ te twoje jonnswaye tandetne.
Klucze s± po kalibracji bo ten Pan pracuje w serwisie Gedore Polska.
Za 200 z³ masz torcoflexa który dzia³a super i klik jest wyczuwalny znakomicie.
Mam od niego z zakresem 5-50.
Jonnesay to Chiny jak siê patrzy.
Na¿êdzia te¿ mam yato, jonneswaye, stanleye, gedore, facomy, ku¼nia, coval....chyba wszystko siê przewine³o.
Np grzechotki stanleya te z czarn± r±czk± wytrzymuj± u mnie 6 miesiêcy. Nie wiêcej. Nigdy nie zak³ada³em rury na grzechotkê bo to g³upota i niszczy siê tak narzêdzia.
Do poluzowania ¶rub s³u¿± inne narzêdzia.
A mój stahliwille kosztowa³ 1500z³ i na podstawie tego klucza kalibruje niektórym klucze. |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:53
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 259 Sk±d: Kielce
|
ja robie FESTOOL ETS 150/5 EQ-Plus jedna w norce u chlebodawcy od 2010 a w wakacje sobie kupi³em swoj± za 1200zl. dla mnie miod maszyna. czasami drze szpachle i podk³ady az stopa parzy w lapy i jest ogolnie nie oszczêdzana tylko na siebie pracuje i zarabia . nie zamieni³bym jej na nic innego zw³aszcza ze stop± Nortona. |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 21:57
|
0
|
|
|
|
KK napisa³/a: | Do czego mu klucz z zakresem 500nm? Chyba, ¿e bêdzie na niego patrzy³. Ka¿da g³owica przy ciê¿arówkach dokrêca siê przyk³adowo 250NM i 2x90 stopni. Nikt nie krêci do 500nm.
Najlepiej mieæ 3 klucze. 5-50, 40-200 lub 50-200 i 60-300.
Robiê przy ciê¿kim sprzêcie to wiem.
Druga sprawa na allegro nick JanuszGoralczyk czy jako¶ tak ma klucze u¿ywane gedore taniej ni¿ te twoje jonnswaye tandetne.
Klucze s± po kalibracji bo ten Pan pracuje w serwisie Gedore Polska.
Za 200 z³ masz torcoflexa który dzia³a super i klik jest wyczuwalny znakomicie.
Mam od niego z zakresem 5-50.
Jonnesay to Chiny jak siê patrzy.
Na¿êdzia te¿ mam yato, jonneswaye, stanleye, gedore, facomy, ku¼nia, coval....chyba wszystko siê przewine³o.
Np grzechotki stanleya te z czarn± r±czk± wytrzymuj± u mnie 6 miesiêcy. Nie wiêcej. Nigdy nie zak³ada³em rury na grzechotkê bo to g³upota i niszczy siê tak narzêdzia.
Do poluzowania ¶rub s³u¿± inne narzêdzia.
A mój stahliwille kosztowa³ 1500z³ i na podstawie tego klucza kalibruje niektórym klucze. |
dzieki zalukam za tymi kluczami uzywanymi ,
czasami nie ma wyj¶cia i musisz poci±gn±æ rur± jak ju¿ nie masz czym
nie mówiê tu o osobówkach bo to fakt ale jak masz maszyny przyk³adowo ta przy której na honitonie by³a rura fendt z 81 r gdzie z ¶rub± trzeba siê mêczyæ oko³o godziny a normalnie nie masz si³y jej uci±gn±æ i nie ma sposobu innego jej odkrêciæ a ¶rubê trzeba odkrêciæ to próbuje siê wszystkiego , te¿ nie jestem zwolennikiem niszczenia sprzêtu na który wyda³em ciêzko zarobione pieni±dze ale casami jest taka potrzeba , |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-01-07, 22:01
|
+1
|
|
|
|
Nie obra¼ siê, ale jak robiê w tym fachu od 10 lat to jeszcze nigdy nie za³o¿y³em na grzechotkê rury. Jak ¶ruby nie mo¿na odkrêciæ to trzeba za³o¿yæ fajkê z rurk± i poluzowaæ.
Lub podgrzaæ, ewentualnie opukaæ to pójdzie.
Sprawd¼ te klucze. Czasem ma naprawdê fajne i ma³o zniszczone.
http://allegro.pl/listing...?us_id=24801433 |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-07, 22:14
|
0
|
|
|
|
Nie obra¿am siê ale ciê¿arowe auta to pó³ biedy , jak masz traktor który przez 20 lat robi³ przy oprysku buda gdyby nie podratowa³ to na dzieñ dzisiejszy by ju¿ nie istnia³a
I odkrêæ tu ¶ruby Grzali¶my pare razy miejsce gdzie jest ¶ruba ¶rubê sch³adzali¶my sprayem , opukiwali¶my i nic miejsca tak ma³o ¿e klucz ciêzko w³o¿yæ no i pad³o na rurê 1,50 m bo odkrêciæ trzeba by³o , podziwiam takich ludzi jak ty i ich wiedze któr± zebrali przez tyle lat w pracy ale czasami siê nie da a niestety polaków nie syaæ na sprzêt z salonu jak niemca i kupuj± 20-30 letnie wyje¿d¿one graty |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-01-07, 22:56
|
+1
|
|
|
|
No takie s± niestety realia...
Takie ci±gniki rolnicze te¿ siê przewijaj±, wiêc znam ten ból...
Jak nie by³o wyj¶cia to uzasadnione:) |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-08, 15:22
|
0
|
|
|
|
Tak
Po nocy jak to wszystko przespa³em ;d przyszed³ mi pomys³ na który ja g³upi do tej pory nie wpad³em do rury ¿eby poluzowaæ ¶rube a nie niszczyæ grzechotek mo¿na kupic co¶ takiego http://www.mojenarzedzia....hwyt-moletowany |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-01-08, 16:25
|
+1
|
|
|
|
Mateusz dlatego napisa³em Ci ¿e najpierw zastanów siê do czego dok³adnie chcesz ten klucz bo rozrzut samochód osobowy a sprzêt ciê¿ki to trochê za du¿o.
Je¶li chodzi o pokrêt³o które pokaza³e¶ w linku to mam dok³adnie takie w komplecie który jest u mnie chyba ju¿ ponad 15 lat i w którym praktycznie nic siê nie sta³o jak na auta osobowe i busy pomimo mocnych katowañ.
Jedyna awari± (dwukrotn±) by³o w³a¶nie to pokrêt³o w którym pêk³y hartowane przeguby.
By³o to po dobrych ostrych kilkurazowych ciagach porz±dnymi rurami.
Ale ten czarny przegub jest (przynajmniej by³) w oddzielnej sprzeda¿y za chyba ok. 30z³.
Tylko czy jako¶æ tego pokrêt³a jest taka sama jaka by³a na pocz±tku istnienia tych narzêdzi to tego nie wiem. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-01-08, 16:30
|
+1
|
|
|
|
mariusz80 napisa³/a: | 2,5 sprawuje siê bardzo dobrze do etapu przed polerowaniem |
Mariusz i g³ównie o ten etap autorowi posta w³a¶nie chodzi - wiêc lepszy, a nawet wskazany jest skok mniejszy.
Poza tym czy przygl±da³e¶ siê ró¿nicy powierzchni po zmatowaniu tymi samymi papierami szlifierkami 2,5mm i 5 mm? I podczas samego lakierowania?
Ja tak i ró¿nica jest ogromna.
Nie to ¿ebym Cie atakowa³ lecz przechodzi³em z 5-ki na 2,5 i ró¿nica jest kolosalna.
Oczywi¶cie na plus dla mniejszego skoku. |
|
|
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-08, 17:21
|
0
|
|
|
|
Dziêki za pomoc wszystkim dzi¶ zamawiam cerosa 2,5 pozdrawiam |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-09, 06:17
|
+1
|
|
|
|
³ysy73, zgadzam siê z Tob±, tylko je¿eli chodzi o uniwersalno¶æ to sk³ania³bym siê ku 5mm. |
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2014-01-09, 17:02
|
+1
|
|
|
|
mariusz80 napisa³/a: | zgadzam siê z Tob±, tylko je¿eli chodzi o uniwersalno¶æ to sk³ania³bym siê ku 5mm |
Witam.
A ja jednak nie.
Wystarczy zadaæ sobie dos³ownie kilka pytañ:
1- Jaki skok jest precyzyjniejszy i delikatniejszy? 2,5mm czy 5mm?
- odp.: 2,5mm
2- co jest wa¿niejsze: szybko¶æ czy jako¶æ?
- odp.: jako¶æ
Wiêc dla mnie odpowied¼ jest jasna: 2,5mm
Ale aby by³o ³atwiej trzeba zobaczyæ ró¿nicê naocznie pomiêdzy maszynkami o skoku 2,5 i 5 mm.
To tak jak z pistoletami: po co przep³acaæ 30x za niby to samo a tylko ze znanym logo skoro i ono i co¶ za 50 pryska farbami? odp. czym siê ró¿ni± trzeba zobaczyæ na w³asne oczy (i jeszcze wiedzieæ na co i jak patrzeæ i w ogóle widzieæ )
Ale "wolnoæ Tomku w swoim domku"
Pzdr. |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-09, 17:13
|
+1
|
|
|
|
³ysy73, najlepiej gdyby Mateusz porówna³by obie i sam zdecydowa³, który skok bardzej mu pasuje. Tak czy tak najwa¿niejsze ¿e inwestuje w dobry sprzêt który bêdzie mia³ na lata |
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-11, 20:00
|
0
|
|
|
|
Macie racjê najlepiej by³o by porównaæ , no ale .|
Zamówi³em wczoraj mirke ceros 625cv 1410z³ + przesy³ka gratis
"Tak czy tak najwa¿niejsze ¿e inwestuje w dobry sprzêt który bêdzie mia³ na lata "
"Ale aby by³o ³atwiej trzeba zobaczyæ ró¿nicê naocznie pomiêdzy maszynkami o skoku 2,5 i 5 mm.
To tak jak z pistoletami: po co przep³acaæ 30x za niby to samo a tylko ze znanym logo skoro i ono i co¶ za 50 pryska farbami? odp. czym siê ró¿ni± trzeba zobaczyæ na w³asne oczy (i jeszcze wiedzieæ na co i jak patrzeæ i w ogóle widzieæ ) "
Staram siê inwestowaæ w dobry sprzêt i na lata bo mia³em 3chiñczyki i zdecydowa³em kupiæ air gunse dopiero pó¼niej zrozumia³em ¿e mo¿na by³o siê pomêczyæ troche chinkami i kupiæ choæ by nawt sate 1000 bo air gunsa jako¶ mi nie le¿y jest ró¿nica pomiêdzy chinkami ale , mo¿na powiedzieæ nie trafiony prezent zrobiony sobie;d
Lepiej do³o¿yæ pare z³ i byæ zadowolony
Nastêpny zakup Sata jet 4000 1.3 RP zaczynam zbieraæ many :d
Dziêki wszystkim za pomoc w doborze sprzêtu |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-01-11, 23:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
A ja nadal nie wiem czy te elektryczne maciarki to taki super pomys³ i inwestycja. Za tê kasê mai³ by¶ 2szt na wiatr 3 i 6 mm. Zakup wydajnego kompresora i tak ciê nie ominie je¶li my¶lisz o lakiernictwie powa¿nie. Ja rozumiem te ochy i achy, ale pneumat ma w sobie tak znikom± liczbê elementów ¿e nie ma za bardzo siê co popsuæ, nie wiem jak jest w elektryku, ale my¶lê ze du¿o wiêcej. Zastanawia mnie te¿ ile upadków wytrzyma taki elektryk, bo niestety jest to nieuchronne, je¶li siê sprzêtu u¿ywa, a nie na niego patrzy. Zasilacz do elektryka to tylko 600z³, zapewne zalewany co by go kto przypadkiem w razie W nikt nie móg³ naprawiæ jak si±dzie |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-11, 23:28
|
0
|
|
|
|
Wystarczy zapytaæ czy komu¶ siê zepsu³a elektryczna Mirka lub elektryk 3M |
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-11, 23:31
|
0
|
|
|
|
mateusz3138, 3M móg³by wyj¶æ taniej w porównaniu do Cerosa ale nie wiadomo jak z ¿ywotno¶ci±, bo sprzêt Mirki ju¿ dawno w obiegu |
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-01-11, 23:41
|
0
|
|
|
|
mariusz80 napisa³/a: | Wystarczy zapytaæ czy komu¶ siê zepsu³a elektryczna Mirka lub elektryk 3M |
Kolego ile j± masz i ile jej u¿ywasz? Bo po roku czy 2 to sobie mo¿esz pisaæ epepeje jako to ona nie jest super, zobaczymy jak bêdzie po 5.
Po za tym je¶li pneumat siê zepsuje nawet w trakcie roboty to pójdê do pierwszego lakierniczego sklepu i kupie jaki¶ badziew za 100z³ i dokoñczê pracê, a Ty? |
|
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-11, 23:44
|
0
|
|
|
|
Przeczytaj dok³adnie co napisa³em, nie pisa³em o sobie ani o konkretnym modelu, bo jak wiadomo Deros jest do¶æ ¶wie¿y |
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-01-11, 23:50
|
0
|
|
|
|
mariusz80 napisa³/a: | Przeczytaj dok³adnie co napisa³em |
Czytam i nie widzê za wielu u¿ytkowników takiego sprzêtu. A to tylko dlatego ¿e kto¶ kto ma warsztat lakierniczy ma te¿ zaplecze, to po co ma p³aciæ 2 razy wiêcej za elektryka jak za te pieni±dze ma 2 pneumaty.(firmowe) |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-11, 23:55
|
0
|
|
|
|
Po to nawet ¿e po pewnym czasie i tak siê zwróci taki elektryk. Mój kompresor ci±gnie 5,5kW a Mirka tylko 350W |
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-01-12, 00:04
|
0
|
|
|
|
Z takich wyliczeñ nigdy nie by³em dobry ale przyjmuj±c ¿e masz silnik 5,5 to masz wydajno¶æ sprê¿arki jakie¶ 650-700l/min. Maciarka o zapotrzebowaniu powietrza 400l/min bêdzie zu¿ywa³a nie ca³e 500W na godzinê( bo kompresor nie chodzi przecie¿ ca³y czas), elektryk 350(deros 400). I teraz powiesz ze te 100W jest warte 100% wiêcej? Nawet jak by to by³o 500W wiêcej to i tak siê za bardzo nie op³aca. |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2014-01-12, 00:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
Miki napisa³/a: | Kolego ile j± masz i ile jej u¿ywasz? Bo po roku czy 2 to sobie mo¿esz pisaæ epepeje jako to ona nie jest super, zobaczymy jak bêdzie po 5. |
Miki ale u mnie Scorpio 6 zepsu³ siê po kilku godzinach pracy (zreszt± nie tylko u mnie) a Ceros po wielu upadkach i wieluset godzinach pracy nadal rewelacyjnie dzia³a.
Bezszczotkowe silniki bardzo zwarta konstrukcja chyba siê jednak ¶wietnie sprawdzaj±w tej pracy.
Ale co by¶my tu nie napisali to i tak jak nie spróbujesz to nie bêdziesz mia³ porównania |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-12, 00:15
|
0
|
|
|
|
Mój ma wydajno¶æ 540l, wydaje mi siê ¿e co¶ ¼le chyba obliczy³e¶, ale ok skoro wolisz pneumatyTwoja sprawa ka¿dy robi co chce. lepiej by siê rozmawia³o przy piwku na ten temat |
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-01-12, 00:20
|
0
|
|
|
|
grzechoo2008 napisa³/a: | Miki ale u mnie Scorpio 6 zepsu³ siê po kilku godzinach pracy (zreszt± nie tylko u mnie) |
Bo widzisz, jak by¶ nie by³ taki do przodu i kupi³ by¶ stary model ra150 to by¶ siê cieszy³ do dzisiaj, ale chcia³e¶ byæ trêdy i na fali to poszed³e¶ na desingn.
Nawet cena starych rupesów, a nowych powinna Ci daæ wiele do my¶lenia |
|
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2014-01-12, 00:21
|
0
|
|
|
|
mariusz80 napisa³/a: | Mój ma wydajno¶æ 540l, wydaje mi siê ¿e co¶ ¼le chyba obliczy³e¶, |
Widocznie masz s³±b± pompê, wyliczenia my¶lê ¿e wysz³y dobrze |
|
|
|
|
KK
|
Wys³any: 2014-01-12, 01:26
|
0
|
|
|
|
Moja sprê¿arka ma silnik 5kw siemensa jest to airpol N30. A 5kw to jest 5000wat na godzinê.
I teraz moja sprê¿arka ma 560l wydajno¶ci zmierzonej przeze mnie bez strat. Producent podaje, ¿e ma 500, tak¿e wierzê ich wyliczeniu.
Pneumat pobiera oko³o 400l/min czyli 4/5 tego co mo¿e wyprodukowaæ moja sprê¿arka.
Czyli oko³o 4000wat na godzinê. Czyli na moje realia 2,40z³ na godzinê pracy.
Natomiast Ceros, którego u¿ytkujê pobiera 400 wat max i nie wiem czy jest to sta³y pobór 400wat, poniewa¿ ma regulacjê obrotów.
Rupes ma si³ê oko³o 400watt, ale nie przelicza siê tego na zu¿ycie pr±du.
Ceros ma gwarancjê na 3 lata, silnik bezszczotkowy i nie trzeba nic smarowaæ.
Odpada koszt instalacji pneumatycznej, naoliwiania itd itp.
W tym momencie mo¿na ju¿ go kupiæ za 1400z³. Uwa¿am, ¿e super inwestycja, mam go ju¿ 2 lata.
@Miki znaj±c ¿ycie to nie trzyma³e¶ tego sprzêtu w rêku i nie wiesz co mówisz, popracuj kiedy¶ tym to zmienisz zdanie kompletnie.
Najwiêksza zaleta to, ¿e nie potrzeba sprêzonego powietrza. idziesz szlifowaæ gips do chaty, zabierasz ze sob± i podpinasz pod gniazdko. Idziesz szlifowaæ futrynê przed malowaniem, robisz to samo.
W tym momencie pneumatyk jest gorszy pod wieloma wzglêdami, nawet powiedzia³bym, ¿e zdyskwalifikowany, tym bardziej, ¿e ceros mo¿e pracowaæ przy wodzie.
Nawet je¿eli pneumat wytrzyma 8 lat przy dbaniu o olej, a ceros 5 to i tak warto kupiæ cerosa. Swoboda w ruchu i pracy jest du¿o wiêksza.
Patrz±c na u¿ytkowników Cerosa na forum, a jest ich kilku to nikt nie zamieni³by Cerosa na pneumata. |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2014-01-12, 06:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
KK, popieram.W moim wypadku przy urzytkowaniu kilku chinskich pneumatow,zdecydowalem sie na MIRKE i jestem zadowolony.Nie wyobrazam sobie teraz pracy bez niej.Cicha praca,bez potrzeby robienia instalacji i ciagniecia grubego weza,dostepnosc w kazdym miejscu,praktycznie bezobs³ugowo¶æ,bez potrzeby katowania kompresora idt to wg mnie zalety DEROS'a.
Osobiscie polecam ka¿demu kto stawia na ergonomie i efektywnosc pracy.Oczywiscie cena jest wysoka,ale przecie¿ jest to sprzet do pracy i zarabiania. |
|
|
|
|
mariusz80
|
Wys³any: 2014-01-12, 07:59
|
0
|
|
|
|
Miki, czy mam s³ab± pompê to mi siê nie wydaje, nawet porównuj±c do sprzêtu jakim dysponuje KK to jest to ró¿nica 500W i 20l/m mniej a moj± ³opatka ju¿ ma swoje lata. |
|
|
mateusz3138
|
Wys³any: 2014-01-12, 10:35
|
0
|
|
|
|
Jak kto woli jak komu le¿y
Jeden woli pneumata a drugi dobrego elektryka.
Co do kompresora to te¿ nie my¶le zostaæ przy 340l/min bo to mêka , ale jak ju¿ w co¶ inwestowaæ to na lata i co¶ ¿eby mo¿na piaskarkê podpi±æ , ale i tak wolê elektryka bo je¶li chodzi o pobór pr±du to trochê przy takim sprzêcie oszczêdzê , i nie muszê mieæ ko³o siebie super kompresora . |
|
|
|
|
mezotr
|
Wys³any: 2014-01-12, 11:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 172
|
Jak dziala regulacja obrotow w szlifierce mirki?
Ustawia sie obroty przyciskami + i -, i jak sie ja w³aczy sa ciagle takie same?, czy klapka wlaczenia dzia³a jak potencjometr? |
|
|
|