Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Gerylord
Wysłany: 2014-01-22, 20:57   na jakiej wysokoÂści daĂŚ wentylacje garaÂżu
0
UP DOWN

Witam, kilka dni wczeÂśniej radziÂłem siĂŞ Was jak pozbyĂŚ siĂŞ mgÂły lakierniczej z niewentylowanego garaÂżu i niestety zÂłotego Âśrodka nie ma :D
wykorzystaÂłem 2 duÂże stare wentylatory Valeo, miaÂłem trochĂŞ blachy w domu wiĂŞc zrobiÂłem obudowĂŞ w ksztaÂłcie 2 stoÂżkĂłw a na koĂącu pierÂścieĂą fi130mm, wentylatory sÂą na 12V wiĂŞc zrobiÂłem prosty zasilacz z transformatora i mostka gretza i juÂż mam 13V staÂłego :)
ca³oœÌ bardzo dobrze dmucha, jutro zamierzam przekuÌ siê przez œcianê do innego pomieszczenia i stamt¹d kulturalnie rury odprowadziÌ na zewn¹trz (nie robiê tego bezpoœrednio w gara¿u bo za du¿o zimna wpada³o by)
tak wiêc ca³oœÌ jest przygotowana do monta¿u, na za³¹czonym zdj widaÌ wnêkê która mam w pomieszczeniu gdzie malujê i mam mo¿liwoœÌ monta¿u tylko w niej tak¿e minimum na 1m wysokoœci lub wy¿ej, jak Wy radzicie? Jaki wp³yw ma wysokoœÌ wentylacji na ca³okszta³t w odprowadzaniu odkurzu lakierniczego. Dodam, ¿e nadmuch ciep³ego powietrza jest ze strony przeciwnej - grzejnik i nagrzewnica gazowa.

P.s. wiem Âże wentylatory nie majÂą teraz przed sobÂą Âżadnego filtru ale na dniach teÂż taki bĂŞdzie! :D

wentylacja.JPG
wysokoœÌ?
Plik ściągnięto 1379 raz(y) 1.35 MB

Matix 
Wysłany: 2014-01-22, 22:22   
0
UP DOWN

Mi siĂŞ wydaje Âże to bĂŞdzie dobre o kant dupy roztrzaÂś....
Pierwsza rzecz to wydajnoœÌ tych wentylatorów.... Mo¿e teraz dmuchaj¹ ale jak za³o¿ysz filtry to przep³yw zmniejszy siê do minimum... :blee:
Druga rzecz to to ¿e powietrze bêdzie wlatywa³o zimne a z drugiej strony ciep³e i wydaje mi siê ¿e jest mo¿liwoœÌ skraplania siê wody na elementach :tak:
Ja u siebie mam wentylator z silnikiem 3,5KW i naprawdĂŞ to jest jeszcze za maÂło....

KK 
Wysłany: 2014-01-23, 00:12   
0
UP DOWN

Matix u siebie masz nawiew czy wyciÂąg?
Ostatnio myÂślaÂłem o Âściance lakierniczej wyciÂągowej, z silnikiem 4kw sa czasami na allegro.
Tylko pewnie lepiej nadmuch.

Gerylord
Wysłany: 2014-01-23, 07:56   
0
UP DOWN

Moje pytanie brzmi : na jakiej wysokoÂści?
Co jest z wami ludzie, czytaĂŚ ze zrozumieniem nie potraficie??

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-01-23, 09:42   
0
UP DOWN

Moja odpowiedz brzmi..... Takie wentylatorki sobie zainsta :sciana: luj byle gdzie bo to nic nie pomoze

hamir 
Wysłany: 2014-01-23, 12:26   
0
UP DOWN

http://allegro.pl/wentyla...3875763197.html
taki ci usunie mgle :tak:

unek
Wysłany: 2014-01-23, 13:37   
0
UP DOWN

hamir, Czy jesteÂś pewien ?? widziaÂłeÂś jakie ma on Âłopatki ?? i jeszcze sprĂŞÂż ??

hamir 
Wysłany: 2014-01-23, 13:52   
0
UP DOWN

unek,zdiecie bylo w celu zobrazowania ^^ nie patrzylem na parametry ;)
Kolega musi zrozumiec ze wentylatorki z Valeo to nie ta droga.

hamir 
Wysłany: 2014-01-23, 14:01   
0
UP DOWN

Gerylord, te swietlowki wystarczaja Ci do lakierowania?

Gerylord
Wysłany: 2014-01-23, 15:39   
0
UP DOWN

Witam, sprawa wentylacji nie jest prosta i tania, to prawda, dlatego poniekÂąd zgadzam siĂŞ z kolegami ale dzisiaj jestem po pierwszej prĂłbie wentylacji garaÂżu tego co skonstruowaÂłem wczoraj, no i miÂłe zaskoczenie, nie jest "instant" wydmuch z pomieszczenia ale jest nieporĂłwnywalnie lepiej! Na pewno mogĂŞ juÂż malowaĂŚ w normalnych odstĂŞpach czasu, bo u mnie sprawa wyglÂądaÂła tak:
daÂłem pierwszÂą warstwĂŞ bezbarwnego, juÂż bardzo nieprzejrzyÂście w garaÂżu i jak tu poÂłoÂżyĂŚ drugÂą? A poza tym wszystko siada na auto potem.
Teraz sprawa wyglÂąda tak, Âże po okoÂło 5 minutach max, z zamglonego garaÂżu robi siĂŞ bardzo przejrzyÂście, takÂże wniosek z tego taki Âże lepsza kaÂżda wentylacja niÂż Âżadna! :)
JuÂż przynajmniej da siĂŞ jakoÂś pracowaĂŚ.

hamir ÂświetlĂłwki w sumie mam 6 osram, w miarĂŞ dobrze widaĂŚ przy nich, rozmieszczenie to po 1 w kaÂżdym rogu czyli 2 na stronĂŞ + 2 na Âśrodku z przodu garaÂżu, dupy nie urywa ale widaĂŚ dobrze strukturĂŞ lakieru.

Niedawno przyjechaÂłem z Kanady i powoli zaczynam dochodziĂŚ do Âładu z tym co tutaj miaÂłem a sporo udaÂło siĂŞ juÂż zrobiĂŚ :spoko:
DziĂŞki za pomoc koledzy, proszĂŞ mi ew. podaĂŚ przykÂład tego co by wystarczyÂło i jak to wtedy instalowaĂŚ w garaÂżu aby byÂło semi-profi.

Matix 
Wysłany: 2014-01-23, 19:09   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Matix u siebie masz nawiew czy wyciÂąg?

Mam tylko nawiew ale zastanawiam siĂŞ rĂłwnieÂż nad wyciÂągiem

Gerylord
Wysłany: 2014-01-23, 21:52   
0
UP DOWN

sam nawiew co dokÂładnie daje w porĂłwnaniu z wyciÂągiem? JeÂżeli jest jakieÂś ÂźrĂłdÂło ciepÂła a odkurz jest w powietrzu to dla mnie logicznym jest wyciÂąganie takiego powietrza z pomieszczenia.

Vesto43
Wysłany: 2014-01-23, 22:42   
0
UP DOWN

Nawiew daje ci nadciœnienie i mo¿liwoœÌ t³oczenia powietrza przez filtr. Maj¹c sam wyci¹g, tworzysz podciœnienie i nawet jeœli na tunelu wlotowym za³o¿ysz filtr to i tak bêdzie zaci¹gaÌ syf ka¿¹ mo¿liw¹ nieszczelnoœci¹. Ktoœ ci wejdzie do gara¿u pod czas malowania i ju¿ ju¿ masz niespodzianki. Przy nawiewie niema takiego ryzyka. No ale oczywiœcie mowa tu o mocnych dmuchawkach a nie o wentylatorkach z auta.

KK 
Wysłany: 2014-01-23, 23:02   
0
UP DOWN

Nawiew lepszy. Ja mam takÂą dmuchawĂŞ do siana, pod ktĂłrÂą silnik 4kw sobie nie dawaÂł rady. 7kw chyba tam byÂło zaÂłoÂżone.
Ciekawe czy takie coÂś by daÂło radĂŞ :D
Tylko w ciÂągu 5 min wydmuchaÂłoby caÂłe ciepÂło.

ZastanawiaÂłem siĂŞ jeszcze nad jednÂą rzeczÂą, skoro nagrzaĂŚ taki nadmuch jest bardzo ciĂŞÂżko i idzie masa kw wtedy na ogrzanie, patrzÂąc na olej napĂŞdowy lub gaz.
To czy nie dobrym rozwiÂązaniem byÂłoby zaÂłoÂżyĂŚ na sufit panele emitujÂące podczerwieĂą?

Pewnie to nie jest zgodne z zasadami bhp, nie pochwalam tego, ale czy to zdaÂłoby egzamin?

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-01-23, 23:39   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
To czy nie dobrym rozwiÂązaniem byÂłoby zaÂłoÂżyĂŚ na sufit panele emitujÂące podczerwieĂą?

ZÂły pomysÂł.
To tak jak bys podczas pracy promiennika chciaÂł element lakierowaĂŚ.

ZimÂą w kabinach oszczĂŞdza sie zmniejszajÂąc przepÂływ do 1/4 normalnego, wiĂŞc oszczĂŞdnoÂści teÂż sÂą ogromne.

Matix 
Wysłany: 2014-01-23, 23:50   
0
UP DOWN

Ja mam wentylator z myjni samochodowej , ten co suszy auto ^^ Dorwa³em go za psie pieni¹dze bo praktycznie w cenie silnika ;) 450z³ za taki wentylator który ma mega sprê¿ bo naprawdê gdy w czasie pracy wentylatora ktoœ otworzy mi drzwi to trzeba u¿yÌ doœÌ du¿ej si³y by je zamkn¹Ì ;P Tak jak kolega Vesto43 wspomnia³ lepiej nadciœnienie mieÌ ni¿ podciœnienie gdy¿ ka¿d¹ szczelin¹ wci¹ga³o by syf a tak wyciska gdzie siê da ^^

Vesto43
Wysłany: 2014-01-24, 00:36   
0
UP DOWN

TyÂż mom dmuchowe do siana. Ino sie boja i uÂżywaĂŚ bo pies loto luzem po podwĂłrku. Jak by go tak wciogÂło w to dmuchowe, to bym mioÂł duÂże wtrÂącenia na lakierze. A mocno ona je pieron. Ja jo podpioÂł pod motĂłr 7,5kW to siano razem z widÂły porywaÂła.

A tak na marginesie, gdyby uda³o ci siê w posadzce wykuÌ i za³o¿yÌ tunele i kratki to by³ by z tego prowizoryczny wyci¹g. Na koniec móg³by byÌ wentylator tunelowy. A nadmuch nakierowaÌ w dwóch tunelach nad materia³em. Wtedy mia³byœ kierunek opadu z góry na dó³ jak potrzeba a nie przedmuchiwanie z jednego k¹ta w drugi, przy okazji zwalaj¹c po drodze mgie³kê na materia³. I to by by³o na tyle w temacie prowizorek. Jeœli chcesz mieÌ profi to trza s³uchaÌ fachowców. Ja siê dalej nie odzywam.

KK 
Wysłany: 2014-01-24, 00:50   
+1
UP DOWN

GÂłoÂśno myÂślĂŞ :P Po prostu mam takÂą dmuchawĂŞ, a to, Âże jestem ze wsi to raczej powĂłd do dumy niÂż zmartwienia. Nie muszĂŞ siĂŞ przejmowaĂŚ, Âże braknie mi miejsca lub sÂąsiad pod....

Dla mnie kupno jakiegoÂś wentylatora promieniowego nowego czy uÂżywanego to nie jest wielki problem.
Miejsce teÂż mam.
Nawiew zrobiÂłbym od gĂłry, wyciÂąg wspomagajÂący na samym dole w drzwiach.
Tylko chĂŞci brak...

Vesto43
Wysłany: 2014-01-24, 01:13   
0
UP DOWN

A ja powa¿nie mówi³em, co prawda wide³ mi jeszcze nie porwa³o ale kamienie czasem wci¹ga³o. Strasznie to to nieporêczne jest. I nie mam gdzie zamontowaÌ. Druga sprawa jak bym to w swojej dziupli uruchomi³ to by mnie wydar³o z gara¿u razem z tymi motorami. No i powiedzmy szczerze, gdziesz to uruchamiaÌ nadmuch 7,5kW do pomalowania jakiegoœ starocia. Ju¿ wolê co jakiœ czas filtry na masce zmieniaÌ, a tyle co ja robiê to mg³¹ niema siê co martwiÌ.

http://allegro.pl/wentyla...3879545946.html
Ta zabawka w 25 sekund przedmucha caÂły mĂłj garaÂż.

A jak komuœ ma³o to proszê bardzo, likwidator go³êbi.
http://allegro.pl/wentyla...3833546906.html

Gerylord
Wysłany: 2014-01-24, 09:54   
0
UP DOWN

Panowie czyli do sedna, jak montowaĂŚ nadmuch a jak wyciÂąg jeÂśli nie mam moÂżliwoÂści kucia podÂłogi i nie jestem w stanie narobiĂŚ bardzo duÂżego ciepÂła w garaÂżu w kilka minut?
Lepiej sam nawiew czy sam wyciÂąg? JeÂśli mam montowaĂŚ nawiew to musi byĂŚ wentylacja w postaci jakichÂś rur spiro ktĂłrĂŞdy wyleci to powietrze? Czy jakieÂś wiatry powstajÂące podczas pracy wiatrakĂłw nie utrudniÂą mi aplikowania lakieru?

hamir 
Wysłany: 2014-01-24, 11:17   
0
UP DOWN

Gerylord napisał/a:
Lepiej sam nawiew czy sam wyciÂąg?

albo;nawiew i wyciag,(wydajnosc went.nawiewu wyzsza niz ssÂącego,zeby bylo nadcisnienie)..chyba :x:
albo;sam nawiew
sam wyciag powoduje tylko usuniecie mgly i ..tworzenie podcisnienia,ktore spowoduje wciaganie i podnoszenie smieci z kaÂżdej dziury ;)

poszukaj na forum tematow w podobnym stylu,bylo o tym pisane :>

KK 
Wysłany: 2014-01-24, 12:05   
0
UP DOWN

TÂą zabawkĂŞ masz u siebie w garaÂżu? Jaki masz wymiar garaÂżu?
Ten wiatrak kana³owy z pierwszego linku za 700z³ bêdzie mia³ si³ê, aby przez filtry przepchn¹Ì powietrze?
Jak na maÂły garaÂż to myÂślĂŞ, Âże siĂŞ zda, tylko czy ma wystarczajÂące ciÂśnienie do filtrĂłw?

Vesto43
Wysłany: 2014-01-24, 15:14   
0
UP DOWN

Gerylord nie rób kolego dziadostwa. Jak ju¿ zaczynasz to tak aby da³o siê z tego w przysz³oœci wycisn¹Ì wiêcej.
Po ogl¹daj sobie ró¿ne systemy. Podpatrz jak ch³opcy sobie robi¹ w niby kabinach.
Te wiatraczki umieœÌ poza "kabin¹" powietrze doprowadŸ tunelem przez œcianê i rozdziel na dwa tunele pod sufitem.
W przyszÂłoÂści jak bĂŞdziesz chciaÂł lepszy nawiew to tylko zainstalujesz na zewnÂątrz mocny wentylator go gotowej instalacji nadmuchowej.

