Autor |
Wiadomość |
 |
kriss4065
|
Wysłany: 2014-01-22, 10:14 Odpryski po kamieniach Srebrny Mercedes 744
|
0
|
|
|
|
Witam kolegĂłw. Mam maÂły problrem ze swoim Vaneo. Auto niedawno kupione, ale miaÂło kiedyÂś stÂłuczkĂŞ i byÂło malowane jeszcze raz. ChciaÂłem to poprawiĂŚ ale srebro maluje 1 raz.
Z maski delikatnie ÂłuszczyÂł siĂŞ klar, na przednim bÂłotniku byÂła rdza, na tylnym przetarty rant i i na klapie purchle pod listwÂą ( standard w MB )
Na masce rozszlifowa³em wszystkie miejsca ³uszcz¹cego klaru na morko papierem 800, potem przelecia³em j¹ ca³¹ tym samym papierem. Na miejsca z³uszczonego lakieru poszed³ podk³ad Novol'a i po przeszlifowaniu baza.
Teraz widaĂŚ trochĂŞ miejsca gdzie byÂło rozszlifowane. Co Âżle zrobiÂłem ? ZÂły papier ? Za maÂło podkÂładu ?
Na masce pojawiÂły siĂŞ chmury, ale najwiĂŞcej tam gdzie byÂł podkÂład. Czemu tak ?
Wszyscy wiedzÂą Âże srebro dla amatora to trochĂŞ wyzwanie. Ja malowaÂłem trochĂŞ juÂż i nawet nieÂźle mi to wychodziÂło, ale srebro robiĂŞ pierwszy raz.
Czy srebro maluje siĂŞ tak jak wszystko ? 1 warstwa zapruszona, potem 2 wylana i 3 ostatnia podobna ? Czy moÂże Âżeby nie byÂło chmur to lepiej poczekaĂŚ aÂż poprzednia warstwa bĂŞdzie idealnie sucha i dopiero na 3 na mokro klar ?
I moje ostatnie pytanie. Cieniowanie.
KupiÂłem rozpuszczalnik LĂśser'a do cieniowania, ale nie wiem jakim papierem przetrzeĂŚ przed poÂłoÂżeniem bazÂą. Cieniowane bĂŞdÂą drzwi.
Czyli powieniem rozszlifowaÌ papierem ... stary lakier na to baza i klar a na z³¹czenie lakieru starego i nowego daÌ LÜser'a ?
DziĂŞki za pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-01-22, 12:35
|
0
|
|
|

|
kriss4065 napisał/a: | Co Âżle zrobiÂłem ? |
Wszystko ..... zrobiÂłeÂś Âżle kolego
Podstawowa zasada : jeÂśli schodzi lakier to zdzieramy wszystko co jest na wierzchu ,nic nie zostawiamy
Dopiero po zerwaniu zaczynamy wÂłaÂściwe prace tj podkÂład szpachlĂłwka itd.
TakÂże zalecam zastosowaĂŚ siĂŞ do tego co napisaÂłem |
|
|
|
 |
Nyguss
|
Wysłany: 2014-01-22, 16:46
|
0
|
|
|

|
Robert dobrze mówi, jak mocniej docierasz punkty to logiczne te¿, ¿e bêdziesz mia³ tam dziury to raz, a dwa kto Ciê uczy³, ¿e 1 zapruszona, 2 i 3 wylana? Wylewasz podk³ad i akryle, baze warstwójesz zale¿nie od krycia od 3 do nawet 9-10 warstw (ostatnio mia³em czerwony z piaggo 50% per³y - ZERO krycia). Na b¹czek zak³adasz 240 i œcierasz ca³oœÌ na równo, podk³ad i dopiero, chyba, ¿e mia³eœ w miejscach odprysków rdze, to najlepiej ca³y pr¿ód do blachy (wtedy mo¿esz zastosowaÌ ¿el do œci¹gania lakieru) na blache podk³ady, epoxyd, akryl, matowanko i dopiero na równo jak wszystko masz mo¿esz malowaÌ. Jak równo podk³ad akrylowy k³adziesz, to mo¿esz mokro na mokro robiÌ, akryl odparuje (ja czekam ze dwie godzinki) wszystko zale¿y od warunków i lecisz na to od razu baze. 744 bardzo czêsto malowa³em, kryje dobrze. I znaj¹c ten kolor powiem Ci szczerze, ¿e jak dobrze dobrany to nie ma potrzeby cieniowania, jak dobrze spolerujesz pobliskie elementy(najlepiej ca³y wóz) to nie ma mowy o ró¿nicy w kolorze.
Jak znajdĂŞ zdjĂŞcia wrzuce S klase 744, jak robiÂłem z odpryskami na masce(tylko tam maska alu)
Przy cieniowaniu ja lece w³óknik¹, albo 1200 na mokro. |
|
 |
kriss4065
|
Wysłany: 2014-01-22, 21:23
|
0
|
|
|
|
Uczy³ mnie taki zawodowy "lakiernik" Jak widaÌ Ÿle Czyli lecê ca³¹ maskê do podk³¹du i dopiero dzia³am ? |
|
|
|
 |
Gerylord
|
Wysłany: 2014-01-22, 21:41
|
0
|
|
|
|
weŸ klocek pod rêkê i w miejscach gdzie s¹ zrobione dziury rozszlifuj nie odrywaj¹c ca³ej powierzchni klocka od robionego elementu, dziury powstaj¹ przez to, ¿e robisz tylko miejscowo i kantem klocka albo palcami, musisz daÌ papier pod coœ równego i p³askiego, wtedy rozci¹gaj¹c w miare szeroko szlifowaÌ to, jak s¹ du¿e dziury to zacz¹Ì nawet od 120, 240, podk³ad, 400-500 potem 800 na mokro i baza+klar. Bazy tyle ¿eby dobrze pokry³o a bezbarwny zazwyczaj pierwsza warstwa klej¹ca czyli nie do koùca wylane, taki baranek bez suchych miejsc a potem wylaÌ ca³¹ warstwê po 5 do 15min. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2014-01-22, 21:46
|
0
|
|
|

|
Gerylord napisał/a: | weÂź klocek pod rĂŞkĂŞ i w miejscach gdzie sÂą zrobione dziury rozszlifuj |
Nie wprowadzaj cz³owieka w b³¹d ,jeœli lakier odchodzi od bazy to nic siê nie "rozszlifowuje na klocku" tylko wszystko zdziera |
|
|
|
 |
Gerylord
|
Wysłany: 2014-01-23, 08:00
|
0
|
|
|
|
Odchodzaca baza swojÂą droga,
NapisaÂł przecieÂż ze sÂą widoczne miejsca ktĂłre miaÂły odpryski?
Nigdy nie chcia³bym nikogo wprowadziÌ w b³¹d. |
|
|
|
 |
jackcl55
|
Wysłany: 2014-01-23, 08:51
|
0
|
|
|
|
nie da rady chlopak |
|
|
|
 |
jackcl55
|
Wysłany: 2014-01-23, 08:53
|
0
|
|
|
|
kriss daj zarobic fachowcowi |
|
|
|
 |
kriss4065
|
Wysłany: 2014-01-23, 15:29
|
0
|
|
|
|
Nie dam RobiÂłem na klocku ale widocznie za maÂło... dziÂś zaczynam dziaÂłaĂŚ a na dobrÂą sprawĂŞ to tylko z tÂą maskÂą mam problem. ZedrĂŞ ile siĂŞ da i zrobiĂŞ. Ba i nawet Wam fotkĂŞ pokaÂże
Toi mam jeszcze jedno pytanie. Ze zderzaka teÂż klar schodziÂł i teÂż rozszlifowaÂłem i wydajĂŞ mi siĂŞ Âże jest ok. Czy lepiej bĂŞdzie gdy zedrĂŞ caÂły lakier ? Mam na tyle Âłatwo Âże kiedyÂś ten zderzak byÂł niebieski |
|
|
|
 |
Gerylord
|
Wysłany: 2014-01-23, 15:47
|
0
|
|
|
|
jak masz dobrÂą taÂśme 3M to przyklej tam gdzie odchodzi i zobacz czy pyli, jak nie to szlifuj do miejsca gdzie robi siĂŞ pÂłynne, nie wyczuwalne przejÂście, zdzieranie wszystkiego nie jest miÂłe ale czasem trzeba
Cytat: | kriss daj zarobic fachowcowi |
ja za to mam inne zdanie! JeÂżeli zamierzasz robiĂŚ co nie co raz na jakiÂś czas, to dziaÂłaj, nauka nie idzie w las, nie chce odbieraĂŚ nikomu przez to pracy "fachowcom" bo i troche czasu minie zanim dojdziesz do Âładu jakie materiaÂły uÂżywaĂŚ, jak aplikowaĂŚ i nauczysz siĂŞ roboty ale tak jak powiedziaÂłem, to nie idzie w las!
ÂżyczĂŞ wytrwaÂłoÂści i satysfakcji z wykonanej pracy |
|
|
|
 |
Nyguss
|
Wysłany: 2014-01-23, 17:57
|
0
|
|
|

|
Najlepiej te¿ zedrzeÌ, tylko ze zderzakiem pamiêtaj, ¿e jak gdzieœ przetrzesz siê do plastiku, podk³ad do tworzyw trzeba na³o¿yÌ. Baw siê i wrzuÌ jak¹œ fote |
|
 |
kriss4065
|
Wysłany: 2014-01-24, 09:46
|
0
|
|
|
|
WrzucĂŞ wrzucĂŞ, w kilku miejscach przetarÂłem do plastiku no ale nie byÂło innego wyjÂścia bo zderzak byÂł urzerzony i miaÂł nasĂŞ odpryskĂłw.
DziÂś maluje wiĂŞc wieczorem wrzuce foto. |
|
|
|
 |
kriss4065
|
Wysłany: 2014-01-25, 16:53
|
0
|
|
|
|
Jednak malowaÂłem dziÂś
Po walce ze srebrem mogĂŞ powiedzieĂŚ tak: TrochĂŞ techniki i to jest banaÂł Lakier dobrany prawie idealnie, ale jednak drzwi bĂŞdzie trzeba trochĂŞ przycieniowaĂŚ bo nowy lakier jest trochĂŞ ciemniejszy. Niestety tym razem Babka w mieszalni daÂła mi inny klar niÂż zawsze i wyszÂło mi trochĂŞ skĂłrki pomaraĂączy. Dam rqdĂŞ coÂś Âż niÂą zrobiĂŚ ? Papier 2000 na morko nie zbiera
DziĂŞki za wszystkie info dla kaÂżdego ktĂłry coÂś mi doradziÂł w tym temacie. |
|
|
|
 |
juny
|
Wysłany: 2014-01-25, 17:17
|
0
|
|
|

|
Papier 2000 potem 2500 i polerka |
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2014-01-25, 17:45
|
0
|
|
|
|
kriss4065 napisał/a: | ze srebrem mogĂŞ powiedzieĂŚ tak: TrochĂŞ techniki i to jest banaÂł |
kriss4065 napisał/a: | Lakier dobrany prawie idealnie, |
kriss4065 napisał/a: | nowy lakier jest trochĂŞ ciemniejszy. | kriss4065 napisał/a: | skĂłrki pomaraĂączy. | kriss4065 napisał/a: | Papier 2000 na morko nie zbiera |
Temat do galerii |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-01-25, 18:28
|
0
|
|
|
|
hamir napisał/a: | do galerii |
Do galerii u"Âśmiechu ? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2014-01-25, 19:03
|
0
|
|