Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
seba
Wys³any: 2008-06-13, 20:08   idealne wyprowadzenie
0
UP DOWN

Witam,mam pytanie w jaki sposób wyprowadzacie powierzchnie,aby po lakierowaniu by³a idealnie równa.Ja koñcz±c szpachloanie przed 320 nanoszê jak±¶ star± rozciêczon± bazê w kontra¶cie[zamiast pudru],a potem doceram widz±c po przetarciach na bazie gdzie trzeba dotrzeæ.podobnie na podk³adzie.Ale po po³o¿eniu lakieru patrz±c pod max ma³ym k±tem,widzê pionowe nierówno¶ci pochodz±ce prawdobodobnie z warstwy lakieru ,doradzcie jak tego unikn±æ,,,,.,

rbfm 
Wys³any: 2008-06-13, 20:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
seba napisa³/a:
widzê pionowe nierówno¶ci pochodz±ce prawdobodobnie z warstwy lakieru

nie rozumiem tego za bardzo. mozesz wyjasnic ?

seba
Wys³any: 2008-06-13, 20:40   
0
UP DOWN

Chodzi mi o pionowe minimalne nierówno¶ci pochodz±ce prawdobodobnie z u³o¿enia warstwy lakieru a nie z niedotartej szpachli.

rbfm 
Wys³any: 2008-06-13, 21:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
seba napisa³/a:
Chodzi mi o pionowe minimalne nierówno¶ci pochodz±ce prawdobodobnie z u³o¿enia warstwy lakieru a nie z niedotartej szpachli.

raczej niemozliwe zeby tak polozyc lakier. moim zdaniem zle doszlifowana szpachla.

pitterek 
Wys³any: 2008-06-13, 21:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
w przypadku gdy musze ze starego zrobiæ nowe, i du¿a powierzchnia elementu jest pokryta szpachl±, a wyprowadzenie kantów ,rantów lub p³aszczyzny jest k³opotliwe lub niemozliwe aby uzyskac idealny efekt( czêsto tak siê zdarza gdy np p³at maski jest pogiêty przez wzmocnienia) podk³adujê dany element jakims tanim podk³adem, pozostawiam na kilka dni aby szpachla posiada³a tam gdzie ma posiadaæ, po czym docieram na równo , usówam rysy i podk³aduje ponownie na gotowo. ten sam manewr mo¿esz przeprowadzaæ na mniejszych ³atkach jesli dotarcie na równo jest dla ciebie k³opotliwe. a mo¿e po prostu szpachla siada...

DUMM 
Wys³any: 2008-06-14, 00:16   
0
UP DOWN

Sk±d: Poznañ
My¶le ¿e wie moco ci chodzi bo ostatnio mia³e mtez takie co¶, pomog³o ponowne szpachlowanie i szlifowanie :)

seba
Wys³any: 2008-06-14, 06:18   
0
UP DOWN

MO¿e te nierówno¶ci to efekt wcze¶niejszej roboty,autko by³o malowane ca³o¶ciowo,a ja tylko równa³em miejscowe wgniotki.A co do docierania to takie p³aszczyzny trê tylko heblem,bez wiekszego nacisku,aby nie robiæ dziur.

mebArth 
Wys³any: 2008-06-14, 14:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
MIEJSCOWE wgniotki to Twój b³ad. Jak masz kilka wgniotek w kupie to sie szpachluje ca³osc w oko³o. I szlifujesz CA£OSC a nie pó³ elementu a potem drugie pó³. Nie lubie tego ale czasem musze uzyc: hebel...ale mam wtedy gwarancje ze bedzie ³adnie. Hebel jest po to zeby duze powierzchnie wyszlifowac JEDNYM ci±giem. Heblem nie narobisz dziur, jak juz to ewentulanie rysy z krzywo trzymanego hebla.

dooku 
Wys³any: 2008-06-15, 11:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: £ód¼
ja mialempodobny przypadek na drzwiach od polo. :roll:
polakierowalem pola auta i byla gitara nic sie nie lamalo nie bylo zagniotek, ale pani z RM tak dobrala lakier ze nawet po wycieniowaniu na polowie drzwi kolor nie wchodzil :razz:
wiec ponowne lakierowanie , zmatowalem tylko powierzchnie i nowy lakier( baza +clear)
po lakierowaniu wyszla tralaka :swiatlo lamalo sie jak zmienialismy kat patrzenia,a wczesniej nie bylo tego efektu.
calos nlezalo by chyba podkladowac od nowa i dopiero pod lakier

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: