Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kriss4065
Wys³any: 2014-01-22, 10:14   Odpryski po kamieniach Srebrny Mercedes 744
0
UP DOWN

Witam kolegów. Mam ma³y problrem ze swoim Vaneo. Auto niedawno kupione, ale mia³o kiedy¶ st³uczkê i by³o malowane jeszcze raz. Chcia³em to poprawiæ ale srebro maluje 1 raz.

Z maski delikatnie ³uszczy³ siê klar, na przednim b³otniku by³a rdza, na tylnym przetarty rant i i na klapie purchle pod listw± ( standard w MB )
Na masce rozszlifowa³em wszystkie miejsca ³uszcz±cego klaru na morko papierem 800, potem przelecia³em j± ca³± tym samym papierem. Na miejsca z³uszczonego lakieru poszed³ podk³ad Novol'a i po przeszlifowaniu baza.
Teraz widaæ trochê miejsca gdzie by³o rozszlifowane. Co ¿le zrobi³em ? Z³y papier ? Za ma³o podk³adu ?

Na masce pojawi³y siê chmury, ale najwiêcej tam gdzie by³ podk³ad. Czemu tak ?

Wszyscy wiedz± ¿e srebro dla amatora to trochê wyzwanie. Ja malowa³em trochê ju¿ i nawet nie¼le mi to wychodzi³o, ale srebro robiê pierwszy raz.

Czy srebro maluje siê tak jak wszystko ? 1 warstwa zapruszona, potem 2 wylana i 3 ostatnia podobna ? Czy mo¿e ¿eby nie by³o chmur to lepiej poczekaæ a¿ poprzednia warstwa bêdzie idealnie sucha i dopiero na 3 na mokro klar ?

I moje ostatnie pytanie. Cieniowanie.
Kupi³em rozpuszczalnik Löser'a do cieniowania, ale nie wiem jakim papierem przetrzeæ przed po³o¿eniem baz±. Cieniowane bêd± drzwi.
Czyli powieniem rozszlifowaæ papierem ... stary lakier na to baza i klar a na z³±czenie lakieru starego i nowego daæ Löser'a ?
Dziêki za pomoc.
Pozdrawiam

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-01-22, 12:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
kriss4065 napisa³/a:
Co ¿le zrobi³em ?

Wszystko ..... zrobi³e¶ ¿le kolego :tak:
Podstawowa zasada : je¶li schodzi lakier to zdzieramy wszystko co jest na wierzchu ,nic nie zostawiamy :tak:
Dopiero po zerwaniu zaczynamy w³a¶ciwe prace tj podk³ad szpachlówka itd.
Tak¿e zalecam zastosowaæ siê do tego co napisa³em :tak:

Nyguss 
Wys³any: 2014-01-22, 16:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Robert dobrze mówi, jak mocniej docierasz punkty to logiczne te¿, ¿e bêdziesz mia³ tam dziury to raz, a dwa kto Ciê uczy³, ¿e 1 zapruszona, 2 i 3 wylana? Wylewasz podk³ad i akryle, baze warstwójesz zale¿nie od krycia od 3 do nawet 9-10 warstw (ostatnio mia³em czerwony z piaggo 50% per³y - ZERO krycia). Na b±czek zak³adasz 240 i ¶cierasz ca³o¶æ na równo, podk³ad i dopiero, chyba, ¿e mia³e¶ w miejscach odprysków rdze, to najlepiej ca³y pr¿ód do blachy (wtedy mo¿esz zastosowaæ ¿el do ¶ci±gania lakieru) na blache podk³ady, epoxyd, akryl, matowanko i dopiero na równo jak wszystko masz mo¿esz malowaæ. Jak równo podk³ad akrylowy k³adziesz, to mo¿esz mokro na mokro robiæ, akryl odparuje (ja czekam ze dwie godzinki) wszystko zale¿y od warunków i lecisz na to od razu baze. 744 bardzo czêsto malowa³em, kryje dobrze. I znaj±c ten kolor powiem Ci szczerze, ¿e jak dobrze dobrany to nie ma potrzeby cieniowania, jak dobrze spolerujesz pobliskie elementy(najlepiej ca³y wóz) to nie ma mowy o ró¿nicy w kolorze.

Jak znajdê zdjêcia wrzuce S klase 744, jak robi³em z odpryskami na masce(tylko tam maska alu)

Przy cieniowaniu ja lece w³óknik±, albo 1200 na mokro.

kriss4065
Wys³any: 2014-01-22, 21:23   
0
UP DOWN

Uczy³ mnie taki zawodowy "lakiernik" Jak widaæ ¼le :roll: Czyli lecê ca³± maskê do podk³±du i dopiero dzia³am ?

Gerylord
Wys³any: 2014-01-22, 21:41   
0
UP DOWN

we¼ klocek pod rêkê i w miejscach gdzie s± zrobione dziury rozszlifuj nie odrywaj±c ca³ej powierzchni klocka od robionego elementu, dziury powstaj± przez to, ¿e robisz tylko miejscowo i kantem klocka albo palcami, musisz daæ papier pod co¶ równego i p³askiego, wtedy rozci±gaj±c w miare szeroko szlifowaæ to, jak s± du¿e dziury to zacz±æ nawet od 120, 240, podk³ad, 400-500 potem 800 na mokro i baza+klar. Bazy tyle ¿eby dobrze pokry³o a bezbarwny zazwyczaj pierwsza warstwa klej±ca czyli nie do koñca wylane, taki baranek bez suchych miejsc a potem wylaæ ca³± warstwê po 5 do 15min.

Robertlodz09 
Wys³any: 2014-01-22, 21:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Gerylord napisa³/a:
we¼ klocek pod rêkê i w miejscach gdzie s± zrobione dziury rozszlifuj

Nie wprowadzaj cz³owieka w b³±d ,je¶li lakier odchodzi od bazy to nic siê nie "rozszlifowuje na klocku" tylko wszystko zdziera :tak:

Gerylord
Wys³any: 2014-01-23, 08:00   
0
UP DOWN

Odchodzaca baza swoj± droga,
Napisa³ przecie¿ ze s± widoczne miejsca które mia³y odpryski?
Nigdy nie chcia³bym nikogo wprowadziæ w b³±d.

jackcl55 
Wys³any: 2014-01-23, 08:51   
0
UP DOWN

:help: nie da rady chlopak :help:

jackcl55 
Wys³any: 2014-01-23, 08:53   
0
UP DOWN

kriss daj zarobic fachowcowi :spoko:

kriss4065
Wys³any: 2014-01-23, 15:29   
0
UP DOWN

Nie dam :D Robi³em na klocku ale widocznie za ma³o... dzi¶ zaczynam dzia³aæ a na dobr± sprawê to tylko z t± mask± mam problem. Zedrê ile siê da i zrobiê. Ba i nawet Wam fotkê poka¿e :)
Toi mam jeszcze jedno pytanie. Ze zderzaka te¿ klar schodzi³ i te¿ rozszlifowa³em i wydajê mi siê ¿e jest ok. Czy lepiej bêdzie gdy zedrê ca³y lakier ? Mam na tyle ³atwo ¿e kiedy¶ ten zderzak by³ niebieski ;)

Gerylord
Wys³any: 2014-01-23, 15:47   
0
UP DOWN

jak masz dobr± ta¶me 3M to przyklej tam gdzie odchodzi i zobacz czy pyli, jak nie to szlifuj do miejsca gdzie robi siê p³ynne, nie wyczuwalne przej¶cie, zdzieranie wszystkiego nie jest mi³e ale czasem trzeba
Cytat:
kriss daj zarobic fachowcowi :spoko:

ja za to mam inne zdanie! Je¿eli zamierzasz robiæ co nie co raz na jaki¶ czas, to dzia³aj, nauka nie idzie w las, nie chce odbieraæ nikomu przez to pracy "fachowcom" bo i troche czasu minie zanim dojdziesz do ³adu jakie materia³y u¿ywaæ, jak aplikowaæ i nauczysz siê roboty ale tak jak powiedzia³em, to nie idzie w las!
¿yczê wytrwa³o¶ci i satysfakcji z wykonanej pracy ;)

Nyguss 
Wys³any: 2014-01-23, 17:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Najlepiej te¿ zedrzeæ, tylko ze zderzakiem pamiêtaj, ¿e jak gdzie¶ przetrzesz siê do plastiku, podk³ad do tworzyw trzeba na³o¿yæ. Baw siê i wrzuæ jak±¶ fote :)

kriss4065
Wys³any: 2014-01-24, 09:46   
0
UP DOWN

Wrzucê wrzucê, w kilku miejscach przetar³em do plastiku no ale nie by³o innego wyj¶cia bo zderzak by³ urzerzony i mia³ nasê odprysków.
Dzi¶ maluje wiêc wieczorem wrzuce foto.

kriss4065
Wys³any: 2014-01-25, 16:53   
0
UP DOWN

Jednak malowa³em dzi¶ ^^
Po walce ze srebrem mogê powiedzieæ tak: Trochê techniki i to jest bana³ :) Lakier dobrany prawie idealnie, ale jednak drzwi bêdzie trzeba trochê przycieniowaæ bo nowy lakier jest trochê ciemniejszy. Niestety tym razem Babka w mieszalni da³a mi inny klar ni¿ zawsze i wysz³o mi trochê skórki pomarañczy. Dam rqdê co¶ ¿ ni± zrobiæ ? Papier 2000 na morko nie zbiera
Dziêki za wszystkie info dla ka¿dego który co¶ mi doradzi³ w tym temacie.

juny 
Wys³any: 2014-01-25, 17:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Papier 2000 potem 2500 i polerka :)

hamir 
Wys³any: 2014-01-25, 17:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy