Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
seba
|
Wys³any: 2008-06-13, 20:08 idealne wyprowadzenie
|
0
|
|
|
|
Witam,mam pytanie w jaki sposób wyprowadzacie powierzchnie,aby po lakierowaniu by³a idealnie równa.Ja koñcz±c szpachloanie przed 320 nanoszê jak±¶ star± rozciêczon± bazê w kontra¶cie[zamiast pudru],a potem doceram widz±c po przetarciach na bazie gdzie trzeba dotrzeæ.podobnie na podk³adzie.Ale po po³o¿eniu lakieru patrz±c pod max ma³ym k±tem,widzê pionowe nierówno¶ci pochodz±ce prawdobodobnie z warstwy lakieru ,doradzcie jak tego unikn±æ,,,,., |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-06-13, 20:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
seba napisa³/a: | widzê pionowe nierówno¶ci pochodz±ce prawdobodobnie z warstwy lakieru |
nie rozumiem tego za bardzo. mozesz wyjasnic ? |
|
|
|
|
seba
|
Wys³any: 2008-06-13, 20:40
|
0
|
|
|
|
Chodzi mi o pionowe minimalne nierówno¶ci pochodz±ce prawdobodobnie z u³o¿enia warstwy lakieru a nie z niedotartej szpachli. |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-06-13, 21:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
seba napisa³/a: | Chodzi mi o pionowe minimalne nierówno¶ci pochodz±ce prawdobodobnie z u³o¿enia warstwy lakieru a nie z niedotartej szpachli. |
raczej niemozliwe zeby tak polozyc lakier. moim zdaniem zle doszlifowana szpachla. |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2008-06-13, 21:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
w przypadku gdy musze ze starego zrobiæ nowe, i du¿a powierzchnia elementu jest pokryta szpachl±, a wyprowadzenie kantów ,rantów lub p³aszczyzny jest k³opotliwe lub niemozliwe aby uzyskac idealny efekt( czêsto tak siê zdarza gdy np p³at maski jest pogiêty przez wzmocnienia) podk³adujê dany element jakims tanim podk³adem, pozostawiam na kilka dni aby szpachla posiada³a tam gdzie ma posiadaæ, po czym docieram na równo , usówam rysy i podk³aduje ponownie na gotowo. ten sam manewr mo¿esz przeprowadzaæ na mniejszych ³atkach jesli dotarcie na równo jest dla ciebie k³opotliwe. a mo¿e po prostu szpachla siada... |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
DUMM
|
Wys³any: 2008-06-14, 00:16
|
0
|
|
|
|
My¶le ¿e wie moco ci chodzi bo ostatnio mia³e mtez takie co¶, pomog³o ponowne szpachlowanie i szlifowanie |
|
|
seba
|
Wys³any: 2008-06-14, 06:18
|
0
|
|
|
|
MO¿e te nierówno¶ci to efekt wcze¶niejszej roboty,autko by³o malowane ca³o¶ciowo,a ja tylko równa³em miejscowe wgniotki.A co do docierania to takie p³aszczyzny trê tylko heblem,bez wiekszego nacisku,aby nie robiæ dziur. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-06-14, 14:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
MIEJSCOWE wgniotki to Twój b³ad. Jak masz kilka wgniotek w kupie to sie szpachluje ca³osc w oko³o. I szlifujesz CA£OSC a nie pó³ elementu a potem drugie pó³. Nie lubie tego ale czasem musze uzyc: hebel...ale mam wtedy gwarancje ze bedzie ³adnie. Hebel jest po to zeby duze powierzchnie wyszlifowac JEDNYM ci±giem. Heblem nie narobisz dziur, jak juz to ewentulanie rysy z krzywo trzymanego hebla. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
dooku
|
Wys³any: 2008-06-15, 11:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 117 Sk±d: £ód¼
|
ja mialempodobny przypadek na drzwiach od polo.
polakierowalem pola auta i byla gitara nic sie nie lamalo nie bylo zagniotek, ale pani z RM tak dobrala lakier ze nawet po wycieniowaniu na polowie drzwi kolor nie wchodzil
wiec ponowne lakierowanie , zmatowalem tylko powierzchnie i nowy lakier( baza +clear)
po lakierowaniu wyszla tralaka :swiatlo lamalo sie jak zmienialismy kat patrzenia,a wczesniej nie bylo tego efektu.
calos nlezalo by chyba podkladowac od nowa i dopiero pod lakier |
|
|
|