KK ja nie mam nic :D ma³y gara¿, 6x5. Na wiosnê dopiero pomyœlê o budowie jakiejœ wentylacji. A co do powy¿szej maszyny. Jak go zmusisz do dmuchania przez ma³¹ matê o du¿ej gêstoœci to wiadomo ¿e nie da rady. Z tego co tam da siê na tabliczce odczytaÌ to tworzy do 402 PA nadciœnienia ale trac¹c na przep³ywie. Spada do, chyba 2,3 m3/s. Co i tak do ma³ej dziupli jest dobrym wynikiem. Znamionowo bez oporu wychodzi oko³o 10 tyœ m3/h. Jak dowalisz filtry kasetowe z matami G3 lub G4 zmniejszysz przep³yw, ale do ma³ego gara¿u to i tak a¿ nadto.
http://intertech.pl/wenty...ty-filtracyjne/
Tu piszÂą Âże opĂłr koĂącowy ich mat to 250PA to myÂślĂŞ Âże ten wentylatorek powinien sobie poradziĂŚ. Trza by siĂŞ poradziĂŚ jakiegoÂś wyjadacza w tym temacie.

unek
Wysłany: 2014-01-25, 08:49   
0
UP DOWN

Vesto43 napisał/a:
filtry kasetowe z matami G3 lub G4 zmniejszysz przepÂływ

A do czego ten filtr?? jako wstĂŞpne ?? :roll:

Vesto43
Wysłany: 2014-01-25, 13:14   
0
UP DOWN

Tak, do nawiewu. JakichÂś mega wynalazkĂłw raczej nie potrzeba Âżeby oczyÂściĂŚ powietrze z zewnÂątrz.

Matix 
Wysłany: 2014-01-25, 13:30   
0
UP DOWN

Hehe to sie jeszcze zdziwisz jakie filtry trzeba zastosowaĂŚ by byÂło czysto w miejscu lakierowania ^^ Niema taniej alternatywy.... kupuj tylko te przeznaczone do kabin lakierniczych :tak:

Vesto43
Wysłany: 2014-01-25, 14:56   
0
UP DOWN

Jakby wszyscy chcieli tak profi budowaĂŚ to by amatorĂłw nie byÂło. Po co zestaw mat z kabiny skoro w samym garaÂżu wiĂŞcej syfu niÂż w powietrzu na zewnÂątrz.

KK 
Wysłany: 2014-01-25, 16:21   
0
UP DOWN

Nawiew to te syfy wyrzuci z pomieszczenia, a folia zabezpieczy œciany i p³yn kabinowy. Jednak jak zassie piosek z dworu to ten syf bêdzie na elemencie czyli filtry takie jak w kabinach. Chyba, ¿e pierzynê œcisn¹Ì z piórami.

hamir 
Wysłany: 2014-01-25, 18:02   
0
UP DOWN

Vesto43 napisał/a:
JakichÂś mega wynalazkĂłw raczej nie potrzeba Âżeby oczyÂściĂŚ powietrze z zewnÂątrz.
:help:
KK napisał/a:
Chyba, ¿e pierzynê œcisn¹Ì z piórami.
za duze opory podczas tloczenia,lepsza firanka,gladka,drobnooczkowa :tak:

Lackdoctor 
Wysłany: 2014-01-25, 18:33   
0
UP DOWN

hamir napisał/a:
,lepsza firanka,gladka,drobnooczkowa

A co jak Âżona zobaczy taki wyje*any kwadrat firany w salonie?
To juz lepiej... http://allegro.pl/moskiti...3833650964.html

Bedzie profi.

A gdyby tak zrobiÌ stela¿ w wymiarach kabiny... ³obci¹gn¹Ì to wko³o moskitier¹ to by by³o mega i baz wentylacj, bez odkurzu.
Pod wiatÂą.. wiadomo, bo by nam siĂŞ podczas deszczu baza wodna rozpÂłynĂŞÂła........

No i prognoza pogody jest waÂżna .... min 0.3 m/s musi byc wiatr .. i to nie w porywach :spoko:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu